Ion_Bumbu Postat Martie 12, 2020 Autor Partajează Postat Martie 12, 2020 (editat) Hmmm, pe vremurile alea cred ca Hameg avea ceva de acel gen, totusi la 1000E nu`i puteti cere multe. In fapt este folosita scala logaritmica deoarece este cea mai versatila in masuratori radio. Acuma este sub umbrela R&S si are ceva scule mai dichisite. Editat Martie 12, 2020 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 14, 2020 Partajează Postat Martie 14, 2020 La 10.03.2020 la 0:12, VAX a spus: Afisarea liniara este utila cand cauti semnale slabe. Logaritmarea aduce pe grafic si zgomotul de fond, cam la acelasi nivel cu semnalele, incurca. Daca programul mediaza semnalul pe multe baleiaje de frecventa, zgomotul dispare de pe grafic si semnalele slabe se intaresc, devin foarte vizibile. Imi pierd timpul cu dumneata, sunt din alta categorie. Vad ca nu te potolesti si ma bruiezi permanet, pentru ti se permite de administratorul forumului. Initial postat de Miticamy. Se vad foarte bine semnalele de amplitudini mici pe al doilea grafic care este cu afisare liniara. La afisarea logaritmica din primul grafic este prea mult zgomot. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Martie 14, 2020 Partajează Postat Martie 14, 2020 La 12.03.2020 la 12:25, VAX a spus: Am cumparat (anul 2007) la serviciu un analizor de spectru (pana la 1 GHz, RBW 1KHz, cu tracking generator, 1000 euro) la care am renuntat sa apelez pentru ca afisa (pe Y) numai pe scara logaritmica si nu ma satisfacea cand studiam filtrele cu circuite LC cuplate. Am folosit tot wobberul cu sonda RF (dioda punctiforma cu polarizare initiala). [...] Care este concluzia dumneavoastra, este utila afisarea si pe scara liniara ? Dl. Vax, in loc de concluzie, va atasez 3 poze dintr-o simulare LTSpice in care am analizat un filtru (cuarturi in scara) pe 10.7 Mhz . LTspice ofera afisarea scalei verticale in 3 modalitati: dB, logaritmic si liniar. Nu stiu daca VNA-ul si analizorul de spectru dispun de afisare liniara, dar o sa ma uit in specificatii si daca optiunile respective exista, voi citi un filtru LC si cu acestea si va voi posta rezultatele. Afisare in dB : Afisare log: Afisare lin: S21 (trasa verde) reprezinta caracteristica de transfer a circuitului (practic, transmisia masurata), iar S11 (trasa mov) este return-loss-ul. Cu stima, Cezar YO3FHM Link spre comentariu
ratza Postat Martie 14, 2020 Partajează Postat Martie 14, 2020 (editat) Maestre, VAX zicea de reprezentarea liniară pe axa Y, adică semnalul, nu decadele de frecvenţă. Sînt tare curios cum descoperă vîrfuri de 1uV între semnale de 5mV, să zicem. Editat Martie 14, 2020 de ratza Sînt chior. Acum am văzut toate ploturile. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Martie 14, 2020 Partajează Postat Martie 14, 2020 (editat) Acum 8 minute, ratza a spus: Maestre, VAX zicea de reprezentarea liniară pe axa Y, adică semnalul, nu decadele de frecvenţă. Sînt tare curios cum descoperă vîrfuri de 1uV între semnale de 5mV, să zicem. Salut maestre, Stiu ce dorea colegul Vax si la fel de bine iti inteleg si motivele curiozitatii exprimate ! Caseta descriptiva din partea superioara a graficelor existente in pozele postate de mine, contine in bara de titlu descrierea exacta a modului de afisare. Am gresit cu ceva ? Editat Martie 14, 2020 de yo3fhm Link spre comentariu
ratza Postat Martie 14, 2020 Partajează Postat Martie 14, 2020 Nu, am fost eu chior, nu m-am uitat la toate ploturile. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Martie 14, 2020 Partajează Postat Martie 14, 2020 (editat) In completare, iata FFT-ul unui semnal dreptunghiular, cu afisare in reprezentare logartimica (dB) si liniara (pe axa verticala, adica nivelul) : LOG LIN Se vede ca arata aproximativ la fel (ca diferenta de reprezentare) cu ceea ce a postat colegul @sesebe , care l-a citat la randul sau pe @miticamy @VAX : Sigur ca daca puneti markeri (cursoare) pe fiecare varf al componentelor pe care vreti sa le comparati ca nivel, rezultatele pot fi convertite dintr-o unitate in alta, dar la nivel mic, reprezentarea liniara devine greu utilizabila. De aceea colegii erau mirati de interesul dvs. asupra optiunii de afisare in reprezentare liniara. LATER edit: Acum 20 minute, ratza a spus: Nu, am fost eu chior, nu m-am uitat la toate ploturile. Ei, chior - si tu. Sigur te gandeai la solutiile anticorona :)) Clipul trebuie vizualizat musai cu sonor O seara faina, Cezar Editat Martie 14, 2020 de yo3fhm Link spre comentariu
VAX Postat Martie 14, 2020 Partajează Postat Martie 14, 2020 Acum 1 oră, ratza a spus: Sînt tare curios cum descoperă vîrfuri de 1uV între semnale de 5mV, să zicem. Semnalele de 1uV se disting usor pe reprezentarea liniara, in harmalaia produsa de zgomotul de fond, dar pe scara logaritmica sunt cam la fel ca zgomotul. Cele de mV ies din grafic, fara sa ma deranjeze. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 14, 2020 Partajează Postat Martie 14, 2020 Dacă ai sti cum sa setezi și folosești echipamentul ai avea dintr-o privire toate informațiile fără a pierde timp prețios facind zoom unde crezi ca este ceva interesant și scapind din vedere zone care sint poate mult mai importante. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 14, 2020 Autor Partajează Postat Martie 14, 2020 (editat) La 11.03.2020 la 11:18, Ion_Bumbu a spus: Cum spuneti dumneavoastra insa la nivel de zgomot ...-106dBm inseamna 1,1uVrms, -107dbm inseamna 1uV. Cu rezolutia de 1dB/div mie nu`mi pare ca ar fi mai greu de sesizat diferenta in afisare logaritmica fata de cea lineara. http://wera.cen.uni-hamburg.de/DBM.shtml @Vax, domnule, va rog mai reluati exemplul dat de mine mai sus, 0,1uV se traduce in logarttmic prin 1dBm! Daca nici ala nu va ajuta... Editat Martie 14, 2020 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 14, 2020 Partajează Postat Martie 14, 2020 ...si oricum nu le foloseste la nimica pentru ca nu au mai lipit doua piese de 30 de ani! Link spre comentariu
VAX Postat Martie 15, 2020 Partajează Postat Martie 15, 2020 Cata inversunare contra afisarii liniare a spectrului, pe langa afisarea logaritmica. Doar de dragul contrazicerii (tipic romanesc). Datele sunt deja digitalizate, ar trebui ca programatorii sa mai scrie cateva linii de cod pentru facilitatea asta. Se pot afisa doua ferestre simultan, una logaritmica si cealalta liniara, fiecare cu setarea proprie, Link spre comentariu
franzm Postat Martie 15, 2020 Partajează Postat Martie 15, 2020 Cererea determina oferta. Va-ti interesat la programatorii acelor softuri? Ca nu toti citesc elforum. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Martie 15, 2020 Partajează Postat Martie 15, 2020 Buna dimineata oameni buni, Haideti sa mai ingropam securile, ca si-asa bantuie toti dracii prin tara asta. Ptr. dl. Vax , mai adaug 2 poze , incercand sa evidentiez si mai bine diferentele intre afisarea pe scara log si lin, in speranta ca astfel se mai spulbera anumite neclaritati. Iata aceasi sursa de semnal din postarea mea anterioara, cu zoom in pe ambele afisari. Imi cer scuze ptr dimensiunea imaginilor, nu am avut timp sa le reduc. Reprezentare LOG Se observa fundamentala la 5MHz (4.986 MHz pe cursor, ca m-am grabit!), nivel 5.82dB . Am masurat intentionat apoi armonica a 9-a (45.045 MHz pe cursor), unde nivelul este -18.53dB . Diferenta intre cele 2 componente spectrale este de 24.35dB . Datele respective sunt afisate direct in dB, iar la o privire de ansamblu, se vad foarte repede si pragurile de nivel ale componentelor, evidentiate de mine cu mov in partea stanga. Sa vedem acum reprezentarea LIN : Acum e mai evident de ce se prefera (in general) reprezentarea LOG ? Pentru comoditatea evidentierii nivelurilor si a exprimarii direct in dB . Priviti cat de mica e reprezentarea armonicii a 9-a pe scara liniara. Ar fi greu sa fixezi cursorul pe ea ptr o masurare corecta. Apoi, masuratoarea ar fi in nivel absolut (volti). La final, pentru comparatii, de obicei se lucreaza in dB, deci ar trebui facut raportul tensiunilor masurate si aplicat calculul aferent. Se pierde mult mai mult timp. Scala liniara arata vizual o diferenta ochiometrica sensibila intre nivelurile respective, dar nu ajuta in cazul unor masuratori rapide si corecte, care de cele mai multe ori se fac direct in dB. Poate ca cele de mai sus nu sunt atat de evidente din practica anumitor colegi, ceea ce eu personal nu o privesc ca o problema. Dimpotriva, m-as bucura daca interventia mea le-ar putea fi utila si altora. Week-end placut si Doamne-ajuta ! Cu stima, Cezar YO3FHM Link spre comentariu
Postări Recomandate