Marele Savant Postat August 23, 2020 Partajează Postat August 23, 2020 (editat) 1 oră în urmă, yo3fhm a spus: T200-2 are AL= 12nH/sp^2 , deci tot mic. Ptr L=13uH , rezulta 33 spire. S-o luam invers. In pozele din articol, apar constructii cu 9 spire trifilar. 9 spire pe T200-2 ar da un L = aprox. 1uH (!!) ceea ce e cam departe de necesitati (ar oferi liniaritate cam de pe la 18MHz in sus). Parerea mea este ca undeva pe glob, dintr-un motiv oarecare, a existat un stoc masiv de toruri T200-2 si a trebuit sa li se gaseasca utilizare. Mai ales ca pentru circuite oscilante, producatorul recomanda materialul tip 2 pina la 10Mhz. Sigur e posibil sa ma insel. dar aveti in vedere ca aceste toruri sint din pulbere de fier, altceva diferit de ferita ferita! YO&CKQ cred ca ar da cele mai bune sfaturi in domeniul torurilor! P.S. un extras dintr-un material mai amplu primit cindva de la Sorin -YO7CKQ '' Ca regula generala, producatorul recomanda atunci cind se urmareste un factor de calitate cit mai mare, ca pe partea superioara a gamei permisa sa fie utilizate miezuri de dimensiuni mici iar pe partea inferioara a gamei sa fie utilizate miezuri mai mari ( tinind cont de restrictiile de putere din aplicatie ). Tot pentru astfel de situatii ( Q maxim ) cind este vizata o anume banda, se vor folosi materialele recomandate pentru banda imediat superioara. Materialul 6 pina la 14 Mhz si apoi materialul 10 pentru partea de sus HF. Ferita are pierderi mai ridicate ca pulberea din fier si un Al specific mult mai mare, cuprins intre 70 si 7000. Permite realizarea usoara ( cu spire putine ) de infasurari cu inductanta ( deci si impedanta ) ridicata si este ideala pentru trafo de banda larga, mai ales cind trebuie adaptate impedante ridicate. Pierderile mai mari si stabilitatea termica mai scazuta ( 1000-12.500 ppm tipic ) nefiind un impediment pentru aceste aplicatii. Se pot realiza inductante ridicate, cu spire putine, pentru aplicatii de filtre, acolo unde stabilitatea termica nu este foarte importanta. Ferita este ideala pentru filtre de mod comun in rejectia perturbatiilor. Al-ul ridicat permite atingerea unei inductante mari chiar si pentru 0.5 spire ( cablul coaxial care traverseaza un tor sau un pachet de toruri ) Materialul 43 ( negru lucios, natur ) este cea mai raspindita optiune pentru transformatoare de banda larga/circuite de adaptare, in egala masura la puteri mici sau foarte mari, cu rezultate garantate. Recomandat pentru circuite acordate intre 10 Khz-1 Mhz si trafo de banda larga intre 1-50 Mhz. Stabilitate termica de 12500 ppm ( adica 1.25 %/°C ) si permitivitatea intiala de 850. Este recomandata in rejectia perturbatiilor de mod comun in gama 30-200 Mhz. Materialul 61 ( negru mat ) este o optiune larg raspindita pentru transformatoare de banda larga, circuite de adaptare si circuite acordate cu factor mare de calitate, in egala masura la puteri mici sau foarte mari, cu rezultate garantate. Producatorul o recomanda pentru circuite acordate intre 200 Khz-10 Mhz si trafo de banda larga intre 10-200 Mhz. Relativ la materialul » 43 », acest material ( 61 ) are pierderi de 4 ori mai mici ( 25% fata de mat. 43 ) si coeficientul termic de 7 ori mai bun, adica 0.15%/°C si permitivitatea initiala de 125. Este recomandat in rejectia perturbatiilor de mod comun in gama 300 Mhz-10 Ghz. Editat August 23, 2020 de Marele Savant Link spre comentariu
mila Postat August 23, 2020 Partajează Postat August 23, 2020 se pot lipi 2 toruri din materiale diferite? de ex 43 cu 61 ? ce se intampla? Link spre comentariu
ndor Postat August 23, 2020 Autor Partajează Postat August 23, 2020 Ok, Deci conform recomandarilor date de producator pentru gama 1-50 Mhz folosesc #43 , iar pentru gama superioara pana in 200 Mhz , #61 . Link spre comentariu
vio2007 Postat August 23, 2020 Partajează Postat August 23, 2020 Despre toruri de YO7CQK,Sorin Nimara: http://www.mediafire.com/file/hk1la6kfdlfg3uy/Sorin_yo7cqk_AMIDON-Toroids-Ed-1-Rev-3.pdf/file Link spre comentariu
yo2mhj Postat August 24, 2020 Partajează Postat August 24, 2020 Recomand si eu pe Sorin Nimara pentru toruri ... Despre balun-unuri si unun-uri eu m-am inspirat de la F1FRV...am si experimentat: http://f1frv.free.fr/main3c_Baluns.html Link spre comentariu
yo9dl Postat August 24, 2020 Partajează Postat August 24, 2020 (editat) Ferite se pot cumpara de la Mouser, preturile sunt foarte bune, oferta bogata, transport gratuit daca cumperi de minim 200 lei (sau pe acolo) si ajung acasa in 5-6 zile, fara vama (au o filiala in Cehia). https://ro.mouser.com/Passive-Components/EMI-Filters-EMI-Suppression/Ferrites/Ferrite-Toroids-Ferrite-Rings/_/N-bw7t9 In ultima vreme folosesc cu precadere material 31, e ok pana la 30 MHz si excelent la frecvente joase. Sunt studii facute de K9YC care merita citite. Editat August 24, 2020 de yo9dl Link spre comentariu
yo3fhm Postat August 24, 2020 Partajează Postat August 24, 2020 Acum 18 ore, mila a spus: se pot lipi 2 toruri din materiale diferite? de ex 43 cu 61 ? ce se intampla? Interesanta intrebare, nu mi-a trecut prin cap pana acum o asemenea traznaie ;-) In afara de marirea sectiunii (si ca atare, a posibilitatii de utilizare la puteri mai mari ) , personal nu pot sa realizez ce s-ar intampla cu adevarat. Sincer, cred ca s-ar putea incerca niste calcule, dar sunt prea laborioase si nu stiu daca merita in faza asta. Poate mai curand, ar merita incercat ceva practic si pus la masurat. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat August 24, 2020 Partajează Postat August 24, 2020 Teoretic torul "compus" si-ar extinde si banda de frecvențe in care poate lucra cu rezultate bune. Practic ... o realizare concretă plus măsurători ar fi edificatoare, cum spunea si Cezar. Link spre comentariu
mila Postat August 25, 2020 Partajează Postat August 25, 2020 Acum 16 ore, +_Florin_+ a spus: Teoretic torul "compus" si-ar extinde si banda de frecvențe in care poate lucra cu rezultate bune. Practic ... o realizare concretă plus măsurători ar fi edificatoare, cum spunea si Cezar. La banda extinsa m-am gandit cand am pus intrebarea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum