Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Afişare liniară sau logaritmică a semnalului la montaje pentru DX ? Păreri pro/contra

Ion_Bumbu

Postări Recomandate

RST ar putea sa faca o contestatie la mutarea topicului deschis de el.

Uite la ca discutii ati ajuns in lipsa becului RF de pe tabla lui RST.

Chiar nu considerati ca sunteti total offtopic?

Care-i rostul acestor ziceri?

Nu aveti mesagerie privata sa va rezolvati?

Link spre comentariu

Discuţii diverse e tot parte a forumului, care e problema ? Nu i s-a şters niciun topic, doar i s-a părut asta.Au fost mai multe contestaţii ale unor colegi la faptul că RST îşi bate efectiv joc de domeniul radioamatorismului prin nerespectarea regulamentului în vigoare, cred că alea cântăresc mai mult...

Link spre comentariu
Acum 20 ore, VAX a spus:

Afisarea liniara este utila cand cauti semnale slabe. Logaritmarea aduce pe grafic si zgomotul de fond, cam la acelasi nivel cu semnalele, incurca. Daca programul mediaza semnalul pe multe baleiaje de frecventa, zgomotul dispare de pe grafic si semnalele slabe se intaresc, devin foarte vizibile.

Domnule, chiar nu ajuta scala lineara la a scoate semnalul din zgomot, semnalele slabe daca trebuie sa le vad maresc sensibilitatea le nivelul a 1dBm/div, unele analizoare au acest parametru chiar mai mic insa eu n`am fost in situatia de a`l folosi.

Cam tot ce este analizor modern are minimum functia de Max/Min Hold pe un numar de scanari setabil de utilizator, cu cit mai multe cu atit mai precis dar mai lent,  cu care poti scoate din zgomote semnalele slabe sau poti prinde un semnal aleator de nivel mare cu Max Hold, ma rog, diferite analizoare, diferite denumiri, inclusiv SpectraLab avea ceva asemanator.

Si, da, am folosit si SpectraLab, demult, o versiune mai veche, full version, si a dat rezultate atit de bune pe cit de buna era placa, pe vremea aia cel mai bine a mers cu un Creative Labs.

In esenta nu`i de aruncat sau blamat programelul, in JF isi face bine treaba insa...tot pe scara logaritmica e de lucrat cu el.

Ai avantajul ca vezi si semnalele mici dar si pe cele mari, mai mult decit atit semnalele mari sint comprimate in asa fel incit incap si alea mici pe linga ele.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

@Ion_Bumbu

Domnule, afisarea pe scala logaritmica scoate prea mult in evidenta zgomotul de fond. Cand cauti semnale slabe, cu putin peste zgomotul de fond, este mai buna afisarea liniara.

Eu am insistat asupra faptului ca programatorii care au facut programul de analiza spectrala ar fi trebuit sa prevada si posibilitatea afisarii liniare, cum este la SpectraLab (program profesional). Era un gest de bunavointa, pentru ca era extrem de putin de adaugat (linii de cod) la program.

SL_scaling.thumb.jpg.45db05821b16ee368454c87305f0e601.jpg

SL_settings.thumb.jpg.af27190db30cadd3d42b3f2ab95d13b6.jpg

Afisarea liniara este utila si cand folosesti analizorul de spectru pentru acordarea filtrelor LC, sau cand masori frecventa de rezonanta ca la grid-dip (metoda undamentrului cu absorbtie), cu un montaj simplu si generator de zgomot.

=================================================

In urma testarii stick-ului RSP1A pe mai multe laptopuri, am observat sa sunt diferente extrem de mari in privinta armonicelor care intra in stick prin cablul USB. Acelasi fenomen l-am constatat si cand fac analiza spectrala prin placa de sunet si programul SpectraLab. Pur si simplu unele calculatoare au condensatoare proaste (din fabrica, uscate etc) in sursele de pe placa de baza, care lucreaza in comutatie. Laptopul care este folosit cu RSP1A trebuie masurat cu mare atentie, cu osciloscopul, la fiecare condensator electrolitic. Intrarea osciloscopului pusa pe c.a. si la sensibilitate mare (mV). Cred ca ar fi bine ca electroliticelor sa li se lipeasca in paralel condensatoare miniatura multistrat (ceramice), de minim 0,1uF, pentru ca electroliticele sunt inductive la frecventa mare si nu decupleaza bine in RF. Este o treaba putin cam riscanta, pentru ca un eventual scurcircuit poate sa distruga placa de baza.

Trebuie si filtre trece-ios montate la capetele cablului USB.

Editat de VAX
Link spre comentariu
La 10.03.2020 la 0:56, sesebe a spus:

Povesti de adormit copiii. 

Ți-am cerut ceva pe pagina anterioara dar nu știi decit sa repeți obsesiv ideile greșite pe care ți le-ai format. 

Citat

Postează o analiza care nu se poate face pe o scara logaritmica și se face pe o scare liniara. 

Ps: citeodata nu merge bine citare de pe mobil. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 11 ore, VAX a spus:

@Ion_Bumbu

Domnule, afisarea pe scala logaritmica scoate prea mult in evidenta zgomotul de fond. Cand cauti semnale slabe, cu putin peste zgomotul de fond, este mai buna afisarea liniara.

Cum spuneti dumneavoastra insa la nivel de zgomot ...-106dBm inseamna 1,1uVrms, -107dbm inseamna 1uV.

Cu rezolutia de 1dB/div mie nu`mi pare ca ar fi mai greu de sesizat diferenta in afisare logaritmica fata de cea lineara.

Ma rog, pina la urma fiecare cu modul lui de lucru.

A determina un virf cu un analizor vectorial sau un trecking wobler la ora asta este extrem de simplu, se da comanda Peak, Next Peak, la fel o banda la 3dB se face cu markeri, si apoi delta marker avind direct rezultatul.

http://wera.cen.uni-hamburg.de/DBM.shtml

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Draga, aiurelile cu placa de sunet si softuri gratuite sint pentru amatori, noi incercam sa discutam la alt nivel. Dar matale insisti cu glumele, asa cum o faci peste tot, unde insisti cu receptoarele cu reactie, multiQ si restul amintirilor ramase dinainte de razboiul de independenta!

Aveti ocazia sa aflati si sa invatati multe aici pe forum si aveti si de la cine, nu trebuie sa va fie jena sa o faceti! Veti ramine uimit sa aflati la ce nivel a ajuns electronica actuala!

Link spre comentariu

Pt unii este greu de înțeles mai ales dacă nu au avut niciodată contact un un echipament de ultima ora. 

Posibil sa fie și cazul colegului care tot insista cu scala liniara. 

I-am cerut un exemplu comparativ între cele doua tipuri de afișare și se face ca nu înțelege. 

Link spre comentariu
Acum 59 minute, Ion_Bumbu a spus:

A determina un virf cu un analizor vectorial sau un trecking wobler la ora asta este extrem de simplu, se da comanda Peak, Next Peak, la fel o banda la 3dB se face cu markeri, si apoi delta marker avind direct rezultatul.

Fara limbi straine, va rog ;-) Ca nu toti au apucat sa le învete.

Link spre comentariu
Acum 7 ore, franzm a spus:

Fara limbi straine, va rog ;-) Ca nu toti au apucat sa le învete.

giphy.gif&ehk=BMSOJQjIIf8QOvCZEedzAQEqYE

Da, pt prea mulți ce se cred cunoscători, ca să nu zic experți, astea sint limbi straine. 

Link spre comentariu
La 10.03.2020 la 0:04, VAX a spus:

Numai aparatura foarte scumpa are si facilitatea afisarii liniare.

Fara sa discut de aparatura, s-ar putea sa considerati utila facilitatea de afisare a informatiei atat in format liniar cat si logaritmic din urmatoarele aplicatii software:

1) Audacity

Audacity-Linear-t.jpg

Audacity-Log-t.jpg

2) Visual Analyser

VA-Lin-t.jpg

VA-Log-t.jpg

VA-Lin-Lin-t.jpg

3) DG8SAQ Audiometer

Audiometer-Linear3-t.jpg

4) Spect&Gen

Spect-Gen-Linear2-t.jpg

Spect-Gen-Logaritm2-t.jpg

5) Spectrum Lab

" This graph shows the spectrum as a line plot. One axis of this graph is the frequency domain (with an optional display offset), the other is the amplitude (linear or logarithmic, depending on the current FFT output type)."

Sursa: https://www.qsl.net/dl4yhf/speclab/specdisp.htm

spectrum_graph.jpg

Link spre comentariu
Acum 8 ore, yo3fhm a spus:

Fara sa discut de aparatura, s-ar putea sa considerati utila facilitatea de afisare a informatiei atat in format liniar cat si logaritmic din urmatoarele aplicatii software:

Am cumparat (anul 2007) la serviciu un analizor de spectru (pana la 1 GHz, RBW 1KHz, cu tracking generator, 1000 euro) la care am renuntat sa apelez pentru ca afisa (pe Y) numai pe scara logaritmica si nu ma satisfacea cand studiam filtrele cu circuite LC cuplate. Am folosit tot wobberul cu sonda RF (dioda punctiforma cu polarizare initiala). Mi-a parut rau ca n-am luat unul mai scump (3 GHz, RBW 100 Hz, digital, 3000 euro), pentru mi-ar fi ajuns banii. Am fost in blocaj mintal cand am facut comenzile (in ziua de Pasti). Vorba aia, in viata nu trebuie sa fii destept tot timpul, ci doar in minutul cand este necesar.

Care este concluzia dumneavoastra, este utila afisarea si pe scara liniara ?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări