Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

R250M "Balena lui Stalin"

Ovidanie

Postări Recomandate

Pentru colegul VAX:  In curand toate tuburile din receptorul demontat si fotografiat de mine vor fi disponibile. La fel si restul pieselor. Inclusiv cuartul de 100Khz.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu
2 hours ago, gauss said:

Dar sa revenim la receptoarele pe care le - ati detinut . Ce reparatii ati facut la ele ? Ca de asta in discutie nu intreb , am bun simt ...

Stimate domn, eu am reparat multa aparatura de laborator, majoritatea mult peste nivelul lui R250M in privinta complexitatii. Am suficienta experienta practica si stapanesc binisor teoria (clasica - de baza), ca sa nu intru in fibrilatie daca ar fi sa repar sau sa modernizez un R250M. Sunt un tip meticulos si logic, nu fac carpeli.

Singura chestie la care nu ma pricep este programarea, am mai spus-o. Am facut programe simple in limbajul BASIC, in anii '80, pentru un HC85. Dupa asta n-am mai evoluat (am avut probleme de alta natura). Acum nu mai am motive sa ma apuc de programare, nu mi-ar fi de folos pentru mult timp.

Link spre comentariu
42 minutes ago, Ovidanie said:

Pentru colegul VAX:  In curand toate tuburile din receptorul demontat si fotografiat de mine vor fi disponibile. La fel si restul pieselor. Inclusiv cuartul de 100Khz.

Puneti-ne o poza cu cuartul. Nu ma intereseaza pentru calibrare de frecventa, am alte cuarturi pentru asa ceva. Imi trebuie cuarturi cu lamela grea (groasa), minim doua, identice, pentru un experiment de fizica (am o "goanga" care imi umbla prin cap). Nu neaparat pe frecventa etalon, ci pe oricare.

Parerea mea este sa-l pastrati asa cum este, functional, ca piesa de muzeu sau ca material didactic pentru nepoti. Nu veti lua multi bani pe el daca il faceti bucati.

Link spre comentariu
2 hours ago, VAX said:

Stimate domn, eu am reparat multa aparatura de laborator, majoritatea mult peste nivelul lui R250M in privinta complexitatii. Am suficienta experienta practica si stapanesc binisor teoria (clasica - de baza), ca sa nu intru in fibrilatie daca ar fi sa repar sau sa modernizez un R250M. Sunt un tip meticulos si logic, nu fac carpeli.

Singura chestie la care nu ma pricep este programarea, am mai spus-o. Am facut programe simple in limbajul BASIC, in anii '80, pentru un HC85. Dupa asta n-am mai evoluat (am avut probleme de alta natura). Acum nu mai am motive sa ma apuc de programare, nu mi-ar fi de folos pentru mult timp.

Daca stiam ... nu mai intrebam . Ne dati ceva exemple , asa , mai pa natural ? ...Eu am rezerve ca duceti la bun sfarsit o schimbare de tuburi la R250 . Eventual sa mai " semene " ca performante cu ce - a fost . Nu vorbesc din inchipuiri , am si eu experienta cu tuburile . Mi - au trecut remorci pline prin mana , am lucrat la reparatii complex  de rachete  - statii de radiolocatie , cu dirijarea si ce mai cuprindeau . Scheme cu sute de tuburi , puteai sa stai la umbra vara in spatele lor , nu joaca teoretica ... tubul x in loc de tubul Y , asa , la catedra .  Ma rog , n - or fi fost asa complicate  si importante ca ce ati reparat ... Pana nu faceti dovada , avem dreptate in egala masura . Nu ca m - ar interesa , n - are importanta , fiecare cu parerile lui . Eu macar am dovezi ... am trait ( si) din asta , si din ce mi - a mai dat republica de lucru ... Spor in continuare , inteleg ca aveti la ce ! ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu m - am incaierat cu nimeni ... am raspuns la o citare . O fi voie ? ... Multumesc de solicitudine , pot si eu sa deschid topic . Chiar si la Bodega , am unul cu documentatie . Ca sa nu mai fie dubii ... eu va scutesc de prezenta in topicul dumneavoastra . Sper ca se vor alatura si altii initiativei . Banuiesc ca e incheiata controversa ( din partea mea ) , mai multe nu pot sa fac  ... , numai bine , spor la deslusirea enigmelor , si scuzele de rigoare !

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 3 ore, Ovidanie a spus:

Recuperați tot blocul oscilator, nu doar cristalul!

Link spre comentariu
Acum 21 ore, Traian B a spus:

Receptorul romanesc s-a numit R2500 iar versiunea ulterioara mai moderna R2502. Evident, dupa denumire, destinat a fi inlocuitorul romanesc modern al lui R250...

Nu am date despre el (R2502) si tare as fi curios despre vreo schema...

Daca esti interesat am manualul de exploatare si descrierea tehnica a  receptorulul R2502

Link spre comentariu
5 hours ago, gauss said:

Daca stiam ... nu mai intrebam . Ne dati ceva exemple , asa , mai pa natural ? ...Eu am rezerve ca duceti la bun sfarsit o schimbare de tuburi la R250 . Eventual sa mai " semene " ca performante cu ce - a fost . Nu vorbesc din inchipuiri , am si eu experienta cu tuburile . Mi - au trecut remorci pline prin mana , am lucrat la reparatii complex  de rachete  - statii de radiolocatie , cu dirijarea si ce mai cuprindeau . Scheme cu sute de tuburi , puteai sa stai la umbra vara in spatele lor , nu joaca teoretica ... tubul x in loc de tubul Y , asa , la catedra .  Ma rog , n - or fi fost asa complicate  si importante ca ce ati reparat ... Pana nu faceti dovada , avem dreptate in egala masura . Nu ca m - ar interesa , n - are importanta , fiecare cu parerile lui . Eu macar am dovezi ... am trait ( si) din asta , si din ce mi - a mai dat republica de lucru ... Spor in continuare , inteleg ca aveti la ce ! ...

Ce este domnule asa de complicat sa inlocuiesti un tub cu altul cu caracteristici (panta, rezistenta interna) usor diferite ? Se umbla si la rezistoarele de la grila ecran si la cele din catod, pentru polarizare (curenti, tensiuni) si negativare corecte. S-ar putea ca trafo sa aiba incarcarea diferita la infasurarea de filamente, dar este facut cu rezerva mare. Se modifica pe ansamblu amplificarea, poate in mai bine, dar tot merge. Problema este data de faptul ca lampile 6J2P nu au grila ecran legata la catod, cum este la majoritatea pentodelor. Nu pierd acum timpul cu explicatii inutile. Daca cineva are nevoie de ajutorul meu poate sa-mi spuna prin mesaj personal.

Link spre comentariu
1 hour ago, yo9gcc said:

Daca esti interesat am manualul de exploatare si descrierea tehnica a  receptorulul R2502

Aveti ceva despre antena activa a acestui receptor ? Posed un exemplar ... voi posta foto .

P.S. - daca documentatia este in format electronic , si puteti s - o " impartasiti " si altora , as fi interesat !

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 4 minute, gauss a spus:

Aveti ceva despre antena activa a acestui receptor ?

P.S. - daca documentatia este in format electronic , si puteti s - o " impartasiti " si altora , as fi interesat !

O am si pe aceea dar nu in format electronic, cum imi fac putin timp incerc sa o scanez!!

Link spre comentariu

Multumiri anticipate ... nu raman dator ! ... Schema am scos - o si eu , dar originalul ar fi altceva .

P.S . - n - am fost suficient de explicit ... nici cea a receptorului nu m - ar " incomoda " , in masura in care se poate , bineinteles ...

Link spre comentariu
1 hour ago, yo9gcc said:

Bineinteles... si ma intereseaza in special schemele receptorului.... si poate sunt si altii interesati.... TNX!

A fost din pacate ultima zvacnire a industriei de profil din Ro si tare sunt curios...  as fi si cumparat un R2502 desi riscurile sunt mari (in ceea ce priveste fiabilitatea si repararea problematica)...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări