Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme de intrare la un Akai GX635D

Laurian

Postări Recomandate

Salutare şi bine v-am găsit. E prima mea postare.

Din păcate, cu o problemă.

Am magnetofonul din descriere, care până acum, timp de 2 ani, şi-a făcut treaba excelent, mai ales pentru vârsta lui de vreo 40 de ani. Atât pe redare, cât şi pe înregistrare.

Astăzi am avut de gând să trag o bandă şi m-am procopsit cu o problemă care până acum n-a mai apărut: canalul stâng nu mai merge pe intrare (redarea e OK). Pe canalul drept, semnalul e mai slab decât de obicei (trebuie să urc până după poziţia 7 a butonului de nivel ca să ajungă VU-metrul până spre 0dB - aproape de ora 3, dacă am compara cu un ceas mecanic, pentru cei dintre voi care nu au acum în minte cum sunt marcate butoanele 635-ului). Înainte, o reglare între 3 şi 5 era suficientă (între ora 9 şi 12, cel mult). Partea cea mai ciudată este că mai devreme ar fi trebuit să spun "VU-metrele", nu "VU-metrul", dat fiind că, urcând doar butonul canalului drept, ambele VU-metre reacţionează, iar sunetul se aude în amândouă boxele. Distorsiuni sau alte chestii anormale nu se aud. Dacă las butonul de drepta la 0 şi îl ridic pe cel de stânga, pe canalul stâng nu se aude nimic, în afară de un zgomot de fond spre capătul maxim al cursei de reglaj. Deci, zic eu, de amplificat amplifică şi stânga, doar că nu intră semnal. Am verificat cablul pe alte scule şi e OK. Am încercat şi cu un alt cablu: magul se comportă la fel. Deci nu e din sârme (şi nici nu putea fi, cred). Am dat semnal şi din altă sursă. La fel.

Să fie ceva tranzistori? Nu cred că au fost schimbaţi vreodată. Plăcile arată ca şi cum nu s-ar fi umblat niciodată la ele. Piesele şi toate lipiturile par originale.

Am deschis magul şi, vizual, nu pare nimic în neregulă (nu e nicio piesă de pe plăci înnegrită, umflată, etc. Pinii tranzistorilor sunt şi ei curaţi, iar plăcile în sine par OK). 

Ce mă surprinde e că, pe canalul drept, pare să vină semnal de pe ambele părţi.

Ceva sugestii?

Mulţumesc!

Sper să găsesc şi să remediez hiba. Akai-ul e aparatul meu preferat (am căutat mult unul în stare foarte bună), aşa că vreau să-l văd sănătos cât de curând. 

Scuze pentru post-ul cam lung, dar vroiam să vă dau toate simptomele.

Sănătate multă la toată lumea (a-propos şi de nebunia cu corona...).  

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Laurian

2

Top autori în acest subiect

Vizitator viobio

Căuta manualul service și verifică amplificatorul pentru înregistrare, îți trebuie un generator de semnal și un osciloscop. 

Este un defect tipic al acelui magnetofon. Dacă nu te pricepi, nu umbla la reglajele din interior că îl faci varză. 

La unele mai se defectează tranzistorii. 

https://www.hifiengine.com/manual_library/akai/gx-635d.shtml

Editat de viobio
Link spre comentariu

Mulţumesc pentru răspuns, Vio. Sigur că nu mă bag singur. Mă depăşeşte. Deocamdată, vreau să mă lămuresc legat de posibilele cauze şi să caut în paralel pe cineva care să mă ajute (preferabil în Braşov, ca să evit deplasările cu 25 de kile în spate ;)).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări