Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Spike-uri , avantaje si dezavantaje

alexy

Postări Recomandate

Vrajeala maxima, asa e cand lasi laoparta fizica si bunul simti si te apuci sa citesti site-uri audiofile.

Treaba e simpla, ai nevoia ca suprafata de jos sa nu faca contact cu solul. Pt ca panoul de jos, daca nu e din granit, sau ceva f greu in mod invariabil va vibra si asta nu le place unora.

Ajunge sa il pui pe un burete gros si nu mai transmite nici o vibratie.

Poti sa iei o anvelopa ce mai vrei tu cu aceleasi proprietati si spre deosebire de anvelopa sa fie si estetic.

Ce mai, poti sa pui nsite urechi pe boxa si sa o atarni de tavan cu nylon de pescuit.

Solutii sunt nspe mii daca e sa deschizi ochii si sa pui mana sa faci ceva. In cele mai multe cazuri solutiile se afla in casa, nici nu trebuie cumparate din magazin.

Apoi vezi tu daca efectul e cel care-l vrei si iti fac niste spike-uri din argint poleite cu aur sau ce mai vrei tu.

Treaba cu amortizorul de vibratii de tip arc si masa e ca si un filtru notch. Ala e acordat strict la o frecventa anume.

Nu te opreste nimeni sa aplici nsite bile pe boxa, dar mai simplu e sa ranforsezi si sa arunci frecventa de rezonanta inafara zonei deranjante.

Si ce ramane sa omori cu fonoabsorbant. Sau sa mai pui niste bitum, nu e tocmai scump, depinde aici si de accesul in cutie, ca odata facuta cam greu bagi chestii inauntru.

Shambala, eu ma refeream ca toate cazurile sunt posibile. Pana incerci nu stii si lutierii pe incercatelea au facut primele viori, apoi au tinut minte ce merge...si ce nu.

In cazul ala iesise destul de fain cutia desi nu respectase regulile clasice gen: material gros, ranforsat bine, etc.

Cateodata mai e sa ai noroc, mai ales in cazul unui subwoofer.

Link spre comentariu

Este vorba de energie. Atat timp cat energia este utilizata si directionata eficient, au un sens, nu? Daca utilizezi o energie X, ca sa pui in miscare printre altele si elementele de structura ale constructiei, voi nu numiti asta "pierderi"?

Lasand mizeriile si aberatiile INFINITE care au devenit un fenomen pe Elforum, cred ca fac apel si la mintea cocosului... plus, chiar nu sunt o avere, pentru a fi incercate.

Apoi, se poate masura obiectiv rezultatul.

Apoi, cred ca fac sens cand ai turntable, platan, pick-up... pe incercate.

Cand eram mai sarac, foloseam bile de rulment cu diametrul de ~15mm pentru decuplare. Pentru stabilizare erau montate niste piulite in fundul incintei. Nu cred  ca trebuie sa explic de ce.

Lasand asta la o parte, s-au scris articole despte toate astea...

Printre prietenii mei mai spalati la creieri, este unul care pune asa; rubber foam 10mm, placa granit 40mm, discurile, spikeurile, si apoi incinta. Niste idioti.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Nu am stat sa citesc toate postarile din acest topic, dar imi aduc aminte acum cativa ani, in care aveam discutii cu cineva pe tema asta cu vibratiile. Persoana respectiva avea puse boxele pe doua bucati de marmura mai groase pe post de suport, si bineinteles pe post de blocare a vibratiilor din boxe catre podea. Placile aveau  10 cm grosime daca nu ma insel.

Link spre comentariu

Da, ce astea de acum au mai puţin beton ? Toate maşinile de spălat au o contragreutate de beton, altfel dezechilibrul creat de tamburul cu rufe le-ar face să fugă prin casă....

Link spre comentariu

Intradevar, sunt mai usoare, dar tot au o placa de  beton in spate rotunda. Constructia este alta, si sa pus  beton atat cat a fost nevoie pentru echilibrare. De ce sa fi pus mai mult daca atat cat au este suficient ?

Link spre comentariu

@icar, la masinile de spalat mai noi problema vibratiilor este incercata a se rezolva electronic pt a reduce masa.

Inainte de a centrifuga se incearca distribuirea cat mai u iforma a rufelor pe circumferinta tamburului prin rotatii scurte in ambele sensuri. Procedura asta se reia de cateva ori, iar daca nu se reuseste o echilibrare, atunci este coborata viteza de centrifugare pana la o limita acceptabila a vivratiilor indiferent cum au fost setarile initiale.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări