Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Care mai e si problema Amperilor

Adrian Marius Marin

Postări Recomandate

Va salut dragi electronisti am si eu o nelamurire grava si aprofundata din ce in ce mai mult...( pentru ca nu tot ce citesti sau inveti e si corect.)

Care este problema ? 

Vreau sa iau o sursa AC110V-240V la DC12V 5A 60W  sau de 10 A, sau 15 A tot la 12 V.

As avea nevoie sa leg la ea diversi consumatori simpli, adica colere mici, led-uri mici (sau si benzi led )astea impreuna, sa functioneze in acelasi timp, si tot felul de mici consumatori pentru realizarea unui mic utilaj alimentat de aceasta sursa.

Per total el consumand dupa calculele mele in jur de 30 w tot ansamblul sau sub, toate fiind alimentate la 12V.

Problema :

Consumatorii au valori ale amperajului si de 300 mA daca am facut bine calculul.

Dar acestia lucreaza impreuna cu alti consumatori care au pana la 1 A, eu astfel nu pot sa ofer fara sa fac un artificiu doar 300 mA, cum vrea de ex un cooler, asa ca voi oferi minim 1 A pe tot circuitul, folosindu-ma de un mic pwm sa controlez cat de cat, sau chiar peste 1 A. Va praji asta consumatorii mici?

Eu stiu ca un consumator, fie el si un simplu led fara nimic altceva decat dioda lui, isi va lua numarul de amperi care este specificat pe el, sau cat are el nevoie, indiferent de amperajul sursei, daca acesta are A  minim cat consumatorul.

Am un prieten care le are cu electronica din ce stiu eu. si mi-a spus ca daca sursa nu este una speciala sa stie sa scoata fix cati A au nevoie consumatorii fiecare, acestia se vor praji.

Eu consider asta incorect, conform ce am spus mai sus.

Care este varianta corecta ?

Editat de Adrian Marius Marin
Link spre comentariu

Nu ai nevoie să controlezi nimic la sursă, atâta timp cât toţi consumatorii lucrează toţi la 12V şi sursa poate ,,duce,, curentul însumat al tuturor consumatorilor.Dacă însă vrei să reglezi de exemplu separat luminozitatea unei benzi cu led conectată în paralel cu ceilalţi consumatori (ventilatoare, leduri), va trebui să-i pui doar ei un circuit limitator (pwm, regulator de tensiune, rezistor) şi nu sursei de bază.La fel tuturor ledurilor, trebuie să le pui separat (la fiecare)rezistenţe de limitare a curentului, dacă nu au prin construcţie un driver propriu.Dacă sunt corpuri de iluminat cu led de 12V, au tot ce trebuie şi e suficient să le montezi în paralel cu ceilalţi consumatori.Deci tu duci două fire (+, -) ce pleacă de la sursa de 12V la fiecare consumator în parte, iar dacă vrei să-i controlezi separat iluminatul sau turaţia, atunci doar pe acele fire montezi circuit pwm sau regulator de tensiune/curent....dar nu pe toată sursa.

Editat de validae
Link spre comentariu
8 hours ago, Adrian Marius Marin said:

Am un prieten care le are cu electronica din ce stiu eu. si mi-a spus ca daca sursa nu este una speciala sa stie sa scoata fix cati A au nevoie consumatorii fiecare, acestia se vor praji.

Pai tocmai, ca nu le are cu electronica, pentru ca afirmatia lui e fundamentat gresita.

PS: De mentionat ar fi ca daca alimentezi din sursa leduri simple ( adica nu benzi din acelea ce vin deja adaptate pentru 12V ), o sa trebuiasca rezistenta de limitare a curentului functie de ledul alimentat. 

Link spre comentariu

Mai ganditi-va cum o baterie la masina care da si 100 amperi alimenteaza radioul care consuma 2A, lumini de pozitie care consuma 5A si nu se arde niciunul.. 

Tensiunea sursa si consumator trebuie sa fie aceasi, si nu se intampla nimic rau, consuma cat are nevoie, problema este daca alimentezi la 12V ceva fabricat sa mearga cu mai putin.... VOLTI

Link spre comentariu

Aş menţiona că acumulatorii auto au capacitatea nominală de 40-100Ah, dar curentul de scurtcircuit poate ajunge şi la 800A.....de aceea e bine să nu şuntezi cu sârmă groasă siguranţele auto.Că poţi găsi doar fier vechi în locul maşinii şi ceva daune de plătit la cei alăturaţi...

Link spre comentariu

Dupa revolutie montam in nestire muzica in masini , si dupa o saptamana vine unul inapoi si-mi zice: stiti dupa ce am plecat de la dvs , abia am mers 1 km si mi-a luat foc masina.....dupa ce am albit si mi s-au inmuiat picoarele a specificat ca s-a rupt furtunul de benzina , a curs pe galerie si a luat foc.....

Da , cu sigurantele nu e de joaca ....singurul lucru de neinteles este ca la stiri Totdeauna incendiul vine de la scurtcircuit....pai acum atatea sigurante automate etc sunt disponibile,......ba chiar si alea fuzibile fac treaba.....( alea potcovite cu cuie NU....)

Link spre comentariu

Pompierii au niște oameni atât de nepregătiți că-ți vine să te iei cu mâinile de cap. După ei totul are legătură cu scurtcircuitul electric. Unui vecin i-a ars casa , tot de la un „scurtcircuit” la o instalație electrică inexistentă. Pur și simplu nu avea nici măcar un fir de curent electric prin casă. Era o mică cabana într-o livadă. Omul venea la sfârșitul săptămânii să se „rupă „ de oraș. 

Ce ți-e și cu prizele astea.

Link spre comentariu

Mai frumos e cand te amendeaza, dupa ce constata ca stecherul televizorului este in priza, dupa stingerea incendiului. Binenteles, cauza este lasarea in priza a aparatelor electrice nesupravegheate, asa e la formular. Degeaba ii explici ca era oprit doar din telecomanda. Nu-si mai bat capul sa afle ce a cauzat incendiul cu adevarat. Cati dintre voi scot din priza cablul televizorului? Pe chestia asta mi-am pus priza cu telecomanda, dar stiu eu daca le pot explica ''profesionistilor'' asta?:rade:

Link spre comentariu

Nu generalizati si nu bagatelizati.

Nu toti pompierii sunt niste ignoranti ( as zice ca e valabil tocmai contrariul ).

Si nu toti autointitulatii electricieni stiu si ce fac, as zice iarasi din contra, Romanul este expert in improvizatii, mai ales la retea.

Cunosc personal exemple de tragedii tocmai de la scurtcircuit electric cauzat de improvizatii facute fara cap ( ca o retea bine pusa la punct nu cauzeaza asa ceva ).

Link spre comentariu
Acum 34 minute, Marian a spus:

Nu toti pompierii sunt niste ignoranti.... 

Asa este! Va mai aduceti aminte de colegul giongiu?... era pompier!... Stia sursele in comutatie, construise la un moment dat un pistol de lipit in comutatie.... a disparut de pe forum de ani buni... scuze de off-topic! 

Link spre comentariu
Acum 12 ore, Marian a spus:

Pai tocmai, ca nu le are cu electronica, pentru ca afirmatia lui e fundamentat gresita.

PS: De mentionat ar fi ca daca alimentezi din sursa leduri simple ( adica nu benzi din acelea ce vin deja adaptate pentru 12V ), o sa trebuiasca rezistenta de limitare a curentului functie de ledul alimentat. 

Dar daca pe cooler sau led, scrie ca functioneaza la 12 V dar la amperaj foarte mic fata de sursa respectiva, mai necesita rezistente?

Editat de Adrian Marius Marin
Link spre comentariu

Se vede că ori nu ai citit cu atenţie ce am tot explicat mai înainte, ori nu ai înţeles nimic.Reţeaua de 230Vc.a. de acasă e capabilă să alimenteze simultan consumatori cu puteri însumate de, să zicem 5000W. Sau un singur consumator cu puterea de 5000W. Acum te întreb eu : dacă bagi în priză o veioză care are specificaţiile 230V/40W, se va arde ? E o analogie forţată a situaţiei cu bateria auto. Un consumator destinat a fi alimentat la 12V/100mA va consuma 100mA atâta timp cât tensiunea la borne e de 12V.Dacă e mai mare de 12V, e foarte probabil să consume ceva mai mult, mai ales dacă are caracter rezistiv.Dacă îl alimentezi cu mai puţin de 12V va consuma mai puţin de 100mA. Rezistoarele de limitare de care vorbeam mai înainte erau doar pentru cazul că voiai să alimentezi la 12V leduri simple, de mică sau mare putere şi care nu aveau circuite dedicate de limitare a curentului.Pentru ventilatoare, benzi cu leduri, sau becuri cu led cu electronică integrată, nu e nevoie decât să le legi direct la acumulator.

Editat de validae
Link spre comentariu

Va multumesc pentru informatii, asa-i , da berea el o va da ;)! Asa stiam si eu cum spuneti dvs ca este varianta corecta si logica. Chiar multumesc pentru clarificare si cred ca fiecare dintre dvs merita o bere de la mine ! 

Link spre comentariu

Varianta "corecta" este ca daca consumatorii, toti la 12 V,  nu au nevoie de un curent(intensitate a curentului electric) mai mare decat curentul scris pe sursa e OK.Ca sa zic altfel: Intensitatea curentului electric scrisa pe priza, sursa de CC, AC, etc reprezinta intensitatea maxima a curentului electric care poate fi folosita de consumatorii acelei prize, surse, etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări