Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectia echipamentelor radio la loviturile directe de fulger

yo9hrb

Postări Recomandate

Pe vremea lui Ceasca am montat la un liceu un sistem de alarma, numai la casierie, documente si portar. Linga era cladirea postei cu 10 etaje, a dat trasnetul in paratraznetul de pe cladirea postei si alarma s-a ars...... Cateodata sunt inductii deosebite. O firma a incercat in anii 80 sa capteze si sa stocheze energia traznetului, au cheltuit o gramada de bani, si la primul fulger mai serios decat credeau ei, a crapat toata instalatia. N-au mai incercat inca odata..... 

Link spre comentariu

Daca fulgerul este unul mare si lovitura este directa, adica loveste fulgerul principal si nu unul secundar, pagubele pot fi insemnate. Paratrasnetul ajuta in orice situatie, face diferensa dintre distrugere totala sau defecte remediabile.

Am vazut o casa lovita de un fulger secundar,  hornul fiind plin de funingine s-a comportat ca un paratrasnet. Fulgerul principal a lovit un brad foarte mare, crestea la vreo 15 metri de casa. Crengile bradului au ramas intregi dar trunchiul a fost facut  surcele. Efectiv a explodat. 50 metri in jurul locului erau surcele. Fulgerul secundar a lovit hornul casei, s-a naruit complet, au sarit caramizi peste tot, soba de teracota arata ca un balon. Din casa se vedea cerul, pe unde fusese hornul.

Alta intamplare...eram cu o prietena in masina, o Dacia 1300. Ne-am retras intr-un loc izolat, langa un turn de apa la aprox. 30 metri distanta. Ghinionul a facut ca turnul sa fie lovit de fulger fix atunci, eu fiind in dreptul geamului m-am ales cu arsuri de gradul II pe brate si spate, preponderent pe partea dreapta. Si ganditi-va ca eram in masina, cu geamurile inchise.

Pilonul este si paratrasnet si o buna impamantare este esentiala, vedeti cum se fac impamantarile pentru liniile de medie tensiune, in jurul stalpului , cam la 4 metri distanta, la adancimea de un metru ingroapa un platband zincat. Prin cartile vechi de radioamatorism spune clar ca antenele se decupleaza la sfarsitul sesiunii de lucru si se  leaga la impamantare.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, norad a spus:

Si la antenele (relee) de pe varful muntilor cum sta treaba ? Sau antenele GSM ?

Pe Rarau, la o statie de retranslatie radio-tv , unde o perioada a lucrat YO8AZQ, a povestit cum la etajul doi din trei fulgerul a iesit din tavan, a urmat o traiectorie curba si a lovit un perete plin cu aparatura. Cica din toata patania asta singura paguba a fost un BC107 de pe un echipament radio ce deservea  Programul III.

Pilonii antenelor GSM sunt si paratrasnet, toate antenele sunt montate in  lateralele pilonului.

Link spre comentariu

Statia de radio-tv de pe Rarau am vizitat-o la inceputul anilor '90. Cred ca era in 1991. Eram in liceu. A intrebat cineva de trasnete, dar atunci aveam alte prostii prin cap (ihi, fete) si n-am retinut ce a zis respectivul.

Acum vreo douazeci de ani m-am intalnit pe Giumalau cu un radioamator in VHF (era insotit de fiica lui).  Avea o antena Yagi de vreun metru langa cortul amplasat la vreo 50 m de crucea de pe varf. Mi-a relatat ca l-a prins furtuna si ca a trasnit crucea de mai multe ori. Aparatura, evident, oprita, a scapat.

Trebuie sa fi fost infiorator. Acum vreo zece ani eram in masina oprita pe marginea unui bulevard, pe o vreme de furtuna. A trasnit la cativa metri de masina un stalp ce tine firul de la tramvai si au sarit jerbe de scantei ca in filme. Bubuitura a fost infernala. N-am mai auzit cred ca vreo zece minute. Doar un tiuit.

Desi stiam ca masina e o cusca Faraday, totusi m-am gandit la eventuale efecte asupra computerului de bord, datorate pulsului EM. Nu a afectat nimic.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, d2134 a spus:

Au paratraznet separat si antenele sunt in zona protejata de acel paratraznet. Asta pot sa iti spun sigur fiindca am avut pe mina desenele de executie a pilonilor suplimentari care s-au montat peste pilonii existenti la marile emitatoare TV, pentru canalele UIF.

Probabil au si alte protectii...  dar nu pot da detalii.

https://williamharland.files.wordpress.com/2013/11/pa280152-copy.jpg

In poza de mai sus se poate vedea paratraznetul din virful pilonului- patru tepuse unite de patru bare care au rolul de a tine tepusele in pozitie. 

Editat de d2134
Link spre comentariu

Exista mai multi factori care se iau in calcul atunci cand se executa o instalatie de impamantare care asigura protectia la trasnet. Asa cum au postat si colegii, rezistenta de dispersie trebuie sa aiba valoarea de sub 1 Ohm, fapt care duce in functie de rezistivitatea solului, la situatii in care se implanteaza cativa zeci de electrozi in pamant. 

Mai departe, contrar a ceea ce se crede in general, descarcarea atmosferica sau trasnetul nu va alege mereu pozitia dominanta din zona. Deci ideea ca exista piloni de protectie dedicati special pentru a servi ca paratrasnet, este un non sens atat economic cat si tehnic. Am avut ocazia sa asist la schimbarea unui izolator de sustinere dintr-o statie de transformare  de mare putere, ce facea legatura dintr-o LEA de 400 KV cate mai multe linii secundare de 220 KV si 110 KV. Imaginati-va acel izolator de sustinere de aproape 4 metri inaltime din portelan, cantarind cateva sute de Kg, fiind facut tandari: palariile (fustele) sparte, iar portelanul distrus pana la armatura interioara de egalizare. In niciun caz acel izolator nu era cel mai inalt punct din statia de transformare.

Totul tine foarte mult de situatiile locale cat si de starea de moment: daca descarea este este pozitiva sau negativa, daca incepe dinspre sol sau dinspre norul electronic, de starea de ionizare locala a aerului care favorizeaza aparitia leaderilor si a streamerilor.

E drept ca statistic vorbind, tendinta este ca descarcarea sa aiba loc catre cel mai inalt punct, dar nu este o regula.

Pentru ca tot s-a vorbit de statia Rarau, regasiti mai jos o poza din arhiva personala cu antena de UHF si care este instalata pe un pilon separat de cel de FM / VHF. In varful antenei se pot observa cei 4 electrozi de captare a descarcarii. Pilonul de VHF, are si el la randul sau alti electrozi de captare. 

Antena UHF Rarau.jpg Statia TV Rarau.jpg

Antena VHF Rarau.jpg

P.S. Atasat regasiti si ceva documentatie (putin mai veche ce-i drept), care poate fi folosita ca orientare in constructia prizelor de pamant.

RTV087-Constructii radio Prize de pamant.pdf Instalatii_de_legare_la_pamant.pdf

Constructia si exploatarea instalatiilor de legare la pamant.pdf

Editat de globaldj
Link spre comentariu
Acum 6 minute, dorian 70 a spus:

Electrozii de captare din ce material sunt ?  ( presupun că din ceva argintat )

Nicidecum ... un strat de argint depus pe suprafata conductoare ar fi vaporizat instant la lovitura trasnetului. Deopotriva, tendinta este de a folosi material similare elementelor active (conductoare) din intreruptoarele de inalta si foarte inalta tensiune (400-750Kv), de genul aliajelor Cu-W. Altfel se folosesc elemente banale (Fier- galvanizat) din motive economice evidente :)

Editat de globaldj
Link spre comentariu
1 oră în urmă, dorian 70 a spus:

Electrozii de captare din ce material sunt ?  ( presupun că din ceva argintat )

Electrozii care sevad la antenele UHF sunt din otel zincat si sunt sudati de pilon.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, d2134 a spus:

Care e treaba cu chestiile alea habar n-am. N-am inteles nici cum functioneaxa si nici de ce costa asa mult.

Poate ne lamureste cineva care stie...

Este vorba de acele dispozitive denumite generic PDA (partraznet cu dispozitiv de dezamorsare).

Dispozitivele respective, au forme variate constructiv, dar in genere sunt formate dintr-un catarg sau tija care are in varf o "perie" , sau o "umbrela" cu mai multe spite subtiri.

Ele sunt, destul de prezente ca sisteme de protectie la trasnet, si  au ca scop prevenirea  sau reducerea  loviturilor directe de trasnet in locurile in care sunt instalate. Principiul de functionare se bazeaza pe efectul corona si se asteapta ca ele sa creeze o zona de protecie deasupra cladirii unde sunt instalate, si cumva sa devieze loviturile de trasnet. Cel putin teoretic trebuie sa declanseze scurgerea sarcinii acumulate in atmosfera (descarcari partiale) inainte de a se forma un fulger, si/sau  sa creeze un canal cu conductivitate ridicata care sa favorizeze aceste descarcari. In acest fel se reduc sansele unei descarcari directe pe cladirea care se vrea protejata... 

In  practica, da efectul corona apare , dar rata descarcare este complet nesemnificativa in comparatie cu rata de incarcare energetica generata de o furtuna, mai ales daca aceasta este importanta ca marime. Deci slabe sanse ca efectul corona astfel generat sa faca fata unei furtuni de mari dimensiuni, sau sa modifice modul de aparitie a fulgerelor in apropierea instalatiei de trasnet...

Editat de globaldj
Link spre comentariu
Citat
Ing Mihai
buna ziua
Eu — Vă rugăm să vă actualizați informațiile
Ing Mihai
este tipPDA activ
asa actioneaza :
nu este un simplu varf
E poleit cu vre-un material scump de costa cit un automobil SH?
S-a iscat aici https://www.elforum.info/topic/142143-protectia-echipamentelor-radio-la-loviturile-directe-de-fulger/page/2/#comments o discutie despre protectia la descarcari electrice si am vrea unele lamuriri...
Ing Mihai
eu va raspund punctual despre produsele noastre
nu am voie si nici timp
sa verific forumuri
imi pare rau
produsul Dvs a fost dat de exemplu in acea discutie
Ing Mihai
inteleg
tehnic care este intrebarea?
Care e principiul de functionare si pe ce legi fizice se bazeaza?
Ing Mihai
principiul il puteti vedea in video de prezentare
acest tip de paratransete
cu privire la legile fizici nu va pot ajuta, poate un producator, sunt info mult prea tehnice, nu le am la dispozitie
urmariti videoclipul de prezentare si veti intelege modul de actionare
cum si face asta......putem sa credem pe "cuvant", inaintea noastra au fost organele abiitate care au verificat veridicitatea produsului
aceste este un produs agrementat pentru piata Europeana

Link spre comentariu

Solutiile industriale si nu numai folosesc produse PolyPhaser. Solutiile domestice folosesc produse ca cele indicate de mine pe pagina precedenta. 

In primul caz se instaleaza pe coaxial direct, in al doilea direct la intrarea receptorului, preferabil in cutia aparatului ca sa se evite dezechilibrarea. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări