Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparatie aparat de radio Carmen 3

Muscai Cristian

Postări Recomandate

Felicitări pentru reușita! 

Eram sigur că e un contact imperfect undeva , simptomul fiind tipic. Am pățit și eu la Darclee, după cum spuneam într-o postare anterioară. 

Brumul acela prezent din primul moment (cu lămpile reci) e cam greu de eliminat, fiind cauzat de poziția nefericită a trafului de ieșire față de traful de rețea. 

Ori traful de ieșire ori (și) firele de conexiune între el și difuzor culeg brumul respectiv. 

(Și Darclee-ul meu are aceeași problemă). 

Dacă firele le poți ecrana cumva, plasarea trafului de ieșire în alt loc/poziție e mai dificil de realizat (dar nu imposibil).

Instabilitatea oscilatorului local pe frecvență (pe termen lung) poate avea doar două cauze : variațiile  tensiunii de rețea și instabilitatea termică a elementelor LC din circuitul oscilant. 

Pentru prima se poate stabiliza tensiunea anodică, dar nu va mai fi un Carmen 3 ... original :rade:.

Pentru a doua îți recomand să scoți capacul spate, temperatura aerului din interior nu va mai crește progresiv, incălzind condensatoarele din circuitul de acord.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Buna ziua! Am achiziționat și eu un aparat identic carmen  3. Am o întrebare: pe transformator exista o rezistenta de putere mare verde și un condensator; vreau și eu valoarea lor pentru ca sunt distruse,  sparte.  Va mulțumesc!

Link spre comentariu

Pe transformatorul de iesire este montat un condensator de 4700pF si un rezistor de 1MΩ(schema din cartea albastra).La varianta cu ECL82, rezistorul este de 1KΩ(schema Radiomuseum).

Editat de Elison
Link spre comentariu
La 20.12.2021 la 7:56, icar a spus:

Pe care transformator? O poza era mai buna.

Cel de alimentare.  Condensatorul cred ce este de 4700pf nu stiu rezistororul este verde stil râmă. Voi atașa azi o poza

Link spre comentariu
La 20.12.2021 la 8:17, Elison a spus:

Pe transformatorul de iesire este montat un condensator de 4700pF si un rezistor de 1MΩ(schema din cartea albastra).La varianta cu ECL82, rezistorul este de 1KΩ(schema Radiomuseum).

Mulțumesc!

Link spre comentariu
La 20.12.2021 la 7:56, icar a spus:

Pe care transformator? O poza era mai buna.

Transformatorul de alimentare. Nu are lampa pe transformator. Nu ma descurc sa pun poze ☹Revin cu alta întrebare: vreau sa schimb condensatorul cel Mare 40+40uf 250v, pot combina 2×50 uf la 250V cu minusul comun legat la masa??

Editat de mcioboata
Link spre comentariu

Metodă de postare a fotografiilor pe site-ul de găzduire Imgur.Metoda descrisă se poate folosi pentru PC/laptop, dar pentru telefonul mobil, procedura diferă în funcţie de telefonul folosit...
Încărcaţi fotografia/fotografiile aici: https://imgur.com/upload
Pentru asta, puneţi poza sau pozele pe desktop, apoi când daţi click pe link-ul Imgur upload, micşoraţi fereastra lui astfel
ca pe desktop să puteţi ,,trage,, poza sau pozele direct cu mouse în fereastra aplicaţiei.
După ce poza a apărut pe site, daţi click dreapta cu mouse pe imaginea deja încărcată acolo şi selectaţi ,,Copy Image,, sau ,,Copy image location,,
Reveniţi pe Elforum fără a închide pagina de pe Imgur şi daţi ,,Paste,, în postarea unde doriţi să apară imaginea.
Astfel, imaginea va apărea direct, nu ca link pe care să dai click ca s-o vezi...

Link spre comentariu

Nu reușesc sa fac radioul sa funcționeze! Abia dacă pun urechea pe difuzor si se aude încet un bâzâit.  Am schimbat și condensatorii si degeaba. Lampile se aprind foarte puțin, la fel și ochiul magic, doar o liniuța verde. Tensiunile diferă fata de schemă 

Link spre comentariu

Spuneți-mi tensiunile în diferite puncte DC.Vreau să știu și cît este pe filamente tensiune alternativă AC.

E dificil sa reparați daca nu aveti cunostinte în domeniu.

Dar să începem  cu începutul. Să constatăm că etajul final funcționează.

ASIGURAȚIVĂ CĂ AVEȚI NULUL REȚELEI LA ȘASIU  !

Cred că genarator audio nu aveți, aplicați cu degetul pe o șurubelniță un semnal parazit pe grila unu la tubul final , volum la maxim, dacă se aude un brum puternic , deci etajul final funcționează.Vedem apoi mai departe.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări