Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Afişare liniară sau logaritmică a semnalului la montaje pentru DX ? Păreri pro/contra

Ion_Bumbu

Postări Recomandate

La 19.03.2020 la 14:48, VAX a spus:

Vad ca ati luat-o razna. Eu mi-am exprimat nemultumirea in privinta programelor date de firma care fabrica RSP1-A, pentru ca afiseaza spectrul doar logaritmic.

Cred ca singura solutie este sa va adresati direct firmelor care au produs aplicatiile! Sansele ca programatorii respectivi sa va citeasca spusele aici sint egale cu zero taiat in 14.  La fel si cu leacurile pentru coronavirus, scrieti direct oficialitatilor, sigur primul ministru nu citeste un forum de electronica. Sau e doar bagare in seama???

Link spre comentariu

@Marele Savant

Referitior la coronavirus, nu e bagare de seama... daca priviti atent este exemplificarea diferentei afisarii intre liniar si logaritmic. Pe scala liniara e imposibil de diferentiat valorile foarte mici, la afisarea logaritmica o putem face.

Daca am urmari caracteristica de transfer a unui FTB in reprezentare liniara am crede ca are flancuri extrem de abrupte, ceea ce este fals.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 2 ore, nanopico a spus:

Referitior la coronavirus, nu e bagare de seama... daca priviti atent este exemplificarea diferentei afisarii intre liniar si logaritmic. Pe scala liniara e imposibil de diferentiat valorile foarte mici, la afisarea logaritmica o putem face.

Daca am urmari caracteristica de transfer a unui FTB in reprezentare liniara am crede ca are flancuri extrem de abrupte, ceea ce este fals.

Pai omul tocmai reprezentarea liniara o lauda! iar recomandarea mea era sa se adreseze producatorilor de echipamente, aici pe forum se vaita degeaba, sigur respectivii nu citesc pe aici, de aia ziceam ca e doar bagare in seama!

Link spre comentariu

La reprezentarea logaritmica semnalele slabe (adica si zgomotul) sunt scoase in evidenta, ceea ce nu este util intotdeauna. Daca ai semnale de 500 uV nu se vad mai bine la afisarea liniara ?

Link spre comentariu

Alta treaba nu am ?

Cine este interesat de problema asta instaleaza programul SpectraLab (am dat adresa de unde se poate descarca), pune sursa de semnal la intrarea placii de sunet si vede cum se prezinta spectrul afisat pe lin/log, la diverse valori ale semnalului (aproape de zgomotul de fond, nivel mediu - mV, nivel mare - sute de mV)..

Link spre comentariu
La 12.03.2020 la 12:25, VAX a spus:

Am cumparat (anul 2007) la serviciu un analizor de spectru (pana la 1 GHz, RBW 1KHz, cu tracking generator, 1000 euro) la care am renuntat sa apelez pentru ca afisa (pe Y) numai pe scara logaritmica si nu ma satisfacea cand studiam filtrele cu circuite LC cuplate. Am folosit tot wobberul cu sonda RF (dioda punctiforma cu polarizare initiala). Mi-a parut rau ca n-am luat unul mai scump (3 GHz, RBW 100 Hz, digital, 3000 euro), pentru mi-ar fi ajuns banii

Care este concluzia dumneavoastra, este utila afisarea si pe scara liniara ?

Vad ca o dati cotita dupa cum va convine mai bine.

Pentru reglajul filtrelor si eu si alti colegi am dat niste exemple despre ce se poate vedea in ambele cazuri pe scala logaritmica si scala liniara .

Intodeauna cand reglezi un filtru e bine sa ai o vedere panoramica a spectrului .Sa poti constata ce se intampla si pe flancurile lui. Si cum toata industria de profil se raporteaza la scala logaritmica , tot asa ne raportam si noi cand reglam cu sculele respective. In dB. Sunt curios cum definiti caracteristica unui filtru la -3 sau -6 dB in scala liniara.

Asta e primul caz adus in discutie.

Cu totul altfel ar fi cand vreti sa vedeti semnalele la intrarea unui receptor. 

Pentru ca la intrare aveti si zgomot si semnal util e de preferat sa le vedeti tot in mod panoramic pe ambele pentru a putea determina raportul S/N si pentru simplul fapt ca in realitate semnalul este  introdus in receptor impreuna cu zgomotul. Sau invers. Nu conteaza.

Deci tot in mod logaritmic cititi.

Daca vreti doar sa vedeti ce se intampla cu un anumit semnal , e foarte simplu, se trece analizorul in zero span cu cu o rezolutie mai mare decat banda semnalului vizionat.

Link spre comentariu

Nu o dau cotita, am precizat ca UNEORI este preferabila afisarea liniara. Credeti ca cei care au facut programul SpectraLab erau niste tampiti ? Este optionala reprezentarea lin/log, nu vad ce va deranjeaza. Aceata optiune trebuie inclusa si la programele de SDR, sa lucreze fiecare cum ii place.

Link spre comentariu

Inca o data: adresati-va celor care produc aplicatiile respective! sigur nu citesc aici! Sau deputatului de strada, cum va este mai usor!

Link spre comentariu
Acum 4 ore, VAX a spus:

Dumneavoastra, ca Mare Savant, nu aveti trecere la programatorii astia ? Daca era dat codul sursa il rugam pe baiatul meu sa modifice programul.

Indubitabil! dar nu poate crea un program propriu, de ce ar trebui sa modifice altul? pina atunci, oricit ati polemiza cu noi pe aici, daca doriti cu adevarat modificarea respectiva nu va ramine altceva de facut in afara de a va adresa producatorilor! restul e barbologie!

Link spre comentariu

Corect, sunt sigur ca producatorii respectivelor produse software vor aprecia acest punct de vedere si programatorii lor vor include facilitatea in urmatotul release sau vor lansa un pachet de corectie cu respectiva modificare.

Link spre comentariu

Pentru cod sursa: daca scrieti "nume software github repository source code" in Google... o sa fiti surprinsi de cate link-uri ies la iveala. Spor la treaba!

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări