Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curiozitate Sanyo M2402

dacos

Postări Recomandate

Salutare,

Am început să mă ocup de casetofonul din copilărie.  

Pe CV a avut în paralel doi condensatori de 27pF. I-am dat jos, dar nu are recepție FM. Mediile funcționează bine. Am măsurat tensiunile pe primii doi tranzistori și nu corespund absolut deloc. Am scos Q101 - 2SC930E și i-am măsurat factorul de amplificare. Îmi dă o eroare.

IMG-20200401-224311.jpg

q101.jpg

Ar trebui să aibă amplificare cel puțin 100 pentru litera E.  La tranzistorii bipolari nu am mai văzut reprezentarea cu diodă între emitor și colector, ca la MOSFET.  E ceva ciudat aici sau mi se pare mie? Tranzistorul e clar compromis, dar de ce îl indică așa?

Voi căuta un echivalent prin partea FM a unor chinezării dărâmate. Văd că radiomuseum sugerează echivalent BF241. 

Schema: https://docdro.id/lp5ARfM 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dacos

7

• doru3160

5

• franzm

3

• ex.escu

3

Top autori în acest subiect

Am verificat tensiunile din schemă de pe E, B, C cu un aparat chinezesc. Ceilalți tranzistori din partea de radio, inclusiv Q102 au amplificare peste 100 și nu dau eroare pe aparat. 

Am înlocuit tranzistorul cu un BF254 fără succes. Pe FM e mort. Cine știe cum s-a umblat în bobine. Partea de radio era folosită exclusiv pe medii până a fost depozitat în pod acum 15-16 ani. 

O să cumpăr alt aparat ca donator, pentru că am descoperit ceva mai grav. Axul cabestanului are joc mare în lagăr. Nu a fost uns niciodată din câte îmi amintesc, iar în plus de asta, aparatul a fost cumpărat SH în perioada comunistă de la niște vecini care făcuseră rost de altul mai bun.

Știu clar că a fost schimbat motorul pentru că pe casetă redarea era vizibil mai lentă, iar casetele cu povești se auzeau în reluare. Cum situația nu s-a îmbunătățit, aparatul a fost dus în pod, iar ai mei au cumpărat un Daewoo (era la modă în anii 2000).

https://youtu.be/Q_DqDbXMWmA

Editat de dacos
Link spre comentariu

Bucsa aia nu se unge. Este din bronz grafitat, iar uzura e normala dupa o perioada mare de folosire. Forta cu care apasa rola presoare pe ax nu e chiar mica. De regula bucsele alea se confectioneaza, sau se iau de la parti mecanice care au fost scoase din uz  din alte cauze. Ca sa reduci ''cercul de suspecti'', incearca sa injectezi semnalul din blocul tau UUS intr-un alt aparat. In felul asta stii daca ti se trage din lantul FI sau din blocul UUS.

Link spre comentariu

Incercati astfel:

1.Inlocuiti tranzistorii din blocul uus cu bf-uri de inalta frecventa, conectate corect -atentie la terminale, astfel incat sa obtineti regimul de c.c. indicat de producator; tensiunea de alimentare ar trebui sa fie de 4,5v si daca functioneaza pe medii dioda zenner ar trebui sa fie buna.

2.Verificati lipiturile din zona ,in special de la comutatorul de game precum si rezistenta de contact pentru contactele din pozitia "fm".

3.Dezlipiti cate un terminal de la diodele baw62( partea de fm)  si verificati daca cel putin una (d102) nu e in scurt.

4.Ar trebui sa se auda "fasaitul" caracteristic fm, daca apasati butonul on/of al pistolului de lipit ar trebui sa se auda in difuzor, se poate conecta o bucata de sarma ca

'antena" suplimentara.

5.Daca apare zgomotul de fond, verificati ca , condensatorii din blocul uus sa aiba valorile din schema.

6.Daca a fost "tras' in banda 64-74mhz, de obicei depanatorii umblau si la filtrele de fm, e posibil sa fie nevoie de reacordarea lor, de la iesire catre intrare,atentie , nu e recomandat sa umblati la filtrul de la detector.

7.La mecanica, cu un betisor "de ureche' cu alcool se curata toate lagarele de resturile de praf, oxid de fier, care au un efect abraziv; se ung apoi cu ulei de mecanisme fine, inclusiv bucsele de la motor, rola presoare si de la cabestan.Bronzul sinterizat are o structura poroasa , ca un burete, in care se imagazineaza uleiul.Se verifica si starea curelelor , a ambreiajului si a rolei presoare.Daca la cabestan e uzura , se poate inlocui bucsa  cu una recuperata , eventual prelucrata.

Succes.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, ex.escu a spus:

Bronzul sinterizat are o structura poroasa , ca un burete, in care se imagazineaza uleiul.

Grafitul inclus in bronzul grafitat suplineste pe termen lung orice lubrifiant. In plus, in amestec cu uleiul face o pasta, care in timp mai mult strica decat ajuta. 

Link spre comentariu
Acum 7 ore, ex.escu a spus:

Incercati astfel:

1.Inlocuiti tranzistorii din blocul uus cu bf-uri de inalta frecventa, conectate corect -atentie la terminale, astfel incat sa obtineti regimul de c.c. indicat de producator; tensiunea de alimentare ar trebui sa fie de 4,5v si daca functioneaza pe medii dioda zenner ar trebui sa fie buna.

2.Verificati lipiturile din zona ,in special de la comutatorul de game precum si rezistenta de contact pentru contactele din pozitia "fm".

3.Dezlipiti cate un terminal de la diodele baw62( partea de fm)  si verificati daca cel putin una (d102) nu e in scurt.

4.Ar trebui sa se auda "fasaitul" caracteristic fm, daca apasati butonul on/of al pistolului de lipit ar trebui sa se auda in difuzor, se poate conecta o bucata de sarma ca

'antena" suplimentara.

5.Daca apare zgomotul de fond, verificati ca , condensatorii din blocul uus sa aiba valorile din schema.

6.Daca a fost "tras' in banda 64-74mhz, de obicei depanatorii umblau si la filtrele de fm, e posibil sa fie nevoie de reacordarea lor, de la iesire catre intrare,atentie , nu e recomandat sa umblati la filtrul de la detector.

7.La mecanica, cu un betisor "de ureche' cu alcool se curata toate lagarele de resturile de praf, oxid de fier, care au un efect abraziv; se ung apoi cu ulei de mecanisme fine, inclusiv bucsele de la motor, rola presoare si de la cabestan.Bronzul sinterizat are o structura poroasa , ca un burete, in care se imagazineaza uleiul.Se verifica si starea curelelor , a ambreiajului si a rolei presoare.Daca la cabestan e uzura , se poate inlocui bucsa  cu una recuperata , eventual prelucrata.

Succes.

Mulțumesc. Am făcut operațiunile de la 1,2,3 si tot nu are fâșâitul specific. Diodele sunt bune, nu sunt în scurt sau întrerupte. 

Pentru experimentare o să injectez semnal din baza lui Q301 în alt radio.

Bucșa cred că se scoate greu. E introdusă forțat. Am pus o tubulară în jurul ei și am încercat să împing din partea opusă cu o șurubelniță. Nici nu se clintește, deși m-am lăsat în ea. Nu știu dacă se intenționa înlocuirea ei sau a înțepenit în timp (la Elektronika 302 lagărul e prins în 3 șuruburi și se poate înlocui elegant). Aș putea încerca să fac o presă, dar am comandat deja unul funcțional în stare exterioară proastă (ajunge marți-miercuri). 

IMG-20200405-112520.jpg

IMG-20200405-112621.jpg

Link spre comentariu

Ungerea lagarelor simple din bronz sinterizat si/sau din bronz grafitat se face la punerea in functiune si la intervale de timp, functie de mai multi factori; mai jos e un "citat" de la sinterom .

Tehnologie:

Sinterizarea – tehnologia de fabricare a lagarelor din bronz grafitat - este procedeul de obtinere a unor piese prin difuzia pulberilor metalice in urma incalzirii şi presării lor.

Datorita compozitiei specifice si structurii poroase lagarele din bronz grafitat au proprietatea autolubrifierii (impregare cu ulei in stare de repaos, film de ulei in timpul rotatiei, reabsortie a uleiului in structura capilara a lagarului dupa oprire)

Link spre comentariu

Ok, nu insist, doar împărtășesc din experienta personala. Nu am folosit lubrifianți pt a gresa lagăre din bronz grafitat. De aici încolo, fiecare e liber sa facă ce vrea. 

Link spre comentariu

Se poate injecta semnal in baza lui q 301 din alt radio si daca functioneaza, media frecventa e o.k.- (se poate verifica si alinierea filtrelor m.f.) defectul e in blocul uus-verificati si daca sectiunile c.variabil sunt o.k.

Aveti rabdare, aparatul e vechi  ,poate prezenta defecte "ciudate"  ; cu multi ani in urma aparatul unui amic avea un defect in transistorul q701- functiona doar "lovit" cu surubelnita. Bucsa de la volant e (bine) presata.

Succes.

Link spre comentariu

Am primit donatorul. Parcă a stat în bălegar. Cam ca în filmul Moromeții când a scos unul dintre frații cei mari o carte din bălegar, iar Ilie i-a zis: „Cu limba s-o ștergi, boule!”.

În difuzor erau gândaci. Așa infect cum era, cu strat de muște moarte pe partea de RF e extraordinar de sensibil pe FM și AM. E ca Sony ICF7600. Nici nu îmi vine să cred. Se pare că mențiunea „Super Sensitivity” nu e de formă. 

dif.jpg

IMG-20200402-112844.jpg

jeg.jpg

jeg1.jpg

L-am spălat cu alcool izopropilic atât vrac (la periuță) cât și jet de spray ca să spele în locurile înguste + ce am dislocat cu periuța. A ieșit foarte bine. Nu chiar lună, dar mai multe nu pot face. Partea care a fost murdară am uns-o cu sacâz dizolvat în alcool ca să nu oxideze cablajul care a rămas fără vopsea. 

curatat1.jpg

curatat2.jpg

curatat3.jpg

curatat4.jpg

Am observat că are condensatori Rubycon (pe cei din al meu nu scrie nimic). Am decis să verific câțiva de curiozitate. Nu sunt ieșiți din parametri după atâția ani. Doar doi i-am găsit cu pierderi 4% și i-am înlocuit. Inclusiv pe cel de cuplaj difuzor. Partea de casetofon fără joc sesizabil. Capetele uzate tot cat ale mele. Vaselina cleioasă am curățat-o tot cu alcool și am uns totul cu ulei și vaselină siliconică. Am spălat totul.

cond1.jpg

cond2.jpg

cond3.jpg

La butoane nu am găsit hârtii portocaliu aprins, așa că am pus roz. Nu au același efect, dar nu voiam să îl mai las împrăștiat o zi până mergeam la librărie să cumpăr. 

butoane.jpg

Am decis să pun în fața difuzorului o pânză de protecție ca să nu mai intre praful. Am confecționat-o dintr-o lavetă de bucătărie pe care am colorat-o cu cerneală. 

panza.jpg

panza-2.jpg

Funcționează frumos pe casetă. Motorul e nou:

https://www.youtube.com/watch?v=HWDqYPHAGLQ&feature=youtu.be

Și pe radio:

https://www.youtube.com/watch?v=0PdbzQmYnBA&feature=youtu.be

Pentru experimentare am scos din donator un 2SC930 și l-am pus în al meu, dar nu s-a îmbunătățit nimic. Am făcut și invers: am pus în donator tranzistori BF254, dar nu mai mișcă nimic (nu am modificat rezistențele, am fost curios să văd dacă sunt cât de cât plug&play). Cu cel funcțional în față îmi dau seama că oricum al meu nu avea selectivitate pe AM.  

preze1.jpg

Editat de dacos
Link spre comentariu

Cred ca la inlocuirea tranzistorilor, s-a facut ceva greseala la identificarea pinilor. Nu ar trebui sa nu miste chiar nimic pe cel bun, cand inlocuiesti doar un tranzistor cu ceva echivalent. Da bine si rozul ala pe clape, e mai interesant decat cu portocaliu :rade:

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări