Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

R250M "Balena lui Stalin"

Ovidanie

Postări Recomandate

Lampi pentru R250 vor exista multi ani dupa ce nu va mai fi functional nici un R250 ... sant dintre cele mai comune . Parerea mea e ca daca se schimba cu alte tuburi , mai ales in partea " radio " , s -a cam dus cu receptorul . Trebuie reconstruit ... Oricum , n - am auzit de vreo tentativa . Exista doar un proiect , tot rusesc , la nivel de radioamatori , de transformare in transceiver , fara mare popularitate .

Link spre comentariu

De fapt era vorba doar de transceivering, receptor sincronizat cu emitatorul, folosirea osc de la R250 si la emitator.

Avantaj in stabilitate si scala excelenta.

In ziua de azi insa nu mai prezinta atita interes, scale digitale si DDS sint relativ usor de facut/procurat.

Link spre comentariu

Daca r250 e greu, ce ziceți de ML1250, unguresc, am butonat și din astea. Pe ele scoteam 2N3055 Tesla, pina s-au observat din tribune și am platit citeva perechi de fiecare.

Link spre comentariu

Alt " tanc " ... aduce cu Amur - ul rusesc , macar ca alura . Mai era si unul mai " mic " , R154 Molibden , doar cu cateva blocuri . Mi - amintesc de un receptor unguresc , cu sinteza si afisaje digitale ... l - am vazut " de departe " ... cam cat 3 EKD - uri , puse unul peste altul ... receptorul jos , deasupra un bloc mai mare , cu ceva radiatoare ... parca REV se numea . Stie cineva ceva mai precis ? ...

Link spre comentariu
23 minutes ago, gauss said:

Lampi pentru R250 vor exista multi ani dupa ce nu va mai fi functional nici un R250 ... sant dintre cele mai comune . [...]

Pai tocmai d'aia-s "comune", pentru ca ne-au ramas din stocurile de rezerva pentru R-250 si altele similare... altfel 6J2P-EV si 6J9P-EV care s-au gasit din belsug nu cred ca au fost pastrate pentru televizoarele Temp...

Am scris mai sus ca am refuzat cel putin doua oferte pentru R250M...  Vreau sa precizez ca nu le-am refuzat pentru ca ar fi receptoare "proaste", ci pentru ca sunt enooooorm de grele, pur si simplu chiar si cu ajutor tot nu as fi putut sa le car... de abia am reusit sa car EK-07 care-i mai usor, si acela a stat cateva luni pe jos (asa l-am si folosit) si niciodata pe masa.

Altfel, din ce am vazut de-a lungul anilor, ar fi un receptor extrem de reusit si solid, iar problemele azi sunt spatiul ocupat,  sa le poti transporta sau muta si eventual sa mai gasim prin magazine mese care sa nu se darame sub greutatea lor...

1 minute ago, gauss said:

Mai era si unul mai " mic " , R154 Molibden , doar cu cateva blocuri . Mi - amintesc de un receptor unguresc , cu sinteza si afisaje digitale ... l - am vazut " de departe " ... cam cat 3 EKD - uri , puse unul peste altul ... receptorul jos , deasupra un bloc mai mare , cu ceva radiatoare ... parca REV se numea . Stie cineva ceva mai precis ? ...

R-154 nu era pe statia R-118?

Receptorul unguresc cred ca era REV-215.

Link spre comentariu

Aveti integral dreptate ( ca de obicei ) . Da ... era vorba de R -118 . Imi pare rau ca nu am putut sa butonez " ungurul " ... eram ( foarte ) curios . Sa nu fi fost cumva REV-200 ... parca mi - amintesc ceva cu zerouri . Cat despre tuburi ... am inteles ca in fosta URSS sant ( inca ) depozite subterane , cu tuburi " fara numar " ... multi ani s - a lucrat pe stoc , la foc continuu si capacitate maxima . 

P.S. - parca a fost si o tentativa romaneasca de receptor modern , ceva cu Z-80 , pe la ICSITE ... sper sa nu ma insel asupra " fabricantului " .

P.P.S. - mi - aduc aminte din perioada cand eram militar in termen ... deasupra ( la ultimul etaj ) era o companie de transmisiuni , stiam cand au alarma mai serioasa ... niste R250 , in lazile de lemn , erau coborate pe scari stil " sanie " , se mai si rostogoleau ... se zguduia toata cladirea .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Receptorul romanesc s-a numit R2500 iar versiunea ulterioara mai moderna R2502. Evident, dupa denumire, destinat a fi inlocuitorul romanesc modern al lui R250...

Nu am date despre el (R2502) si tare as fi curios despre vreo schema...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
2 hours ago, Traian B said:

R-154 nu era pe statia R-118?

R118BM era cu Amur 2, pe la noi majoritatea erau facute in Polonia.

R118BM-3 si BM3U erau cu R154.

Varianta urmatoare a lui R154 a fost R155, era pe R137 cu down converter.

Asta avea afisaj digital.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
4 hours ago, gauss said:

Lampi pentru R250 vor exista multi ani dupa ce nu va mai fi functional nici un R250 ... sant dintre cele mai comune . Parerea mea e ca daca se schimba cu alte tuburi , mai ales in partea " radio " , s -a cam dus cu receptorul . Trebuie reconstruit ... Oricum , n - am auzit de vreo tentativa . Exista doar un proiect , tot rusesc , la nivel de radioamatori , de transformare in transceiver , fara mare popularitate .

Lampile respective sunt greu de procurat acum, a trecut vremea lor. Detin ceva stocuri cei care au lucrat cu asa ceva, dar multi le-au aruncat cand nu stiau ca se pot vinde la pret bun pe e-bay, pentru aplicatii in audiofrecventa. Pentoda 6J2P este cam greu de echivalat cu ce se gasea usor la noi. Sora ei, 6J1P, s-a folosit in televizoarele Rubin 102 si in Temp, dar nu o poate inlocui pe 6J2P in orice schema (are panta mai mare, rezistenta interna mai mica si are grila supresoare legata la catod). Pentoda 6J9P este echivalenta cu E180F, cu care erau echipate amplificatoarele de banda larga de la unele osciloscoape. 

Nu exista motive serioase sa consideram ca lampile respective nu pot fi inlocuite cu altele cu parametri apropiati. Se fac modificari la soclu si se pot schimba si soclurile (de la heptal la noval). Problema este ca nu se mai gasesc lampi noi, nici macar cele folosite la scara mare (EF183, EF184, EF89, ...) in televizoare si radioreceptoare.

Link spre comentariu

Problema este o falsa problema . Ma rog , in acceptiunea mea . Omul gospodar isi face vara sanie si iarna caruta . Sa - i lasam pe cei care ( mai ) au in posesie aceste receptoare , stiu ei ce au de facut . Cate or mai fi in Romania , pe mesele ( sau in alt loc ) radioamatorilor ? 100 - 200 bucati ? Cati le folosesc " de baza " in trafic ? 10 - 20 de insi ? Nu stiu , dar nu cred ca gresesc prea mult . Inseamna ca au emitator separat ... alta belea ... relee de comutarea antenei , si alte artificii , sa " omori " receptorul cat inviorezi contoarul din dotare etc . Cine vrea sa asculte ( doar ) , nu sa faca trafic , stie la ce s - a inhamat cand a luat " balena " . Tuburile nu sant chiar de negasit . Aaaaa ... nu sant in camara , sa le scoti din cutii , sau din foile de ziar in care au fost infasurate acum 10-20-30 de ani ? Ghinion ! Sant 2 variante . Sau le cauti , usor de gasit . Dai anunt , cauti pe E - bay , faci o excursie pe la vecinii din est . Asta daca nu gasesti la prieteni ( daca ai ) , sau in comunitatea radio(sc)amatorilor . Sau te apuci sa faci ce spuneti ... ma rog , mai e a treia . Adica fara " balena " functionala . Pe vremea cand se faceau reparatii ( corecte ) de receptoare , se probau ( la final ) cu mai multe tuburi scoase din cutie , semanau intre ele mai putin ca rusii care le - au produs . A te apuca sa schimbi cu alte tuburi , nu cele prevazute in schema , duce la un O - V - 1 , cel mult ... Ma rog , cine doreste ... poate sa incerce . Eu nu sant in situatia ... Apropo , spuneati mai sus ca ati avut toate receptoarele din topic . Felicitari sincere ... eu nu am reusit . Desi am alocat resurse si timp ... supradimensionate . Pe cel de la Rohde ... prezentat de dl. Traian , cred ca l - as fi pastrat . Eu ma " inchin " la Rohde ... dupa cum am fost invinovatiti mai multi in sectiune . Asta este ... fiecare cu " idolii " lui . Am ( doar ) ceva mic , portativ . Catalogat pe - aici drept scanner ... nu cred ca cine a facut - o si - a bucurat urechile ( si ochii ... ) cu vreo receptie la el . Costa cat o masina bunisoara ... si nu se vinde la PF . Doar pe E - bay ... Dar sa revenim la receptoarele pe care le - ati detinut . Ce reparatii ati facut la ele ? Ca de asta in discutie nu intreb , am bun simt ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări