Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Contratimp-Serie

simson

Postări Recomandate

La realizarea trafului de iesire ptr 6N13S, m-am gandit si la acest tip de amplificator, in sensul modificarii facile al Ra=1k la Ra=800ohmi util la aceasta configuratie.Montajul contratimp-serie se prezinta in mai multe variante; eu am optat varianta cuplarii sarcinii in circuitul grilei ecran al tubului de sus T1 intrucat intreaga tensiune alternativa se regaseste aici...daca montam sarcina pe jonctiunea anodT2-catodT1, polarizarea grilei ecran cerea o bobina de soc.Cu tuburi EL86 am obtinut 6Vef sinus nelimitat pe sarcina cu THD 1,7% masurat la 1kHz , limitare perfect simetrica, cadere insesizabila la 30 si 10000Hz cum se vede din oscilograme.Literatura de specialitate scrie de 10W , zic ca mai trebuie sa lucrez la excitatia tubuluiT2 mi se pare putin 6Vef pe grila.35564237_Contratim_serietest.thumb.jpeg.962dbe05be0fdc8740c53e43a3311f1f.jpeg1017338537_Limitaresimetrica.thumb.JPG.e968460c3991ad70a176ffa354a3263e.JPG

Iata si oscilograme la 30Hz si 10kHz, nu-s de aruncat624458344_30HzSQW.thumb.JPG.eb39771ec8bdb95ed56e619b4d063525.JPG771411865_10kHzSQW.thumb.JPG.1008fa54b5dee55f275ff98b6f5aee82.JPG

Editat de simson
Link spre comentariu

Cu toate ca am facut mai multe teste cu acest tip de amplificator am sa reiau masuratorile inspirat de @simsonpoate cu mai multe tuburi insa in prima faza voi incepe cu 6s19p tub cu un Ri foarte mic coroborat cu lipsa intrefierului poate duce la o redare a frecventelor joase pentru sectiuni reletiv mici ale miezului

20200405_132228.jpg

Link spre comentariu

Merita experimentat, mai multi constructori au ajuns la constatarea ca 6s19p poate sa sune chiar mai bine decat EL84.... Asteptam cu interes. Mai ales ca sunt ieftine de tot.... 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

@popa mariusMontajul de test prezentat este util ptr. aflarea parametrilor etajului final inclusiv valoarea semnalului de atac ptr. putere maxima.Dar pana la urma tot veti ajunge la elaborarea unui driver care in cazul 6S19P va cere o tensiune de atac mai ridicat decat la EL86 .

Din experimentele facute azi, rezulta ca impedanta ce vede prima trioda este prea mica, din care cauza se deformeaza semnalul in anod.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, simson a spus:

@popa mariusMontajul de test prezentat este util ptr. aflarea parametrilor etajului final inclusiv valoarea semnalului de atac ptr. putere maxima.Dar pana la urma tot veti ajunge la elaborarea unui driver care in cazul 6S19P va cere o tensiune de atac mai ridicat decat la EL86 .

Din experimentele facute azi, rezulta ca impedanta ce vede prima trioda este prea mica, din care cauza se deformeaza semnalul in anod.

Asa este, intodeauna la acest tip de amplificator defazorul trebui dimensionat diferit insa transformatorul defazor nu va permite deformarea amintita si va arata  precis ce fel de cerinte trebuiesc indeplinite de tuburile ce va inlocui transformatorul

Link spre comentariu

Transformatorul de iesire pe care l-am folosit are Z minim de 1,4K si va trebui sa-l inlocuiesc cu altul cu Z mai mic oricum am obtinut cu usurinta 7,2w/3% thd insa PSF-ul este si el provizoriu , dreptunghiul la 10 Khz este foarte bun in ciuda faptului ca trece printr-un amplificator SS , transformator defazor si OT iar un lucru ce trebui corectat  este asterixul de la o infasurare a transformatorului defazor

20200406_120735.jpg

Link spre comentariu

Cele doua tuburi sint foarte bine imperecheate, curentul este de 52mA si pe fiecare tub exista 204v, tensiunea de atac este riguros egala, impendanta optima este de 880 ohm, puterea maxima pentru 2%thd este de 6,3w insa abandonez acest tip de amplificator din cauza comportamentului tipic de PP cu armonici pare mai mari decat cele impare, singurul lui punct forte este usurinta cu care se redau frecventele joase data fiind lipsa intrefierului si rezistentei interne mici ale tuburilor, cam atat...

Link spre comentariu
Acum 12 minute, popa marius a spus:

Cele doua tuburi sint foarte bine imperecheate, curentul este de 52mA si pe fiecare tub exista 204v, tensiunea de atac este riguros egala, impendanta optima este de 880 ohm, puterea maxima pentru 2%thd este de 6,3w insa abandonez acest tip de amplificator din cauza comportamentului tipic de PP cu armonici pare mai mari decat cele impare, singurul lui punct forte este usurinta cu care se redau frecventele joase data fiind lipsa intrefierului si rezistentei interne mici ale tuburilor, cam atat...

Oare?!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 1 oră, popa marius a spus:

Cred ca am obtinut maximul ce se putea din aceasta configuratie adica la 7,2 Vef pe sarcina de 8 ohmi icepea limitarea simetrica deci cam 6,3-6,5W cu puterea disipata de 11W si distorsiuni sub 2%.Important este nivelul tensiunii de atac fata de masa daca lucram cu defazor cu lampi si nu transformator.Interesant cum armonicele pare sunt superioare fiind vorba totusi de contratimp in alternativ.Adevarat , frecventele joase sunt redate super cum se vede din oscilograma de 30Hz SQW, dar si cele superioare.Enervant cum toate  publicatiile noteaza o putere de iesire 10W.Mai postez schema cu modificarile si tensiunile masurate dupa ultimele teste.Modificari.thumb.jpeg.e8b09561fccd10f416bc6cf73ce276d0.jpeg

Link spre comentariu
Acum 3 ore, popa marius a spus:

... insa abandonez acest tip de amplificator din cauza comportamentului tipic de PP cu armonici pare mai mari decat cele impare, ...

Masurat cu analizorul de armonici H2=-44dB/0,6%  H3=-36dB/1,6%  H4=-53dB/0.1%  H5=-46%/0,5%  1Khz=0dB  deci ?

în accepțiunea dumneata:

H2=-44dB/0,6%  armonică pară sau impară ? (fundamentala 1KHz armonica H2 2KHz așa înțeleg)

H3=-36dB/1,6%  armonica impara sau para ? (fundamentala 1KHz armonica H3 3KHz așa înțeleg)

H4=-53dB/0.1%  armonică pară sau impară ? (fundamentala 1KHz armonica H4 4KHz așa înțeleg)

H5=-46%/0,5%  armonică impară sau pară ?  (fundamentala 1KHz armonica H5 5KHz așa înțeleg)

Sunteți de acord cu aceste relații H2<H3 (0,6%<1,6%)  și H4<H5(0.1%<0,5%) ?

simbolul ăsta matematic <   de strictă inegalitate   cum se traduce ? mai mic mai mare sau cum ?

https://ro.wikipedia.org/wiki/Tabel_de_simboluri_matematice

mai mic.png

"DECI ?"

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Posibil sa fi fost o greseala la exprimarea marimii armonicelor.Probabil se vroia spune :,,comportament tipic de PP cu armonici impare mai mari decat cele pare" cum apare si in masuratori cu analizor spectru.

Link spre comentariu
Acum 27 minute, valderama a spus:

în accepțiunea dumneata:

H2=-44dB/0,6%  armonică pară sau impară ? (fundamentala 1KHz armonica H2 2KHz)

H3=-36dB/1,6%  armonica impara sau para ? (fundamentala 1KHz armonica H3 3KHz)

H4=-53dB/0.1%  armonică pară sau impară ? (fundamentala 1KHz armonica H4 4KHz)

H5=-46%/0,5%  armonică impară sau pară ?  (fundamentala 1KHz armonica H5 5KHz)

Sunteți de acord cu aceste relații H2<H3 (0,6%<1,6%)  și H4<H5(0.1%<0,5%) ?

simbolul ăsta matematic < cum se traduce ?

mai mic.png

DECI ?

M-am exprimat gresit din neatentie insa am masurat corect , evident  amplificatorul SEPP se comporta  ca unul PP cind limiteaza simetric si apar distorsiunile de racordare plus armonica a doua ca raport a doua tensiuni si este mai mica decat cea a treia deci -44dB <-36dB  de acea am pus si valoarea in procente ca sa fie clar dar ca valoare numerica 44>36:scarpin

Link spre comentariu
Acum 9 minute, popa marius a spus:

M-am exprimat gresit din neatentie insa am masurat corect , evident  amplificatorul SEPP se comporta  ca unul PP cind limiteaza simetric si apar distorsiunile de racordare plus armonica a doua ca raport a doua tensiuni si este mai mica decat cea a treia deci -44dB <-36dB  de acea am pus si valoarea in procente ca sa fie clar dar ca valoare numerica 44>36:scarpin

Asa da! :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări