Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

R250M "Balena lui Stalin"

Ovidanie

Postări Recomandate

12 hours ago, Ion_Bumbu said:

???

O fi, da pe el scrie EKD300.

Exact cu din asta negru am lucrat.

Am scris si eu ce stiu , domnu' Grig . Inscriptia de pe panoul frontal , dreapta sus , este denumirea generica a seriei ... asa cum sant si EKD 100 , EKD 500 . Pe spatele cutiei , in stanga jos , exista o eticheta de aluminiu nituita , cu date despre exemplarul ce o poarta ... numar de serie , fabricant , anul fabricatiei etc . Acolo , pe exemplarele de catre am facut vorbire ( ale mele - foste ... ) scria EKD 305 . Un exemplar cu destinatie navala , pe care l - am vazut , cu panoul frontal alb , devenit crem de vechime si expunere la mediu , purta pe aceeasi eticheta denumirea EKD 314 . Am vazut si cu panoul frontal verde - kaki , erau montate suprapus , si cu EZ - 100 , prin niste pufere de cauciuc cu prezoane , se infiletau in capacul superior si inferior , amplasate intr - un fel de stelaj , intr - o autospeciala . Sigur sant mai multe variante , una are selectivitatea ( cea mai mica ) un pic mai mare ca altele  , pentru audierea corecta a emisiunilor MA de radiodifuziune comerciala . Varianta navala are placile mai bine protejate cu lac , cel putin asa mi s - a parut , si alte componente , cel putin in sursa de alimentare . O captura ( la intamplare ) de pe un site pare sa confirme acest lucru , apar indicativele EKD 3x5 , EKD 3x6 :

EKD Diverse.PNG

Daca am gresit , cer scuze audientei din topic .

Editat de gauss
Link spre comentariu

O fi asa, noi de EKD 300 il stiam si asa`i si ziceam.

Era prin 86, 87 cind am pus mina pe el.

http://dl6lim.darc.de/ekd300_e.html

"

Allmode Receiver EKD 300 - VEB Funkwerk Köpenick
the schematics from the repair-instruction (servicemanual servicerecords) you find it at the end of this side
image.png.fbb137e1a94babc4cf3f4407b68f9bbc.png

This receiver was built from 1984 as successors of the EKD 100 at the Funkwerk Köpenick.
Specifically there were the EKD 315 and EKD 316 as model with case.
There was furthermore the variations EKD 305, EKD 306 and EKD 325.
These models were conceived as build-in version. (EKD325 specifically for rack-mounting).

...  "

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Pai da ... cam ceva de genul am scris si eu . 

P.S. - o scurta perioada am avut un EKD 100 , era tare incomod de butonat decadicele ... mergea pentru emisiuni cu frecventa fixa , cunoscuta dinainte ... Cred ca mai am si acum pe undeva cuple tata ( de cablu ) pentru mufele din stanga ( casca , priza inregistrare si difuzor extern ) , sant greu de gasit .

Editat de gauss
Link spre comentariu
On 9/20/2018 at 10:14 AM, Ovidanie said:

20180919_212705_zpsfswdvtmc.jpg

Rotorul condensatorului variabil este...cum se vede in foto. De ce nu l-au facut de forma eliptica?

Probabil ca acolo la acea pozitie unghiulara a reglajului variabilului este necesar si se intampla un salt al frecventei, respectiv trecerea la o alta gama de reglaj a frecventei.

Ce face acel variabil, de la ce oscilator este?

Link spre comentariu

Lamelele rotorului au trei asemenea ''trepte''. Am vazut diferite tipuri de condensatoare variabile, dar pana acum nici unul cu variatia capacitatii in trepte.

20180915_191656_zpsyfrzsq0i.jpg

Link spre comentariu

Sa fii sigur ca @Traian B stie lucrul asta.

Este BFO-ul si se poate da peste cap, sare de la -6kHz la +6kHz si in zona nemarcata ramine pe ultima frecvanta pina pe la mijloc, apoi sare pe cealalta

si sta acolo pina ajunge in zona inscriptionata, parca asa imi aduc aminte ca facea.

De aia si acea configuratie specifica a condensatorului variabil.

Link spre comentariu

Cum s-a putut ca inainte de '90 unii sa aiba pe acasa radioreceptoare de uz militar, eventual primite moca ? Nu ma refer la vechiturile casate la armata, cu lampi pe baterii, ci la astea cu sinteza de frecventa. 

Link spre comentariu

EKD 300 era civil, 500 la fel.

Aveam la job cred ca vreo 5 buc .

Toate mergeau la fel de prost sau bine, depinde care erau cerintele.

Bune ca receptoare de control, slabe la trafic Dx.

Link spre comentariu

Acolo

2 hours ago, Ion_Bumbu said:

Sa fii sigur ca @Traian B stie lucrul asta.

Este BFO-ul si se poate da peste cap, sare de la -6kHz la +6kHz si in zona nemarcata ramine pe ultima frecvanta pina pe la mijloc, apoi sare pe cealalta

si sta acolo pina ajunge in zona inscriptionata, parca asa imi aduc aminte ca facea.

De aia si acea configuratie specifica a condensatorului variabil.

Placile condensatorului variabil nu se suprapun  in zona nemarcata de pe butonul de reglaj. Toate treptele alea sunt in zona de reglaj.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări