yo9hrb Postat Martie 24, 2020 Partajează Postat Martie 24, 2020 (editat) Dupa cum spune si titlul, va invit sa discutam despre metode de protectie a echipamentelor la fulgere. Subiectul ar trebui sa fie util celor care au antene inalte, locuiesc prin pustietati, la altitudini mari, si nu numai lor. Va rog sa evitati offtopicurile si etalarea muschilor, precum si adresarea de la inaltimea… sferelor celeste. Haideti sa avem o discutie amicala. Va multumesc pentru intelegere. Editat Martie 24, 2020 de yo9hrb Link spre comentariu
alex badescu Postat Martie 24, 2020 Partajează Postat Martie 24, 2020 Interesantă discuția. Chiar sunt curios dacă exista soluții eficiente și ieftine pentru protecția antenelor. Vara trecuta, o furtuna de vara mi-a prăjit tunerul Denon, integratul de rețea de pe placa de baza a pc-ului și ieșirea de front a plăcii de sunet (conectata la stația la care era conectat și tunerul). Nu știu nici acum daca a fost o sprasarcina în rețeaua electrica sau mi s-a tras de la antena tunerului aflata în exteriorul casei la cca. 3 m înălțime. Link spre comentariu
validae Postat Martie 24, 2020 Partajează Postat Martie 24, 2020 (editat) Descărcările atmosferice pot face ravagii prin receptoare, am avut demult un tv alb/negru Diamant căruia i-am schimbat de vreo şase ori un BF200 din cauza descărcărilor. Editat Martie 24, 2020 de validae Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 24, 2020 Partajează Postat Martie 24, 2020 (editat) Doar un exemplu, ignorati caracteristicile electrice pana la un punct. In trecut am folosit asa ceva - genul asta de format mecanic: https://www.mouser.com/datasheet/2/54/2020-xxt-776270.pdf Nu stiu cum variaza capacitatea cu frecventa si nici masuratori nu am facut la vremea respectiva. Preturile variaza de la 2-3$ la de cateva zeci de ori, in functie de durata de viata dorita de la protectie: https://www.mouser.com/datasheet/2/400/V10-H14X-X4300B152-1624249.pdf Un ghid de folosire, sa nu va simtiti jigniti: https://www.mouser.com/pdfdocs/pov_protection_voltage_arrester_en.pdf Editat Martie 24, 2020 de Thunderer Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 Am vazut la Schrack niste descarcatoare pentru coaxial. Au si pentru retele de date. Cautati "descarcatoare supratensiune" pe google si intrati pe pdf-ul de la Schrack. Sper sa ajute. Link spre comentariu
yo7lhe Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 Descarcatoarele sunt foarte eficiente, din observatiile mele, pentru protectia la electricitatea statica. La o lovitura de traznet se scurtcircuiteaza, iar daca traznetul a lovit direct sau foarte aproape, tensiunile induse in restul sarmelor fac ravagii. Ca prima metoda de protectie a statiei eu recomand montarea de descarcatoare adecvate pe ... alimentare. Pana acum m-a ferit Dumnezeu de probleme, desi antena e in varful dealului. Poate pentru ca folosesc momentan un stalp de lemn iar cablul coaxial vine spre casa ingropat, cu o impamantare buna la coborarea de pe stalp, inainte de a intra in pamant. Cerinta de ingropare a cablului a venit de la nevasta, care tolereaza "sarmele" mele atat timp cat nu se impiedica de ele. Chestia cu impamantarea e o cerinta in instalarile de telecom. Cerinta completa este : o impamantare a cablului langa antena(sarim peste daca "antena" nu are si componente active), o impamantare la schimbarea directiei si una la intrarea in incapere. La mine ultimele doua s-au cumulat. Si o priza de pamant sub 10 ohm e ok. 2 Link spre comentariu
ndor Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 Daca e sa discutam strict in contextul titlului , se cam termina discutiile aici pentru ca nu exista protectie directa la fulger. Daca apuca sa loveasca direct fulgerul , singurul lucru ce mai putem face e sa gasim repede o maturica si un faras . Sa curatam pe acolo ce a mai ramas . Altfel e sa discutam de protectia la descarcarile electrostatice, dupa cum a remarcat si yo7lhe. Pentru situatia aia sunt mai multe metode de protectie si preventie. Depinde foarte mult de tipul antenei , de amplasarea ei , de teren ... etc In general o impamantare masurata cu o rezistenta sub 4 ohmi pentru partea mecanica a antenei si diverse arrestoare si eclatoare pentru cabluri , in functie de tipul cablului sunt suficiente in multe cazuri. Spun multe cazuri pentru ca niciodata nu poti fi 100% sigur ca nu se va intampla ceva . Multe echipamente au protectiile lor dar multi uita ca trebuiesc legate la o priza de pamant buna pentru a functiona protectia . Aici cel mai bine ar fi sa discutam pe situatii concrete , pentru ca ce se aplica intr-un loc nu se poate aplica in altul . 1 Link spre comentariu
grosu99 Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 Poate ne spune cineva cum se face impamantarea la instalatiile profesionale ca nu cred ca aia schimba echipamentele la primul fulger ! Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 Nu te salveaza nici dracu daca ai o impamintare corect facuta cu 4Ω rezistenta totala. La, sa zicem, numai 1000A, caderea de tensiune pe rezistenta de 4Ω este de 4000V. Foarte putine aparate pot rezista la tensiunea asta. Link spre comentariu
grosu99 Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 Pai bine ,bine ! Ce aia de la Casa Scanteii cu emitatoarele TV stateau ca farasu' in mana la fiecare traznet ? Banuiesc ca impamantarea prelua lovitura directa si emitatorul se decupla automat.Sau cum ? Link spre comentariu
franzm Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 În primul rând, nu cred sa faca vreun amator trafic pe timp de furtuna. Asa ca masura cea mai eficienta e deconectarea antenei de la aparat si conectarea ei la o priza de pamânt. Cel mai important e sa evitam o lovitura directa. Asta se obtine prin plasarea antenei în sfera de protectie a unor paratrasnete. Link spre comentariu
ndor Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 In instalatiile profesionale protectia se executa conform unui proiect. Proiect care tine cont de amplasamentul respectiv . In functie de asta se adopta si solutiile cele mai bune. Cam dificil de implementat la nivel de amator. Mai ales ca multi au impresia ca daca si-au legat transceiverul cu o sarma de calorifer au rezolvat impamantarea. Protectiile merg de la amplasarea de paratrasnete acolo unde nu exista in mod natural , pina la piloni dotati cu paratrasnete si impamantari adecvate. Poate nu crezi dar si in mediul industrial daca cade fulgerul pe antena , te duci cu matura sa-l depanezi. Nu exista minuni. Sesebe, asa spune normativul din ce mai tin minte .Nu e vorba de salvat ceva la fulger. E vorba de protectie la electrocutari accidentale, la incarcare electrostatica ... "Valorile maxime admise pentru priza de pamant Impamantarea, sau priza de pamant trebuie sa se incadrese in anumiti parametri pentru a te proteja de electrocutarile indirecte sau de incendii. Valoriile maxime admise pentru prizele de pamant sunt: - 1 ohm pentru o priza de pamant a instalatiei electrice comuna cu instalatia de paratrasnet. - 4 ohmi pentru priza de pamant dedicata doar instalatiei electrice - 10 ohmi pentru priza de pamant dedicata doar instalatiei de paratrasnet. Se recomanda ca prizele de pamant dedicate pentru instalatia electrica si paratrasnet sa fie la cel putin 10 m distanta." Normativul stabileste niste valori maxime in functie de protectia necesara. Acum 12 minute, grosu99 a spus: Pai bine ,bine ! Ce aia de la Casa Scanteii cu emitatoarele TV stateau ca farasu' in mana la fiecare traznet ? Banuiesc ca impamantarea prelua lovitura directa si emitatorul se decupla automat.Sau cum ? Sincer, nu tin minte sa fi lovit vreodata fulgerul direct in antena emitatorului de la Casa Scanteii. Ca a descarcat in paratrasnetele invecinate ...probabil ca da. Oricum, pentru alea 2 ore de program aveau timp sa schimbe toata antena pana la urmatoarea emisie . Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 Pai tocmai asta este ideea: sa ai paratrasnete care sa capteze orice trasnet si sa nu cada nici unul direct pe antena pt ca nu va scapa nimic, posibil nici operatorii. Link spre comentariu
norad Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 Si la antenele (relee) de pe varful muntilor cum sta treaba ? Sau antenele GSM ? Link spre comentariu
d2134 Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 (editat) Acum 1 oră, grosu99 a spus: Poate ne spune cineva cum se face impamantarea la instalatiile profesionale ca nu cred ca aia schimba echipamentele la primul fulger ! Au paratraznet separat si antenele sunt in zona protejata de acel paratraznet. Asta pot sa iti spun sigur fiindca am avut pe mina desenele de executie a pilonilor suplimentari care s-au montat peste pilonii existenti la marile emitatoare TV, pentru canalele UIF. Probabil au si alte protectii... dar nu pot da detalii. Editat Martie 25, 2020 de d2134 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum