Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

R250M "Balena lui Stalin"

Ovidanie

Postări Recomandate

42 minutes ago, Marele Savant said:

Ați încercat să înlocuiți componente prin echipamentele militare rusești?

Intreb si eu, ati nimerit echipamente rusesti la care componentele sint alamite, nu cositorite?

Link spre comentariu
24 minutes ago, Ion_Bumbu said:

Intreb si eu, ati nimerit echipamente rusesti la care componentele sint alamite, nu cositorite?

Da ... dar nu in integralitate . Adica pe la monturi , pense , ghiduri de unda , cavitati ... la ceva rezistori de putere ... platbanda la terminale , apoi suruburi la montaj , cate trei ... peste tot celebra vopsea violet - visinie , uneori cu aspect granulat , de bronz de sobe , alteori mata sau stralucitoare . In URSS o aplicau CTC - istii , dupa finalizare ( la noi s - a folosit si varianta verde ) . Si peste tot stampile " OTK " , si inscriptii de mana cu tus negru , mai ales data si serii , acoperite cu lac ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am nimerit ceva vechitura la ARMT, a desfacut`o maistrul special sa`mi arate.

Nici alea cositorite nu erau mai breze, terminalele erau efectiv inodate in ochiul coselor, apoi cositorite si date cu lac!

O adevarata placere!

Link spre comentariu
1 hour ago, Ion_Bumbu said:

Am nimerit ceva vechitura la ARMT, a desfacut`o maistrul special sa`mi arate.

Nici alea cositorite nu erau mai breze, terminalele erau efectiv inodate in ochiul coselor, apoi cositorite si date cu lac!

O adevarata placere!

Este greu sa jnlocuiesti piese, dar nu imposibil. La ce am spus eu nu este asa de mult de lucru, ca nu se inlocuiesc toate lampile, ci doar unde este nevoie.

Si la Rubin 102 tot asa de rasucite erau terminalele lipite cu cositor. Eu le taiam, nu stateam la discutii cu ele.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Domnule, ai 964 de post-uri! daca raspunzi imediat dupa mine nu mai cita, intelege toata lumea ce si cui te adresezi.

Doar incurca modul asta de lucru.

Este ceva elementar.

Link spre comentariu
7 hours ago, Ion_Bumbu said:

Domnule, ai 964 de post-uri! daca raspunzi imediat dupa mine nu mai cita, intelege toata lumea ce si cui te adresezi.

Doar incurca modul asta de lucru.

Este ceva elementar.

Domnule inginer, de ce va enervati ? Ati spus ceva despre terminalele rasucite si eu am precizat ca asa lucrau rusii si la echipamentele de uz civil. 

Link spre comentariu
1 hour ago, Ion_Bumbu said:

Domnule, nu ma enervez, incerc sa va ajut sa nu arate ridicol postarile dumneavoastra.

Este la latitudinea dumneavoastra sa scrieti cum vreti.

Ridicol este faptul ca nu se discuta strict despre R250 si se ia pe aratura. Bine ca nu ne mai povestira unii cum se dadeau ei cu parasuta sau cu planorul.

16 hours ago, radu42 said:

Ma gindeam ca unii vor sa salveze balenele iar altii le demonteaza !!! HI !  

Le-au luat moca, nu si le-au dorit cu adevarat. Altfel le faceau ca noi si le pastrau cu mare grija. Am vrut sa cumpar si eu un R250 cand s-au vandut prin radioclub, casate la armata. M-a sarit randul, nu eram pe lista scurta.

Link spre comentariu

"Balena" nu era foarte grea. Fara sursa de alimentare avea sub 100 kg. Doi soldati voinici puteau s-o urce pe masa.

Am umblat si eu in aparate rusesti facute dupa razboi. Pe atunci era criza mare de cupru si de cositor. Terminalele rezistentelor si conexiunile erau din fier, iar legaturile pe cose erau sudate electric. Era normal sa fie taiate. In anii '60 erau alte vremuri, la noi terminalele rezistentelor  mici erau argintate, iar ale tranzistoarelor cu siliciu erau aurite. Acum, tot mai multe componente au terminale din fier cositorit.

Link spre comentariu

Eu am primit de la cineva  din armata un BAA 1300,  bloc de acord antene de la statia R1300. Fusese data la casat. Carcasa din spate primise o  lovitura si era  indoita. Cred ca intentionat a fost lovita. Tot atunci mi-a adus si rezistenta de sarcina de 50 Ohmi de la acelasi complet.

A fost demontata si indrepta.  In interior totul era intact,  numai  componente rusesti.  Probabil ca numai carcasa este romaneasca.

Mi-a fost de mare ajutor 10 ani de zile.  Se putea acorda orice sarma.  Acum am trecut la acord automat. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări