Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Single Ended cu 6N13S

simson

Postări Recomandate

Multumesc, dar asa pare a fi destul de dificil sa obtii un semnal simetric de la o lampa, chiar poti gasi o polarizare "ideala" ca sa nu folosesti reactia negativa? E frumos la lampi pt ca mai este activitate dar pt cineva din afara pare ca lucrati cu prea multe reglaje, corectii, incercari pt a obtine un rezultat apoi criticat de o tabara adversa.

Link spre comentariu

In sfarsit am depasit pragul de 6W pe sarcina dar prin alt PF cu tensiune anodica de 210V.Iata cum arata pe sarcina semnalul sus si pe grila.De asemenea limitare simetrica la 7W.In continuare in PF la 165V mai trebuie lucrat nu reusesc peste4,5W cand asa obtin semnal pe osciloscop cu reglaje conform dr. de sarcina.Daca ridic nivelul din generator ptr. 7Vef pe sarcina sinusul se limiteaza si nu pot regla din driver.676409691_Ptr.7Vefsarcina.thumb.JPG.66ce84648a186f760d1866f6625a0c24.JPG886589744_Ua208V.thumb.JPG.29e7743b3f908e79d0ea69214d97d303.JPG2024480565_Ua165V.thumb.JPG.9f680a6f31ef5e8ea9328b7867308c50.JPG.

Link spre comentariu

Daca sonda este de 600V puneti-o in anod trioda driver cu oscul pe DC. Daca limiteaza acolo poate este de vina valoarea de 150K (acum depinde si pe ce impedanta se sprijina aceasta la divizorul de negativare.

Link spre comentariu

Oscilograma cu sinusul limitat probabil are THD suficient de mare pentru a denatura masurarea puterii efective de acea eu va propun ca toate masuratorile de putere sa fie facute  cu distorsiuni de maxim 5%, exista documentatii despre masurarea puterii in regim deformant in care se argumenteaza acest aspect

Link spre comentariu

Relevanta nr1 are oscilograma din stg. jos unde la o prima evaluare THD=8,4% la6W dar...stiti foarte bine cate fineturi exista la reglarea unui minim THD mai ales la un astfel de driver cu atac asimetric.Reglezi bias deregleaza atacul...refaci atacul dar monitorizezi concomitent nivelul tensiunii pe sarcina sa fie maxim dar si THD minim.Cum ai refacut atacul iarasi reglezi biasul cu acelasi monitorizari.Fiecare reglaj obtinut trebuie notat caci s-ar putea sa revii la un reglaj anterior intrucat nu ai obtinut performante mai bune. Si mereu tinut cont de puterea disipata de anod.Apropo la ultima testare randamentul obtinut 30% cu 20W putere disipata de anozii triodelor.Zic ca nu e rau.

Preconizez un 4,5-5%THD dupa o reglare minutioasa urmat de reactie negativa globala; ma voi orienta dupa schema constructorului maghiar.

Link spre comentariu
Acum 2 minute, simson a spus:

Relevanta nr1 are oscilograma din stg. jos unde la o prima evaluare THD=8,4% la6W dar...stiti foarte bine cate fineturi exista la reglarea unui minim THD mai ales la un astfel de driver cu atac asimetric.Reglezi bias deregleaza atacul...refaci atacul dar monitorizezi concomitent nivelul tensiunii pe sarcina sa fie maxim dar si THD minim.Cum ai refacut atacul iarasi reglezi biasul cu acelasi monitorizari.Fiecare reglaj obtinut trebuie notat caci s-ar putea sa revii la un reglaj anterior intrucat nu ai obtinut performante mai bune. Si mereu tinut cont de puterea disipata de anod.Apropo la ultima testare randamentul obtinut 30% cu 20W putere disipata de anozii triodelor.Zic ca nu e rau.

Preconizez un 4,5-5%THD dupa o reglare minutioasa urmat de reactie negativa globala; ma voi orienta dupa schema constructorului maghiar.

PSF ales de constructorul maghiar este dupa parerea mea cel mai reusit insa sint prea multe reactii negative pentru controlul distorsiunilor

Link spre comentariu
Acum 13 ore, simson a spus:

Nu numai atacul duce le obtinerea unui THD mic ci si alegerea unei sarcini la anod corespunzatoare mai ales dupa aplicarea unei NFB,daca va ajuta va pun niste imagini mai jos cu acelasi PSF dar cu Ra diferit,urmariti evolutia THD vis a vis de sarcina la anod,pe aceste grafice puteti aplica si NFB (6dB...8dB) ca sa puteti estima un THD convenabil.

Ra 1k6.png

Ra 2k.png

Ra2k2.png

Ra 3k1.png

Ra 3k3.png

Link spre comentariu

Dacă nu vă deranjează thd prea mic(2%-3% pentru 0NFB) se poate lucra și așa cu tubul 6AS7(6N13S), las domniile voastre să aprecieze puterea în sarcină la anozi și valoarea sarcini anod-anod.

Evident puteți extinde atacul gc până în AB2 .

Ajutator_!+!.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dupa un chin de reglaje de 2 ore am reusit un THD=3% la 7Vef pe sarcina de 8ohmi in bucla deschisa! Nu pot aprecia distributia armonicilor...sinus frumos cu varfuri frumoase, nebombate, limitare simetrica orizontala deci rezultate neasteptate.

Link spre comentariu

35Hz.thumb.JPG.dc75e0e48a15f7629662e8978ac56238.JPG1kHz.thumb.JPG.a7ae33261a0076e4f32a3bc95d93a825.JPG10kHz.thumb.JPG.d98440fb35e7bf9c369b0ea7ab90fb79.JPG

Acum 4 ore, gheo23 a spus:

Adicatelea, care vasazica, muncusoara dumitale si straduinta altora au dat roade !:aplauze

Da @gheo23 a fost o colaborare perfecta asa ar trebui sa decurga un proiect la subiect fara mult bla, bla.Mii de multumiri colegilor @valderamacare mi-a deschis ochii cu driverul asimetric, colegului @popa marius ptr. sfaturile primite la realizarea trafului de iesire si nu in ultimul rand colegului @LMOlimpiu ptr. sfaturile primite in privat ( se intelege de ce in privat).Ce sa mai zic de mine caci o saptamana am lucrat la acest test.

In concluzie maximul de putere cu distorsiuni 3% este 6W. Cu o usoara reactie negativa secundar- catod prima trioda, m-am oprit la THD=2%la 6W cand sensibilitatea la intrare s-a marit la 1,1Vef de la 0,8.Azi am ascultat si muzica: sunet placut dinamica excelenta pe hornuri Fe 125.Caracteristica de frecventa raportat la 1kHz si Vout=7V:

35Hz->6,45Vef

100Hz->6,7Vef

10kHz->6,75Vef

20kHz->6,32Vef

Sunt masuratori reale fara cosmetizari.

Tuburi frumoase, rezistente la orice tortura cu sunet placut dar...extrem de greu de controlat.Reglaje pe muchie de cutit sensibil la variatii de cativa zeci de ohmi ca sa obtiiTHD minim.Plus necesitatea a trei tensiuni la alimentare.Iata si niste osilograme SQW luate la 35Hz 1kHz si 10kHz la nivelu precizat mai sus;

Editat de simson
Link spre comentariu
Acum 7 ore, valderama a spus:

Dacă nu vă deranjează thd prea mic(2%-3% pentru 0NFB) se poate lucra și așa cu tubul 6AS7(6N13S), las domniile voastre să aprecieze puterea în sarcină la anozi și valoarea sarcini anod-anod.

Evident puteți extinde atacul gc până în AB2 .

Ajutator_!+!.gif

Totdeauna am preferat amplifurile in Push-Pull clasa AB care lucreaza  in clasa A pana la jumatate din puterea maxima debitata.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, simson a spus:

Da @gheo23 a fost o colaborare perfecta asa ar trebui sa decurga un proiect la subiect fara mult bla, bla.Mii de multumiri colegilor @valderamacare mi-a deschis ochii cu driverul asimetric, colegului @popa marius ptr. sfaturile primite la realizarea trafului de iesire si nu in ultimul rand colegului @LMOlimpiu ptr. sfaturile primite in privat ( se intelege de ce in privat).Ce sa mai zic de mine caci o saptamana am lucrat la acest test.

In concluzie maximul de putere cu distorsiuni 3% este 6W. Cu o usoara reactie negativa secundar- catod prima trioda, m-am oprit la THD=2%la 6W cand sensibilitatea la intrare s-a marit la 1,1Vef de la 0,8.Azi am ascultat si muzica: sunet placut dinamica excelenta pe hornuri Fe 125.Caracteristica de frecventa raportat la 1kHz si Vout=7V:

35Hz->6,45Vef

100Hz->6,7Vef

10kHz->6,75Vef

20kHz->6,32Vef

Sunt masuratori reale fara cosmetizari.

Tuburi frumoase, rezistente la orice tortura cu sunet placut dar...extrem de greu de controlat.Reglaje pe muchie de cutit sensibil la variatii de cativa zeci de ohmi ca sa obtiiTHD minim.Plus necesitatea a trei tensiuni la alimentare.Iata si niste osilograme SQW luate la 35Hz 1kHz si 10kHz la nivelu precizat mai sus;

Felicitari @simson,ai marcat foarte corect afirmand ca asa se lucreaza la un proiect pe un forum de specialitate,fara caterinca,fara maidan,fara injurii,fara aluzii si atac la persoana,intr-un cuvant s-a lucrat cu foarte mult bun simt,inca odata felicitari pentru toata abordarea acestui proiect si finalizarea lui cu brio!:31

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări