Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sarcina activa reglabila cu ATmega

zvonacfirst

Postări Recomandate

Acum 35 minute, zvonacfirst a spus:

@djlove, sunt curios, ce tranzistori ai folosit?

FCH041N60F On semiconductor - 600 V, 76 A, 41 mOhm

Stiu ca sunt mult prea mult dar asta am avut si nu am mai cumparat altceva .

Daca vreodata am nevoie de ei stiu unde ii gasesc :)

Cu privire la modul de racire,  am studiat  si testat inainte si asa am considerat ca pot scoate cat mai mult din acele radiatoare. Ventilatorul mare  nu l-am pus degeaba acolo, el are un rol important....

Discutii si sugestii pot fi multe.... e usor cand doar iti dai cu parerea si mai dificil  sa testezi o solutie si sa realizezi ceva cap-coada.....  Important e ca ele sa fie subiective si sa putem invata unul de la altul... cred ca asta e scopul forumului si nu de a arata cu degetul 

Nu sariti ca nu am pus grilaj si la ventilatorul mic. E pe lista, dar nu fac comanda pentru 3 lei cat e unul. Dupa ce o sa il am o sa astup si cei 2-3 mm ce mai sunt acum intre ventilator si radiatoare cu banda de kapton pentru eficienta si mai mare.

Solutiile adoptate de mine au fost majoritatea adoptate folosind materialele gasite "prin atelier" peste 80% din componente/solutii au fost din "recuperari". Daca era sa cumpar totul poate ca alegeam alte variante/configuratii.

Mi-a placut  proiectul colegului @zvonacfirst cand am vazut PCB-urile la vanzare si am spus sa il incerc. In opinia mea proiectul fiind unul care ar avea potential a fi dezvoltat....

Editat de djlove
Link spre comentariu

Are Hachia şi mama mosfeţilor buni pt aşa ceva.

Felicitări pt ansamblu.Cum ai făcut panoul faţă?Ai plasat afişajul lcd lipit de tabla Al?Peste văd că ai tras folie.De care şi cum ...Foarte aspectuos!

Link spre comentariu
Acum 44 minute, BRANCA a spus:

Felicitări pt ansamblu.Cum ai făcut panoul faţă?Ai plasat afişajul lcd lipit de tabla Al?Peste văd că ai tras folie.De care şi cum ...Foarte aspectuos!

Multumesc pentru apreciere

Panoul frontal l-am facut din 2 table care sunt suprapuse mai apoi si fixate intre ele doar prin intermediul conectorilor/ledurilor.

Tablele din imaginea de mai jos, nu sunt identice, puctele care se vad negre sunt suruburi cu cap ascuns. De asemenea si dimensiunea fantei pentru LCD e diferita. Prin una trece LCD-ul prin a 2-a nu. 

Prima tabla contine si gaurile de prindere pentru LCD si PCB-ul cu butoanele touch si o gaura mai mare prin care trece carcasa LCD-ului pana iese la fata tablei.

Tabla a 2-a care se vede in partea de jos a imagini este pusa peste prima, ea nu are gaurile de suruburi si are decupajul pentru LCD fix cat partea care afiseaza. Peste ea am pus un prim film printat laser (rayfilm) lipit pe tabla calda, cu partea vizibila a ecranului decupata din folie. Peste acest ansamblu am venit cu o folie autoadeziva transparenta lucioasa care a fost pusa peste tot fara a mai decupa in dreptul LCD.

Totul lipit bine pe tabla preincalzita cu o racleta de pus folii pe masina.

Apoi tablele una peste alta si montat conectori/intrerupator/ butoane, etc.

Pe tabla cu inscriptiile am facut gaura pentru potentiometru mult mai mare decat in prima si astel potentiometrul am putut sa il prind putin mai in spate, axul iesind mai putin pe panoul frontal. Butonul folosit e unul original pentru encorder care i-am modificat gaura, el este destul de putin gros. Potentiometrul este de tipul cu axul foarte scurt. (in poza de mai jos gaurile erau identice, dar le-am modificat dupa ce am observat spatiul "prea mare" ramas intre buton si panou.

IMG-20220121-174009-1.jpg

In poza de mai jos, daca te uiti atent se vad tablele suprapuse la panoul frontal.

IMG-20220122-162341.jpg

Asta e solutia gasita de mine, m-am tot gandit cum sa prind LCD-ul sii PCB-ul cu butoanele touch fara sa se vada prinderea. Am cautat pana si rama adaptoare pentru LCD, dar nu am gasit asa ceva.... Nu e cea mai simpla varianta si nu e deloc la indemana oricui, orificii precise nu pot fi obtinute "acasa". Panourile le-am desenat in autocad si taiat pe o stanta tip CNC, inclusiv decupajele.

Editat de djlove
Link spre comentariu

Aia am observat şi eu,prea precise găurile!Am observat suprapunerea.Până la urmă înţeleg că la placa exterioară rămâne gaură să se vadă lcd-ul?Aia nu înţelegeam din poza panou frontal...

Link spre comentariu

Eu am desenat 3D o rama pentru un afisaj 1602 dar nu am imprimanta 3D pentru a testa.

Daca cineva este dispus sa printeze ii pun la dispozitie fisierul .stl

Din calculele mele rama ar acoperi suruburile de fixare a LCD-ului pe panoul frontal daca acestea au cap zenc.

frame1.thumb.JPG.95a3cd0a3d5b6b0d954598b83917457d.JPGimage_2022-01-31_220931.thumb.png.7b93a314bb6b86436b7d48a6d884b11b.png

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Acum 8 minute, mcxc a spus:

Se poate lipi si pe plastic acel rayfilm? Nu am gasit un mod de inscriptionare inca.

Eu am lipit dar nu mi-a dat in gand sa incalzesc usor panoul din plastic si mi-a aparut o exfoliere, parca ar fi o bula de aer sub folie.

Link spre comentariu

Daca este posibil eu as incerca sa printez rama, nu ma descurc cu programele pe calculator pentru a desena un stl. Daca ar fi psibil de adaugat la rama un fel de suruburi  sau axe pe directia de prindere a LCD-ului sau ceva gauri in acelasi loc pentru a putea prinde LCD-ul.

Am vazut cum este prinsa acum rama de panou dar cred ca este mai bine cu acele suruburi.

Editat de mcxc
Link spre comentariu

@mcxc, ințeleg dar nu este loc. LCD-ul se prinde cu șuruburi M3. Ca sa pun niște piloni aceștia ar trebui sa traverseze panoul frontal și ar fi necesar un diametru de 5mm.

Rama asta ar acoperi capetele zenc ale șuruburilor pe care @djlove le-a folosit ca să fixeze LCD-ul de prima foaie de tabla. Și ar putea fi fixata prin lipire pe panoul frontal. 

Link spre comentariu

Lucrari reusite ale dumneavoastra, se vede ca s-a pus mult sufletSi aici observ o evolutie si o preocupare mare. Sunt incantat de lucrarile dvs ale tuturor.Sunt sigur ca vor fi si altele in constructie. Io ce sa cic amu! Am ramas tare .....in urma carului Domnilor felicitari!. Felicitari minitiatorului  si conducatorului de proiect,"zvonacfirst"Sunt proiecte frumoase,interesante,si utile la casa "omului"

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...
La 31.01.2022 la 17:42, djlove a spus:

Postez si eu cateva imagini cu sarcina realizata dupa acest proiect:

IMG-20220108-144543.jpg

IMG-20220108-144543.jpg

IMG-20220122-162341.jpg

IMG-20220122-162347.jpg

IMG-20220122-162359.jpg

IMG-20220122-162415.jpg

IMG-20220122-163717.jpg

Galerie completa:

https://postimg.cc/gallery/QxM1fh8

Daca cineva e interesat de un set de table pentru carcasa asta exact ca cele din poze, rog mesaj privat. Am facut 2 seturi pentru a reduce din costuri.

Carcasa este Z17W de la TME

Salut, te rog sa imi spui cat m-ar costa o sarcina ca acesta completa ,multumesc

Link spre comentariu

@modoran, nu cred ca asta este ideea. Construim din placere. Satisfactia este infinit mai mare decat atunci cand utilizezi ceva cumparat.

@bodyxx nu as putea sa iti spun cat m-a costat realizarea sarcinii. Suma valorilor componentelor cred ca o poti face avand schema postata in acest topic. Realizarea fizica nu o pot evalua, dar a fost un efort considerabil.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, zvonacfirst a spus:

@modoran, nu cred ca asta este ideea. Construim din placere. Satisfactia este infinit mai mare decat atunci cand utilizezi ceva cumparat.

@bodyxx nu as putea sa iti spun cat m-a costat realizarea sarcinii. Suma valorilor componentelor cred ca o poti face avand schema postata in acest topic. Realizarea fizica nu o pot evalua, dar a fost un efort considerabil.

@zvonacfirstok, vad eu, ori cumpar ceva chinezesc ori fac eu una 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări