Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discuţii despre un amplificator S.E. cu 6P3S (putere maximă, distorsiuni, etc, etc)

THOMAS

Postări Recomandate

Acum 19 ore, Faust2018 a spus:

Am dori să vedem și noi cei 8w livrați de 6P3S-E în SE, măcar la 1000hz sinus. 

Eu știu că tubul nu poate mai mult de 6,5W în SE, cu THD 10...11% 

Curați, cu 2,5% THD.... Cam 3...3,5w, care depind mult de OT.

Sunt curios din fire.Pentru un randament OT 0,85 ce putere utilă putem găsi la ieșire în sarcină sinus ne-limitat dacă lucrăm după o schemă similară asteia ? 3,5W sau cat ?

Pentru un sinus ne-limitat în sarcină de o putere dată (luam schema asta ca referință)se ajunge cu "THD 10...11%"   pentru o fundamentală 1KHz ?!

(evident schema este reprezentată sugestiv în vederea cablări, alimentare  filamente torsadat)

.

6j4-6P3S.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 139
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pic

12

• Dumitrache_S

11

• THOMAS

4

• simson

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1 oră în urmă, valderama a spus:

Sunt curios din fire.Pentru un randament OT 0,85 ce putere utilă putem găsi la ieșire în sarcină sinus ne-limitat dacă lucrăm după o schemă similară asteia ? 3,5W sau cat ?

Pentru un sinus ne-limitat în sarcină de o putere dată (luam schema asta ca referință)se ajunge cu "THD 10...11%"   pentru o fundamentală 1KHz ?!

(evident schema este reprezentată sugestiv în vederea cablări, alimentare  filamente torsadat)

Amplificarea in tensiune a primului etaj cu 6J4,Ra pentru tubul final si nu in ultimul rand si cel mai important de alfel , cele doua valori clasificate de componente  ,adica dozarea NFB ma duc catre o estimare  in practica la o putere de ~8W la anod si ~6,8W...7W/difuzor si  un THD<2,5%,parerea mea !

VALDERAMA-SE-6-P3-S-II.gif

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator viobio

"Sunt curios din fire.Pentru un randament OT 0,85 ce putere utilă putem găsi la ieșire în sarcină sinus ne-limitat dacă lucrăm după o schemă similară asteia ? 3,5W sau cat ?" 

Si eu sunt la fel de curios, să masor cu distorsiometrul ORICE SE, indiferent de tubul final sau atac, poate dispare mitul că distorsiunile armonice declarate în foile de catalog sunt specificate pentru amplificatoare fără reacție negativă globală.  

Dacă din întâmplare amplificatorul despre care se discuta aici ajunge la mine, o să îi fac măsurători și le pun aici,  eu sunt cu masuratul, nu pe premoniții. 

Oricum vorbim discuții fără o schemă. 

Ati postat schema cu 6J4..... de ce?  Ce treabă are cu amplificatorul de față? Să îmi arate Dumitrache oscilogramă  sinus  nelimitat cu 8w 1000hz, pe o sarcină de 4/8 ohmi, așa a zis, că ne arată el nouă :rade:, nimic! Tabu! 

Dl valderama, acum chiar că este ultima oară când vă mai răspund, totul se trage de la socul de 5H 330mA Imax 400mA. 

O zi frumoasă! 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, LMOlimpiu a spus:

Amplificarea in tensiune a primului etaj cu 6J4,Ra pentru tubul final si nu in ultimul rand si cel mai important de alfel , cele doua valori clasificate de componente  ,adica dozarea NFB ma duc catre o estimare  in practica la o putere de ~8W la anod si ~6,8W...7W/difuzor si  un THD<2,5%,parerea mea !

VALDERAMA-SE-6-P3-S-II.gif

Adica vreti sa spuneti ca reactia asta serie paralel (U-I ) permite dublarea puterii tubului 6P3S (7-8W ) cu distorsiuni de 2% si ca tot secretul sta in valorile ,, clasificate ,,

R C de pe linia de reactie  !? Aha, ha, ha ...ma faceti sa rad , sau mai bine spus ... va faceti de ras ! 

Editat de romicap
Link spre comentariu

Pe o dreapta de sarcina cu U=285v I=75mA si Z=3400 ohm a rezultat o modulatia maxima de curent de 155mA si o excursie maxima de tensiune de 550v, calculata puterea pentru o excursionare cat de cat simetrica rezulta cu ingaduinta 3,5w probabil la 5% thd. Familia de caracteristici este a tubului 6L6 apropiat de 6p3s si  modul de apreciere este aproximativ dar din experienta pot sti daca eroarea este acceptabila deci unde este adevarul ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 34 minute, popa marius a spus:

Pe o dreapta de sarcina cu U=285v I=75mA si Z=3400 ohm a rezultat o modulatia maxima de curent de 155mA si o excursie maxima de tensiune de 550v, calculata puterea pentru o excursionare cat de cat simetrica rezulta cu ingaduinta 3,5w probabil la 5% thd. Familia de caracteristici este a tubului 6L6 apropiat de 6p3s si  modul de apreciere este aproximativ dar din experienta pot sti daca eroarea este acceptabila deci unde este adevarul ?

Adevărul este la cel care nu are curajul să pună oscilograma cu 8w la 1000hz, nu la 100 sau 30....20hz! 

Eu mai glumeam cu unii, le spuneam de wați Elforum. 

Link spre comentariu

Eu sint curios de ce nu prea pune NIMENI, oscilograme la -3% sub Pmax la constructiile cu lampi, fie comerciale sau diy, la frecventa de 16Hz (pentru ca de acolo incepe gama audio conform Hi-Fi DIN 45500) versus 100Hz si 1000Hz.

Le e frica sau....  :)

Link spre comentariu

Raspund la acest topic sa nu par neserios.......nu am pus oscilograme deoarece nu am aparatura necesara cerintelor dumneavoastră,  sa fiu sincer am facut comandă de un osciloscop si un generator de semnal care pentru maine ma costa destul de mult la situația financiara a mea dar m-am hotărât ca trebuie sa le am in atelier așa că va rog să  aveți putina răbdare până intru in posesia lor . Momentan lucrez la un SE cu 6S18 care va fi pentru fiul meu .....vreau să-l fac cadou de ziua lui 

Voi publica acest amplificator cu oscilograme si tot ce cereți dumneavoastră dar va repet va rog să  aveți putina răbdare până intru in posesia aparaturii de care am nevoie . Va multumesc pentru intelegere  si răbdare. Cu respect Copaceanu Ion. 

Editat de Copaceanu Ion
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Dacă nu ai avut generator de semnal și osciloscop, cum ai măsurat puterea ? Cu metrul? 

Eu vad acolo ceva..... 

In alte locuri am văzut puzderie de aparate în atelierul tău. 

Poate ai simulat puterea de 8w din tastatură :wretre

Uite așa o dăm în dume cu puterea. 

20200219-192929.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu
Acum 2 ore, popa marius a spus:

:rade::aplauze

Ce calcul savant ai făcut dumneata de ai ajuns la puterea utilă în sarcină "cu ingaduinta 3,5w" ?! , ai precizat/scris dumneata așa "modulatia maxima de curent de 155mA si o excursie maxima de tensiune de 550v" . Calculează încă o dată puterea utilă în sarcină poate reușești într-un final.

E posibil să-ți imaginezi ca tubul  6P3S pus să lucreze ca tetrodă într-o configurație SE  poate dezvolta în sarcină la iesire o putere utilă de doar 3,5W cu îngăduință ?!.

(cu certitudine ești obosit ca atare nu poți raționa corect)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Osciloscopul este vechi generatorul de semnal este construit de mine si ce am masurat eu cu ele nu este batut in cuie de aceia nu am publicat nimic , ce poze ai pus tu este exact ce am in atelier puterea nu am masuat_o cu metrul cum zici tu si am masurat_o cu ce ai pus tu in poze care consider ca nu este concludentă dar te rog sa ai putina rabdare pina intru in posesia aparatelor . In concluzie persoana care a cumparat amplificatorul a fost foarte multumit de el te rog sa ma crezi ca nu la interesat puterea ( ma jur ) dar la impresionat sunetul , aș fi vrut să fii lîngă mine sa vezi reacția lui când a pus melodie dupa leptopul meu . Personal nu am nimic cu tine dar ....

În încheiere va multumesc pentru răbdare și va salut cu respect Copaceanu Ion. 

Editat de Copaceanu Ion
Link spre comentariu
Acum 26 minute, Faust2018 a spus:
Acum 44 minute, Copaceanu Ion a spus:

Voi publica acest amplificator cu oscilograme si tot ce cereți dumneavoastră dar va repet va rog să  aveți putina răbdare până intru in posesia aparaturii de care am nevoie . Va multumesc pentru intelegere  si răbdare. Cu respect Copaceanu Ion. 

Eu nu tin minte sa fi vazut oscilograme de la proiectele postate de dvs. desi in multe poze din atelier parca era si osciloscop, posibil decor.Cutii, da si amplasare piese sub capota am vazut.

Totusi cat timp preconizati sa avem rabdare, nu ca ar fi ceva important, dar o promisiune data in scris public trebuie respectata ca sa fii respectat!

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 17 minute, Copaceanu Ion a spus:

Osciloscopul este vechi generatorul de semnal este construit de mine si ce am masurat eu cu ele nu este batut in cuie de aceia nu am publicat nimic , ce poze ai pus tu este exact ce am in atelier puterea nu am masuat_o cu metrul cum zici tu si am masurat_o cu ce ai pus tu in poze care consider ca nu este concludentă dar te rog sa ai putina rabdare pina intru in posesia aparatelor . In concluzie persoana care a cumparat amplificatorul a fost foarte multumit de el te rog sa ma crezi ca nu la interesat puterea ( ma jur ) dar la impresionat sunetul , aș fi vrut să fii lîngă mine sa vezi reacția lui când a pus melodie dupa leptopul meu . Personal nu am nimic cu tine dar ....

În încheiere va multumesc pentru răbdare și va salut cu respect Copaceanu Ion. 

Abureală, l-ai mințit pe Sorin cu 8 W, așa scria pe schemă? Măcar schema o pui  ? 

Link spre comentariu
Acum 33 minute, valderama a spus:

:rade::aplauze

Ce calcul savant ai făcut dumneata de ai ajuns la puterea utilă în sarcină "cu ingaduinta 3,5w" ?! , ai precizat/scris dumneata așa "modulatia maxima de curent de 155mA si o excursie maxima de tensiune de 550v" . Calculează încă o dată puterea utilă în sarcină poate reușești într-un final.

Daca aritmetica este pentru d-ta atat de savanta arata  cum se calculeaza pentru un etaj final SE puterea prin prelucrarea grafica a dreptei de sarcina insa fara povesti si intoarceri a' la Ploiesti, nu tin, scurt si la obiect fiindca deja incepi sa fi plictisitor !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări