VAX Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 Asta ziceam, ca programele pentru SDR trebuie sa aiba si optiunea de afisare liniara si in plus sa permita medierea semnalului pe un numar de minim 20 de baleieri, cum este la SpectraLab. Din cauza armonicelor produse de aparatele care merg in comutatie receptoarele nu isi pot folosi sensibilitatea maxima, asta este cel mai mare necaz. Link spre comentariu
VAX Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 Acum 13 ore, Marele Savant a spus: Nu poti face mare lucru folosind intrarea placii de sunet! Placile de sunet au conversia A/D pe minim 16 biti (cele scumpe chiar peste 20 biti si frecventa de esantionare de 192 KHz), deci au dinamica mult mai mare decat un amarat de detector cu dioda punctiforma sau un convertor A/D de la analizoarele de spectru ieftine. Pentru masurarea filtrelor cu atenuare mare in afara benzii de trecere sunt mai bune decat ce povestesti dumneata. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 Mult succes si spor in ramura! Eu voi ramine in multimea celor care folosesc echipamente dedicate, nu tot felul de improvizatii. Oricum, dv. din moment ce nu ati mai realizat nimic in ultimele trei decenii, puteti masura filtrele si cu ruleta, rezultatele sint la fel de utile! Ati citit cred majoritatea, in binecunoscutele volume de amintiri, ca asa se reglau filtrele primului emitator de televiziune pe canalul II OIRT, instalat la casa scanteii in bucuresti! Link spre comentariu
VAX Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 Dumneata ai chef de bazaiala fara rost, nu iti vezi de treburi. Cu placa de sunet poti sa verifici/reglezi filtre de CW sau SSB, nu de cale comuna TV. Am lucrat destul (25 de ani) la serviciu, fel de fel de lucrari de laborator cu montaje de electronica (la Microunde, Fizica Solidului, Electronica. Fizica Nucleara, etc). Link spre comentariu
franzm Postat Martie 17, 2020 Partajează Postat Martie 17, 2020 (editat) " Cu placa de sunet poti sa verifici/reglezi filtre de CW sau SSB, nu de cale comuna TV. " Vorbiti de filtre de JF sau de FI? Ruleta este utila si în ziua de azi. Ca nu toti care îsi fac Yagi au acces la CNC. Câteodata nu strica sa cunosti si lungimea firelor dintr-un traf de adaptare (în RF bineînteles). PS: Ce ziceti daca am cere mutarea discutiei despre afisarea lin/log într-un topic separat, despre masuratori specifice domeniului RF? Editat Martie 17, 2020 de franzm Link spre comentariu
yo3fhm Postat Martie 17, 2020 Partajează Postat Martie 17, 2020 Acum 1 oră, franzm a spus: PS: Ce ziceti daca am cere mutarea discutiei despre afisarea lin/log într-un topic separat, despre masuratori specifice domeniului RF? De acord, ar fi util, cred eu (sper sa nu se supere nimeni). Chiar as fi vrut sa solicit si eu asta. N-ar strica sa disecam separat aspectele care pot fi analizate cu echipamentele pe care le avem, mai bune sau mai rele. Link spre comentariu
ndor Postat Martie 18, 2020 Partajează Postat Martie 18, 2020 Daca tot am prins ceva timp liber , am zis sa incep putin lucrul la niste filtre de banda pentru RX. Si daca domnul VAX tot facea apologia reglarii filtrelor in scala lineara am incercat sa ma joc putin cu analizorul.. In imaginile de mai jos se poate vedea clar diferenta dintre logaritmic si liniar. In reprezentare logaritmica se poate vedea clar valoarea atenuarii filtrului in frecventa imagine superioara . In cea liniara , nu prea ai multe informatii asupra naturii filtrului. Acelasi span la ambele. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 18, 2020 Autor Partajează Postat Martie 18, 2020 Pai in afisare lineara cind vezi filtrul esti mai mindru decit cei de la Collins, logaritmica te face sa dai cu clopu` de pamint... Link spre comentariu
VAX Postat Martie 18, 2020 Partajează Postat Martie 18, 2020 (editat) Acum 3 ore, Ion_Bumbu a spus: Pai in afisare lineara cind vezi filtrul esti mai mindru decit cei de la Collins, logaritmica te face sa dai cu clopu` de pamint... Eu vorbeam despre filtrele LC simple, cum sunt cele de la intrarea in receptoare, unde afisarea liniara permite o reglare mai usoara. Am spus clar ca sunt necesare ambele moduri de afisare, lucrezi cu ce ai nevoie la momentul respectiv. La programele de SDR poti sa ai doua ferestre deschise, una liniara, pentru semnalele sub 200 uV, si alta logaritmica pentru toate semnalele. Editat Martie 18, 2020 de VAX Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 18, 2020 Autor Partajează Postat Martie 18, 2020 (editat) Da, la reglaje vezi efectul mai repede pe linear in partea de sus, semnal mare insa la final tot pe logaritmic treci pentru a face evaluarea. Eu m`am invata sa folosesc doar scala logaritmica, ma rog pina la urma conteaza mult ce vrei si ce ai. Cu X1-42 cind lucram doar scala lineara aveam, am trecut pe X1-43, deja alta viata, alta dinamica a semnalului aveam pe logaritmic si asa am ramas setat mai departe. Pe astea cu tracking osc doar pe logaritmic am lucrat. Ca idee, daca mai ai si ceva circuite de rejectie pe lateralele filtrului cu linear efectiv esti pierdut, mno, un pic de experienta de la amplificatoarele de Budapesta I care aveau nevoie de rejectie alfel vedeai programul cu crucea de interferenta suprapusa. Cu X1-43 era o placere sa reglezi amplificatorul, cu celalalt te cam chinuiai. Editat Martie 18, 2020 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 19, 2020 Partajează Postat Martie 19, 2020 (editat) La 15.03.2020 la 5:58, VAX a spus: Cata inversunare contra afisarii liniare a spectrului, pe langa afisarea logaritmica. Doar de dragul contrazicerii (tipic romanesc). Datele sunt deja digitalizate, ar trebui ca programatorii sa mai scrie cateva linii de cod pentru facilitatea asta. Se pot afisa doua ferestre simultan, una logaritmica si cealalta liniara, fiecare cu setarea proprie, Înverșunarea asta vine din faptul ca UN PROFESOR încearcă sa învețe lucruri greșite pe tinara generație. Un profesor care deși se crede mare expert nu a mai pus mina sa facă ceva practic de 30-50 de ani. Un profesor care nici măcar nu știe care mai sint limitarile aparaturii actuale. Un profesor care nu a văzut, nu mai zic butonat, aparatura mai noua din '80 încoace probabil nici în reviste. Un profesor care încearcă sa învețe tinara generație cum sa realizeze scheme școlare folosind componente ce au ieșit din fabricație de 30-40 de ani. Un profesor care nu știe sa conceapă o schema cu un integrat mai nou de '90. Un profesor rămas blocat în trecut dar se crede în viitor. Un profesor care mai nou a devenit și doctor docent în medicina și se crede mai deștept decit zecile de mii de medici și cercetători ce se lupta cu virusul asta nou considerind ca doar el știe cum trebuie tratat deși nu a fost la nici un curs de la nici o universitate de medicina. Da, un astfel de om este expertul forumului în toate domeniile de interes pe forum. Editat Martie 19, 2020 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 19, 2020 Partajează Postat Martie 19, 2020 CITAT1: Am spus clar ca sunt necesare ambele moduri de afisare, lucrezi cu ce ai nevoie la momentul respectiv. CITAT2: Da, la reglaje vezi efectul mai repede pe linear in partea de sus, semnal mare insa la final tot pe logaritmic treci pentru a face evaluarea. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Pt cineva din tribuna ati spus amandoi acelasi lucru. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 19, 2020 Autor Partajează Postat Martie 19, 2020 (editat) Acum 9 ore, Ion_Bumbu a spus: Da, la reglaje vezi efectul mai repede pe linear in partea de sus, semnal mare insa la final tot pe logaritmic treci pentru a face evaluarea. Eu m`am invata sa folosesc doar scala logaritmica, ma rog pina la urma conteaza mult ce vrei si ce ai. Cu X1-42 cind lucram doar scala lineara aveam, am trecut pe X1-43, deja alta viata, alta dinamica a semnalului aveam pe logaritmic si asa am ramas setat mai departe. Pe astea cu tracking osc doar pe logaritmic am lucrat. Ca idee, daca mai ai si ceva circuite de rejectie pe lateralele filtrului cu linear efectiv esti pierdut, mno, un pic de experienta de la amplificatoarele de Budapesta I care aveau nevoie de rejectie alfel vedeai programul cu crucea de interferenta suprapusa. Cu X1-43 era o placere sa reglezi amplificatorul, cu celalalt te cam chinuiai. Pentru cineva care nu se oboseste sa caute completez, poti lucra doar cu un singur mod insa cel logaritmic da cele mai bune rezultate. Aveti aici concluzia trasa dupa vreo 20 de ani in care am "frecat" tot felul de woblere si analizoare. P.S. Inca nu m`am dezobisnuit, la inceput este introducerea, concluzia o las la sfirsit. Editat Martie 19, 2020 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
VAX Postat Martie 19, 2020 Partajează Postat Martie 19, 2020 Vad ca ati luat-o razna. Eu mi-am exprimat nemultumirea in privinta programelor date de firma care fabrica RSP1-A, pentru ca afiseaza spectrul doar logaritmic. La semnale mici si in unele aplicatii (didactice sau cand reglez ceva) prefer afisarea liniara. Asta as fi vrut, ca programatorii sa includa si optiunea asta, ca nu e mult de modificat in codul sursa. Nu ma intereaza cum lucrati dumneavoastra cu wobblerul. Il rog pe domnul @yo3fhm sa puna mai multe poze cu analiza spectrala lin/log, pentru diverse amplitudini ale semnalului util (5uV, 50uV, 300uV, 1mV), sa vedeti cat de bine se detaseaza (pe grafic) semnalul de zgomot, la nivel ceva mai mare, la afisarea liniara. Link spre comentariu
Postări Recomandate