Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Imbunatatire incarcare lampa solara pozitionata la umbra

Postări Recomandate

Salut

Am luat o pisica de gradina de gradina si pozitia unde este are lumina doar dimineata.

(piticul este de fapt pisica dar ca sa intelegeti mai bine i-am spus pitic. Pentu detalii cautati:   "Lampa solara LED filament Hoff, pisica, polirasina" )

lampa solara led filament hoff pisica

Alimentarea lui se face de la un acumulator ni-mh 300ma cu o celula solara 3x4cm care trece prin un circuit clasic care se gaseste in toate lampile solare

Ca sa imbunatatesc incarcarea i-am atasat in paralel o alta celula mai mare de la o alta lampa solara. Legarea am facut-o intre la bornele bateriei celor 2 sisteme.

S-a imbunatatit un pic dar nu cu mult. (+1h)

Celula lampii originala are la borne in gol 1.3v, iar cealalta atasata poate depasi 1.5v

Am schimbat pozitia si am pus in o zona in care soarele bate doar dupaamiaza dar fara prea mare rezultat.

Optiuni:

1. Sa prelungesc cablul celulei solare secundare (cablu telefon 4fire alb) si sa mut aceasta celula in o zona in care soarele bate toata ziua, dar asta inseamna 10m in plus si as avea cadere de tensiune pe cablu.

2. Sa mai pun o celula legata in serie cu celula secundara  si aici am mai multe optiuni:

a. direct la baterie ca 2 surse de tensiune inseriate

b. doar celulele foto inseriate si conectate la acelasi circuit de incarcare

Nu stiu ce tolerante  are circuitul de incarcare si de aceea intreb sa nu stric nimic din greseala ("nestiinta").

De mers merge pentru ca am incarcat bateria separat si a luminat mult timp.

Imi cer scuze pentru limbajul neprofesional si va multumesc anticipat pentru sfaturi.

Editat de mvali
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

1

• validae

1

• mvali

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Mai bine muţi tot montajul din lampă (acumulator+celula solară+circuit încărcare) unde ai soare toată ziua, dar tragi un cablu bifilar sau chiar două sârme de cupru email de 0,3mm până unde vrei să stea pisica.Asta fiindcă ledul ia un curent mic (circa 10-20mA) şi firele nu trebuie să fie groase.

Editat de validae
Link spre comentariu

La curentii respectivi caderea de tensiune pe fir este neglijabila.

Insa nu ne aburi cu " un circuit clasic care se gaseste in toate lampile solare " pentru ca asa ceva nu exista... deci pui schema ca sa vedem despre ce vorbesti.

Mai mult este neclar ce el fotovoltaice ai pus si cum le-ai legat... din ce spui tu eu nu inteleg si nici nu am de gand sa stau sa fac deductii...

Ca sa putem sa intelegem ne trebuie tensiunea debitata in gol, dar si tensiuni sub diversi curenti debitati... eventual la conditii variabile de iluminare (ora, orientare fata de soare...)

Elementul NiMeH trebuie incarcat pana la 1,6V si din ce se intelege nici macar in gol nu ajungi la tensiunea respectiva... Si oricum daca doresti ceva mai bine primul lucru de modificat este acumulator cu capacitate corespunzatoare / sau micsorarea curentului debitat prin led.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări