Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discuţii despre un amplificator S.E. cu 6P3S (putere maximă, distorsiuni, etc, etc)

THOMAS

Postări Recomandate

Edit Moderator Acest topic este format din postări extrase din topicul Amplificator SE cu 6P3S de Copăceanu Ion, care a dorit curăţarea topicului de discuţii conexe.Faptul că topicul de faţă apare iniţiat de LM Olimpiu e cauzat de faptul că prima postare a noului topic este a acestui user....

Pentru cunoscatori aveti in imaginile de mai jos cam ce parametri se introduc in simulare pentru un model Spice :

Directiva Spice pentru parametrizarea fiecarui inductor din componenta unui transformator:

PARAMETRII-SPICE-INDUCTOR.png

Model si ecuatii Spice pentru un transformator:

MODEL-SI-ECUATII-TRAFO-SPICE.png

Model PLITRON  (subcircuit) :

MODEL-PLITRON.png

Model HAMMOND 1650R (subcircuit):

HAMMOND-1650-R-MODEL.png

Exemplu de aplicatie in Spice:

Exemplu-aplicatie-Ham-1650-T.png

si un document Excel cu parametri pentru foarte multe transformatoare:

Copy of Transformer Model Parameters.xls

Toti acesti parametrii sunt declarati si "livrati" de firmele producatoare!

Da,dl.Marius Popa,sunt de acord cu dv.:"... lipsa introducerii acestora in procesul de simulare  este o mare idiotenie si o dovada de lipsa de profesionalism..."

Editat de validae
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 139
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pic

12

• Dumitrache_S

11

• THOMAS

4

• simson

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator viobio

Modelul de  la Hammond 1650R este greșit , transformatorul  poate +/-1 dB 30hz...30kzh , in model sunt cu totul alte specificații , cu așa modele normal că dă cu virgulă simularea , eu nu cred că Hammond a dat ceva oficial din casa lor pentru simulări , cine știe cine a făcut modelul ăla și după ce criterii .

Toată seria 1650 de la Hammond are aceleași specificații , doar puterea diferă .

Link spre comentariu

Domnule Viorel pentru modelul 1650R stă specificat -3db banda 15Hz to 60000Hz în ce constă greșeala ?

Nu admiteți că pentru o bandă extinsă va introduce o atenuare mai mare ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 20 minute, valderama a spus:

Domnule Viorel pentru modelul 1650R stă specificat -3db banda 15Hz to 60000Hz în ce constă greșeala ?

Nu admiteți că pentru o bandă extinsă va introduce o atenuare mai mare ?

Dl Vali , in ultimul timp am lucrat foarte des cu 1650 , +/-1dB  30hz ....30khz , mâine nu cred că ajung la atelier , când ajung va pun o poză cu eticheta lui .

Dacă bagi in simulator date eronate ..... obții o eroare la final .

Aveți și datele oficiale de la Hammond , pe care sunt sigur că le cunoașteți.

Dacă scrie undeva 17hz ....60khz .......eu de mâine dublez prețurile la amplificatoarele mele , pentru că am trafuri mult prea mișto și eu nu știam , chiar și cu ăia -3dB .

Eu nu înțeleg de ce se introduc in simulator date eronate , care nu corespund cu datele tehnice ale transformatoarelor ? Așa de chiki? Să ne aflăm în treabă ? 

Nu cumva în soft se introduce și inductanța bobinelor și rezistența lor în CC ? Capacitatea dintre primare și secundare ?Că eu așa am văzut o simulare in Electromagnetica , pe un soft de 30000 euro .

5c0051-52 (1)_2.jpg

5c0051-52 (1)_3.jpg

5c0051-52 (1)_4.jpg

5c0051-52 (1)_1.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Da domnule Viorel se știe că ai lucrat mult cu OT Hammond dar în modelul destinat simulări este precizată o bandă extinsă 15Hz to 60000Hz.

Modelul ăla 1650R posibil să fie furnizat chiar de Hammond.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 17 minute, Faust2018 a spus:

Dl Vali , in ultimul timp am lucrat foarte des cu 1650 , +/-1dB  30hz ....30khz , mâine nu cred că ajung la atelier , când ajung va pun o poză cu eticheta lui .

Dacă bagi in simulator date eronate ..... obții o eroare la final .

Aveți și datele oficiale de la Hammond , pe care sunt sigur că le cunoașteți.

Dacă scrie undeva 17hz ....60khz .......eu de mâine dublez prețurile la amplificatoarele mele , pentru că am trafuri mult prea mișto și eu nu știam , chiar și cu ăia -3dB .

Eu nu înțeleg de ce se introduc in simulator date eronate , care nu corespund cu datele tehnice ale transformatoarelor ? Așa de chiki? Să ne aflăm în treabă ? 

Nu cumva în soft se introduce și inductanța bobinelor și rezistența lor în CC ? Capacitatea dintre primare și secundare ?Că eu așa am văzut o simulare in Electromagnetica , pe un soft de 30000 euro .

Nu e de kiki...Vio....

Simularile arata ce minunatii de amplificatoare se pot construi, putere de iesire enorma si factor de distorsiuni mai mic decat a realizat cineva vreodata. Fraierii aia, de la dynacord, de exemplu, habar nu aveau sa faca un amplificator...ei  specifica in datele tehnice un THD<1%...iar simularea arata 1,5%....ma rog, intentionat cu alte tensiuni de alimentare..ca nu se prind toti fraierii...

Cu simularile astea FAKE se trezeste pasiunea unora de a construi GRAMOFOANE...si oamenii au nevoie de trafuri...speciale si ..ieftine.

Oricum, nu are nimeni cu ce sa masoare real ce distorsiuni apar...iar cand suna ca un GRAMOFON sunt de vina componentele (tuburile in principiu).... simularea nu minte...

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 27 minute, valderama a spus:

Da domnule Viorel se știe că ai lucrat mult cu OT Hammond dar în modelul destinat simulări este precizată o bandă extinsă 15Hz to 60000Hz.

Modelul ăla 1650R posibil să fie furnizat chiar de Hammond.

Dl Vali , vă respect ! Vă rog mult , nu intrați în jocul ăsta , chiar nu are rost .Înțeleg prieteniile , înțeleg orgoliile , înțeleg multe , dar nu susțineți ceva în care nici  dv nu credeți .

Hammond sau altă firmă mare nu dă din casă ! 

Sunteți printre putinii care puteți posta orice la adresa mea , NICIODATĂ nu o să intru in polemici cu dv, orice ați scrie , chiar dacă ați avut conflicte cu diverși , eu vă respect , pentru că am furat de la dv ce alții nici macar nu au putut să învețe sau să memoreze , am știut să citesc printre rânduri .

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 22 minute, der_doktor a spus:

Nu e de kiki...Vio....

Simularile arata ce minunatii de amplificatoare se pot construi, putere de iesire enorma si factor de distorsiuni mai mic decat a realizat cineva vreodata. Fraierii aia, de la dynacord, de exemplu, habar nu aveau sa faca un amplificator...ei  specifica in datele tehnice un THD<1%...iar simularea arata 1,5%....ma rog, intentionat cu alte tensiuni de alimentare..ca nu se prind toti fraierii...

Cu simularile astea FAKE se trezeste pasiunea unora de a construi GRAMOFOANE...si oamenii au nevoie de trafuri...speciale si ..ieftine.

Oricum, nu are nimeni cu ce sa masoare real ce distorsiuni apar...iar cand suna ca un GRAMOFON sunt de vina componentele (tuburile in principiu).... simularea nu minte...

Eu am spus de multe ori că simulările alea dau cu virgulă , așa am devenit un paria in multe locuri , atacat de armata ostașilor lipitori de piese , care nu au habar ce lipesc .Numai că de multe ori am refăcut bazaconii simulate care după mintea și priceperea mea .....au fost altceva ! 

Pe Facebook am fost dat afară de pe toate grupurile unde incercam să le deschid capul lipitorilor de piese pe cablaje imprimate , de ce ? Pentru că prostălăiii nu concep să îi tragi de mânecă , proști s-au născut , proști mor .

Pe un alt forum am făcut un proiect public , foarte mulți au făcut amplificatoare după conceptul meu , amplificatoare care nu sunt bazaconii , sunt fix ca ale mele , pentru că și eu folosesc acum aceleași cablaje imprimate , care se pot configura cum vrea .....ta , imaginație să ai .

Vine prostul lipitor de piese și îmi spune " că știe el de la....... că o fi și o păți , că nu se face așa " prostul cu trafuri din Radio Carmen , că se aude cu bas unsuros , mergi bade in .....cu trafurile și cu aberațiile tale ! Când o să faci 2% din cate amplificatoare am făcut eu ...... să faci cerere ca să stai de vorbă cu mine .

Editat de viobio
Link spre comentariu

Traful de iesire din radio Carmen este foarte bun .....ca drosel pt partea de preamp/ driver ....:da

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
Acum 13 ore, popa marius a spus:

Sint convins ca datele unui tub transferate de pe un tracer programului de simulare descriu corect functionarea tubului insa in context un amplificator are o componenta esentiala numita transformator de iesire insotit de parametrii cunoscuti adica inductanta primarului si a secundarului, rezistenta lor in c.c. capacitatea intre primar si secundar, capacitatea fata de circuitul magnetic, inductia in miez, inductanta de pierderi, valoarea intrefierului raportata  la curentul de bias in cazul SE, simetria infasurarilor pentru PP, procentul de scoatere a prizei pentru cazul UL si eventuali alti parametri adica lipsa introducerii acestora in procesul de simulare  este o mare idiotenie si o dovada de lipsa de profesionalism...

Da de ce nu ai curaj sa afirmi ca este o idiotenie sau lipsa de profesionalism din partea producatorilor de trafuri de iesire ca nu dau acesti parametrii?

Cum de unii pot da niste parametri:

image.thumb.png.f726b4797cedc006eb2cef885e7945cd.png

si alti nu dau nimic?

Normal ca nu-s idiot sa nu pun in simulare acesti parametrii daca imi sunt oferiti de producator, dar daca producatorul nu-i ofera inseamna ca eu nu am voie sa simulez si fara ei? Eu de exemplu folosesc simularea pentru a determina PSF-urile tuburilor si atat. Nu ma apuc sa simulez THD sau latimea de banda. Mie imi place sa folosesc negativare automata si nu am chef sa investesc intr-un potentiometru bobinat de putere pentru a obtine practic valoarea rezistorului din catod si de aceea folosesc simulatorul. Imi dai voie sa folosesc simulatorul pentru asa ceva?

Eu daca ma duc cu niste parametrii la un bobinator de trafuri (inductanta de pierderi, capacitate primar, etc. ) crezi ca doar din manivela stie ala sa imi scoata acesti parametrii? Eu pot sa pot sa ma joc din simulator cu aceste valori si in final sa decid ce valori imi convin cel mai mult dar nu am nici o sansa in Romania sa imi faca cineva un asemenea traf. Traful se bobineaza si ce iese iese, se masoara parametrii si atat, nu mai poti umbla decat la intrefier daca este traf de SE. Stii bine ca nu se pot construi doua trafuri perfect identice, deci ce rost are sa ma duc cu o lista de parametri la bobinator?

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Acum 3 ore, Усилитель a spus:

Traful de iesire din radio Carmen este foarte bun .....ca drosel pt partea de preamp/ driver ....:da

Transformatorul de iesire de la RR Carmen este bun pentru ce a fost calculat si gandit adica pentru radioul Carmen si atat,daca cineva il utilizeaza la alte aplicatii si clameaza performante extraordinare isi asuma raspunderea in totalitate,eu nu am afirmat si nu voi afirma niciodata contrariul,sa fie clar.

Cat priveste treaba cu droselul aveti mare dreptate,poate fi utilizat exact pentru curentul la care a fost dimensionata sarma din bobina primara,iar cu bobina secundara se mai poate face o chestie inteligenta pentru eliminarea completa a brumului introdus de filamente deci: in acelasi timp bobina primara poate fi folosita ca drosel pentru ce ati spus mai sus iar bobina secundara pentru eliminarea brumului introdus de filamente.

Link spre comentariu
Acum 14 minute, tm07uxo a spus:

Bine domnilor ...Pina acum au fost vorbe , Dar despre ce schema discutati   ?

Se zice ca este o schema cu traf de iesire de RR Carmen,asa reiese nu?

Link spre comentariu
Acum 2 ore, adrian_pic a spus:

Da de ce nu ai curaj sa afirmi ca este o idiotenie sau lipsa de profesionalism din partea producatorilor de trafuri de iesire ca nu dau acesti parametrii?

Cum de unii pot da niste parametri:

image.thumb.png.f726b4797cedc006eb2cef885e7945cd.png

si alti nu dau nimic?

Normal ca nu-s idiot sa nu pun in simulare acesti parametrii daca imi sunt oferiti de producator, dar daca producatorul nu-i ofera inseamna ca eu nu am voie sa simulez si fara ei? Eu de exemplu folosesc simularea pentru a determina PSF-urile tuburilor si atat. Nu ma apuc sa simulez THD sau latimea de banda. Mie imi place sa folosesc negativare automata si nu am chef sa investesc intr-un potentiometru bobinat de putere pentru a obtine practic valoarea rezistorului din catod si de aceea folosesc simulatorul. Imi dai voie sa folosesc simulatorul pentru asa ceva?

Eu daca ma duc cu niste parametrii la un bobinator de trafuri (inductanta de pierderi, capacitate primar, etc. ) crezi ca doar din manivela stie ala sa imi scoata acesti parametrii? Eu pot sa pot sa ma joc din simulator cu aceste valori si in final sa decid ce valori imi convin cel mai mult dar nu am nici o sansa in Romania sa imi faca cineva un asemenea traf. Traful se bobineaza si ce iese iese, se masoara parametrii si atat, nu mai poti umbla decat la intrefier daca este traf de SE. Stii bine ca nu se pot construi doua trafuri perfect identice, deci ce rost are sa ma duc cu o lista de parametri la bobinator?

Am inteles, deci daca nu exista aceste specificatii tehnice ale OT cum sint de pilda cele gasite de tine, simularea ramane la nivel de  PSF adica gasirea dreptei de sarcina optima ori exact acest lucru la facut valderama prin citeva calcule simple in numeroase topicuri  inclusiv determinarea THD grafic asa ca daca privest lucrurile realist toate simularile fara datele complete ale OT sint orientative sau mai pe scurt simularea este doar ...simulata

Negativarea automata nu necesita un potentiometru de putere bobinat pentru proiectarea practica a unui amplificator ci in prima faza se realizeaza o negativare fixa cu care stabilesti PSF dorit dupa care masori tensiunea negativa si stiind curentul catodic  calculezi rezistorul, eventual daca caderea de tensiune pe acest rezistor este prea mari compensezi tensiunea de alimentare anodica deci te rog sa observi ca si acest procedeu este tot o ...simulare

Link spre comentariu
Acum 24 minute, popa marius a spus:

Am inteles, deci daca nu exista aceste specificatii tehnice ale OT cum sint de pilda cele gasite de tine, simularea ramane la nivel de  PSF adica gasirea dreptei de sarcina optima

De ce generalizezi? Ca iti cade tie bine, vrei sa nu mai faca simulare lumea? Baga dom'le un OUG sa se intrzica simularea ca le strica socotelile la unii!

Acum 26 minute, popa marius a spus:

Negativarea automata nu necesita un potentiometru de putere bobinat pentru proiectarea practica a unui amplificator ci in prima faza se realizeaza o negativare fixa cu care stabilesti PSF dorit dupa care masori tensiunea negativa si stiind curentul catodic  calculezi rezistorul, eventual daca caderea de tensiune pe acest rezistor este prea mari compensezi tensiunea de alimentare anodica deci te rog sa observi ca si acest procedeu este tot o ...simulare

Poate nu realizezi dar suntem in anul 2020 si astazi nu se mai fac lucrurile ca odinioara. Astazi se simuleaza, se cumpara EXACT piesele care trebuie (prin comanda on line nu din talcioc) si se face schema care va merge din prima. Este asa greu de acceptat ca astazi nu mai trebuiem sa pierdem timpul cum faceau altii acum zeci de ani in urma? 

Parca der_doktor il lua la misto pe valderama cand acesta punea ceva din Paint, acum tu ca sa denigrezi simularea ridici in slavi ce denigra prietenul tau?

In plus, nu inteleg ce atata incrancenare, in scurt timp toate acestea vor dispare, generatia de astazi asculta muzica pe smartphone + casti deci .... nitica rabdare ca vor disparea clientii :rade:.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări