Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sterilizarea mastilor cu ultraviolete ?


Postări Recomandate

Salut !

Am auzit ca ultravioletele ar omori virusii... Si cum noi sintem electronisti si facem cablaje prin metoda foto, avem deja cutii de expunere la UV, carora le putem da o noua intrebuintare...

Aveti idee cam cum se face ? De exemplu, cel mai important de stiut ar fi cat timp trebuie tinuta masca la UV...

Cutia mea de expunere arata cam asa: https://electronulametit.000webhostapp.com/uvbox.html

Link spre comentariu

Viruşii nu sunt chiar vii, deci nu poţi să-i omori.Poţi doar să descompui proteina din care sunt creaţi, cu alcool, săpun sau alţi detergenţi, care înlătură stratul de grăsime ce protejează proteina lor, astfel ajutând la descompunerea ei.Bacteriile în schimb, sunt purtători ai viruşilor şi ele pot fi distruse cu ultraviolete.Nu ştiu din ce sunt făcute măştile alea, dar dacă ar suporta călcarea cu un fier de călcat cu aburi, cred că ar fi o soluţie mai rapidă....

Editat de validae
Link spre comentariu

@Dudikoff Eu te felicit pentru ce ai realizat acolo. Cu alea 6 neoane UV poti distruge virusii lejer. Daca sunt neoane UV-C este si mai bine. Este suficienta o expunere de cateva minute (pentru siguranta). Evita contactul cu ochii si pielea (important).

La UV-C-uri sunt suficiente cateva zeci de secunde de expunere (The UV dose is calculated as follows:UV dose μWs/cm2 = UV intensity μW/cm2 × exposure time (seconds))[11]

https://en.wikipedia.org/wiki/Ultraviolet_germicidal_irradiation

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Citat

Inactivation of microorganisms[edit]

The degree of inactivation by ultraviolet radiation is directly related to the UV dose applied to the water. The dosage, a product of UV light intensity and exposure time, is usually measured in microjoules per square centimeter, or equivalently as microwatt seconds per square centimeter (μW·s/cm2). Dosages for a 90% kill of most bacteria and viruses range from 2,000 to 8,000 μW·s/cm2. Larger parasites such as cryptosporidium require a lower dose for inactivation. As a result, the U.S. Environmental Protection Agency has accepted UV disinfection as a method for drinking water plants to obtain cryptosporidium, giardia or virus inactivation credits. For example, for a 90% reduction of cryptosporidium, a minimum dose of 2,500 μW·s/cm2 is required based on the U.S. EPA UV Guidance Manual published in 2006.[12]:1–7

Ca sa omori 99% din virusi folosesti de doua ori doza de 8000 uJ/cmp. 

Nu cred ca textilele se sterilizeaza eficient cu UV. Suprafetele lise, da.

Trebuie lumina UV-C. Tuburile de discoteca sunt UV-A

Link spre comentariu

Mult isi fac cultura pe internet... si eu personal nu prea agreez semidooctii.

Ca sa vorbim despre subiect ar trebui sa avem acelas nivel de instructie... macar in domeniul microbiologiei, fiziopatologiei, sau tehnicilor de mediu steril.

 

Deci imi cer scuze din start pentru ca probabil va parea ca imi dau aere, incerc sa ma exprim incat sa inteleaga toata lumea.

 

1. ideea pare buna, asa, teoretic. Dar este oarecum "suspendata" in teorie.

Intr-adevar UV poate  steriliza microbi si virusi...

 

2. insa practic nu va functiona decat daca microorganismul este direct bombardat cu UV

Sper ca este logic.

 

In practica se poate steriliza spre exemplu un flux de apa potabila cu debit forte mare, atat timp cat intensitatea radiatiei UV este suficient de mare / cat timpul de defilare prin fata sursei UV este suficient / si cat apa este suficient de transparenta!!!

 

O sala de operatie poate fi sterilizata pe suprafete in mod similar (timp, intensitate, incidenta directa) dar discutam numai de suprafete... mai clar: de suprafata suprafetelor (de aia nu se admit decat suprafete fara porozitate, tot ce este microorganism ramane pe suprafata diverselor corpuri din sala de operatii).

 

3. hai sa lamurim cum functioneaza o masca

Porozitatea ei este mult mai mare decat un virus...

Insa si grosimea materialului este cu multe ordine de marime mai mare -> deci virusul patruns in material va avansa o distanta, pana cand in cele din urma se va "accidenta" cu marginile porului, poate va "sari" de acolo, insa pana traverseaza toata grosimea va suferi destule ciocniri incat in cele din urma sa ramana fixat.

In acest mod daca persoana are virusi in aerul expirat, macar un foarte mare procent nu va iesi, oricum micropicaturile sigur nu trec.

Sau virusii din exterior au sanse foarte mici sa fie inhalati.

 

Revenind: virusul deci intra in interiorul materialului mastii pe o adancime variabila, dar intotdeauna pe o anumita adancime.

 

Deci imi spuneti si mie cum ajunge acolo radiatia UV???

Daca materialul nu este transparent UV, atunci majoritatea virusilor vor fi la adancime suficient de mare incat sa fie "umbriti" de UV

Sterilizarea se va produce numai la suprafata si va distruge un numar minor de virusi in timp ce majoritatea vor fi bine protejati.

 

DORITI sa riscati astfel???

 

Mai mult, stapaniti corect tehnicile de manipulare a suprafetelor contaminate, pana in momentul introducerii in cutia de expunere UV???

 

O sa ma scuzati daca recunoisc ca ideea mi se pare hazlie.

Link spre comentariu

Interesant ar fi daca mastile textile s-ar "coace".De exemplu la 100-120°C,in cuptorul electric.

Sau in incinta inchisa utilizand becuri cu mercur sparte.Acestea,producand ozon f reactiv,ar steriliza sigur.

O alta metoda ar fi scufundarea in solutie hipoclorit,clatire si uscare prin calcarea cu fierul de calcat.

Link spre comentariu

Da, unele merg. Mastile cupa, din hartie, cu conditia sa dai elasticul si alte plasticoane jos. Cele simple, sunt sintetice si cred ca se topesc sau elimina vapori toxici la incalzire. Toata lumea este prinsa in nebunia mastilor, desi o masca o poti face dintr-o batista de bumbac mai mare, sau dintr-un amarat de maieu/tricou decupat corespunzator sau chiar din servetele si elasticul de la chiloti :rade:. Pe vremuri mastile erau facute exclusiv din fasii de bumbac care puteau fi sterilizate.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

La Dedeman erau rase toate mastile inca din ianuarie. Este vorba de masti chirurgicale si cele tip cupa de hartie, pentru praf. Ramane sa ne apucam toti de confectionat masti diy...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 27 minute, BRANCA a spus:

O alta metoda ar fi scufundarea in solutie hipoclorit,clatire si uscare prin calcarea cu fierul de calcat.

 

Sau in spirt. Am incercat eu. Dupa uscare naturala masca nu miroase deloc a spirt.

 

Acum 14 minute, celtik a spus:

Da, unele merg. Mastile cupa, din hartie, cu conditia sa dai elasticul si alte plasticoane jos. Cele simple, sunt sintetice si cred ca se topesc sau elimina vapori toxici la incalzire. Toata lumea este prinsa in nebunia mastilor, desi o masca o poti face dintr-o batista de bumbac mai mare, sau dintr-un amarat de maieu/tricou decupat corespunzator sau chiar din servetele si elasticul de la chiloti :rade:. Pe vremuri mastile erau facute exclusiv din fasii de bumbac care puteau fi sterilizate.

 

Da? De ce mastile chirurgicale din ziua de azi au o parte colorata in albastru sau portocaliu. Nu e aplicat cumva un dezinfectant la fabricare?

Link spre comentariu

Inteleg...

Deci mare treaba nu faci cu UV...

Oricum, ma gandesc ca daca nu ai masti prea multe si trebuie sa porti una mai mult timp, e bine sa distrugi macar si o parte din virusii de pe ea... Poate daca o las, sa zicem, un sfert de ora la UV, o patrunde mai bine... Peretii cutiei mele de expunere sint facuti sa reflecte lumina... Dar se pare ca neoanele mele sint UV-A :( Au 365 nm...

Link spre comentariu
Acum 7 minute, Dudikoff a spus:

e bine sa distrugi macar si o parte din virusii de pe ea

Si cu cealalta parte din ei, inveti sa convietuiesti. E mai rea o sterilizare incompleta, pe care totusi te bazezi, decat fara sterilizare. Macar asa esti precaut, stii ca nu ai sterilizat si te comporti ca atare.

Link spre comentariu

Calcatul cu calcatorul merge , ajunge 70 grade cica virusu rezista pina la 56....,,dar trebuie incercat ,unele sunt din fibre sintetice ,azi am suflat 1 sec cu suflanta foehn 2000W spre masca lui soramea de la 12cm si intr-o secunda a facut o gaura mare.....In schimb oare cuptorul cu microunde ? Numai trebuie pus ceva pe langa sa mai absoarba din energie ,cuptoarele nu prea le place sa mearga in gol..... ( un cartof ,juma pahar apa in pahar plastic.)

Acum la TV    :   Boris Johnson este infectat.........asteptam sa vedem cum reactioneaza la "banala gripa "  daca nicicum ,inseamna ca au ceva antidot sau super pirula....

Cred ca si UV merge daca cutia e reflectorizanta pe interior ( aluminiu ,folie ) oglinda sticla nu e buna si masca vine atarnat in mijloc....

 @  Dudikoff  : un specialist virusolog zicea ca virusul este foarte mic ,dar nu este singur ,este atasat de particula de praf sau miniparticula de lichid.Mai sunt alea cu saliva sau urme muci de la suflat nasul care circula prin "lipire"pe obiecte .

Orice masca e mai buna decat nimic.....si atentie ! picatura poate ajunge pe fata , nu inra in piele , dar cum tot timpul punem mana pe fata ajunge cu mana la ochi ,nas ,gura.....

Eu m-am speriat de cate ori pun mana pe fata .daca iesiti de la magazin ,suflati nasul in batista ,aruncati si aveti grija intretimp sa nu mearga pe mana .....acasa fata trebuie bine spalata cu sapun ,eventual dat cu spirt .

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări