Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Spike-uri , avantaje si dezavantaje

alexy

Postări Recomandate

Mie mi-a facut la strung un vecin niste spaicuri, asa cum se vede in poza de sus si am testat pe diana cral cu doua feluri de metal in varf, din otel de damasc si din fer beton de 8. In primul caz s-au modificat enorm nanodetaliile ceea ce a dus la zgarierea parchetului.  Probabil ca un audiofil inrait va sterge acest post ca nu da bine la...coronavirusul audiofil.

Link spre comentariu

Eu sunt audiofilul la care se face referire.   Postul ramane  :)

Alexy, ca la orice auxiliare folosite, ar trebui inteles ce si cum face fiecare.

Spike-urile transmit unidirectional spre podea vibratiile parazite ale peretilor incintei. Din experienta iti pot spune ca  perceptia efectului depinde de camera mult mai mult decat se recunoaste. In general nu strica, dar adesea nu ajuta de sutele de euro dati pe ele.  Vezi sa reziste la de 2-3x greutatea boxelor.  In analizele de specialitate scrie mereu ca sunt de preferat - de departe - cele care NU se sprijina pe filetul suruburilor.   Eu as alege alt model, si nu dupa criterii de pret.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Eu nu inteleg...Spikeurile nu se pun aproape de colturile peretelui de jos a boxei? Atunci cum transmit vibratii? Sau trebuie sa amortizeze vibratii?

Am mai vazut sa vibreze peretii laterali la boxel slabe, cu amplitudinea cea mai mare in mijloc bineinteles, dar  peretele de jos e mai mic si nu cred ca vibreaza. Iar colturile unui perete de boxa nu prea vibreaza nici la o cutie de pantofi cu difuzor.

@core, s-a redus volumul bassului ce se aude la vecini?Cat de tare? Si numai cu 2-3 decibeli ar fi nemaipomenit! In ce sens sunetul e mai precis?

Link spre comentariu

Daca nu se  intelege ce am scris pe scurt mai sus, inseamna ca nu se cunosc / inteleg fenomenele care se petrec - si pot fi puse in evidenta - intr-o boxa.

Pt oricine are imaginea simplista si superficiala despre boxe  - si defineste de fapt lazi cu difuzoare,  inseamna ca nu are nevoie nici de spike-uri si nici de explicatii sau teorie suplimentara.

Pt cine vrea sa stie mai mult, se incepe de la rolul ranforsarilor si de la conditia ca o boxa sa fie un tot perfect inchegat - aluzie la cei care lipeau peretii boxelor cu silicon !  Si erau mandri de asta...

@ Alin_CJ. Sigur ca un perete mai mare al unei boxe vibreaza mai tare, dar cum ai putea sa preiei acele vibratii de pe el si sa le transmiti podelei (corp cu masa infinita fara de boxa)  ?

Nu ai cum, asa ca faci ceea ce se poate, preiei vibratiile [parazite] ale boxei de pe fundul ei (ca pe el sta) si la transmiti - unidirectional - catre podea.

Unidirectional inseamna ca nu permiti vibratiilor parazite ale podelei sa urce inapoi spre boxa - asta fac spike-urile, prin micsorarea la extrem a punctului de contact la un capat fata de celalalt.

In al doilea rand, la boxele bune peretii nu vibreaza (semnificativ) mai mult decat fundul. Pt asta exista ranforsarile interioare.  Restul sunt lazi cu difuzoare sau "boxe italiene" (adica din scoala celor facute sa "cante" odata cu difuzoarele).

Editat de Shambala
Link spre comentariu

In 99.9% dintre cazuri spikeurile sint bani aruncati.

Mai ramin cele 0.1% din cazuri dar sigur nu te incadrezi acolo. Cei de acolo nu au nevoie de o aprobare de pe un forum ca sa arunce banii aiurea, pur si simplu le cumpara si gata. Daca le mai simt si la ureche totul este perfect.

Link spre comentariu

Spike-ul cred ca e cea mai simpla chestii de facut diy cu rezultate masurabile.

Ai n solutii simple la indemana, fie si sa pui un soclu pe spike-uri facute in holtsuruburi, iar intre parchet si holtsurub sa pui o moneda.

Iar intre soclu si boxa sa pui niste puncte de silicon sau garnituri de instalatii sanitare pe care unii mesteri audiofili le vindeau sub brand propriu cand pe ele era stantat rolast....

ADica vorba aia, tehnica e la indemana nimanui, calculele sunt inexistente si rezultatele sunt usor de evaluat.

LEgat de cutii cantatoare. Un om a testat o incinta pt un subwoofer rcf de 18 din pal de 16, era destul de usoara, facea treaba si..suna ok basul. Avea fermitate, totul ok.

Apoi si-a tras 2 incinte din mdf, ranforsari figuri, e drept ca volumul era ceva mai mare, dar rezultatul a fost mai prost, din pacate.

LE-a dres in final cat de cat, dar tot aia de 16 mai mica suna mai bine, mai ales cand iei in considerare costul. Deci iata ca niciodata nu stii de unde sare iepurele...

Editat de Sharky
Link spre comentariu
Acum 1 oră, Alin_cj a spus:

@core, s-a redus volumul bassului ce se aude la vecini?Cat de tare? Si numai cu 2-3 decibeli ar fi nemaipomenit! In ce sens sunetul e mai precis?

Nu am fost la vecini să văd cât de rău se aude bass-ul, dar bănui că nu venea omu' degeaba la mine, să-mi spună. Am mai rărit audițiile în boxe, mai ales seara după 10. Din fericire am un switch la amp și pot comuta ușor pe căști seara.

Din câte am citit, ar fi nevoie de bass trap, pentru a reduce efectul pentru vecini, dar nu am încercat.

Sunetul e mai focusat, bass mai articulat.

Eu le țin și pentru că mă ajuta să ajung la praf mai ușor, pentru că nu pot muta boxele, de unul singur.

Link spre comentariu

Si eu ma refer la boxe construite bine, adica peretii lor sunt rezistenti si ranforsati incat vibratiile parazite ale lor  sa nu fie o problema.

Ce nu inteleg:   De ce sa incerci sa preiei vibratiile parazite de pe peretele pe  care sta boxa, adica fundul ei, daca boxa este construita bine si peretele nu vibreaza perceptibil?

Si daca tot incerci sa preiei acele vibratii, de ce nu se pun spike-urile mai aproape de mijlocul  peretelui? ca in mijloc va vibra cel mai tare, nu aproape de colturi.

Nu cred ca ai cum sa transmiti vibratiile  numai unidirectional cu astfel de spikeuri, daca era posibil erau folosite produse asemanatoare la suspensii auto etc.

Editat de Alin_cj
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Alin_cj a spus:

Si eu ma refer la boxe construite bine, adica peretii lor sunt rezistenti si ranforsati incat vibratiile parazite ale lor  sa nu fie o problema.

Ce nu inteleg:   De ce sa incerci sa preiei vibratiile parazite de pe peretele pe  care sta boxa, adica fundul ei, daca boxa este construita bine si peretele nu vibreaza perceptibil?

Si daca tot incerci sa preiei acele vibratii, de ce nu se pun spike-urile mai aproape de mijlocul  peretelui? ca in mijloc va vibra cel mai tare, nu aproape de colturi.

Nu cred ca ai cum sa transmiti vibratiile  numai unidirectional cu astfel de spikeuri, daca era posibil erau folosite produse asemanatoare la suspensii auto etc.

Bine punctat!

Dupa cum am spus, acele spikeuri sint bani aruncati in 99,9% din cazuri.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Alin_cj a spus:

Se spune in mediile haudiofile ca daca atunci cand vibreaza difuzorul (canta) mai apare si o vibratie din pardoseala (pt ca vecinul da gauri in perete) sunetul nu mai este precis. Adica cele doua tipuri de vibratii se compun nefavorabil.

Am facut prin facultate curs de vibratii si elasticitate, nu am intalnit pe nicaieri ca un rigid solid sa conduca vibratiile intr-un singur sens. Ca metoda efiecienta de a prelua vibratiile este folosirea unei mase mari asezate sub boxa care la randul ei este asezata pe un material elastic. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări