Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre drosseluri, pentru dl <valderama>

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Cu condensatori ideali arata asa:   (verde, riplu curent prin bobina: gri, riplu pe iesire)

45.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Am sa caut cat este ESR la aceste valori de cond sa refac simularea.

Am pus din burta 500m si 1R rez serie.

46.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio
La 11.03.2020 la 13:11, Faust2018 a spus:

Cel din link https://www.tube-town.net/ttstore/hammond-drossel-193h.html

5H

I 200mA

R 65 ohmi 

1,2kg 

Cel de mărimea unui traf de cadre 

4,5H măsurată la 100hz 

R 48 ohmi 

I 330mA

Imax 440mA 

Eu zic că socul de mărimea unui traf de cadre nu poate suporta 330mA.

Să își dea și alții cu părerea, decent, fără scandal. 

IMG_20200311_122900.jpg

IMG_20200311_122925.jpg

IMG_20200311_122933.jpg

IMG_20200311_123351.jpg

Testul făcut de colegul flomar60 este făcut cu un soc care are sub jumătate din inductanta celui în discuție și o rezistență măsurată în cc de 28 ohmi, nu 48 ohmi. 

Din ce știu eu, ca să obții o inductanta mare pe un miez mic, trebuie să bobinezi cu sârmă mai subțire, sârmă care nu poate susține un consum mare de curent . Dovadă mai bună nu există, comparați inductanțele și valoarea Rcc ale celor două șocuri. 

Dacă socul lui flonar60 2,2H 28 ohmi s-a încălzit, ăsta al meu de 4,5H 48 ohmi..... frige! 

Domnul Lazaroiu, o să ziceți că iar am ceva cu dv, poate ați uitat, vă aduc eu aminte, cele două șocuri gemene și două trafuri de ieșire, au fost făcute de dv pentru un SE cu KT120, nu pentru amplificatoare pentru chitară. Șocurile am vrut să le folosesc pentru filtraj CLC, să alimentez prin ele câte un canal dintr-un SE cu KT120, când le-am văzut și le-am măsurat am intuit că nu pot alimenta un canal prin ele pentru că se vor încălzi. Să mai spun că și transformatoarele de ieșire se încălzeau? Le-am donat pe acest forum, amplificatorul a fost un test, până la urmă am folosit, pentru cele trei amplificatoare comandate, socuri Hammond din link și trafuri de ieșire tot Hammond. 

Haideți să o lăsăm cum a căzut că nu suntem născuți ieri. 

Editat de viobio
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Faust2018 a spus:

Haideți să o lăsăm cum a căzut că nu suntem născuți ieri. 

OK,de acord cu ce propuneti dv.,insa tot apar dejectii pe aceasta tema atat de incarcate de ura incat imi pun intrebarea: ""answer the question if you are not a robot!"

Atentie si urmariti cu impartialitate TOT ce am scris eu  pe acest forum in decursul timpului si daca undeva veti gasi, ca am criticat cu atata ura sau patos sau am vb urat la dresa cuiva si asta in conditiile cand s-au spus prostii si bazaconii tehnice cu nemiluita si se spun in continuare,atunci va promit ca nu veti mai auzi de mine pe acest forum NICIODATA,vorbesc foarte serios!

Cat priveste cele doua amplificatoare SE cu KT120 si pentru ca noi chiar nu ne-am nascut ieri,trebuie si ar fi chiar frumos sa recunaosteti ca la cele doua intalniri la care au fost prezentate si pe care s-au facut acele sedinte audio,au fost cele mai tari amplificatoare SE,ar fi mare pacat sa nu recunoasteti asta,au trecut cativa ani buni de atunci,asa-i ??

Multumesc!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 4 ore, valderama a spus:

Domnule dumneata ce citești ?, unde citești ?!..., unde te uiți ?!

Cum deduci gogorița asta ?! "practic se confirma ca un conductor de 0,35mm strabatut de un curent de 330mA din cauza densitatii mari de curent alese duce la incalzirea inacceptabila a drosselului" ,

Ai imaginea cu ce a scris flomar60 mai jos,  vezi acolo(în careul verde) o sarcină precizată 210Ω !!! (subliniată cu roșu)

drosel.gif

LE

Explică domnule flomar60 ca pentru grădiniță în ce condiții de curent se întâmplă grozăvia asta  "in aprox 3min cat a durat sa fac pozele s-a incins socul la vreo 55 grade...."

Ai scapari serioase, uiti sa te documentezi dintr-un tabel cu conductoare CuEm si vorbesti la gramada, ia vezi cu ce densitate de curent este ales conductorul  din drosell si spune daca solutia este corecta

Inkedpost-25928-0-72504800-1401076726.gif

Link spre comentariu

Evident diametru  Cu 0,35mm o soluție corectă pentru un drosel parcurs de 330mA. Dacă un "geniu"/profan nu admite și lansează această gogoriță ordinară se face de râs.

citat:

"practic se confirma ca un conductor de 0,35mm strabatut de un curent de 330mA din cauza densitatii mari de curent alese duce la incalzirea inacceptabila a drosselului" 

Cine confirmă ?!, unde se confirmă ?!, ce se confirmă ?! ,

Clar, citatul confirmă prostia crasă !

imaginea de mai jos demonstrează falsitatea și prostia din citat

drosel_1.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 4 minute, valderama a spus:

Evident diametru  Cu 0,35mm o soluție corectă pentru un drosel parcurs de 330mA.

Nu ne afectează dacă un "geniu"/profan nu admite.

Prestezi tot mai slab daca nu cunosti incalzirea unui conductor in functie de densitatea de curent , si  apropo' "nu NE afecteaza" ce inseamna vorbesc  mai multi pitici deodata ?

Link spre comentariu
1 oră în urmă, valderama a spus:

Evident diametru  Cu 0,35mm o soluție corectă pentru un drosel parcurs de 330mA. Dacă un "geniu"/profan nu admite și lansează aceasta gogoriță ordinară se face de râs.

citat:

"practic se confirma ca un conductor de 0,35mm strabatut de un curent de 330mA din cauza densitatii mari de curent alese duce la incalzirea inacceptabila a drosselului" 

Foarte corect ,in carti asa se spune.In cartea din imagine la partea cu alegerea diametrului conductorului se spune ca in pagina din poza,incontestabil insa cartile sunt facute ca "sa ne prosteasca" sau daca nu le-am citit la timpul potrivit ce se mai poate face acum ?????:rade::rade:

Cartea cu pricina:

DROSEL-2.jpg

Pagina cu pricina:

DROSEL-1.jpg

si un drosel rusesc de la un TV RUBIN 102,sectiunea miezului este de 4.5cm^2, pe care sunt trecute toate datele,inductanta este exact cea de acolo adica 10H masurata si de mine cu L-metrul meu,rezistenta in DC este exact cea de acolo si diametrul sarmei si curentul trecut,daca va uitati in acel tabel la sarma de 0.25mm si un curent de 230mA veti gasi o incarcare de peste 4A/mm^2

Q.E.D.....:rade::rade:

IMG-20200226-202917.jpg

....probabil alti care vor sa ne prosteasca!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Domnilor..... am deschis subiectul nu pentru a denigra pe cineva, l-am deschis pentru a dovedi că socul ăla la mărimea lui, inductanta, rezistență în cc, nu poate susține 330mA, fără să se încălzească excesiv, ce dracu..... este simplu. Din momentul ăsta nu mai dau doi lei pe postările unora, pe care ii consider oameni extrem de ipocriți. Atenție! Ai spune cuiva că este ipocrit nu este jignire! 

Întotdeauna când nu aveți dreptate, după ce scrieți ceva, veniți cu argumente de doi lei, ba nu este aparatul de măsură bun, ba frecventa de măsurare nu este bună sau curentul de măsurare, al dracu soc Hammond din link, măsurat cu același aparat are fix caracteristicile scrise pe etichetă, de ce dracu nu îl comparați ca mărime? Ăla are 1,2kg! De ce nu a spus nimeni până acum că un miez mic,  a cărei bobină este străbătută de un curent mare se  poate satura, chiar dacă are intrefier, și faci pipi pe el de filtraj, ați uitat cumva de asta? 

In ultimii ani ați umplut secțiunea asta numai cu dume de doi lei. 

Am scris azi de socul lui flormar60, după ce am scris că ăla are 28ohmi in loc de 48 ohmi și 2,2H in loc de 4,5H, ați făcut liniște brusc. 

Căutați pozele puse de mine cu amplificatorul Jadis DA50S are un soc asemănător ca mărime, soc care are 1H și 15 ohmi, de ce? Pentru că la mărimea aia este bobinat cu sârmă care poate susține un curent de 300mA . 

Rog un moderator sa închidă acest topic, unde am văzut ce pot unii. 

Editat de viobio
Link spre comentariu

@flomar60, ce  cadere de tensiune alternativa ai avut pe drosselul ala ? Daca mai ai montajul facut, masoara valoarea riplului inainte si dupa drossel, sau cu voltmetrul pe AC direct pe drossel. Curentul prin drossel am inteles ca a fost 370mA. 

O sa ramai uimit de ce valoare reala a inductantei are drosselul ala cand e parcurs de DC. Masuratori in gol, fara DC, NU se fac la drossele.

Link spre comentariu
Acum 6 minute, Faust2018 a spus:

Domnilor..... am deschis subiectul nu pentru a denigra pe cineva, l-am deschis pentru a dovedi că socul ăla la mărimea lui, inductanta, rezistență în cc, nu poate susține 330mA, fără să se încălzească excesiv, ce dracu..... este simplu. Din momentul ăsta nu mai dau doi lei pe postările unora, pe care ii consider oameni extrem de ipocriți. Atenție! Ai spune cuiva că este ipocrit nu este jignire! 

Întotdeauna când nu aveți dreptate, după ce scrieți ceva, veniți cu argumente de doi lei, ba nu este aparatul de măsură bun, ba frecventa de măsurare nu este bună sau curentul de măsurare, al dracu soc Hammond din link, măsurat cu același aparat are fix caracteristicile scrise pe etichetă, de ce dracu nu îl comparați ca mărime? Ăla are 1,2kg! De ce nu a spus nimeni până acum că un miez mic,  a cărei bobină este străbătută de un curent mare se  poate satura, chiar dacă are intrefier, și faci pipi pe el de filtraj, ați uitat cumva de asta? 

In ultimii ani ați umplut secțiunea asta numai cu dume de doi lei. 

Am scris azi de socul lui flormar60, după ce am scris că ăla are 28ohmi in loc de 48 ohmi și 2,2H in loc de 4,5H, ați făcut liniște brusc. 

Bobinele de soc  construite de Hammond ,Lundhall pentru o inductanta de 10 H si un curent de 150mA-200mA au aproximativ 1,2Kg-1,5Kg de acea este evident ca drosselul din TV Rubin 102 a fost masurat fara componenta continuua si  deci exemplul este fals prin omisiune ceva de genul ca rusii au  cel mai mare pitic din lume:)

Rog un moderator sa închidă acest topic, unde am văzut ce pot unii. 

Link spre comentariu
Acum 19 minute, der_doktor a spus:

@flomar60, ce  cadere de tensiune alternativa ai avut pe drosselul ala ? Daca mai ai montajul facut, masoara valoarea riplului inainte si dupa drossel, sau cu voltmetrul pe AC direct pe drossel. Curentul prin drossel am inteles ca a fost 370mA. 

O sa ramai uimit de ce valoare reala a inductantei are drosselul ala cand e parcurs de DC. Masuratori in gol, fara DC, NU se fac la drossele.

@der_doktor: va rog sa nu va aprindeti stiu ca nu ma simpatizati,am spus de cateva ori ca va indiez pentru laboratorul pe care-l aveti,dar referitor la acest topic daca ati vazut poza pusa de mine mai sus cu acel drosel rusesc de 10H,cum credeti dv. ca a fost masurata acea inductanta daca eu il masor cu L-metru cu injectie de curent de 5mA si imi arata exact 10H ,chiar va intreb sincer si intertesat?

Mai am unul Japonez de la un TV vechi pe care scrie doar inductanta de 5H si masurat are exact 5H.

Daca nu imi veti raspunde,va inteleg.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Domnule Lazaroiu, probabil dvs masurati doar drossele pt AC, fara componenta DC . Chiar si cele destinate doar AC nu se masoara asa. Drosselele care sunt proiectate sa lucreze cu DC trebuie masurate la curentul DC max , inainte sa intre in saturatie. Se specifica, deasemenea si valoarea tensiunii alternative de masura. Oricum, parerea mea, legata de drosselul ala de 5H/330mA, este ca NU va avea niciodata 5H cand va fi parcurs de 330mA DC. In plus se va incalzi excesiv. Daca aveti dubii, legat de ceea ce am scris, va cumpar eu unul si il masor. Pun rezultatele masuratorilor , aici pe forum. 

Link spre comentariu
Acum 55 minute, der_doktor a spus:

Domnule Lazaroiu, probabil dvs masurati doar drossele pt AC, fara componenta DC . Chiar si cele destinate doar AC nu se masoara asa. Drosselele care sunt proiectate sa lucreze cu DC trebuie masurate la curentul DC max , inainte sa intre in saturatie. Se specifica, deasemenea si valoarea tensiunii alternative de masura. Oricum, parerea mea, legata de drosselul ala de 5H/330mA, este ca NU va avea niciodata 5H cand va fi parcurs de 330mA DC. In plus se va incalzi excesiv. Daca aveti dubii, legat de ceea ce am scris, va cumpar eu unul si il masor. Pun rezultatele masuratorilor , aici pe forum. 

Am inteles,asta este clar pentru mine treba cu marimea factorului de inductanta (L),stiu ca o bobina strabatuta de un curent DC marimea valori inductantei L este dependenta (invers proportionala) cu acel curent,inductanta va fi cu atat mai mica cu cat curentul va fi mai mare si invers,cauza fiind variatia permeabilitatii miezului magnetic odata cu cresterea curentului prin bobina,curentul DC prin bobina produce o premagnetizare care muta "PSF-ul" B/H pe grafic,astea le stiu si sunt clare,dar cu ce procent se va modifica valoarea L in functie de curent si care ar fi diagrama de evolutie ???..

Nu trebuie sa cumparati nimic,sunt gratis,in general eu dau bonus acele drosele pentru cei care comanda trafuri de iesire PP,colegul Viorel le-a platit cu o suma modica pentru ca nu a vrut sa se stie dator cu nimic iar fiarele (materialele magnetice) erau de la d-lui,ma rog,astea fac parte din "rufele noastre",dar pot confirma foarte multi colegi ca droselele le dau bonus pentru cei care comanda si trafuri de iesire mai ales in configuratie PP,pentru SE acum mai modern se construiesc drosele electronice.

Astept daca se poate de la dv. o metoda,teoretica sau printr-o schema cum as putea sa masor droselele in DC in ceea ce priveste inductanta si cred ca sunteti de acord ca si inductanta transformatoarelor de iesire parcurse de un curent DC se masoara exact in acelasi fel cum ati spus dv.

Chiar as fi curios daca v-as trimite un drosel industrial pe care sunt scrisi anumiti parametrii si unul facut de mine cam ce rezultate veti obtine dupa masuratori profesionale!!!!!

P.S nu am bani de investit in aparatura profesionala pentru ca nu lucrez intr-un regim de serie,sunt chestii absolut DIY si cam atat.

Multumesc pentru raspuns!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 16 ore, Faust2018 a spus:

..., al dracu soc Hammond din link, măsurat cu același aparat are fix caracteristicile scrise pe etichetă,...

Domnule Viorel ai măsurat acel drossel Hammond 193H cu L-metru din dotare așa înțeleg.

Clar  L_metru dumneavoastră din dotare nici pe departe NU reproduce condițiile de măsurare din specificațiile Hammond (careul roșu din imagine).

Știți cum se traduce asta ? cam așa:

Pentru drosselul Hammond 193H inductanța măsurata cu L_metru simplu(fără componenta dc aplicată) domnul Viorel a găsit 5H la borne în linii mari aceeași inductanță ca pentru situația @30V.60Hz,200mA DC , da, al dracu șoc Hammond !

Așadar având ca bază citatul din Faust 2018 Nu prea contează ca măsori cu L_metru chior fără componenta DC 200mA !, găsești cam același drac la Hammond 193H 5H.

Hammond 193H.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 4 ore, valderama a spus:

Hammond 193H.gif

Se pare ca Hammond este o firma serioasa, dar as fi curios daca scrie si pe drosel ce este in chenarul rosu de mai sus. Totusi nu citesti si pentru un drosel pdf-ul :rade:.

image.thumb.png.0d5f965233d0586c2e6d9265f5b1dd0e.png

Pentru cine vrea sa masoare (care au cu ce :limb:) si sa aprofundeze:

https://dalmura.com.au/static/Choke measurement.pdf

si un video:

Eu daca am nevoie sa masor  ... o fac cu LTSpice! :d. Din montajul practic masor riplu pe osciloscop si apoi din click-uri schimb valoarea inductantei in LTspice pana obtin acelasi riplu si in simulare. Cand am obtinut asta (nu cred ca imi trebuie mai mult de 8-9 tatonari) am in simulare valoarea inductantei. 

P.S. Daca va apucati sa masurati, urcati si voi un filmulet pe youtube de dragul stiintei!

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări