BRANCA Postat Martie 17, 2020 Partajează Postat Martie 17, 2020 Am achizitionat recent o sursa IEMI 4108 si,de la transport,sifonari caroserie la greu.Ma rog,se mai rezolva. Mai rau ca e sarit acometru.Continuitate are,deci nu sunt arse arculetele. Acu intrebari.Balanganeala mare a cadrului mobil poate fi si din rupere cap ax?Sau sa fi umblat "unii"? Miezul cilindric,in jurul caruia se invarte cadrul,se misca bine.Vad un surub in lateral.Din el se face fixarea?Iar,dupa fixare,miezul trebuie sa fie concentric perfect cu corpul magnetic? Astept niste "directive" de la veterani...Desi sunt si eu dinozaur nu m-am lovit inca de asa ceva. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 17, 2020 Partajează Postat Martie 17, 2020 (editat) Sunt departe de a fi veteran in AMC-uri si surse...dar pot sa spun ca sunt veteran la reverse-engineering...sau mai bine zis la stricat si demontat. Din ce am vazut la ampermetrele si voltmetrele romanesti/rusesti, ca cele din imagine, bobina trebuie sa fie perfect echilibrata si din suruburile de strangere, si din punctul de plecare si bobina sa fie la distanta egala de magnet/fier. Mie mi-a luat cam 40 de minute sa le fac pe toate astea dupa ce l-am demontat pentru ca il stransesem prea tare si se cocosase axul bobinei. Testul final este sa sufli in tija axului si sa se deplaseze usor din 0 (stanga) la X (dreapta). Nu cred ca e vreo procedura speciala pentru ca oricum nici ele nu sunt lucrate perfect (cred ca erau facute manual pe vremea aia si probabil inca se mai fac). Editat Martie 17, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 17, 2020 Partajează Postat Martie 17, 2020 Daca nu mai merge resapat acel instrument, poti monta un digital de panou. Pt sursa e mai precis, mai practic si mai usor de citit. Doar daca vrei neaparat sa pastrezi aspectul original sa te muncesti sa-l readuci in simtiri pe cel original, dar in mod sigur va trebui o reetalonare. Deci va fi aspect, dar nu va fi precizie. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 17, 2020 Autor Partajează Postat Martie 17, 2020 Corecta chestia cu precizia.Eu vroiam o refacere temporara,pana imi da mana sa gasesc niste voltamp mai de Doamne ajuta!Daca tot o sa-i pun digi sa fie precise. La asta de acu ma intriga chestia cu miezul miscator.Am mai desfacut prin tinerete unu,doua,da n-am dat de problema asta. Multumesc de opinii. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 17, 2020 Partajează Postat Martie 17, 2020 Modelul asta e suficient pt cat poate o sursa I4108. Am montat pe o sursa I4102 si de cativa ani merge fara probleme. La 4102 instrumentele erau si mai naspa decat la 4108, agatau si mereu le trebuia cate un bobarnac ca sa se duca pe valoare. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 17, 2020 Autor Partajează Postat Martie 17, 2020 Arata bine.Cred ca e mai scump transportu decat obiectul,la o adica. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 17, 2020 Partajează Postat Martie 17, 2020 Acum cativa ani nu gaseai modelul asta sub 40 lei de nici un fel. Acum se gasesc si la 20...25 lei. Nu mi se par scumpe, si sunt relativ ok. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 18, 2020 Autor Partajează Postat Martie 18, 2020 Am mai sapat putin in acometru,de amoru artei...Mizerabil lucrat!Cred ca atunci invata AEM-ul Timisoara sa faca instrumente! Sursa,facuta pe la 1980,este in schimb impecabila.Conzi electrolitici romanesti perfect functionali.Traful forta supradimensionat.Nu-l pot masura da estimez 100w la o putere livrata de 30w... Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 18, 2020 Partajează Postat Martie 18, 2020 (editat) Daca alte scule mai aveau bube, sursele romanesti erau mult supradimensionate pt caracteristicile afisate, si erau fiabile. Si acum am una 4102, care merge fara reparatie de 35 ani. Doar analogicele le-am schimbat cu digitale. Cele mai des reparate de mine, au fost 4104, de 40V/5A. Alea au fost pacatoase, pt ca elementul serie (avea doua inseriate) daca se supara (si se supara cam des), scapa pe sarcina cca 70V. O adevarata placere. 4108 au fost echipate si cu aparate analogice de import, primele modele. Dupa astea au scos cu aparate de Timisoara. Editat Martie 18, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 18, 2020 Autor Partajează Postat Martie 18, 2020 Ce nivel doru3160...Asta pe care il am eu "sub nas" arata lucrat ca din topor!Alea rusesti de prin 60-70 sunt mai bine lucrate!De aia ziceam ca erau la abc-ul invatarii...Am vazut si eu ,in poze,niste alte acometre pe sursa asta.Posibil sa fi fost import,posibil serii mai noi AEM.In sursa am gasit piese marcate...1979! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 18, 2020 Partajează Postat Martie 18, 2020 (editat) S-a cam adeverit ce-am precizat eu mai sus si prin alte mesaje private. Lucrare prost executata inca din fabrica, dar functionale si probabil in parametri. Editat Martie 18, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 18, 2020 Partajează Postat Martie 18, 2020 (editat) Acum 24 minute, BRANCA a spus: Asta pe care il am eu "sub nas" arata lucrat ca din topor! Ai luat in calcul sa-l fi schimbat careva pe traseu pana a ajuns la tine, cu ceva ce a avut la indemana, dar nu neaparat modelul montat de fabrica? Cele de Timisoara erau mai slabe decat cele de import, dar totusi n-am avut defecte decat cele avariate mecanic. Si la asemenea avarii nici cele de import nu cred ca rezistau. Incerc maine postez cateva poze la cele care le stiu eu. Poate era bine daca ne aratai si pe cel defect cum arata.Chiar daca nu ajuta prea mult, macar il faceai de ras. Editat Martie 18, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 18, 2020 Autor Partajează Postat Martie 18, 2020 Buna idee.Maine,pe lumina,ii trag o poza.Miezul central se fixeaza cu un surub,dar nu de tot.Mai balanseaza 1mm stg-dr.Inca n-am reusit sa bag capetele axelor bobinei in locasuri.Piulita spate cam joaca pe surubul,alama,ax.Contrele bobinei au cositor pe capete...Asta are inscriptie cu rearanjat,probabil se refera la scala,de IEMI. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 19, 2020 Autor Partajează Postat Martie 19, 2020 Astea sunt pozele.In imaginea 2 se vede piulita rotunda de fixare a miezului.In imaginea 3 se vad,in centru,doua ciocuri argintii.Intre acestea intra laterala miezului si aici e si jocul de cca 1mm,stanga-dreapta,daca misti miezul. La demontare nu parea nimic intervenit. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 19, 2020 Partajează Postat Martie 19, 2020 (editat) Cam astea le stiu eu... Ai avut ghinion, de regula la modelul asta, instrumentul e ultimul care se defecteaza. In general n-au facut necazuri, ca surse, doar ca au fost slabe ca parametri.Stiu ca odata am modificat una ca sa dea 2A in loc de 1A si n-a fost nici o problema pt piesele existente. Sasiul acestor instrumente este facut din antimoniu.Acolo trebuie sa fii atent, pt ca in timp, pana cedeaza mecanic, isi modifica cotele, se umfla, mai pe romaneste. Faptul ca acel surub nu mai fixeaza miezul, ma duce cu gandul la o deformare a scheletului din antimoniu. In cazul asta, te muncesti degeaba.Chiar daca improvizezi o prindere, si reusesti ceva cu acel surub, nu mai ai baza in centrarea echipajului mobil, si in consecinta se schimba si caracteristica aparatului. Editat Martie 19, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum