Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antenă FM la 2 receptoare ( tunere )

dorian 70

Postări Recomandate

Am o antenă FM pe acoperiş,  verticală cu un element vertical şi 4 contragreutăţi.

Coborârea este cu cablu coaxial gros de 10mm, folosit la reţeaua de CATV.

In cameră am făcut o cutie unde intră cablul gros, iar de aici pleacă cablu subţire de 6mm spre un tuner.

Aş vrea să împart semnalul din cutie spre un al doilea tuner, să plec de la cutie cu cablu de 6mm.

Am folosit un splitter de "doi bani" cu o intrare şi două ieşiri şi altul rezistiv dar nu-mi place niciunul cum se comportă ( poate şi pentru că am folosit mai multe mufe F la conectarea cablului gros spre spliter).   

Momentan am un spliter mai serios care se comportă acceptabil.

Poate aveţi un montaj cu valori practice să bag totul în cutia în care intră cablul gros şi cablurile subţiri.

Aş putea folosi o ferită modelul cu 2 ochiuri de la vechile trafo 300/75 Ω pentru FIF, sigur am pe undeva rămase, sau un tor ?

Spliterul ieftin are montajul din poza alăturată iar alături cel rezistiv care l-am folosit.

x2.png     x2-a.png

Link spre comentariu

Eu cred ca cea mai buna solutie e un  splitter de cablu dar cred ca nu strica sa incercati si varianta cuplajului direct .Daca semnalul e slab atunci exista amplificatoare cu spliter la iesire dedicate pentru FM.

Link spre comentariu

Decand moda cu antene scurte, se poate lua de la dezmembrari auto o antena cu amplificator si racordat la antena de pe acoperis si dupa un splitter..... 

Link spre comentariu

In cazul in care este doar receptie :

Amplificator de la o antena auto montat la coborarea antenei  si apoi spliter , daca e cazul cu adaptarea impedantei .

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 3 ore, miticamy a spus:

Cu toată stima,

astea mi s-au dat şi mie când am căutat cu gogu... ba am mers şi mai adânc cu căutările... Nu am scris aici direct. Nu prea bate geanta cu registrul, nu e ceea ce caut eu.

....................

După cum am scris mai sus, acum am un spliter mai de doamne-ajută care m-ar satisface, e turnat.. sau poate pe la etichetă s-ar putea vedea ce e în interior,

însă nu vreau să-l jugănesc...

Dacă e să pun amplificator aş încropi unul, table am, BF, BFR, moşi mai sunt şi zac abandonaţi... aşa, în amintirea anilor trecuţi...

Aş vrea să vin de sus până jos cu pasiv totuşi, fără activ pe traseu.

Despre asta e vorba:

xb.jpg

Link spre comentariu

Amificator la coborare si un spliter bun .

Amplificatoare se gasesc cu 10-14 ron ,splitere (5-1000 mhz ) 75 ohm cu 2 iesiri 5-6 ron .

Mai este necesara o sursa de 12V 200 mA .

Daca doriti sa construiti amplificarea puteti include si spliterul in schema  .Alimentarea stabilizata liniar .

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 6 ore, razvan-l1 a spus:

..........

Daca doriti sa construiti amplificarea puteti include si spliterul in schema  .Alimentarea stabilizata liniar .

Scuze... se pare că nu m-am exprimat cum trebuie şi probabil îs înţeles greşit...

Amplificarea nu o cumpăr orice ar fi... O fac eu, piese am destule şi oarece experienţă de mai înainte...

Am avut în anii '90 un Yagi cu 5 elemente OIRT, după E. Spindler, era tare mare... plus amplificare, tunerul T350  IEI, 3900 lei de atunci, pentru a "prinde" Radio Top Suceava, atunci era în vechea bandă OIRT,  65,9MHz... (aşa mi se pare)  distanţa Bilca -Suceava măricică, puterea de emisie a postului era cum era... ( probabil 2 -300W ) pentru local.

Am o pasiune pentru recepţia terestră a postului Radio Noroc din R. Moldova, aici puteţi încerca pe internet: https://www.radionoroc.md/online

(  -Ia încercaţi !!! - de curiozitate măcar...  )

La mine recepţia se face terestru pe 87,9 MHz emiţătorul din Edineţ, Republica Moldova, nu ştiu cu ce putere ies ei în eter, cert este că am, de obicei, o recepţie stabilă, monofonică, bine nu mă deranjează că-i doar mono. Imi place amalgamul de muzică românească +"moldovenească", populară +uşoară... mai vechi +mai nou, totul în româneşte... un playlist incredibil de variat.

Totuşi ce schemă minune are spliterul din poza mea ? 

( să-l bag în aceeaşi cutie cu cablurile)

P.S. 2 :

Mi-am adus aminte ce greu găseam cablu coaxial acu ...jde ani !

Editat de dorian 70
Link spre comentariu

incearca versiunea cu tor, infasurari ca lumea , nu ca in prima poza si rezistenta de 27 ohmi. scheme sunt pe net, doar ca nu e clar cu numarul de spire, oricum e un traf de rf cu priza mediana legata la gnd prin 27R.

Link spre comentariu

Tocmai că aici e problema, cum se fac bobinele, miezuri să tot fie, mai sunt alea din plăcuţele Antprel, https://www.google.ro/search?q=Anprel&sxsrf=ALeKk01o4zTs5dEPDxIu0ilLWOLNzdyG6A:1584479163215&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiQoLXttKLoAhVhqHEKHdHRD1QQ_AUoAnoECBoQBA&biw=1280&bih=635

au tot fost folosite în bandă largă, canalele TV 01 - 60 . Oricât de proaste ar fi, s-ar comporta decent ( presupun ) în VHF ( FIF).

Link spre comentariu

S-ar putea sa va ajute :

1) https://www.w8ji.com/combiner_and_splitters.htm

Atentie la ce spune W8JI aici :

" Typical loss of the Magic T is 3dB per port. The only other significant loss, when properly terminated, is a slight loss in T1.

Normal loss of the entire system to either output port is 3 to 3.5dB "

combin1.gif

T1 is a 7-turn transformer tapped at 5 turns (1.4:1 turns ratio, 2:1 impedance ratio)  step-down transformer. 73 material binocular cores are ideal for 100kHZ to 30MHz applications.

The magic T transformer is 5 to 10 turns of twisted pair wire through a 73 material binocular core. Configured as a center-tapped winding.

R1 is twice the expected load impedance. For 50- ohm systems use a 100 ohm resistor.

2) http://www.wa2ise.com/radios/ham.htm

75%20to%2050%20ohm%20splitter.jpg

Valorile modificate sunt ptr 50 ohmi, asadar ptr 75 ohmi le puteti pastra pe cele originale. Vedeti si articolul. 

Succes si toate cele bune !

Link spre comentariu

CITAT:    

Cu toată stima,

astea mi s-au dat şi mie când am căutat cu gogu... ba am mers şi mai adânc cu căutările... Nu am scris aici direct. Nu prea bate geanta cu registrul, nu e ceea ce caut eu.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Deci noi trebuie sa fim si "mentalisti"! Oare ce isi doreste cu adevarat? Daca gresesc si ma face de ras? Ce era greu sa scrii: am gasit cateva solutii pe net (si le arati) dar eu doresc ceva evazat, cu sapca rosie si mustata.

http://www.dxing.info/equipment/rolling_your_own_bryant.dx

spliter3.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări