Cris Tian Postat Martie 22, 2020 Partajează Postat Martie 22, 2020 (editat) Buna seara, Am ales sa realizez un tablou cu 1 RCCB 40A, 2RCBO 16A, 20MCB 2P si o sonerie. Am ales un tablou 3x18=48 posturi. As vrea un sfat de cum sa fie asezate si sa va intreb daca pot sa folosesc busbar-uri sau e nevoie sa pinuiesc si fac punti? Eu ma gandesc sa pun astfel: pe sina 1: 1RCCB 2RCBO 2MCB sonerie pe sina 2: 9MCB pe sina 3: 9MCB In tabloul de pe casa scarii as putea sa pun un MCB de cel putin 40A in locul patronului vechi. Astept si alte propuneri. Multumesc! Editat Martie 22, 2020 de Cris Tian Link spre comentariu
AdR!@N Postat Martie 23, 2020 Partajează Postat Martie 23, 2020 Salut, Pentru siguranta principala de pe casa scarii nu este ok sa pui mai mult decat exista actual. Trebuie corelat cu puterea contractuala, la bloc nu am vazut/auzit de sigurante mai mari de 32A casnic. Deasemenea trebuie corelat cu sectiunea conductoarelor ce alimenteaza apartamentul. Banuiesc sa fie apartament deoarece ai specificat de casa scarii. Daca nu ne descrii / desenezi schema monofilara nu ne dam seama ce vrei tu sa faci acolo. Este mai importanta partea functionala decat esteticul. Daca folosesti aceeasi marca si gama de aparataj, poti folosi linistit riglete. daca sunt din game diferite, posibil sa nu potriveasca la aliniamentul gaurilor. Ca o parere personala si subiectiva, imi pare un tablou foarte mare (multe sigurante) pentru un apartament. Poate dupa ce vedem o schema monofilara ne justificam cele 22+1 sigurante Numai bine ! Adrian Link spre comentariu
dan_b11 Postat Martie 23, 2020 Partajează Postat Martie 23, 2020 (editat) Se poate pune si de 63A daca doriti insa nu stiu cum o sa se simta coloana de dupa ea. Credeti ca e legal sa pui in locul patronului de pe casa scarii ce siguranta doriti? Contorul unde este montat in raport cu siguranta respectiva? In amonte sau in aval? Daca e in aval, instalatia nu va apartine si prin urmare nu aveti dreptul sa interveniti. Editat Martie 23, 2020 de dan_b11 modificat amonte cu aval Link spre comentariu
Alexium Postat Noiembrie 30, 2020 Partajează Postat Noiembrie 30, 2020 (editat) Buna ! imi fac casa la tara si am executat singur pana acum instalatia mai putin tabloul si conexiunile in doze de legatura care vor fi cu Wago. Am terminat in toamna tencuitul.Urmeaza in primavara sa continui cu partea electrica dar am niste nedumeriri. Doresc sa montez un tablou cu 3 randuri incadrat in perete de 36 module de la Eti. Am o casa cu etaj cu 8 prize dedicate cu fir cupru si litat si intreg de 2,5 si 2 prize dedicate pentru masina de spalat si o eventuala plita sub 4000 w. cu fir de 4 mm. Am 5 circuite de lumina de 1,5 mm si 7 circuite de prize de 2,5 mm. Doresc sa pun MCB-uri aka disjunctoare aka sigurante simple de la ETI monopolare, tip B pentru lumina B10, prize dedicate B16 si circuite de priza tot B16 iar la circuitele de 4mm sa bun B20 sau B25 ( cred ca B25 e prea mare ). Doresc sa pun un RCCB de tip A de 0.3A dar nu stiu daca sa iau de 40 A sau de 25 A , nu gasesc la ETI de 32 A si nici macar de 40 A nu au pe stoc. Aici as vrea lamuriri. Deasemenea, desi am inteles rolul RCCB, sa te protejeze pe tine, stiu rolul RCBO, sa protejeze firele, instalatia, stiu ca se pun in cascada, stiu ca nu trebuie depasite mai mult de doua nr de amperi, stiu ca RCBO trebuie sa fie tot de tip A si de 01.A, nu stiu pozitia lor exacta, nu stiu cate, si daca au rol de MCB. Cu alte cuvinte, RCBO se poate monta in loc de MCB la priza de la plita de exemplu? Atunci ordinea in tablou e RCCB ( general) - RCBO B20(Plita) - RCBO B20( masina de spalat ) - RCBO B16( priza dedicata alt consumator mare ) - MCB B16 - MCB B 10 ? Imi poate face careva o schema a unui tablou si legaturile aferente? PS - Voi face impamantare cu plat banda in dorinta unui 04-05ohmi, casa e din porotherm, totul este tras prin copex de 16 cate un fir pe tub si cat mai distantate posibil, fara multe curbe, nu depasesc mai mult de 5 prize/becuri pe circuit si mai mult de 10-12 metri liniari, maxim 15 pe anumite trasee. Casa are 200 si ceva de metri patrati, 20 m pe 10 m plus beci si centrala si terase. Nu stiu ce curent se vinde, cum ti-l aduce cu ce valori, treaba cu nul, e in judetul Neamt, zona muntii Ceahlau. Multumesc ! Editat Noiembrie 30, 2020 de Alexium Link spre comentariu
kit Postat Decembrie 1, 2020 Partajează Postat Decembrie 1, 2020 RCCB -residual current circuit breaker - dispozitiv diferential pur. Detecteaza doar scurgerile diferentiale, nu protejeaza la supracurenti sau scurtcircuite. RCBO - residual current break overcurrent - dispozitiv diferential combinat cu disjunctor. Eu n-as pune in tablou ca general un RCCB, mai degraba un MCB. Riscul de a lua foc tabloul este destul de mic, de aceea mi se pare o cheltuiala inutila. Mai degraba as pune un RCCB de 16A/0.03A pe circuitele de iluminat, ca general pe iluminat. Sau chiar doua, unul pe doua circuite de iluminat, celalalt pe restul de 3. In caz de defect pe un circuit nu sunt decuplate toate circuitele de iluminat. In principiu RCCB se alege cu o clasa mai mare decat MCB-urile din aval. Pentru prize este obligatoriu de folosit dispozitive diferentiale. Asa ca pe fiecare circuit de prize se vor folosi obligatoriu RCBO de 16A / 0.03A. Si aici se poate dezvolta un pic problema in sensul de a folosi un RCCB 20A/0.03A ca general combinat in aval cu MCB16A pe fiecare priza, dar nu este chiar recomandat, pentru ca in cazul unui defect e un chin de aflat care circuit da afara. Din punct de vedere al costurilor insa este de preferat. Mai conteaza si plecarea din bransament: daca in cutia bransamentului este un MCB / RCBO de 25A nu are rost ca in tablou sa fie un general de 32A, oricum la o suprasarcina o sa sara mai intai cel din bransament. Mai mult, la bransament oricum ar trebui sa fie deja un RCBO. De regula executantul bransamentului il pune de 0.03A, trebuie de vorbit cu acesta pentru a-l schimba cu unul de 0.5A (0.3A), care sa protejeze plecarea din bransament la incendiu si doar atat. Chestiile de finete (de 0.03A si 0.01A - daca sunt necesare) se vor realiza in tablou pentru fiecare circuit in parte. Ca urmare, in opinia mea, tabloul ar putea arata cam asa: general: MCB ?? A (depinde de plecarea din bransament) circuite prize RCBO 16A / 0.03A circuit iluminat 1: RCCB 16A / 0.03A -> 2 x MCB (1F+N) 10A pentru doua circuite de iluminat circuit iluminat 2: RCCB 16A / 0.03A -> 3 x MCB (1F+N) 10A pentru trei circuite de iluminat circuite prize: 7 x RCBO 16A / 0.03A circuite masini de spalat: 2 x RCBO 16A / 0.03A circuit plita: RCBO 20A / 0.03A Optional: un descarcator de supratensiune si un stabilizator de tensiune. Tinand cont de locatie, mi se par chiar obligatorii. Felicitari, pana acum instalatia arata bine, cu toate astea ar fi bine de chemat un electrician autorizat pentru a continua lucrarea. Spor! Link spre comentariu
Alexium Postat Decembrie 1, 2020 Partajează Postat Decembrie 1, 2020 (editat) Acum 3 ore, kit a spus: RCCB -residual current circuit breaker - dispozitiv diferential pur. Detecteaza doar scurgerile diferentiale, nu protejeaza la supracurenti sau scurtcircuite. RCBO - residual current break overcurrent - dispozitiv diferential combinat cu disjunctor. Eu n-as pune in tablou ca general un RCCB, mai degraba un MCB. Riscul de a lua foc tabloul este destul de mic, de aceea mi se pare o cheltuiala inutila. Mai degraba as pune un RCCB de 16A/0.03A pe circuitele de iluminat, ca general pe iluminat. Sau chiar doua, unul pe doua circuite de iluminat, celalalt pe restul de 3. In caz de defect pe un circuit nu sunt decuplate toate circuitele de iluminat. In principiu RCCB se alege cu o clasa mai mare decat MCB-urile din aval. Pentru prize este obligatoriu de folosit dispozitive diferentiale. Asa ca pe fiecare circuit de prize se vor folosi obligatoriu RCBO de 16A / 0.03A. Si aici se poate dezvolta un pic problema in sensul de a folosi un RCCB 20A/0.03A ca general combinat in aval cu MCB16A pe fiecare priza, dar nu este chiar recomandat, pentru ca in cazul unui defect e un chin de aflat care circuit da afara. Din punct de vedere al costurilor insa este de preferat. Mai conteaza si plecarea din bransament: daca in cutia bransamentului este un MCB / RCBO de 25A nu are rost ca in tablou sa fie un general de 32A, oricum la o suprasarcina o sa sara mai intai cel din bransament. Mai mult, la bransament oricum ar trebui sa fie deja un RCBO. De regula executantul bransamentului il pune de 0.03A, trebuie de vorbit cu acesta pentru a-l schimba cu unul de 0.5A (0.3A), care sa protejeze plecarea din bransament la incendiu si doar atat. Chestiile de finete (de 0.03A si 0.01A - daca sunt necesare) se vor realiza in tablou pentru fiecare circuit in parte. Ca urmare, in opinia mea, tabloul ar putea arata cam asa: general: MCB ?? A (depinde de plecarea din bransament) circuite prize RCBO 16A / 0.03A circuit iluminat 1: RCCB 16A / 0.03A -> 2 x MCB (1F+N) 10A pentru doua circuite de iluminat circuit iluminat 2: RCCB 16A / 0.03A -> 3 x MCB (1F+N) 10A pentru trei circuite de iluminat circuite prize: 7 x RCBO 16A / 0.03A circuite masini de spalat: 2 x RCBO 16A / 0.03A circuit plita: RCBO 20A / 0.03A Optional: un descarcator de supratensiune si un stabilizator de tensiune. Tinand cont de locatie, mi se par chiar obligatorii. Felicitari, pana acum instalatia arata bine, cu toate astea ar fi bine de chemat un electrician autorizat pentru a continua lucrarea. Spor! Pot pune un MCB de 25A in fata unui Digi top de 32 A? Daca pun dupa Digi Top un RCCB care e urmat de primul RCBO de 20 A, e ok ca acel RCCB sa fie de 40 A sau trebuie sa fie de 25A sa respecte cascada fata de Digi top care e 32 A? As pune un RCCB de 25A. Am restructurat niste prize circuite si am adaugat niste dedicate pe hartie ( la baie) pana merg la primavara dar ordinea ar fi cam asa ? https://imgur.com/a/qXqVFc8 Observ ca tu ai pus la urma diferentialele mai mari pt consumatorii mai mari, dar ma derutez eu, pentru ca am iddea in cap ca RCCB e la inceput. Dar alea-s pt lumini vad : )). In poza am gresit unde am scris 5 MCB CIRCUITE LUMINI B16. Trebuia 4 si PRIZE iar la 7 MCB nu trebuia sa scriu CIRCUIT ca sunt DEDICATE, am facut un oximoron :D Multumesc ! Editat Decembrie 1, 2020 de Alexium Link spre comentariu
kit Postat Decembrie 1, 2020 Partajează Postat Decembrie 1, 2020 Eu m-as fi gandit la asa ceva, ca schema de principiu (v poza). RCCB este doar pe iluminat, de 16A. TOATE prizele sunt pe RCBO, nu MCB. Daca instalatia e trifazata trebuie distribuite toate astea pe cele 3 faze. Acum 5 ore, Alexium a spus: Observ ca tu ai pus la urma diferentialele mai mari pt consumatorii mai mari, dar ma derutez eu, pentru ca am iddea in cap ca RCCB e la inceput. N-am inteles, imi pare rau. Te referi la pozitia din tablou? Hmm, le pui cum iti vine, la gramada, acolo. Sau le grupezi asa incat sa aiba logica atunci cand te uiti in tablou. Link spre comentariu
Alexium Postat Decembrie 1, 2020 Partajează Postat Decembrie 1, 2020 (editat) Acum 59 minute, kit a spus: Eu m-as fi gandit la asa ceva, ca schema de principiu (v poza). RCCB este doar pe iluminat, de 16A. TOATE prizele sunt pe RCBO, nu MCB. Daca instalatia e trifazata trebuie distribuite toate astea pe cele 3 faze. N-am inteles, imi pare rau. Te referi la pozitia din tablou? Hmm, le pui cum iti vine, la gramada, acolo. Sau le grupezi asa incat sa aiba logica atunci cand te uiti in tablou. Nu este trifazic. De ce nu se poate si MCB si RCBO pe tablou ? Am facut o schita dar am ramas blocat un pic la RCBO-uri ca au si N. Vine Faza si Nulul din BMT apoi intra Faza in MCB de 25 A pe sus si iese sub apoi intra in mijloc la SPD si iese prin dreapta si se duce sus in primul RCCB apoi iese pe sub si in mod normal alimenteaza cu un busbar toate MCB -urile pe sub in afara de cele de lumina. Tot din SPD din dreapta iese o faza si se duce la RCCB -ul de la lumini si intra pe deasupra si iese sub si duce la MCB lumini cu busbar. Nulul vine din BMT si intra in SPD in stanga apoi iese si se duce la primul RCCB sus si iese sub dupa care merge la bara de nul. Tot din SPD iese din stanga iese alt Nul si se duce in al doilea RCCB de la lumini deasupra si iese sub, apoi intra in bara de Nul. Cum naiba ramane cu RCBO-urile care sunt imediat de la primul RCCB pana la primele MCB-uri? Ma refer la cum primesc Nul? din bara de Nul sau tot din SPD ? cred ca din SPD pe sub si sunt legate de busbar apoi pe deasupra duc la bara de Nul sau ies din SPD si intra pe deasupra RCBO-ului apoi se duc in bara de Nul fiecare cand ies pe sub?asta ultima nu cred valabila ca sub e loc de busbar si la RCBO as zice fiind tot ETI. In schita nu am tras nulul ca nu stiu exact. Faza e trasa ok ? https://imgur.com/vUjBHrr Editat Decembrie 1, 2020 de Alexium Link spre comentariu
Alexium Postat Decembrie 1, 2020 Partajează Postat Decembrie 1, 2020 (editat) Sau asa: https://imgur.com/hZ36cI0 ? Deci nu inteleg Nulul din Protectia la Suprasarcina unde merge. Are o bara de Nul separata in care merge si din care iese Nul pentru ambele RCCB-uri? Apoi din RCCB-ul de la Lumini se duce in cealalta bara de Nul? Sa mai pun un RCCB pe celalalte MCB-uri si sa las RCBO-urile cu RCCB-ul lor? Devin confuz Editat Decembrie 1, 2020 de Alexium Link spre comentariu
Alexium Postat Decembrie 2, 2020 Partajează Postat Decembrie 2, 2020 (editat) Sau asa: https://imgur.com/4aPR4yw In cazul acesta Nulul din fiecare RCBO care iese mai merge in bara de Nul sau merge spre fiecare Nul din prizele respective ? Editat Decembrie 2, 2020 de Alexium Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum