d2134 Postat Mai 4, 2020 Partajează Postat Mai 4, 2020 Acum 3 ore, nanopico a spus: Am o intrebare, sunt sate intregi unde nu exista paratrasnete. Pentru o locuinta privata, instalarea unui sistem de protectie la fulger este benefica sau este o invitatie care atrage descarcarea tocmai in acel punct? Este o invitatie ca descarcarea sa se faca in acel punct doar ca, daca instalatia este corect executata, descarcarea nu produce pagube. In zona rurala exista, deobicei, paratraznet pe turla bisericii. Acum 8 minute, Усилитель a spus: Exista deja si paratraznete active , vin alimentate cu curent ( consum relativ mic ) varfurile radiaza ionizant inalta tensiune ca invitatie pt traznet sa loveasca acolo De unde se poate cumpara asa ceva? poti da un link? Link spre comentariu
Усилитель Postat Mai 4, 2020 Partajează Postat Mai 4, 2020 Paratrăsnetul cu dispozitiv de amorsare Active 1D utilizează câmpul electric atmosferic ca o sursă autonomă şi ecologică de energie. Principiul de funcţionare constă în înmagazinarea energiei electrostatice prezente în atmosferă în momentul în care se apropie un nor de furtună, şi eliberarea energiei stocate sub forma unui canal ascendent de întâmpinare a loviturii de trăsnet, ce se constituie ca o cale preferenţială pentru descărcarea loviturii de trăsnet. Avansul de amorsare al paratrăsnetului Active 1D este obţinut prin intermediul unui “dispozitiv de impuls “. Acesta dispune de un senzor care detectează apropierea furtunii, polaritatea electrică a norilor şi măsoară intensitatea campului electric înconjurător. In caz de furtună, dispozitivul de impuls provoacă o schimbare a polarităţii paratrăsnetului, determinând o amplificare subită a câmpului electric din jurul acestuia ce duce la captarea loviturii de trăsnet. Raza curburii capului paratrăsnetului este optimizată pentru a reduce efectul Corona şi pentru a asigura buna funcţionare a dispozitivului de amorsare. Paratrăsnetele Active 1D oferă un avans de amorsare cuprins între 12 şi 60 µs. Sunt de vanzare la multe firme de la noi , dar si pe emag etc , cauta cu prietenul nostru Google ....Problema este ca sunt cam scumpe ......cam 3700 lei numai capatul , mai ai nevoie de pilon , platbanda coboratoare, realizarea impamantarii ,care trebuie sa fie foarte buna ,sub 2 ohmi........si cum am scris mai sus paratraznetul nu garanteaza ca in jur echipamentele electrice nu se strica .... Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 4, 2020 Partajează Postat Mai 4, 2020 Acum 3 ore, Усилитель a spus: Acesta dispune de un senzor care detectează apropierea furtunii, polaritatea electrică a norilor şi măsoară intensitatea campului electric înconjurător. In caz de furtună, dispozitivul de impuls provoacă o schimbare a polarităţii paratrăsnetului, determinând o amplificare subită a câmpului electric din jurul acestuia ce duce la captarea loviturii de trăsnet. Cu riscul de a gresi si a ma face de ris, dar asta cam seamana cu magnetii care se pun pe conducta de benzina pentru a reduce consumul! 2 Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 4, 2020 Partajează Postat Mai 4, 2020 De ce trebuie sa captez lovitura de traznet ? Adica de ce sa ma leg la cap daca nu ma doare? Intrebarea mea se refera la situatia din mediul rural. Nu am vazut statistici, dar presupun ca acele case din pamant, caramida, paianta au sanse mai mici sa fie lovite in lipsa paratraznetului. In satul bunicilor nu am auzit vreun caz in care fulgerul sa loveasca o casa. Probabil ca situatia locala, cu multi copaci inalti sa protejeze casele. Nu afirm ceva absolut, nu ma pricep, incerc doar sa inteleg de la cei care au competenta necesara. In acelasi timp inteleg energia degajata de un astfel de arc electric si nu imi doresc sa am de-a face vreodata cu fenomenul. Link spre comentariu
Усилитель Postat Mai 4, 2020 Partajează Postat Mai 4, 2020 (editat) nu e chiar asa , asta de exemplu a fost recent.... https://www.presasm.ro/video-imobil-lovit-de-trasnet-in-judetul-satu-mare-s-a-aprins-intervin-pompierii/ si altele https://www.presasm.ro/fotogalerie-incendiu-de-amploare-provocat-de-trasnet-in-judetul-satu-mare/ https://www.presasm.ro/fotovideo-satmarean-decedat-dupa-ce-a-fost-lovit-de-traznet-mai-multe-case-distruse/ am o cunostinta la 150 m de mine , casa cu etaj , a dat traznetul in horn ,au zburat caramizi....inductia a distrus tot ce era electric in casa.... Editat Mai 4, 2020 de Усилитель Link spre comentariu
fcata Postat Mai 4, 2020 Partajează Postat Mai 4, 2020 Acum 44 minute, nanopico a spus: De ce trebuie sa captez lovitura de traznet ? Adica de ce sa ma leg la cap daca nu ma doare? Intrebarea mea se refera la situatia din mediul rural. Nu am vazut statistici, dar presupun ca acele case din pamant, caramida, paianta au sanse mai mici sa fie lovite in lipsa paratraznetului. In satul bunicilor nu am auzit vreun caz in care fulgerul sa loveasca o casa. Probabil ca situatia locala, cu multi copaci inalti sa protejeze casele. Nu afirm ceva absolut, nu ma pricep, incerc doar sa inteleg de la cei care au competenta necesara. In acelasi timp inteleg energia degajata de un astfel de arc electric si nu imi doresc sa am de-a face vreodata cu fenomenul. Important nu e neaparat captarea trasnetului ci protectia echipamentelor si in special a celor radio care sunt montate pe turnuri metalice inalte care atrag trasnetele. Cu o instalatie executata corect se poate devia lovitura principala a trasnetului direct catre priza de pamant astfel incat sa fie protejate echipamentele de comunicatii. In comunicatii pe microunde se leaga prin kit de pamantare mantaua cablului de radiofrecvanta la pamant la fiecare cot pe care il face cablul (langa antena, in partea de jos a turnului la circa 2 metri inaltime unde coteste catre camera tehnica si la intrare in shelter/camera tehnica printr-un arestor). Am vazut echipamente lovite de trasnet si carbonizate datorita unei valori mari a prizei de pamant (am masurat circa 11 ohmi paratrsnet+protectie dupa ploaia care a distrus tot in conditiile in care pamantul mustea de apa) si am vazut si instalatii protejate la trasnet la care s-au pulverizat protectorii (din fericire erau mai multe tipuri legate in cascada) si care au protejat perfect echipamentul electronic (aceste ultime exemple sunt pentru linii aeriene de comunicatii, in radiocomunicatii datorita luarii masurilor preventive de masurare si reparare prize de pamant nu am avut pana acum nici o problema cu toate ca riscul este mult mai mare). Link spre comentariu
fcata Postat Mai 4, 2020 Partajează Postat Mai 4, 2020 Scuze, am uitat sa mentionez ca mai sunt paratrasnete utilizate si pentru protectia cladirilor si a oamenilor nu numai a echipamentelor. Casele de locuit nu sunt protejate la trasnet de alte structuri de prin zona deoarece aria de protectie a unui paratrasnet e ca in figura atasata. Asa ca un paratrasnet pe casa vecinului nu iti protejeaza casa decat daca casa vecinului e foarte inalta si apropiata de casa ta. Se recomanda ca fiecare sa isi protejeze casa individual. Dupa cum are noroc fiecare, unii se poate intampla ca sa nu aiba de a face cu aceasta problema pe tot parcursul vietii, la altii rezultatul e mai tragic. Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 4, 2020 Partajează Postat Mai 4, 2020 1 minute ago, fcata said: ... aria de protectie a unui paratrasnet e ca in figura atasata. Ala e doar un exemplu de aplicare a metodei "rolling sphere". Nu e universal, dupa cum nici raza sferei invartite nu e decat o ipoteza de conceptie. Link spre comentariu
fcata Postat Mai 4, 2020 Partajează Postat Mai 4, 2020 E corecta afirmatia insa e un punct de plecare pentru a-si face fiecare o idee despre protectia unui paratrasnet. Ca sa nu mai existe persoane care considera ca un turn metalic de 90 metri sau o cladire inalta aflate la 500 metri - 1 km ar putea proteja o casa de 7 metri inaltime. Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 4, 2020 Partajează Postat Mai 4, 2020 Raza sferei depinde de riscul asumat. Practic poti considera o sfera cu raza de 100m, si depinzand de zona, sa accepti un risc de 1 traznet la 25 de ani, sau mergi pe raza de 50m si accepti 1 traznet la 15 ani (e doar un exemplu). Daca insa concepti paratraznetul pentru 100m, atunci desigur ca stii la ce te astepti. Link spre comentariu
d2134 Postat Mai 5, 2020 Partajează Postat Mai 5, 2020 Acum 12 ore, Marele Savant a spus: Cu riscul de a gresi si a ma face de ris, dar asta cam seamana cu magnetii care se pun pe conducta de benzina pentru a reduce consumul! Eu deovreme ma chinuiam sa gasesc o comparatie. Asta e foarte inspirta. Link spre comentariu
Усилитель Postat Mai 5, 2020 Partajează Postat Mai 5, 2020 In domeniul acesta si la preturile cerute eu nu cred ca se joaca ....... Link spre comentariu
VAX Postat Mai 24, 2020 Partajează Postat Mai 24, 2020 Am avut la tara, la bunici, un ulm foarte inalt (cel mai mare copac din sat, se vedea primul cand ma apropiam de localitatea respectiva). Intr-o noapte (iulie 196x - nu retin exact data) a fost lovit de fulger in timpul unei ploi torentiale. O parte din coaja lui a exlodat, a sarit la distanta si a spart un geam de la casa. Asta a fost norocul nostru, ca ulmul a preluat descarcarea electrica exact ca un paratraznet. Jumatate din gainile care dormeau in ulm (la "etajul 1" pe o creanga) au murit iar restul erau ca dupa socuri electrice la psihiatrie. Mergeau pe-o parte si puteai sa pui mana pe ele, erau "scurtcircuitate mintal". Si-au revenit dupa cateva saptamani. Ulmul a mai trait cativa ani, dar s-a uscat treptat si l-au taiat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum