Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Noul meu amplificator

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Acum 17 ore, Faust2018 a spus:

sesebe 

Știu că nu îți plac tuburile, nici eu nu am fost fan până acum 11 ani, chiar fugeam ca dracu de tămâie de ele, să zicem că a fost o întâmplare și am ajuns să lucrez cu tuburi și dintr-o mare frustrare de care nici acum nu am scăpat, dacă nu exista un foarte bun prieten, care nu mai este printr noi...... nu cred că mă apucam de tuburi. 

Cu dioda redresoare tub, nu m-am prins de glumă. Lumea este prea încrâncenata pe aici, toți o au mai mare decât restul. 

Până la urmă nu trebuie să dau socoteală nimănui pentru ce componente folosesc eu sau cum îmi concep sursele. 

Daca ii trageai o sursa de alimentare in comutatie acestui amplificator, uaiiiii, sa vezi atunci ce circ era aici ! :rade:

Link spre comentariu
1 oră în urmă, valderama a spus:

În  situația  L 1H/47Ω (valori relativ normale)  riplu la ieșire  este mult atenuat aproximativ -30db. Clar Nu valoarea rezistivă 47Ω conduce la aceasta atenuare. 

Varianta  L 1H/10Ω  mai puțin probabilă în practică.

Un drossel apropiat de realitatea materială ar putea fi Hammond Drossel 193L(5H/57Ω max. 300mA)

http://www.hammondmfg.com/pdf/5c0033.pdf

Test riplu pentru acel HAMMOND 193L(5H/57Ω max. 300mA),se pare ca in sarcina de 270mA aproape de limita de curent pentru acest HAMMOND tensiunea de riplu este cu 1,717mV mai buna(adica mai mica!) cu dioda paralel comparativ cu lipsa acelei diode.

TEST RIPLU H193L.png

Link spre comentariu
Acum 18 minute, maxente a spus:

Daca ii trageai o sursa de alimentare in comutatie acestui amplificator, uaiiiii, sa vezi atunci ce circ era aici ! :rade:

Se poate face sursa în comutație care sa nu genereze bruiaj suplimentar (ma refer la înaltă frecventa în special) și care sa se comporte semnificativ mai bine decit un traf clasic. 

Eu personal asta as face, în final, dacă am sa fac vreodată un amplificator pe tuburi (puțin probabil totusi). 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu mai inteleg nimic.

Am facut urmatorul montaj: stabilizator AC 300VA, ATR reglabil 220V/4A, trafo 125VA/300V/0,34A, punte cu condensator 2,2nF/1kV pe fiecare brat, C1=2x220uF/400V, drosel 2,24H/27.7 ohmi, UF407, C2=150uF/400v si rezistenta de sarcina bec 40W.

Am reglat U sarcina 230V/242mA, riplu 0,07V, fara dioda. Cu dioda parca mai scadea un pic (greu sesizabil).

Teoretic, cu dioda, tensiunea de autoinductie este 0,7V si nu micsoreaza riplul. Acum (cand scriu) mi-a venit ideea de a inlocui droselul cu R=27,7 ohmi si a vedea care este riplul.

Va tin la curent

Link spre comentariu
Acum 1 oră, vera a spus:

Nu mai inteleg nimic.

Am facut urmatorul montaj: stabilizator AC 300VA, ATR reglabil 220V/4A, trafo 125VA/300V/0,34A, punte cu condensator 2,2nF/1kV pe fiecare brat, C1=2x220uF/400V, drosel 2,24H/27.7 ohmi, UF407, C2=150uF/400v si rezistenta de sarcina bec 40W.

Am reglat U sarcina 230V/242mA, riplu 0,07V, fara dioda. Cu dioda parca mai scadea un pic (greu sesizabil).

Teoretic, cu dioda, tensiunea de autoinductie este 0,7V si nu micsoreaza riplul. Acum (cand scriu) mi-a venit ideea de a inlocui droselul cu R=27,7 ohmi si a vedea care este riplul.

Va tin la curent

Exact ce a rezultat din simularea facuta de mine mai sus,adica imbunatateste calitatea componentei DC rezultand un riplu mai mic,insa dupa cum am spus in experimentul meu imbunatatirea este aproape fara importanta,dar nici rau nu face.

Daca veti face testul fara acel inductor ci pur si simplu cu o rezistenta echivalenta cu cea interna a inductorului,va garantez ca veti avea o valoare a riplului mai mare si egala in ambele cazuri fie ca avem sau nu conectata acea dioda,de data asta dioda nu mai are nicio importanta ,este logic.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 33 minute, vera a spus:

Acum (cand scriu) mi-a venit ideea de a inlocui droselul cu R=27,7 ohmi si a vedea care este riplul.

Va tin la curent

Ai un riplu mult mai mare daca inlocuiesti drosselul cu un rezistor ce are aceeasi valoare a rezistentei ca a drosseulului. 

Link spre comentariu

Pai am mai spus ca rezultat al simularii, rezistenta serie este de vina. Ea nu permite tensiunii de pe cond de intrare sa coboare sub tensiunea de iesire si dioda paralel nu se va deschide niciodata. Am inlocuit o bobina reala cu una ideala serie cu rezistenta infasurarilor. Pe bobina nu avem tensiune continua (pai si simulatorul pe aceeasi teorie pe care o stim si noi se bazeaza) dar pe RL-ul echivalent, da.

18.jpg

19.jpg

20r-25r.jpg

Link spre comentariu

Inca o solicitare ; 

Va rog sa m-a lamuriti cum lucreaza primul tub daca e o dubla trioda , are catozii la Un si anozii la + D , sincer nu am mai vazut asta si chiar sa fi vazut , fara o descriere  a functionarii ,o priveam la fel . (Na ca m-am dat de gol cat sant de ...prost ) multumesc si de data asta pentru timpul si rabdarea dumneavoastra , poate ar trebui sa nu mai deranjez pe aici pe baetii mari si sa ma mut la incepatori .

Editat de Barbaro
Link spre comentariu

Da, cu R=27 ohmi (CRC) riplul este 1V.

CLC, conditiile de mai sus, cu sau fara dioda riplu 0,07V.

Am vizualizat tensiunea pe drosel (LR) si este de 4V, polaritate (-)C1, (+)C2.

Daca se schimba polaritatea diodei, riplol creste la 2,5V.

Dl miticamy mi-a explicat corect fenomenul-va multumesc.

Link spre comentariu

Rog foarte politicos toti userii ce-mi vor citi postarea anterioara sa ma ierte de atentatul asupra limbii romane prin despartirea cuvantului "ma" , (scris m-a) la inceputul frazei ,si poate seniorii cu vechime pe forum pot da o trimitere ,ceva , poate sa mai discutat despre acel mod de conexiune a primelor triode la intrarea in schema amplificatorului prezentat la inceputul topicului de userul " Faust2018 . Multumesc .

Link spre comentariu

Dumneata te referi la dubla triodă marcată pe schemă ECC83. Trioda de jos(1/2 ECC83) aduce reacția negativă în defazor (ECC81)  și polarizează una din grile .

Secțiunile ECC83 NU sunt cuplate în catod, se vede în schemă un condensator electrolitic(conectat între cursor și masă).

Mai clar dubla triodă ECC83 nu constituie un defazor.

Dacă nu-i suficient de clar ceri clarificări suplimentare de la Faust2018 .

PP monobloc.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 19 ore, Barbaro a spus:

Inca o solicitare ; 

Va rog sa m-a lamuriti cum lucreaza primul tub daca e o dubla trioda , are catozii la Un si anozii la + D , sincer nu am mai vazut asta si chiar sa fi vazut , fara o descriere  a functionarii ,o priveam la fel . (Na ca m-am dat de gol cat sant de ...prost ) multumesc si de data asta pentru timpul si rabdarea dumneavoastra , poate ar trebui sa nu mai deranjez pe aici pe baetii mari si sa ma mut la incepatori .

Exemple de scheme asemănătoare 

http://ekingsbu.users4.50megs.com/audio.html

https://elektrotanya.com/beard_p100_mk2_info_sch.pdf/download.html

Pe schema mea 

ECC83 defazor 

ECC81 amplificator de semnal 

ECC82 repertoare catodice 

Luxman-MQ-50-6550-PP-1024x578 (1).jpg

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Faust2018 a spus:

Pe schema mea 

ECC83 defazor 

ECC81 amplificator de semnal 

ECC82 repertoare catodice 

Cum adică ECC83 defazor ?, glumești !? (sau nu știi ce ai reprezentat în schemă ?!)

Explica cum lucrează defazorul ăsta după schema dumneata !

Unde sunt cuplate cele două triode din "DEFAZORUL ECC83"  ?(sunt cuplate cumva numai pentru infrasunete !:rade:...sau cum ?)

Hai că am dat-o dracu dacă asta-i defazorul ! din schema dumneata.

Ce nu se înțelege ?!, ce caută condensatorul ăla electrolitic (încercuit cu roșu) în schema dumneata "ECC83  defazor"  !?, ajută  la defazare ?:rade:

Când adaugăm/scoatem piese în/din schemă fără să gândim ... am terminat defazorul domnule !. Să nu ne spui ca ai cumpărat condensator electrolitic de 100pF.

FAUST 2018 SCHEMA.jpg

FAUST 2018 SCHEMA_1.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări