ratza Postat Martie 15, 2020 Partajează Postat Martie 15, 2020 Ei, dar au dispărut toate armonicele pare! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 15, 2020 Partajează Postat Martie 15, 2020 totusi, ce generator e ala??? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 15, 2020 Autor Partajează Postat Martie 15, 2020 (editat) Semnal dreptunghiular cu raport de umplere aproape de 1/2, probabil iesirea dintr`un divizor sau poarta. Editat Martie 15, 2020 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
yo3fhm Postat Martie 15, 2020 Partajează Postat Martie 15, 2020 (editat) Acum 9 ore, Marele Savant a spus: totusi, ce generator e ala??? Bara de titlu a casetei cu masuratori aflata in partea dreapta a FFT-ului care exemplifica reprezentarea LOG, contine numele fisierului de simulare: "delay-poarta-74HC04.fft" . In simularea respectiva am folosit o sursa de semnal dreptunghiular (factor de umplere 1/2, f=5MHz) , dupa cum am spus si cu 7 postari deasupra celei la care ati facut referire : Acum 23 ore, yo3fhm a spus: In completare, iata FFT-ul unui semnal dreptunghiular, cu afisare in reprezentare logartimica (dB) si liniara (pe axa verticala, adica nivelul) : Si intr-adevar, dupa cum a spus si colegul Ion_Bumbu, FFT-ul respectiv reprezinta iesirea semnalului trecut prin poarta 74HC04 . >Later edit: Iata acum in mod practic, cum arata un semnal dreptunghiular cu factor de umplere 50%, f=5MHz, nivel = 1Vvv, obtinut din generatorul FY-6900 pe care l-am cumparat de la chinezi in ianuarie Postez 3 poze. Fiecare are cate 4 markeri, pe fundamentala (5MHz), arm. a 3-a (15MHz), arm. a 9-a (45MHz) si arm. a 11-a (55MHz). Tabela de markeri se vede in partea de jos, frecventele stabilite ca peak nu sunt tocmai exacte ptr ca nu m-am straduit, dar e suficient ptr ilustrare. Tipul de reprezentare selectata se poate vedea la meniul "Scale type" in partea dreapta. NOTA: data si ora analizorului sunt aiurea, nu le-am mai setat de muuuuuulta vreme 1. Reprezentare logaritmica, unitati de masura = dB 2. Reprezentare liniara, unitati de masura = Volts 3. Reprezentare liniara, unitati de masura = dB Mentionez inca odata ca am postat cele de mai sus fara a dori sa-l contrazic pe dl. Vax si nici pe vreun alt coleg forumist. Dorinta mea e de a ilustra realitatea, in masura in care se poate. Daca lucrul acesta devine si cat de cat util, atunci cu atat mai bine ! O saptamana cat mai linistita si sa fim sanatosi cu totii ! Cu stima, Cezar YO3FHM Editat Martie 15, 2020 de yo3fhm Link spre comentariu
VAX Postat Martie 15, 2020 Partajează Postat Martie 15, 2020 Afisarea liniara a nivelului semnalului diferentiaza bine semnalele utile de zgomotul de fond. Se poate seta nivelul minim afisat cu putin peste zgomotul de fond, sau astfel incat zgomotul sa fie putin vizibil. Pe scara logaritmica diferenta intre zgomot si semnalele slabe este mai greu sesizabila. Cand trasezi curba de rezonanta a circuitelor LC, care nu atenueaza mult in afara benzii de trecere, se vede bine graficul si se pot face reglaje mai usor. Ma refer la metoda cu generator de zgomot si analizor spectral. Puteti sa ignorati ce v-am spus (mi-am pierdut timpul degeaba), daca nu va intereaza. Am incheiat discutia pe tema asta. Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 Cred ca e bine sa definim zgomotul in opinia dvs dl @VAX. Deci, in dB sau uV, dupa cum doriti. Link spre comentariu
VAX Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 In uV, ca asta ai la intrarea receptorului. Era asa de important sa puneti intrebarea asta ? Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 Acum 9 ore, VAX a spus: Cand trasezi curba de rezonanta a circuitelor LC, care nu atenueaza mult in afara benzii de trecere, se vede bine graficul si se pot face reglaje mai usor. Ma refer la metoda cu generator de zgomot si analizor spectral. La nivel amatoricesc, da, aveti dreptate se mai lucreaza cu generatorul de zgomot. In rest se folosesc echipamente dedicate, echipamente care sint si in dotarea multor amatori pasionati! Nu poti face mare lucru folosind intrarea placii de sunet! Link spre comentariu
yo3fhm Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 (editat) Acum 11 ore, VAX a spus: Afisarea liniara a nivelului semnalului diferentiaza bine semnalele utile de zgomotul de fond. Pe scara logaritmica diferenta intre zgomot si semnalele slabe este mai greu sesizabila. Se poate seta nivelul minim afisat cu putin peste zgomotul de fond, sau astfel incat zgomotul sa fie putin vizibil. Eu chiar as fi curios sa incerc. Pana atunci, iata ce am incercat adineauri . Un semnal cu f=5MHz sinusoidal, obtinut dintr-un generator RF HP8647A , nivel de iesire = 10uV ( -87dBm rms) . Afisarea pe analizorul de spectru este realizata cu span de 5KHz, RBW=30Hz . Pragul de zgomot se vede ca e undeva pe la -103dBm . Spanul se realizeaza cam in 5.5 secunde. Nu va uitati la nivelurile absolute, ptr ca nu m-am ostenit sa calibrez analizorul, indicatiile sunt suficiente pentru ilustrare. 1) Afisarea in reprezentare LOG: 2) Afisarea in reprezentare LIN: 3) Clip video Pana la sec.9, reprezentare LIN, de la sec.10 - reprezentare LOG. La final am filmat indicatia de nivel a generatorului, ca sa nu existe dubii. Acum 11 ore, VAX a spus: Se poate seta nivelul minim afisat cu putin peste zgomotul de fond, sau astfel incat zgomotul sa fie putin vizibil. Dati-mi o idee despre cum sa modific cele necesare si incerc s-o fac, sa vedem daca iese. Cu stima, Cezar YO3FHM Editat Martie 16, 2020 de yo3fhm Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 16, 2020 Autor Partajează Postat Martie 16, 2020 Ref Level 50uV Link spre comentariu
VAX Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 Acum 3 ore, yo3fhm a spus: Dati-mi o idee despre cum sa modific cele necesare si incerc s-o fac, sa vedem daca iese. Mariti amplificarea pe Y, astfel incat varful semnalului util sa treaca de mijlocul ecranului. Sau mariti nivelul semnalului si reluati totul. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 16, 2020 Autor Partajează Postat Martie 16, 2020 Domnule, daca maresti semnalul iasa din zgomot... N`am lucrat cu acel analizor insa dupa cum apare trebuie setat nivelul de referinta mai jos, eu spuneam ca pe la 50uV. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 (editat) Acum 6 ore, Ion_Bumbu a spus: Ref Level 50uV OK, de acord - Acum o sa vedeti de ce am preferat mai intai sa intreb. Postez 2 poze. Un semnal de 5.2 MHz cu nivel de 5uV aplicat la intrarea analizorului. 1) Reprezentare LIN 2) Reprezentare LOG Nu am facut , evident, decat sa schimb reprezentarea. Asta e cu un singur semnal. Daca as pune 2 semnale, unul la 5 MHz cu nivel de 30uV si celalalt la 5.2 MHz cu nivel de 5uV, oare ce s-ar intampla la afisarea in reprezentare liniara ? De remarcat ca pentru a obtine afisarea semnalului de mai sus, a fost necesar RBW=10Hz, VBW=3Hz , care au determinat efectuarea spanului (pe 200Hz) in 6.6 sec. Editat Martie 16, 2020 de yo3fhm Link spre comentariu
VAX Postat Martie 16, 2020 Partajează Postat Martie 16, 2020 (editat) Este evident ca la afisarea liniara semnalul iese mai bine in evidenta. La semnal mai mare diferenta intre lin - log este chiar mare. Mediati semnalul pe minim 20 de baleieri, sa vedeti cum se reduce zgomotul si se intareste semnalul. Editat Martie 16, 2020 de VAX Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 16, 2020 Autor Partajează Postat Martie 16, 2020 Da, asta este reprezentarea corecta, la logaritmic nivelul zgomotului pare mai mare insa acolo poate fi si semnalul util la raport semnal zgomot mic. Diferenta apare cind raportul semnal zgomot este mai mic, acuma este suficient de mare, undeva peste 8dB. La mediere se vede si mai bine, 0,1uV dind o diferenta de aprox 1dB. Link spre comentariu
Postări Recomandate