alex badescu Postat Martie 24, 2020 Partajează Postat Martie 24, 2020 (editat) Bună ziua! Dețin un tuner Denon TU-750II, care în urma unei furtuni din vara trecuta nu mai recepționează nimic. L-am dus la un depanator care din start mi-a spus ca problemele pe linie de radio sunt foarte complexe, iar după vreo doua luni mi l-a dat înapoi, spunând ca nu a găsit problema. Întrebările mele sunt: Mai poate fi reparat? Dacă da, merita investiția? PS: toate controalele funcționează, încă mai are memorate frecventele, pe FM se aude doar zgomot iar la anumite frecvente se aud bruiaj care treptat cresc în intensitate... pe am reușesc sa prind niște posturi... Editat Martie 24, 2020 de alex badescu Link spre comentariu
validae Postat Martie 24, 2020 Partajează Postat Martie 24, 2020 Dacă a fost afectat de descărcări electrostatice, e greu de depanat fiindcă trebuie verificate toate componentele sensibile la supratensiuni.Adică o grămadă de semiconductori şi condensatori... Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 24, 2020 Partajează Postat Martie 24, 2020 Pentru inceput, as schimba filtrul ceramic de 10,7MHz, ala sigur nu mai e in apele lui dupa atatia ani...imbatranirea condensatorilor ceramici din tuner nu mai aveti insa cum s-o rezolvati, sunt prea multi si mititei. Link spre comentariu
alex badescu Postat Martie 24, 2020 Autor Partajează Postat Martie 24, 2020 Înțeleg... Dupa ce am mai experimentat cu el (tot stau închis în casă ), am constatat că dacă am antena pt AM conectată, si pe FM recepționează posturi din AM...Ciudat e că postrurile din AM se recepționează chiar bine. Am luat la verificat vizual toate plăcile și nu pare să existe nicio piesă prăjită/arsă, condensatori umflați sau zone suspecte... Link spre comentariu
dorian 70 Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 Acum 17 ore, alex badescu a spus: ............ L-am dus la un depanator care din start mi-a spus ca problemele pe linie de radio sunt foarte complexe, iar după vreo doua luni mi l-a dat înapoi, spunând ca nu a găsit problema. .................................... PS: toate controalele funcționează, încă mai are memorate frecventele, pe FM se aude doar zgomot iar la anumite frecvente se aud bruiaj care treptat cresc în intensitate... pe am reușesc sa prind niște posturi... Depanatorii de meserie nu se încurcă cu din astea... de regulă sunt setaţi pe defecte, rezolvări şi... bani. Aparate de genul ăsta le-am luat de la ţigani şi cu 10 lei (am mai multe, ce am găsit şi eu... ). Ca să-l repui pe picioare e nevoie musai şi de pasiune, altfel nu se merită. Ar fi bine de precizat locaţia, poate vă ajută un binevoitor. .................................. Dacă nu se găseşte schema, se poate orienta după foile de catalog ale integratelor, se măsoară tensiunile în diferite puncte. Apoi aş merge pe metoda injecţiei de semnal, cu semnal luat cu un cablu coaxial de la un alt tuner funcţional. Bine, cine are aparatură, nu trebuie să citească aici. Link spre comentariu
alex badescu Postat Martie 25, 2020 Autor Partajează Postat Martie 25, 2020 Ai dreptate dorian70! Sunt din zona Ploiestiului si nu cred că gasesc pe cineva sa se înhame la o sarcina greoaie, mai ales ca nu e un aparat de colectie sau hi-end. L-as fi salvat doar pentru faptul că îmi trezeste amintiri de acum 10 ani cand confectionam antene si vânam posturi radio, dar cred ca mai simplu este sa achizitionez altul. Daca tot veni vorba, ce aparat îmi recomandati pana in 200 lei second hand? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 Defectarile produse de descarcari electrostatice nu sunt la vedere sau vizibile si sunt localizate la semiconductori in general . Daca pe FM prinde posturi de AM sunt doua variante : componenta activa defecta sau nu se mai comuta si aici iar sunt 2 variante in functie de modul de comutare . Daca trece perioada asta si putem circula lejer ma bag sa incerc o diagnosticare si apoi incercarea de depanare in functie de disponibilitate piese de schimb . Restul pe MP . Link spre comentariu
gusti_73 Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 1 oră în urmă, alex badescu a spus: Ai dreptate dorian70! Sunt din zona Ploiestiului si nu cred că gasesc pe cineva sa se înhame la o sarcina greoaie, mai ales ca nu e un aparat de colectie sau hi-end. L-as fi salvat doar pentru faptul că îmi trezeste amintiri de acum 10 ani cand confectionam antene si vânam posturi radio, dar cred ca mai simplu este sa achizitionez altul. Daca tot veni vorba, ce aparat îmi recomandati pana in 200 lei second hand? 1 oră în urmă, alex badescu a spus: Ai dreptate dorian70! Sunt din zona Ploiestiului si nu cred că gasesc pe cineva sa se înhame la o sarcina greoaie, mai ales ca nu e un aparat de colectie sau hi-end. L-as fi salvat doar pentru faptul că îmi trezeste amintiri de acum 10 ani cand confectionam antene si vânam posturi radio, dar cred ca mai simplu este sa achizitionez altul. Daca tot veni vorba, ce aparat îmi recomandati pana in 200 lei second hand? Daca aveti timp, masurati tensiunile pe pinii circuitelor de FM sa vedeti daca face comutarea. Daca da, verificati tranzistoarele din tuner-ul FM, vedeti daca sunt ok (mai ales primul), filtrele ceramice si eventual circuitul de amplificare FI-MF (cel dintre cele doua filtre ceramice). Oricum, defectul poate fi simplu sau foarte complex. Depinde de noroc. Dar cu pasiune si pricepere.......... Este ciudat ca prindeti posturi AM pe sectiunea de FM (daca am inteles bine). Link spre comentariu
gusti_73 Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 La un tuner Technics (ce este drept, fara procesor) am avut defect primul tranzistor din partea de FM si circuitul integrat amplificator FI-MF dintre cele doua filtre ceramice (pentru test il scoateti si puneti un condensator de vreo 100 de pf intre intrare si iesire). Daca acesta este defect puteti construi in aer un etaj de amplificare cu un tranzistor - inspirandu-va din o schema de tuner care are acest etaj cu tranzistoare. Link spre comentariu
sla Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 E clar ca singur n-ai nici o sansa sa rezolvi problema, doar un meserias pasionat si gata sa sacrifice mult timp te poate ajuta. Nu stiu daca in conditiile actuale vei avea norocul ca sa gasesti asa ceva. Si eu cred ca, daca in timpul furtunii ai avut antena FM bagata in aparat, s-a dus primul tranzistor din blocul tuner aproape sigur, posibil si altele din acest bloc, posibil si din frecventa intermediara. Deoarece n-am gasit documentatia pentru acest aparat, atasat ai pentru TU660, probabil ceva asemanator. Se vede ca intrarea este cu MOS-FET, de fapt aproape toate tranzistoarele din blocul de intrare sunt FET, tranzistoare cam sensibile la descarcari. Daca ar fi fost aparatul meu ( sau l-as avea in fata), chiar daca n-am aparatura sofisticata cum au meseriasii ( generatoare se semnal modulat stereo, osciloscop smecher, etc), as incerca cu un alt bloc de intrare (tuner) sa bag semnal in frecventa intermediara, sa vad daca FI si decodorul stereo sunt OK. Prin aceasta metoda ( folosindu-ma de alt aparat functional, combinand diferite etaje), am rezolvat toate defectele intalnite. Evident ca daca este vorba de reglaje/acordaje ( ceea ce nu cred ca-i cazul acesta), iti trebuie aparatura adecvata. TU-660service.pdf Link spre comentariu
alex badescu Postat Martie 25, 2020 Autor Partajează Postat Martie 25, 2020 2 hours ago, razvan-l1 said: Defectarile produse de descarcari electrostatice nu sunt la vedere sau vizibile si sunt localizate la semiconductori in general . Daca pe FM prinde posturi de AM sunt doua variante : componenta activa defecta sau nu se mai comuta si aici iar sunt 2 variante in functie de modul de comutare . Daca trece perioada asta si putem circula lejer ma bag sa incerc o diagnosticare si apoi incercarea de depanare in functie de disponibilitate piese de schimb . Restul pe MP . Multumesc! Peste vreo 2-3 luni poate la cum se întrevăd lucrurile Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 Eu m-am oferit pentru depanare . Evident sunt din zona , dar abia du[a ce trece criza . In acest interval nu aduc nimic acasa pentru depanari . Link spre comentariu
alex badescu Postat Martie 25, 2020 Autor Partajează Postat Martie 25, 2020 56 minutes ago, sla said: E clar ca singur n-ai nici o sansa sa rezolvi problema, doar un meserias pasionat si gata sa sacrifice mult timp te poate ajuta. Nu stiu daca in conditiile actuale vei avea norocul ca sa gasesti asa ceva. Si eu cred ca, daca in timpul furtunii ai avut antena FM bagata in aparat, s-a dus primul tranzistor din blocul tuner aproape sigur, posibil si altele din acest bloc, posibil si din frecventa intermediara. Deoarece n-am gasit documentatia pentru acest aparat, atasat ai pentru TU660, probabil ceva asemanator. Se vede ca intrarea este cu MOS-FET, de fapt aproape toate tranzistoarele din blocul de intrare sunt FET, tranzistoare cam sensibile la descarcari. Daca ar fi fost aparatul meu ( sau l-as avea in fata), chiar daca n-am aparatura sofisticata cum au meseriasii ( generatoare se semnal modulat stereo, osciloscop smecher, etc), as incerca cu un alt bloc de intrare (tuner) sa bag semnal in frecventa intermediara, sa vad daca FI si decodorul stereo sunt OK. Prin aceasta metoda ( folosindu-ma de alt aparat functional, combinand diferite etaje), am rezolvat toate defectele intalnite. Evident ca daca este vorba de reglaje/acordaje ( ceea ce nu cred ca-i cazul acesta), iti trebuie aparatura adecvata. TU-660service.pdf 2.36 MB · 2 downloads Aveți dreptate, deja nivelul discuției depășește cunoștințile mele elementare. Presupun că în dreapta este blocul tuner FM, iar în stanga sunt cei trei condensatori ceramici de 10.7 mhz. Circuitul care face comutarea este cel vertical (TA7060AP - FM-IF amplifier) sau cel orizontal ( HA 11255)? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 (editat) "Aveți dreptate, deja nivelul discuției depășește cunoștințile mele elementare. " Aveti SM atasat mai sus . Lasati aparatul in starea in care este acum . Daca interveniti haotic nu va mai accepta nimeni sa-l repare . https://www.google.com/search?client=firefox-b-e&ei=Mkt7XraOFpCKrwTXsYDYDQ&q=TA7060AP&oq=TA7060AP&gs_l=psy-ab.3..0i30.13564.13564..14076...1.0..0.144.268.0j2......0....2j1..gws-wiz.fujl-Arv00M&ved=0ahUKEwi276SBzbXoAhUQxYsKHdcYANsQ4dUDCAo&uact=5 Editat Martie 25, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
sla Postat Martie 25, 2020 Partajează Postat Martie 25, 2020 Acum 14 minute, alex badescu a spus: Aveți dreptate, deja nivelul discuției depășește cunoștințile mele elementare. Presupun că în dreapta este blocul tuner FM, iar în stanga sunt cei trei condensatori ceramici de 10.7 mhz. Circuitul care face comutarea este cel vertical (TA7060AP - FM-IF amplifier) sau cel orizontal ( HA 11255)? Blocul de intrare este cel ecranat cu tabla. Ca sa vezi ce-i acolo trebuie sa dezlipesti ecranul. Pe placa sunt notate intrarile in bloc: +B este alimentarea blocului ( probabil +12V); Vt este tensiunea de varicap ( care schimba posturile ), probabil intre 2-9V; IF out este iesire, OSC aut este semnalul pentru masurarea frecventei de oscilatie/post, probabil ca mai ai AFC, ANT, GRN. Aparatul are alta schema decat cea atasata de mine. Semnalul de FI iesit din blocul de intrare trece prin filtru ceramic intr-un tranzistor, apoi alt filtru si apoi in integratul TA7060 (doar unul, nu 3, cum era la modelul 660 ), apoi iar un filtru ceramic si intra in HA11225, care-i un integrat de IF-FM complex ( amplificator, demodulator, muting, CAF, etc). Gasesti datele lui pe net, poti sa verifici daca-i alimentat. Dar repet, daca n-ai mai lucrat cu electronice, nu-ti recomand s-o faci acum, mai ales daca vrei neaparat sa ti se repare aparatul. Daca vrei sa risti, sa incerci, sa inveti, daca ai aparat de masura si n-ai altceva de facut, poti sa te apuci. Atasat ai datele pentru HA11225. Daca vrei sa incerci, masoara mai intai tensiunile la pinii blocului de intrare, apoi tensiunile pe pinii integratului TA, respectiv HA si spune ce-ai gasit! HA11225.pdf Acum 6 minute, razvan-l1 a spus: "Aveți dreptate, deja nivelul discuției depășește cunoștințile mele elementare. " Aveti SM atasat mai sus . Lasati aparatul in starea in care este acum . Daca interveniti haotic nu va mai accepta nimeni sa-l repare . https://www.google.com/search?client=firefox-b-e&ei=Mkt7XraOFpCKrwTXsYDYDQ&q=TA7060AP&oq=TA7060AP&gs_l=psy-ab.3..0i30.13564.13564..14076...1.0..0.144.268.0j2......0....2j1..gws-wiz.fujl-Arv00M&ved=0ahUKEwi276SBzbXoAhUQxYsKHdcYANsQ4dUDCAo&uact=5 Si eu recomand acelasi lucru, daca vrei neaparat ca aparatul sa fie reparat, mai bine nu te baga in el! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum