Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rebobinare transformator

Vizitator

Postări Recomandate

Salut!

Am un transformator mai vechi pe care as vrea sa-l rebobinez in asa fel incat la secundar sa am o tensiune de 32VAC.

Mentionez ca nu am mai bobinat niciodata dar am citit suficient cat sa-mi starneasca interesul. Ulterior as vrea sa-l folosesc sa-mi fac o sursa reglabila de curent continuu impreuna cu niste module din comert.

Transformatorul in cauza este cel de la pozele din link: https://photos.app.goo.gl/amDnQ4HLRJ4MC1Bz6

• Primar: 220V sau 120V
  • Secundare: 6,3V @2A si 120v @0.09A

Sa-l desfac mai intai, sa-i desfasor secundarele si apoi sa calculez suprafata infasurarii? Dupa aia calculele infasurarilor si apoi aprovizionare sarma de cupru?

Nu stiu de unde sa incep. Am zis ca mai intai sa deschid subiectul ca sa nu incep pe cont propriu si sa fac o prostie.

Link spre comentariu

E suficient să-i dai jos secundarele şi la cel de 6,3V să-i numeri cu atenţie spirele.Împărţind numărul spirelor la tensiunea cunoscută deja, vei afla câte spire/Volt trebuie să dai.Apoi înmulţeşti 32V cu numărul de spire/Volt aflat.Grosimea sârmei va fi aleasă funcţie de curentul maxim ce preconizezi că-l vei cere secundarului.Sunt tabele din care poţi alege.Secundarul de 120V va fi cel cu sârma cea mai subţire...

Editat de validae
Link spre comentariu

Transformatoarele au primarul bobinat pt. 220 si 120V (120-0-220).

Secundarele sunt bobinate pt 160V/0,09A (14,4VA) si 6,3V/2A (12,6VA), adica au o putere secundara totala de  27VA.

Pt. a afla nr. spire pt. alta tensiune, procedezi astfel:

1- numeri cate spire are infasurarea de 6,3V;

2-imparti nr de spire la tensiunea de 6,3V si afli nr. spire pe volt, in cazul functionarii la 220Vca;

3-pt. 230V, nr. de la pct. 2 se inmulteste cu raportul  230V/220V;

4-inmultesti nr. de la pct. 3 cu tensiunea pe care o doresti si afli nr. de spire pt. noul secundar.

Eu nu as utiliza ac. trafo, deoarece;

a-au putere prea mica pt. ce doresti tu-la 32V, vei obtine sub 1A;

b-transformatoarele sunt f vechi (dupa siguranta termica) si s-ar putea sa fie coapte.

Ac. trafo cred ca au fost proiectate pt. preamplificatoare.

Poate gasesti pe cineva care sa fie interesat de ele si sa-ti dea unul mai fortos, la schimb.

Spor

Link spre comentariu

Va multumesc pentru sugestii!

Intentia mea era sa cumpar niste sarma pentru secundar mai groasa. Nici asa nu reusesc oare o iesire mai puternica? Nu stiu inca ce grosime are sarma din primar. 

Link spre comentariu

Putere secundar 27VA.

Putere primar aprox. 31VA (I=0,14A).

Pt. J=3,5A/mmp, diametrul sarmei din primar este de aprox. 0,24mm.

Poti rebobina secundarul cu sarma cat de groasa vrei, tot ac. putere o livreaza trafo.

Link spre comentariu

Pe motiv ca as vrea sa experimentez totusi, as putea recupera tolele si acea carcasa de plastic si sa rebobinez si primarul si secundarul.

In felul asta as pleca de la 0 cu calculele si as putea procura sarma potrivita pentru ambele infasurari. Daca mai ramane loc, infasor mai multe secundare, de ce nu?

Revin dupa ce desfasor tot si curat componentele. :)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Daca vrei sa experimentezi e OK.

Chiar daca rebobinezi primarul si secundarul, cam tot ac. putere se obtine. Fereastra tolelor nu-ti permite (nu incape) sa bobinezi ac. nr. de spire, cu sarma mult mai groasa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări