Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ULN 2003 SAU 2803

Vizitator cosmin manuliac

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns
Vizitator bitex

Buna!Presupun ca stii teoria si ce trebuie facut. Multe depind de motor. O sa vorbesc despre unipolare. Ca variante uzuale poti comanda fiecare faza cu semnal pe cate un pin al portului. Daca sunt 4 faze trimiti pe rand semnal pe cate un pin, in ordinea si cu frecventa dorita. Obtii sensul si viteza de rotatie... Daca motorul este micut si LPT-ul mai vechi s-ar putea sa nu arzi nimic si sa rotesti direct prin legare la PC, fara nici o interfata. Sigur nu o sa ai cuplu si riscul e mare. (Mai bine simulezi oarecum functionarea cu un mic montaj cu 4 LED-uri...)In varianta asta poti folosi cate un amplificator pentru fiecare faza, cu componente discrete sau circuite integrate. Ieftin gasesti pe la 0,5A (ULN2804 parca), am auzit ca merg legate iesirile in paralel si mai ridici putin limita, dar nu am facut proba. Mai ca as crede ca-i posibil. Parca varianta asta se numeste DIRECT DRIVE (o s-o botez DD) cand comanzi din soft fiecare faza a motorului. Softul e simplu. As recomanda varianta asta pentru aplicatii simple, cand programezi TU totul si nu ai de schimbat multe lucruri pe acolo, sau cand ai motoare cu mai multe (sa mai putine) faze pentru care nu gasesti circuite specializate. Revin cu explicatii daca nu uit. O alta posibilitate este folosirea a cate doi pini din LPT pentru cate un motor. Pe un pin trimiti semnalul pentru PASI (clock, step...) si pe altul pentru DIRECTIE (sensul de rotatie). Gasesti pe net notiunea de comanda in varianta STEP/DIR. Pentru varianta asta sunt circuite specializate pentru unipolare sau bipolare, pentru curenti mai mari sau mai mici. Un avantaj ar fi ca pe un LPT poti comanda fara complicatii mai multe motoare decat in Direct Drive (problema cu numarul de pini ocupati). Si al doilea mare avantaj ar fi ca marea majoritate a softurilor existente pe piata (net) folosesc sistemul step/dir. Practic nu te mai stresezi cu softul, electronica se gaseste usor si deseori poti face micropasire.Daca ar fi sa-ti recomand ceva te-as ruga sa incepi direct cu varianta STEP/DIR si sa lasi DD-ul pentru aplicatii scolaresti. Totusi nu ezita sa probezi ambele variante. Stiu ca nu e elegant sa te trimit la cautat pe net, dar chiar gasesti informatie acolo daca iti pui mintea... Poate n-ar strica sa revii cu cateva detalii despre ce motoare vrei sa comanzi si cam ce aplicatie vrei sa faci cu ele, ca am discuta la obiect. Ar fi pacat sa discutam pe langa subiect...Nu intru in amanunte legate de soft, orice limbaj are macar o instructiune prin care poti trimite ce doresti la LPT. Daca nu te descurci cu cautatul pe net pot incerca si eu sa te ajut, dar la cat intru de rar pe forum nu as vrea sa te incurc. Mai vorbim. Spor la treaba.PS. Scuze pentru vremea pierduta anterior... Abia la sfarsit am observat ca scriai clar de ULN. Cauta instructiunea de trimis semnal la LPT si scrie linii de program sa trimiti astfel incat sa obtii la pinii doriti semnalele necesare. E musai sa-ti faci un montaj cu LED-uri, ca e simplu, ieftin... Nu stiu cum te descurci la electronica si daca te descurci cu montajele electronice, dar nu e greu. Alimentezi ULN-ul, la intrari legi pinii LPT-ului si la iesire o sa ai semnale pentru comanda fazelor motorului. In cazul asta sigur mergi pe unipolare (toate exceptand cele cu 4 fire, dar legate corect, adica sa nu le faci tot bipolare...). Motoarele sa fie pana in cat suporta circuitul (0,5A pe faza) si baga carbuni. O sa caut un link cu exemplu de program si scheme facute pentru ce zici tu, sau trimit ceva facut de mine cand foloseam asa ceva. Am renuntat de multi ani la variante asta de comanda. Posibil sa mai gasesc cate ceva.Bafta. M-am plictisit de scris si acum imi dau seama ca nu te-am ajutat concret cu nimic. Sorry!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări