Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

R250M "Balena lui Stalin"

Ovidanie

Postări Recomandate

40 minutes ago, gauss said:

Singura piesa " specifica " de R250 pe care o am este cristalul de cuart din calibrator ... 100KHz , executie in balon de sticla . Am capatat - o dupa Revolutie ... 2buc . Unul l - am testat intensiv ... e intr - o baza de timp - calibrator , pentru osciloscoape si alte trebuinte ... al doilea e NOS . Poate - l voi folosi la ceva ... cine stie !

Va rog sa puneti o poza a cuartului de 100KHz, cat mai clara, pentru cultura ochiului. Sau mai multe, din diverse unghiuri, ca la gagici.

Link spre comentariu
8 minutes ago, VAX said:

Va rog sa puneti o poza a cuartului de 100KHz, cat mai clara, pentru cultura ochiului. Sau mai multe, din diverse unghiuri, ca la gagici.

Sigur se va intampla . Numai ca ... va rog un pic de rabdare ... trebuie sa - l si gasesc , pe cel NOS . 

P.S . - la ce va mai trebuie poze de gagici ? ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
7 hours ago, gauss said:

O perioada am butonat asa ceva . Am avut si la serviciu . Dupa revolutie , am gasit de cumparat NOS ( cu tot completul , si lazile de lemn , albumele de scheme etc . ) . Pretul era rezonabil . Dar m - a impiedicat gabaritul si greutatea ... nu e de joaca cu el . Mai ales pe scari , pana la etaj ... e necesara o  intreaga echipa , bine hranita si motivata . Si trebuie masa ( demna de numele acesta ) , sa - l asezi in siguranta ! Mai ales daca se misca fara voie ( ceva seism etc . ) .

Rau ati facut ca nu l-ati luat. Ati fost neinspirat in momentul acela. Il puneati intr-un colt al camerei, direct pe parchet, sau gaseati o alta solutie. Varianta modernizata , R-250M2, chiar merita toata atentia, pentru ca lampi novale si heptale se mai gasesc. Cred ca in locul lampilor 6J2P merg si 6J1P, desi sunt diferente intre ele (rezistenta interna, cred ca si la conexiunea grilei supresoare - n-am datashiitul in fata si nici schema receptorului). Si celelalte lampi se pot inlocui cu EF-uri, cu ECC-uri, etc, cu modificari la soclu.

Link spre comentariu

Ce sa zic ... mai am ceva receptoare , am mai scris . Mai bunisoare , dupa parerea mea . Mi s - a parut mult prea mare ... sincer ! Si cam uratzel ... ma rog , chestie de gusturi . Practic , nu mi - a placut ... nici ca schema , nici ca functionare . Asta este ...

P.S. - nu mai am nici un receptor cu tuburi ( exceptand cate ceva de radiodifuziune , la care mai ascult cand si cand , din nostalgie ... ) . Ultimul , pe care l - am instrainat ... a fost un R311 , ca si NOS . L - am avut absolut nou , l - am dat cu 2 seturi de tuburi de schimb , convertizor , antena Kulikov , ranita de transport etc . Am mai scris in alte topicuri , am avut un Hammarlund ... a fost al unui radioamator prahovean ,  pe langa care R250 nu " calca " . Nici in fata , nici in spate , nici pe laterale . Ma rog , parere personala .

Editat de gauss
Link spre comentariu

20180919_212248_zpswo0h9feg.jpg

Priviti mecanisimul de demultiplicare, ma refer la cele doua discuri de alama. Minunat realizat, extrem de simplu, fara pinioane sau curele.  O sa revin cu poze in detaliu.

20180919_212749_zpseru0vw2j.jpg

20180919_212723_zpsm97nqmhv.jpg

20180919_212705_zpsfswdvtmc.jpg

20180919_212656_zpsbsgk9rjs.jpg

20180919_212611_zpssxlmuovk.jpg

20180919_212557_zpsjctitghv.jpg

Rotorul condensatorului variabil este...cum se vede in foto. De ce nu l-au facut de forma eliptica?

Link spre comentariu

Sant doua tipuri de condensatoare variabile ... cu variatie liniara a frecventei , sau a lungimii de unda ( asta raportat la circuitul oscilant din care fac parte , condensatorul variabil are o variatie ( doar ) a capacitatii , lucru care se cunoaste , ca santem electronisti - nu doresc sa fiu pedant  ) . De unde si " alura " diferita a profilului placilor de rotor ( implicit si stator ) . 

P.S. - exista ( foarte rar ) si combinatii intre cele doua tipuri , cu comanda comuna ( monoax ) .

3-gang tuning capacitor.jpg

Editat de gauss
Link spre comentariu
2 hours ago, gauss said:

Sant doua tipuri de condensatoare variabile ... cu variatie liniara a frecventei , sau a lungimii de unda ( asta raportat la circuitul oscilant din care fac parte , condensatorul variabil are o variatie ( doar ) a capacitatii , lucru care se cunoaste , ca santem electronisti - nu doresc sa fiu pedant  ) . De unde si " alura " diferita a profilului placilor de rotor ( implicit si stator ) . 

P.S. - exista ( foarte rar ) si combinatii intre cele doua tipuri , cu comanda comuna ( monoax ) .

3-gang tuning capacitor.jpg

Astept cu nerabdare fotografiile cuartului de 100 KHz. Ma intereseaza lamela, cat de groasa este si cum este prinsa in montura. Daca aveti si datele de catalog, eventual si scheme de utilizare, n-ar fi rau.

Completare:

Am (undeva unde mi-e greu sa umblu acum) un condensator variabil cu trei sectiuni, de la radioul cu lampi Capri (RDG). Sectiunea oscilatorului este cu lamele mai groase, probabil pentru evitarea microfoniei. Butonul de actionare este din material plastic. Stiti ceva despre acest tip de variabil, aveti datele lui ? 

Editat de VAX
Link spre comentariu

Sa nu ma luati repede ... ca ma pierd . Multi colegi stiu cat de emotiv sant ... deja este de notorietate ( faptul in sine , nu persoana mea ) . Sigur voi posta foto cu cuartul . De fapt , cu mai multe tipuri in capsula de sticla . E o promisiune ... si eu ma tin de promisiuni . Adica le onorez . Singurul obstacol este legat de faptul ca trebuie sa le caut ... nu prea le accesez , sant la fondul " istoric ". Eu am componentele in mai multe locatii ,  trebuie ajuns si " sapat ". Nu stiu exact cand va fi ... Despre variabilul de Capri ... aveam ceva pe undeva . In afara de capacitate ... alte date nu stiu la ce ar folosi . Ma rog ... cote de gabarit , unghi de rotire , tensiune de strapungere etc . ... ar trebui ceva catalog . Asta daca va ganditi sa faceti vreun proiect ingineresc , cu documentatie cf. STAS , sau ISO . In fine ... vedem ce putem face . 

Link spre comentariu

Legat strict de condensatorul din fotografia postata de mine: De ce au ales forma asta ''in trepte '' si nu au ales o forma eliptica? Tebuie sa fie o subtilitate.

Link spre comentariu

The EKD-500 was a high-end short-wave (SW) communications receiver with digital readout, developed and produced in 1986 by RFT Funkwerk Köpenick in (East) Berlin, during the days of the former DDR (East Germany) and the Cold War. The receiver was the successor to the EKD-300 and covered 14 kHz to 30 MHz. It was complemented by the EZ-100 pre-selector/FSK decoder.

The EKD-500 was a double conversion receiver with IF-frequencies at 70.2 MHz and 200 kHz. It had a digital frequency readout with an accuracy of 10 Hz and was suitable for the reception of AM, USB, LSB, CW, FAX and ISB signals. With a sensitivity of less than 0.5 µV at 5 MHz it was a truely professional communications receiver. 

The receiver was available in a grey civil variant and a green/black military one. The image on the right shows the military version of the EKD-500. It is shown here with the optional EZ-100 pre-selector / FSK demodulator on top.          

The EKD-500 was the successor to the EKD-300 that had been introduced in 1980. It was mechanically and electrically more robust than its predecessor. In the early 1990s, the EKD-500 was supposed to be replaced by the improved EKD-700. Due to the reunification of Germany [2] however, full production was never reached and only a modest number of them were ever built.

Link spre comentariu

Din pacate sau mai precis din fericire n`am lucrat cu EKD 500.

Am lucrat cu 300, si nu doar cu unu si a fost cam dezamagitor contactul cu ele.

Da, avea selectivitate buna, afisaj, sinteza dar avea un zgomot cit casa datorat sintezei de frecventa.

Paralel am avut un 250M2, era mai bine de lucrat cu el la Dx.

Ca intermodulatii si gama dinamica EKD 300 era mai bun pe hirtie, in trafic insa preferam 250.

500 era cam la fel doar microporcesorizat, Z80, in rest cam la fel, atenuator cu bec!

Link spre comentariu

Mie mi - a plăcut EKD . EKD 305 ... 300 nu există . Mă rog , multe exemplare ( apărute după Revoluție , când foștii posesori au renunțat la ele ... ) , au avut diferite betesuguri ... datorită vechimii (si) sau reparațiilor neglijente . Exemplarele conforme s - au prezentat bine , nu mi s-au părut foarte zgomotoase . Este ce a putut face RDG - ul , cu Telefunken ca model . S - au exportat la greu , inclusiv în URSS . Eu am renunțat la ele , am vândut 2 bucăți pe forum ... în stare perfectă , cu schemele ... si 2 lucruri mai rare : manualul service , si preselectoarele EZ - 100 . Erau prea mari si grele ... spațiul a fost ocupat de altceva . 500 am văzut ... Dar nu l - am atins . Mă rog , partea radio e aceeași .

Link spre comentariu

Am lucrat la job si cu EKD 305 si cu 500-le . E adevarat , pe doua nave diferite , deci la ceva diferenta de timp .

Ca performante mi s-au parut cam la fel , cred ca cine zice ca sunt zgomotoase a avut parte de un receptor cu ceva probleme .

Ca tot suntem la capitolul vintage , stii cineva vreo consola Tehnoton care a supravietuit ?

Link spre comentariu

Am avut (si inca se afla stivuite la tzara) atat EKD300 cat si EKD500, ba la unul a trebuit sa si lucrez un pic. Difera taman front-endurile lor si prima FI (70,2 MHz) si in plus EKD500 are in FI la 200 kHz filtre MF200 SSB dedicate si separate pentru USB si LSB (filtru +2,75 kHz pt USB si -2,75kHz pt. LSB) in timp ce EKD300 -daca-mi aduc bine aminte- are  numai pentru USB (+2,7k), pentru receptia LSB necesitand utilizarea filtrului centrat pe 200 kHz (cu largimea de +/-1500Hz) si reglajul manual corespunzator al BFO. Deasemenea, EKD500 are filtre MF200 din generatie mai noua (carcasa paralelipipedica ingusta).

Desi este echipat cu microprocesor, encoderul VFO de la EKD500 este net inferior (rezolutie mai mica = mai putini pasi/rotatie si... chiar se roteste in pasi discreti dpdv mecanic, fara senzatia de reglaj unghiular continuu - foaaarte neconvenabil in regim de amator).

Ambele sunt ca nivel tehnic undeva la nivelul anilor '70... sintezele sunt cu TTL-uri discrete... NU se compara cu Harris-ul RF-550 din chiar anii '70 a carui modulatie in SSB este cea mai placuta dintre toate TRx-urile si Rx-urile ce am avut eu pe masa.

Cu tuburi am refuzat R250M chiar daca mi-a fost oferit -de cel putin doua ori- gratis (inlcusiv exemplare noi) si am preferat sa cumpar R&S EK-07 (zice-se cel mai bun receptor cu tuburi fabricat in Europa)...

https://www.trafficlist.net/marine-receiver-rohde-schwarz-ek-07/

https://www.radiomuseum.org/r/rohde_kurzwellenempfaenger_ek07.html

EK-07 este mult mai modern, foarte interesant si spre deosebire de alte receptoare este echipat in cvasitotalitate cu tuburi Long Life de uz profesional (EF805S in toate amplificatoarele cu AGC de pe calea Rx, E88CC in mixer, E180F si ECC801S in diverse alte etaje, iar ce este cu totul si cu totul deosebit la el este VFO-ul, cel mai solid construit din cate am vazut vreodata, cu o mecanica deosebita si in special condensatorul sau variabil fiind o opera de arta, fiind prevazut cu o placa speciala la rortor si o multime de suruburi la stator pentru ajustarea fina liniaritatii variatiei frecventei si a corespondentei cu indicatia pe scala...

T_Kurzwellenempfaenger-EK07-setzt-Massst

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări