Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antenă FM la 2 receptoare ( tunere )

dorian 70

Postări Recomandate

Acum 12 ore, dorian 70 a spus:

La mine recepţia se face terestru pe 87,9 MHz emiţătorul din Edineţ, Republica Moldova, nu ştiu cu ce putere ies ei în eter,

Emitatorul e la 120 km, emite cu 3kW putere aparenta si nu ai vizibilitate directa decit daca inalti antena la 880 m. (vezi detalii pe fmscan.org).

Parerea mea e ca ai nevoie de o antena cu cistig mai mare.

Link spre comentariu

Mulţumesc de info d2134 !

Recepţia mă satisface aşa cum este acum, cu spliterul şi ce am arătat în poză.

Ideea este că aş băga totul într-o cutie ca aceea din poză, se poate mufa şi cablul gros, iar de aici plec cu 2 cabluri de 6, poate apare şi o imbunătăţire că mai dispar  din mufele F.

y.jpg

Până acu vreo 3-4 ani am avut antena pusă pe o prăjină lungă de cca 10m, am dat-o jos că trebuia să am grija fulgerelor, a rămas brida metalică care o înţepenea.

y1.jpg

$$$$$$$$$$$............

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&......

1 oră în urmă, miticamy a spus:

..................

Deci noi trebuie sa fim si "mentalisti"! Oare ce isi doreste cu adevarat? Daca gresesc si ma face de ras? Ce era greu sa scrii: am gasit cateva solutii pe net (si le arati) dar eu doresc ceva evazat, cu sapca rosie si mustata.

http://www.dxing.info/equipment/rolling_your_own_bryant.dx

spliter3.jpg

Cu toată stima,

Puteţi sta şi deoparte, pe mine sincer nu mă deranjează !

Multă sănătate şi s-auzim numai de bine !

xxx.png

Link spre comentariu

ia să mai contorizez o postare...

Acum 2 ore, grosu99 a spus:

Aveti cutia ,restul merge,noi ce sa facem ? Sa dam si gaura in ea ? Spor la treaba !

Puteţi face să staţi deoparte de subiect dacă nu sunteţi sincronizat sau "în fază"...

Cutia are găuri suficiente, unele astupate... mai pot pune poze dacă e cazul.

....................

Acum 1 oră, RST a spus:

The test instrumentation daca a covered 150Khz-13Mhz, e tot ce trebuie pentru FM. Cat mai e pana la 100Mhz, un fleac :dffe

Deci cu siguranta merge " belea " mai ales daca faceti si adaptarea de impedanta.

Decat cu prostia aia, ati fi mai castigat sa legati cablurile in paralel....direct. Omul e dator sa incerce, si pana nu incearca nu se simte bine. 

Da, aşa este, de asta am şi vrut să subliniez că la 100MHz altfel stă treaba.

Aici la mine am repere două posturi la capetele benzii 87,9 MHz Radio Noroc releu Edineţ şi 107,7 MHz Rock FM cu emisia din Suceava, ambele cu semnalul la limită pentru o recepţie stabilă în poziţia în care mă aflu.

Nu mi-a plăcut ce am experimentat cu cele două montaje din prima postare, unul atenua mult la un capăt al benzii, iar al doilea la celălalt capăt al benzii FM, nu mai ştiu care şi cum, dar nu asta contează. 

Mai experimentez, poate pun flexul pe spliterul de acum, să văd ce are înăuntru...

Link spre comentariu

In loc sa spuneti ca suntem desincronizati mai bine ai pune jos 15 lei si ai lua cablu subtire de 6 ( probabil RG6) cum zici,salti "antena" aia minune mai sus cu vreo 3-4 m ,intri in spliter cu cablu care se protiveste,scapi de pierderi si vei prinde si Radio Moskova quadro !  .Asta daca nu va place sa lucrati cu flexul !

Link spre comentariu

mie nu imi e clar daca ala a facut testul pana la 13MHz ca atat a putut sau pana acolo merge splitterul.

Fix la inceputul articolului zice cateva modele care sunt declarate 9kHz-300MHz. Pana la urma cine vrea incearca.

From the beginning, we had hoped to develop a splitter design for homebrewing that would perform as well or better than the rather expensive units currently available on the commercial market.

asta ziceau la inceput, la concluzie nu e clar, dar oamenii par multumiti.

Link spre comentariu

De asta nu-mi place mie câteodată,

suntem pe un forum în limba română, pun întrebări în limba română, mă străduiesc să fiu clar, corect, cu diacritice şi primesc link-uri spre afară,

engleza mea este de baltă, mai apelez şi la Google Translate, dar uneori... se ştie cum traduce automatul.

Link spre comentariu

daca articolul e in engleza , facut de anglofoni, ce ar trebui sa fac, sa platesc un traductor autorizat pt toti care nu vor sa faca un mic efort?

Dès le début, nous avions espéré développer un design splitter pour le homebrewing qui serait performant aussi bien ou mieux que les unités plutôt chères actuellement disponibles sur le marché commercial.

De la început, am sperat să dezvolte un design splitter pentru homebrewing care ar efectua, precum și mai bine sau mai bine decât unitățile destul de scumpe disponibile în prezent pe piața comercială.

hai ca traduce gogu destul de bine : esential e 'am sperat sa dezvoltam' si 'care ar performa la fel sau mai bine'

Link spre comentariu

Intervin in acest topic, intrucat initiatorul si-a exprimat pasiunea pentru receptiile radio de la distanta, pasiune pe care o impartasesc si eu. 

Am vazut pozele cu "antena" de receptie cat si cu fiderii si sistemul de distributie folosit, si din pacate nu pot sa spun decat ca sunt de toata jena. Puteti sa incercati zeci de mii de amplificatoare, cat si scheme de distributie aratate de colegii de pe forum, dar spun cu mana pe inima ca nu o sa aveti rezultate ameliorate.

In primul, rand ceea ce utilizati ca receptie, nu se poate numi nicidecum antena, iar innaditurile cablului nu va vor ajuta de niciun fel. Nu vreau sa mi-o luati in nume de rau, pentru ca probabil s-a folosit ceea ce exista la casa omului pentru a evita cheltuirea unui buget care in mod sigur este mult mai folositor in alte scopuri. Cu toate astea nu trebuie sperat la amplificatoare minune, care in general fac mai mult rau decat bine. Am mai spus-o pe aici, dar daca nu aveti o zona radio linistita si daca zgomotul propriu al amplificatorului nu este mai mic decat al etajului de intrare din tunner, atunci amplificatorul de semnal face mai mult rau decat bine (cu atat mai mult cu cat este facut in regim personal, fara nicio posibilitate de a fi reglat si/sau adaptat corespunzator)

Solutia cea mai simpla si evident cea mai corecta este sa folositi una sau mai multe "antene adevarate" (poate fi una pe polarizare orizontala si una pentru cea verticala) impreuna cu un fider bun si un splitter de semnal industrial. Nu vreau sa reclama, dar exista si in Romania o sumedenie de distribuitori care pot furniza la preturi modice cele necesare... una peste alta mai asigura si transportul acasa (Pot lasa PM daca este exista interes). Abia apoi ne putem gandi la amplificatoare de semnal si alte fineturi care sa mai adauge ceva la receptie.

Restul solutiilor sunt doar improvizatii care pot da rezultate doar accidental... Spun asta pentru ca si eu am incercat ani de-arandul sa reinventez apa calda pana cand am ajuns la o solutie precum cea din poza de mai jos 

Home Antenna System .jpeg

Link spre comentariu
Acum 37 minute, globaldj a spus:

(Pot lasa PM daca este exista interes)

Sunt eu interesat.

Antena cu 8 elementi, cea cu polarizare orizontala, e cumparata sau facuta? ce lungime are?

Editat de d2134
Link spre comentariu
Acum 14 minute, d2134 a spus:

Sunt eu interesat.

Aveti PM

Ambele antene sunt home-made dupa schemele lui Spindler. Initial utilizam un Yagi-Uda simplu de 3 elementi, care oricum se comporta decent fata de o simpla sarma. Dupa ce am instalat antena de 8 elementi, vorbim deja de alta liga.

Repet, schema nu-mi apartine fiinde copiata din Spindler (atentie, cotele sunt luate intre axele centrale ale elementelor).

Antena FM 8 elemente.png

Link spre comentariu
Acum 5 ore, cocochannel a spus:

mie nu imi e clar daca ala a facut testul pana la 13MHz ca atat a putut sau pana acolo merge splitterul.

Fix la inceputul articolului zice cateva modele care sunt declarate 9kHz-300MHz. Pana la urma cine vrea incearca.

From the beginning, we had hoped to develop a splitter design for homebrewing that would perform as well or better than the rather expensive units currently available on the commercial market.

asta ziceau la inceput, la concluzie nu e clar, dar oamenii par multumiti.

Pai,  in articol scrie ce au folosit oamenii pe-acolo :

Core: Amidon FT-50J
Primary: 21 Turns 
Secondary:14 Turns 

Acum, sa vedem ce specificatii are miezul utilizat :

http://www.amidoncorp.com/ft-50-j/

Citat

J material has low volume resistivity and low core loss from 1 KHz to 1 MHz. Used for pulse transformers and low level wideband transformers.

Excellent frequency attenuation from 0.5 MHz to 20 MHz. AL Value: 2715 .

OK. Valoarea inductantei specifice AL este precizata de Amidon in mH/(1000 spire)^2 , spre diferenta de standardul normal care este in nH/sp.^2 , asadar de asta trebuie tinut cont cand se efectueaza calculele. Formula de calcul cu care  se lucreaza in situatia asta ar fi L [uH[ = (AL*N^2)/1000 . Aplicand formula, rezulta ca 21 spire bobinate pe miezul respectiv ar produce o inductanta de 1197 uH , adica ... aprox. 1.2mH !!!   Acum, calculati reactanta unei astfel de infasurari la o frecventa f=100 MHz. Rezulta XL = 752 Kohmi !!! Enorm chiar si pentru unde scurte !!!

Prin similitudine, calculul ptr. 14 spire arata o inductanta de 532uH ptr fiecare infasurare din secundar.

Nu este de mirare ca isi da sufletul la 13MHz. Sincer, m-as fi asteptat sa miste cu greu chiar si mai jos, dar ... sa nu uitati ca pe Internet se poate publica orice, de catre oricine. 

Pentru a va ilustra ca ceea ce am exprimat mai sus nu e o aiureala, am intocmit rapid o simulare a transformatorului buclucas .

Iata mai jos schema, in conformitate cu originalul ( http://www.dxing.info/equipment/rolling_your_own_bryant.dx ) .

BBspliter-GRF.jpg

Putin mai jos se vad rezultatele simularii.

Astfel, trasa verde (S21) arata caracteristica de transfer a transformatorului, care poate fi privita ca "liniara" cu multa indulgenta, in domeniul 10 KHz - 500 KHz.

Trasa mov (S11) indica faptul ca cea mai buna adaptare se obtine pe zona 10KHz - 200 KHz si tot in acest interval, se mentin relativ constante si impedantele de intrare si iesire (Zin si Zout).

Reprezentarea acestora am facut-o in format logaritmic, pentru a evidentia mai bine zona respectiva. 

BBspliter-SCH.jpg

Se vede clar din graficul de mai sus ca atenuarea in zona de interes este in jurul a -4.5dB (nu este atipica pentru un splitter, oricare dintre ele are pierderi de insertie, mai mari sau mai mici ). Aceasta valoare a rezultat prin introducerea unei rezistente serie echivalente de 6 ohmi ptr infasurarile secundare si de 15 ohmi ptr infasurarea primara. Am calculat Rs-urile pentru un Q =50 considerat la f=100 KHz. 

Regula uzuala de la care se poate pleca in dimensionarea unei astfel de infasurari, ar fi ca reactanta minima a acesteia ar trebui sa fie de cel putin 4x valoarea sarcinii la care este conectata.  Calculand, XL minim = 4 * 75 ohm = 300 ohm . Daca ne gandim ca transformatorul ar trebui sa lucreze in VHF, se extrage inductanta din formula reactantei si tinand cont de f=100MHz, rezulta un L minim in jur de ... 480nH . :)   Daca ar fi sa obtineti aceasta inductanta in aer, ar trebui sa bobinati 6 spire pe un diametru de 8mm, cu sarma din CuEm 0.2mm . 

Acum cred ca va dati seama ca dracovenia incercata de americani e o chestie la care nu s-au gandit prea mult ...

Pentru ceea ce va intereseaza pe dvs., trebuie reproiectat ansamblul si trebuie vazut pe ce miez ar putea fi realizate infasurarile respective. In nici un caz pe un miez de tip J ... :85

Cu stima,
Cezar YO3FHM

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări