simson Postat Aprilie 8, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2020 Iata o schema de amplificator contratimp serie produs de firma Sonab.Interesant cum este conceput oprirea functionarii etajului final in lipsa conectarii difuzor.Aici nu se specifica puterea la iesire.In schimb este dopat cu reactii negative...pe grila V1 se realizeaza doua reactii negative printr-o retea de rezistente cu valoare ridicata ceea ce nu e prea sanatos; ar putea provoca instabilitate cu imbatranirea lampilor.Puterea la iesire ramane sub ?? intrucat nici tensiunea anodica nu se specifica. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 8, 2020 Partajează Postat Aprilie 8, 2020 La cate reactii negative are acest amplificator este mai degraba un sintetizator de muzica... Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 (editat) Ua 440Vdc Distorsion: 0,2 % at 12W https://www.carlssonplanet.com/en/speakers/produced/sonab-oa-6-type-1-mk-i/ În schema Sonab reacția negativă are un rol bine definit.Puțini vor înțelege bucla de reacție negativă și scopul TR1 din schema aia Simson fără context ! , "discutăm discuții" sau cum ?! (plastic vorbind prin TR1 se reflectă variațiile sarcini). A se vedea ultima imagine cu schema în clar. Câte amplificatoare audio (cfg.Push-Pull) consacrate ați văzut fără reacție negativă după anul 1950 ?. Cine ia în derâdere o așa schemă evident nu are cultură tehnică. LE. M-am întâlnit de două ori în viață cu Sonab până acum. Am avut OA-6 și OA-14 . (OA-14 lucrează cu tavanul și podeaua) Trimitere.Așa arată OA-6 type1 (4 x EL86) O descriere sumară a schemei pusă de Simson găsiți aici https://books.google.ro/books?id=mcUiQCBXh_YC&pg=PA112&lpg=PA112&dq=Sonab+OA+6+TIP+1&source=bl&ots=18TXWmBMjx&sig=ACfU3U2d87Mqg2UlSoEysOa9xZL0xTV4KQ&hl=ro&sa=X&ved=2ahUKEwjozpyBqtroAhUSt4sKHWxPB78Q6AEwDXoECAsQMA#v=onepage&q=Sonab OA 6 TIP 1&f=false schema hi-rez (se vede clar sper bas-medii-înalte ! în context ! ) LE2 Sper să uitați de cfg.SE 6P36S-triodă 8W cu 1%-thd... 0-nfb !!! (poveste de adormit copii, gogoriță). Editat Aprilie 9, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
simson Postat Aprilie 9, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2020 Detaliile postate imi dau un nou impuls de a continua experimentele cu acest tip de amplificator.Merita discutat in detaliu functionarea inclusiv rolul traf T2-LSC din schema complecta. Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 (editat) T2-LSC face parte dintro bucla de reactie negativa serie-paralel (esantionare pe bucla, comparare în nod) care duce la marirea impedantei de iesire. PS: Cum mie linkul la cartea lui JLH nu mi-a dat decât pagini albe, poftim cartea în pdf. Sper sa fie completa. Editat Aprilie 9, 2020 de franzm 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 (editat) Prin R27-10 Ω și transformatorul T2 se urmărește comportamentul sarcini reactive(difuzor), acest comportament este adus în bucla de reacție negativă. Cazul de față un difuzor cu ceva spire pe bobină. Sunt situații pentru care chiar și un amplificator SS cu sarcina de impedanță mică se prezintă mai plăcut auditiv dacă urmărim comportamentul sarcini. (evident în cazul SS cu sarcina Z 8Ω să spunem se culege după un rezistor de 0,25Ω-0,5Ω, se poate și fără transformator dacă știm cum să procedăm) @franzm Reacția negativă (out/in) canalul/amplificatorul medii-înalte Sonab OA-6 pare potrivită/adecvată ? sau prezintă neajunsurile invocate în alt subiect ? Editat Aprilie 9, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
simson Postat Aprilie 9, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2020 Referitor la Sonab John Linsley Hood zice in pag.115: By modern standards, the resistance values employed in this design, such as in the input and NFB paths to V1, are very high, and would lead to a relatively high background thermal noise level, as well as some DC level instability, due to valve aging processes, as a consequence of high value grid leak resistances. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 Ar putea fi adevarata aceasta concluzie, modificarile in timp ale tuburilor pot dezechilibra sistemul NFB complex cu rezultate previzibile de acea parea mea este ca tendinta este una de dozare moderata de NFB sau chiar de loc Link spre comentariu
Dorin Bodea Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 Valderama, exista conceptul de arta pentru arta... la schema pe care ai postat-o (OA-6, foarte bine ce ai facut!) o gospodarie are nevoie de contract de service cu verificarea punctelor de functionare cam la doua luni o data... mie daca mi-ar face cineva cadou asa ceva in stare noua, nefolosita, probabil ca as aprecia pe moment dar ar deveni o obsesie in timp... daca ma intelegi... Link spre comentariu
simson Postat Aprilie 13, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2020 Din partea mea proiect abandonat...fiasco total. Ptr. 8W la iesire cand incepe limitarea simetrica, PF-ul lampilor V1si V2 nu sunt identice prin urmare distorsiuni 9-10% conform schemei postate.Daca reglez ca PF-ul V1 cu V2 sa fie identice obtin 5W curati cu dist. sub 3%.Daca maresc nivelul la intrare se limiteaza sinus jos. Cel mai simplu si corect ar fi atacul cu transformator defazor si ramane avantajul unui traf de iesire extrem de simplu de realizat, fara componenta continua, deci miez cu sectiune mica, chiar de 6cmp.Cam atat despre Serial PP. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 13, 2020 Partajează Postat Aprilie 13, 2020 Previzibila aceasta decizie, solutia este pierzatoare din mai multe motive dar doar asa se pot aprecia prin incercari aceste configuratii usor diferite fata de de cele clasice Link spre comentariu
simson Postat Aprilie 14, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2020 Daca mai are cineva chef de acest tip de experiment, am salvat ceva scheme posibil mai promitatoare: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum