Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Test RCA 1933

radasous

Postări Recomandate

Comncluziile ar fi:

-schema RCA poate performa rezonabil pentru zilele noastre cu transformatoare putin regandite, cum sunt cele din test.

-cu driver-ul configurat altfel, gen Iron Schmitt, si cu aceleasi transformatoare, performantele sunt net superioare la masuratori. La sunet...este discutabil, in functie de preferinte, driverul original ofera armonici pare mai mari, deci sunet mai "tubos" chiar daca pe semnal dreptunghiular, la frecvente mari, este relativ aiurit. Cu transformatoare dedicate probabil ca amplificatorul devine absolut corect, ramane sa discutam asta in privat. Am testat pentru Iron Schmitt o varianta care favorizeaza armonicile pare, cu curenti mai mici in driver si reactie in catodul tuburilor finale, doar ca scade mult amplificarea.

-momentan am revenit la driverul initial, mai surubaresc la el.

Link spre comentariu
Acum 52 minute, radasous a spus:

Comncluziile ar fi:

...blablabla...

-momentan am revenit la driverul initial, mai surubaresc la el.

Am mai pus cate ceva pe schema:

image.thumb.png.00a643917ae620464bc6520b5214fed7.png

Grupul C3+R7 omoara overshoot-ul si ringing-ul pe alternanta de "sus", C4 montat pe iesirea de jos a defazorului atenueaza overshoot-ul si ringing-ul pe alternanta de jos.

Semnale pe iesiri defazor (cu rosu este cel compus) si fft-uri pentru cele doua sectiuni:

image.thumb.png.f17c63d6aeed9a4cf2ea11ede9739c55.png

Fft pe sinus 1kHz, Pout 4.75W:

image.thumb.png.49734c2e8a0e08bf7c8f4934abb65d49.png

Dreptunghiuri:

image.thumb.png.179c64ee038ef17cb507fbb25ebba6d6.png

Se mai poate face un pic de tuning din valorile celoru doua compensari adaugate si din negativare.

Link spre comentariu

Sintagma "sunet de lampa" este mai degraba de etimologie audiofila si atit tehnic cit si auditiv nu inseamna obligatoriu o preponderenta para a armonicelor. Nu ma lansez aici in discutii filozofice, de genul celor de care vuia forumul cu ani in urma, pot doar sa spun ca un amplificator care suna "lampos" are mari sanse sa dea foarte prost in masuratori.

In aceeasi masura in care se poate specializa un interstage pentru Iron Schmitt se poate dedica si pentru SE-PP dar atunci nu va mai putea fi folosit (cu rezultate bune) in cealalta configuratie. Cu ce v-am trimis puteti face un test simplu SE-SE, ca sa vedeti calitatea,  adica avind secundarele in serie (sau in paralel)... si puteti sa va ginditi la aplicatii SE-SE cu curenti de grila, bunaoara cu 211.

In momentul in care ati cerut reactie in traful de iesire mie mi-era clar ca vreti sa testati si alte configuratii, deci sa spunem ca am lasat interstage-ul de "uz general" eventual de folosit in montaje cu reactie.

Link spre comentariu
Acum 26 minute, Dorin Bodea a spus:

Sintagma "sunet de lampa" este mai degraba de etimologie audiofila si atit tehnic cit si auditiv nu inseamna obligatoriu o preponderenta para a armonicelor. Nu ma lansez aici in discutii filozofice, de genul celor de care vuia forumul cu ani in urma, pot doar sa spun ca un amplificator care suna "lampos" are mari sanse sa dea foarte prost in masuratori.

In aceeasi masura in care se poate specializa un interstage pentru Iron Schmitt se poate dedica si pentru SE-PP dar atunci nu va mai putea fi folosit (cu rezultate bune) in cealalta configuratie. Cu ce v-am trimis puteti face un test simplu SE-SE, ca sa vedeti calitatea,  adica avind secundarele in serie (sau in paralel)... si puteti sa va ginditi la aplicatii SE-SE cu curenti de grila, bunaoara cu 211.

In momentul in care ati cerut reactie in traful de iesire mie mi-era clar ca vreti sa testati si alte configuratii, deci sa spunem ca am lasat interstage-ul de "uz general" eventual de folosit in montaje cu reactie.

Audiofilia personala se reduce la fft, ma enerveaza sa vad x3 mai mare ca x2.

In mod sigur am sa testez si alte configuratii, in special cu curent de grila si in driver, transformatorul rezista fara probleme la curent triplu fata de cat v-am solicitat, doar sa rezolv cu ringing-ul.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ieri am hotarat sa trec amplificatorul "pe curat". Am ramas la schema initiala RCA careia i-am adaugat inca un etaj de amplificare, adica:

schema.thumb.jpg.532caf5e307e55f0e80f86991d60b272.jpg

Din cauza unei manevre aiurite in timpul masuratorilor de psf, transformatoarele din driver au ajus sa fi montate intr-o varianta cu alt raport de transformare, adica doar jumatate de primar. 

Asa arata hardughia:

IMG_20200418_115444.thumb.jpg.f7b0c9ae3dde0c8b2acddc027c74ce73.jpg

IMG_20200418_114219.thumb.jpg.c6868f5f893aba396ab19dc1ba0d39a5.jpg

IMG_20200418_002149.thumb.jpg.3486a9c2fcfe475e25ae9a28297cd458.jpg

IMG_20200418_140449.thumb.jpg.4aedf40cb0e84897354cb51ea8f91f38.jpg

Panoul pe care sunt montate toate matele este o placa pentru manufacturat pcb-uri de 30x26cm, stratul de cupru a devenit masa si ecran, partea cealalta a fost tratata cu ceva vopsea la spray ce imita inoxul sablat. Boxele din poza sunt singurele disponibile acasa, niste Sigma pentru computer ce se cuplau pe usb la socotitoare.

Nu am facut masuratori cu generator si osciloscop, nu se potriveau cu sarmalele.

Link spre comentariu
La 05.04.2020 la 18:07, Dorin Bodea a spus:

Da, nu-i problema, mai inserez si eu niste consideratii la modul general pentru ca domeniul asta nu-i foarte cunoscut aici.

In pozele postate de colegul @radasous, observ montarea tolelor in carcasa in trei moduri.Poti sa ne dai ceva detalii referitor la acesta?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am carat masinaria la birou, acum beneficiaza de ceva incinte Philips 10W din anii '70 si de un corector. Din pacate nu am o impamantare functionala, asa ca amplificatorul beneficiaza si de ceva brum, nu mult, dar exista.

IMG_20200502_122954.thumb.jpg.903465430f4d481115d042e68a3c1663.jpg

IMG_20200502_123009.thumb.jpg.791f63c838afe3c4dda22cd3797496a2.jpg

IMG_20200502_123031.thumb.jpg.105efe88779f3545bcadedf645f82cb3.jpg

Link spre comentariu

Am facut rapid si ceva masuratori, doar semnal dreptunghiular, 40Hz, 100Hz, 500Hz, 1kHz, 10kHz, 15kHz, 20kHz. Nivelul semnalului de intrare a fost stabilit pentru putere de iesire in jur de 10W la 1kHz:

image.thumb.png.e300451a946bc465510654c868241c4c.png

La frecvente mici se observa o saturare a miezului, am pus si o masuratoare cu nivel mai mic de intrae pentru comparatie.

Schema masurata (fara corector, desigur):

image.thumb.png.b2de275b0098d5d85a03f2a06b31770e.png

In driver am sarcina mult mai mica decat in varianta initial, este cuplat doar jumatate de primar, adica raport de transformare 2.5:1:1. Ringing-ul este mult atenuat fata de varianta cu raport de transformare 5:1:1, se zapaceste putin raspunsul la frecvente hoase, dar tot este acceptabil, se poate compensa usor din corectorul de ton.

image.thumb.png.e111436142b6c6c7e825995440a58690.png

Editat de radasous
Link spre comentariu
Vizitator

Sincer

Nu am întâlnit/găsit un asemenea răspuns dizgrațios (forma de undă 10kHz diformă, pocită, urâtă) pentru o configurație push-pull.

Link spre comentariu
Acum 5 minute, valderama a spus:

Sincer

Nu am întâlnit/găsit un asemenea răspuns dizgrațios (forma de undă 10kHz diformă, pocită, urâtă) pentru o configurație push-pull.

Driverul este se... Daca va uitati cu atentie, o sa observati ca poceala actuala este doar un ringing pe alternanta pozitiva, pe cea negativa a disparut.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări