Vizitator Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 Salut! Am un transformator mai vechi pe care as vrea sa-l rebobinez in asa fel incat la secundar sa am o tensiune de 32VAC. Mentionez ca nu am mai bobinat niciodata dar am citit suficient cat sa-mi starneasca interesul. Ulterior as vrea sa-l folosesc sa-mi fac o sursa reglabila de curent continuu impreuna cu niste module din comert. Transformatorul in cauza este cel de la pozele din link: https://photos.app.goo.gl/amDnQ4HLRJ4MC1Bz6 Primar: 220V sau 120V Secundare: 6,3V @2A si 120v @0.09A Sa-l desfac mai intai, sa-i desfasor secundarele si apoi sa calculez suprafata infasurarii? Dupa aia calculele infasurarilor si apoi aprovizionare sarma de cupru? Nu stiu de unde sa incep. Am zis ca mai intai sa deschid subiectul ca sa nu incep pe cont propriu si sa fac o prostie. Link spre comentariu
validae Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 (editat) E suficient să-i dai jos secundarele şi la cel de 6,3V să-i numeri cu atenţie spirele.Împărţind numărul spirelor la tensiunea cunoscută deja, vei afla câte spire/Volt trebuie să dai.Apoi înmulţeşti 32V cu numărul de spire/Volt aflat.Grosimea sârmei va fi aleasă funcţie de curentul maxim ce preconizezi că-l vei cere secundarului.Sunt tabele din care poţi alege.Secundarul de 120V va fi cel cu sârma cea mai subţire... Editat Martie 31, 2020 de validae Link spre comentariu
vera Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 Transformatoarele au primarul bobinat pt. 220 si 120V (120-0-220). Secundarele sunt bobinate pt 160V/0,09A (14,4VA) si 6,3V/2A (12,6VA), adica au o putere secundara totala de 27VA. Pt. a afla nr. spire pt. alta tensiune, procedezi astfel: 1- numeri cate spire are infasurarea de 6,3V; 2-imparti nr de spire la tensiunea de 6,3V si afli nr. spire pe volt, in cazul functionarii la 220Vca; 3-pt. 230V, nr. de la pct. 2 se inmulteste cu raportul 230V/220V; 4-inmultesti nr. de la pct. 3 cu tensiunea pe care o doresti si afli nr. de spire pt. noul secundar. Eu nu as utiliza ac. trafo, deoarece; a-au putere prea mica pt. ce doresti tu-la 32V, vei obtine sub 1A; b-transformatoarele sunt f vechi (dupa siguranta termica) si s-ar putea sa fie coapte. Ac. trafo cred ca au fost proiectate pt. preamplificatoare. Poate gasesti pe cineva care sa fie interesat de ele si sa-ti dea unul mai fortos, la schimb. Spor Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 Exact ce s-a mentionat mai sus nu merita.Sub 30w putere rezulta la 32v sub 1A. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 Va multumesc pentru sugestii! Intentia mea era sa cumpar niste sarma pentru secundar mai groasa. Nici asa nu reusesc oare o iesire mai puternica? Nu stiu inca ce grosime are sarma din primar. Link spre comentariu
vera Postat Aprilie 1, 2020 Partajează Postat Aprilie 1, 2020 Putere secundar 27VA. Putere primar aprox. 31VA (I=0,14A). Pt. J=3,5A/mmp, diametrul sarmei din primar este de aprox. 0,24mm. Poti rebobina secundarul cu sarma cat de groasa vrei, tot ac. putere o livreaza trafo. 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 1, 2020 Partajează Postat Aprilie 1, 2020 (editat) Pe motiv ca as vrea sa experimentez totusi, as putea recupera tolele si acea carcasa de plastic si sa rebobinez si primarul si secundarul. In felul asta as pleca de la 0 cu calculele si as putea procura sarma potrivita pentru ambele infasurari. Daca mai ramane loc, infasor mai multe secundare, de ce nu? Revin dupa ce desfasor tot si curat componentele. Editat Aprilie 1, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
vera Postat Aprilie 1, 2020 Partajează Postat Aprilie 1, 2020 Daca vrei sa experimentezi e OK. Chiar daca rebobinezi primarul si secundarul, cam tot ac. putere se obtine. Fereastra tolelor nu-ti permite (nu incape) sa bobinezi ac. nr. de spire, cu sarma mult mai groasa. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 1, 2020 Partajează Postat Aprilie 1, 2020 Am inteles, va multumesc frumos pentru lamuriri! Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 4, 2020 Partajează Postat Aprilie 4, 2020 Se poate inchide / sterge topicul pentru ca mi-am schimbat focusul in perioada asta spre altceva. Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum