Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multimetru rusesc 43101

cornel c

Postări Recomandate

Buna ziua.

Am un multimetru rusesc, model 43101, cumparat de nou imediat dupa revolutie. Zilele trecute, pe cind ma jucam cu un redresor si o baterie auto am, din neatentie l-am conectat pe baterie fara sa observ ca comutatorul era ramas pe scala de 2500mA. S-a auzit un mic zgomot ca de scurt-circuit si de atunci nu mai functioneaza pe aceasta scala.Functioneaza pe toate celelalte scale de curent si de tensiuni. 

Pe scala de ohmi nu mai ajunge de mult acul la zero cind ating terminalele, oricit as regla potentiometrul ala negru de linga cele 3butoane de jos.Arata minim 3-5ohmi cind ating terminalele. 

De vreo citeva luni si pe scala kiloohmi face figuri, in sensul ca ba bate acul la cap de scala , ba trebuie sa reglez potentiometrul ala de zeci de ori pina in sfarsit se stabilizeaza( dupa citeva minute) la zero si pot face.masuratori.Pe kohmi x10,  k x100 si k x1000 merge perfect.

Nu stiu daca are importanta, dar de vreo 2ani nu mai merge sa opresc aparatul din butonul dreptunghiular negru de sus si trebuie sa declansez releul manual din interior. Siguranta electronica(butonul rotund de sus) se aclanseaza, dar nu sare cind apas butonul dreptunghiular. Aceasta functioneaza insa la supratensiuni sau supracurenti.

Chiar si asa, ma foloseam de aparat, foarte rar, mai mult ca voltmetru si ampermetru si extrem de rar pe ohmi/ kiloohmi. Nu sunt electronist, doar ce am prins pe la Casa pionierilor si de prin Tehnium. Imi prind urechile in orice radio sau televizor. La radio mai pricep ceva din schema, dar nu cit sa pot depana. Mai fac cite un redresor auto sau alimentatoare simple, stabilizate.

Daca ma poate ajuta cineva sa repar multimetrul, macar pe scala de 2500mA raman recunoscator. Banuiesc ca s-a ars ceva, dar nu stiu unde sa caut  si ce piese sa verific. Este scala cea mai folositoare cind incarc bateria de la masina pentru ca daca apas si butonul V,mA x2 arata pina la 5A. Cea de 10A nu prea exacta.

De asemenea va rog sa ma lamuriti la ce foloseste scala de 0,075V/0,05mA si cea de dBu.Cum se masoara si ce pe scala asta.

Multumesc.

Nu stiu de ce nu pot pune poze.

Link spre comentariu

Cauta schema, vezi ca se gaseste usor, posteaz-o aici si poate cu poza in fata te va putea teleghida cineva. Daca nu, ai cca 25...30 de rezistente pe care le poti verifica in parte, nu-ti ia mai mult de o ora si sigur o gasesti si pe cea pocnita.Sigur o sa mai gasesti si altele duse de pe valoare. Zici ca ii faci un RK.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Clic pe miniatură pentru a descărca fişierul PDF.

1ZdYAqj.png

Domeniul  0,075V/0,05mA este echivalent cu 75mV/50µA existent la MAVO 35.

El poate fi folosit pentru verificarea şunturilor care au o cădere de tensiune de 75mV la curentul maxim pentru care a fost calibrat şuntul.

Atenţie, pentru că există şi şunturi care au cădere de tensiune de 60mV la curent maxim, dar şi acestea se pot testa pe acest domeniu, însă evident că acul nu va ajunge la capătul de scală.

Editat de klaxxon
Link spre comentariu

Multumesc klaxxon, insa multimetrul meu e cu 4borne nu cu 3. Borna de 10A e separata. Ce s-ar fi putut arde de nu mai merge pe 2500mA? Ca nu ma incanta sa iau la rand toate rezistentele si trebuie sa fac rost de alt multimetru pentru verificari. Daca e vorba de una din rezistentele alea de sub 1ohm de linga comutatorul rotativ nu vad unde as gasi asemea valori si nici nu cred ca as avea cu ce sa verific asemenea rezistente. Un multimetru digital masoara valori asa de mici?

Vad ca acum pot pune poze, poate ma puteti ajuta.

Multumesc.

DSC02681.JPG

DSC02682.JPG

Link spre comentariu
Acum 18 minute, cornel c a spus:

Daca e vorba de una din rezistentele alea de sub 1ohm de linga comutatorul rotativ nu vad unde as gasi asemea valori

Atunci arunca-l.

Ori vrei sa-l repari, ori esti nehotarat. Ce e mare lucru sa masori cateva rezistente de pe scala care masoara mA?  Si mai ales cea care e legata la plotul corespunzator scalei de 2500?  Chiar vrei sa-ti spuna cineva schimba Rx si va merge? Uite iti zic eu, masoara R2 si vezi ce gasesti. Pana la a patra borna, te poti orienta si dupa schema asta, mai ales la domeniul asta de masura. Verifica si traseele pt ca de regula, pt curenti mari, rezistentele erau bobinate cu manganina groasa, iar la asemenea valori, erau doar o sarma, nici macar bobinata.

bVdvjTu.gif

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Pentru redresoare auto cumperi un dt830 sau 9205 chinezesc cu 15 - 20 de lei și ai rezolvat problema. Se arde și ăla, îl arunci și iei altul, tot așa la rand.

Link spre comentariu

Poate pune cineva datasheeturile la integratele folosite?

Este vorba de: PMP203UP1 (operational cu TEC-J banuiesc), KP140ud12.08 (operational), K561PA7 (ceva porti logice/astabil/bistabil)

Eventual si echivalenti actuali? Cind eram licean am stricat unul de asta si orice incercare de reparare a dat gres desi am schimbat si toate integratele cu originale. 

Link spre comentariu

Din pacate nu am altceva, nu mi-au placut aparatele sovietice si nu am umblat in ele decat de nevoie, din obligatie. Ultimul in care am umblat cred ca a fost un 4323 si rezistentele bobinate erau majoritatea intrerupte. Materialul rezistiv bobinat era asa de imbatranit si casant, incat cand voiai sa lipesti la loc un terminal se rupea numai cat il atingeai. Era ca un vreasc uscat. Noroc ca nu erau prea multe, si le-am inlocuit. Avantajul modelului a fost ca era dotat cu generator modulat de 465KHz. De asta ii recomandasem sa le masoare si la asta pe toate, ca nu se stie in ce stare sunt, dar daca e mare comoditatea...asta e.

Link spre comentariu
Acum 48 minute, sesebe a spus:

Poate pune cineva datasheeturile la integratele folosite?

Este vorba de: PMP203UP1 (operational cu TEC-J banuiesc), KP140ud12.08 (operational), K561PA7 (ceva porti logice/astabil/bistabil)

Primul nu este operational ci un circuit analogic hibrid, în principiu un dc-detect. Operationalul este un tip micropower programabil; rusii dau ca echivalent ("analog") µA776. K561LA7 este un fel de CD4011A.

Link spre comentariu

Peste 25 de scheme de aparate de măsură analogice ruseşti.

CVYV0Ms.png

Conţinutul documentului a fost OCR-izat astfel încît puteţi folosi funcţia Copy/Paste în Google Translate pentru a traduce textul.
Nu toate caracterele au fost corect recunoscute de funcţia OCR din Adobe Acrobat, dar puteţi folosi aplicaţia Character Map din sistemul de operare acolo unde este necesar să înlocuiţi caracterele nerecunoscute.

Link spre comentariu

Azi am reusit ''sa repar'' pina la urma partial multimetrul. Multumita lui klaxxon, am urmarit un pic schema(corespunde perfect cu aparatul meu) si am gasit intrerupt cablajul de la comutatorul rotativ la R2. L-am refacut si acum functioneaza si pe pozitia de 2500mA. Dar nu mai merge deloc pe ohmi si Kohmi, pe nici o gama si nici pe ~. Acul se misca putin spre dreapta aprox.5mm si nu indica nimic. Pe Kohmi, cind ating terminalele, acul se duce la infinit nu la zero.Masoara doar tensiuni si curenti in curent continuu. Cred ca e timpul sa imi iau altul.

Va rog o recomandare de un aparat digital nici foarte scump dar nici o chinezarie ieftina. Ceva pe la 200-250RON, maxim 300. Sa masoare min.500V, 10A, ohmi, Kohmi, diode, tranzistoare si condensatoare. Nu ma intereseaza temperaturi,frecvente, hold.Preferabil cu iluminare ecran. La o prima cautare mi-a placut asta ca are multe pozitii la comutator.https://www.conexelectronic.ro/ro/multimetre-digitale/5028-MULTIMETRU-P3335-PEAKTECH.html  Sunt mai precise astea cu mai multe pozitii la comutator fata de alea cu cite o singura pozitie pentru V-, V~, A, ohmi? Multimetrele analogice arata mai precis cu cit scala selectata e mai mica. Ce se masoara pe pozitia hFe?

Multumesc.

doru3160,nu e vorba de comoditate, dar nu am alt multimetru cu care sa fac masuratori.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, cornel c a spus:

Ce se masoara pe pozitia hFe?

Factorul de amplificare la tranzistoare bipolare. 

Dacă vrei recomandarea mea, cauta unul True-RMS, doar ca astea sint mult mai scumpe. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu foarte scumpe...desi nu stiu cat de...true-rms e asta::rade:

https://sogest.ro/multimetru-digital-termometru-true-rms-25303-maxwell

Luand in considerare cerintele solicitate de Dl. Cornel, si nivelul presupus de cunostinte in domeniul electronicii, recomand multimetrul asta, e foarte fiabil si ieftin,  precis si stabil pentru multi ani:

https://www.emag.ro/multimetru-digital-de-buzunar-uni-t-dt-830b-mie0002/pd/DDBQH2BBM/

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări