Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre drosseluri, pentru dl <valderama>

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Prezent

Clar E10 X 30mm = 6cm2

(mă refer la ăla vopsit gri)

Pentru 48Ω în DC ce diametru are conductorul de bobinaj CuEm ?

Se saturează miezul ?!, este pus înainte de primul condensator de filtraj ?! la ieșirea din puntea redresoare etc.

De ce nu ține un consum de 330mA corect ?! ăla marcat ca nominal (intră în saturație miezul !, se încălzește excesiv înfășurarea, a străpuns la masă etc)

Sau trebuie apreciat direct ca fiind subdimensionat ?

Întrebări ajutătoare:

-Un conductor CuEm  diametru 0,38mm suportă încărcare 330mA în situația dată ?

-Un întrefier de 0,35mm pare/este potrivit situației ?

PS Cumpăra un șubler sau micrometru măsoară diametrul CuEm și întrefierul, astfel ne lămurim ce prezinți dumneata în acest subiect.

(trimit eu cadou un micrometru dacă primesc adresa de expediție mesaj privat)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 1 oră, valderama a spus:

Prezent

Clar E10 X 30mm = 6cm2

Se saturează miezul ?!, este pus înainte de primul condensator de filtraj ?! la ieșirea din puntea redresoare etc.

De ce nu ține un consum de 330mA corect ?! ăla marcat ca nominal (intră în saturație miezul !, se încălzește excesiv înfășurarea, a străpuns la masă etc)

Întrebări ajutătoare:

PS Cumpăra un șubler sau micrometru măsoară diametrul CuEm și întrefierul, astfel ne lămurim ce prezinți dumneata în acest subiect.

0,38 CuEm suporta curenti de 350 - 400 mA dar ramane sa vedem daca incape fizic pe carcasa unui EI10 ( tolele trafo cadre  din televizoarele vechi avand dimendiunea ferestrei cuprinsa intre 8 si 10mm Trebuie date reale adica  diametru sarma , dimensiuni tole (inclusiv lungimea miezului , nu numai suprafata miezului in Cmp . Altfel nu se poate  De asemenea daca droselul este facut regulamentar , cu izolatie de hartie cerata la stratul de bobinaj , personal ma indoiesc sa incapa pe carcasa cu inaltimea de 8-10mm  sarma 0,38 de 48  de ohmi rdc. Daca miezul are 6cmp ,nu e de cadre , e cu totul altceva . 

Editat de romicap
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 1 oră, valderama a spus:

Prezent

Clar E10 X 30mm = 6cm2

Întrebări ajutătoare:

Dl Vali, azi am pus socul ăla in amplificatorul la care am făcut măsurători , cel de "50"w cu EL34, pe un singur canal, CLC, în maxim 15 minute s-a încălzit la peste 50 grade, adică frigea la deget, cum am mai spus, nu ai cum să obții cu tolele alea 4,5H 330mA, obții 4,5H dacă îl bobinezi cu sârmă subțire, sârmă care nu tine 330mA. 

Aș vrea să vă trimit acel soc sa vă convingeți de asta, intrefierul este de grosimea unei foi de scris. 

Link spre comentariu

Pe miezul ăla E10 echipat cu carcasa aia ar putea încăpea 1300-1400sp CuEm diametru 0,38mm bobinate ordonat fără izolații între straturi cu o izolație mai generoasă la final.

Pentru ca miezul prezentat să nu se satureze chiar dacă droselul este dispus  între punte și primul condensator de filtraj necesită un întrefier de minim 0,3mm.

Spira medie ar avea circa 13cm de aici se poate estima Rdc (aproximativ 170ml, Rdc înfășurare circa 27Ω ) și încărcarea în watts funcție de curent.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pe inaltimea de 9mm (cu indulgenta ) fara izolatie la strat !!! incap aproximativ 20 de straturi  daca inmultesti cu 50 de spire pe lungime , vin cam 1000 de spire   Pana la 1500 este cale lunga ...Drosel fara izolatie la strat inseamna exact ce spune Viorel , resou de facut oua ochiuri . Pun pariu ca droselul nu duce nici un canal pp cu EL84 fara sa se incinga zdravan !

Editat de romicap
Link spre comentariu

Dacă considerăm fereastra activă numai 26mm X 8mm încap așa cum am precizat deja, bobinat ordonat 1300-1400sp CuEm cu diametru 0,38mm .Evident repetenții pot calcula cum doresc ce doresc când doresc.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Conductorul  CuEm de 0,35mm impreuna cu izolatia  are 0,394mm si o rezistenta de 0,18 ohm/m deci intr-o fereastra de 26mm x 8mm incap intradevar cam 1300 sp , problema este densitatea de curent ridicata de 3,5 A/mm* si din cauza intrefierului de 0,3mm nu cred ca inductanta poate fi mai mare de 1H iar rezistenta in c.c estimata la 30 ohm este si ea corecta, deci pentru o rezistenta de 48 ohm conductorul este probabil de 0,28mm

Link spre comentariu
Acum 7 ore, Faust2018 a spus:

Să își dea și alții cu părerea, decent, fără scandal. 

Aici nu e vorba de parere. Trebuie facut un calcul al supraincalzirii.

La 48 ohmi si 330 mA puterea disipata in cupru este de  5.23W. 

Daca ar lucra ca transformator, puterea in fier s-ar estima la 1...1.2W/kg miez.Lucrind ca soc de filtraj pirderile sunt mult mai mici.

Una peste alta, am putea estima pierderile la 5.4W.

Trebuie calculata, in urma unor masuratori, aria de racire a bobinei. Daca e pe tole economice exista o formula functie de a (modulul tolei) si b (grosimea pachetului).

Se face raportul P/A care trebuie sa nu depaseasca 0.065W/cmp ideal fiind 0,03 ... 0,045W/cmp, raport care asigura o supraincalzire de circa 30 ... 35 grade C.

Cele de mai sus dupa Boldur Barbat "Transformatoare de retea" ed Tehnica, colectia RADIO SI TELEVIZIUNE 1962 cap.4 pct. c) pag 32.

Editat de d2134
Link spre comentariu
Acum 23 ore, valderama a spus:

Dacă considerăm fereastra activă numai 26mm X 8mm încap așa cum am precizat deja, bobinat ordonat 1300-1400sp CuEm cu diametru 0,38mm .Evident repetenții pot calcula cum doresc ce doresc când doresc.

Pe pachetul  de tole (20 x 25 mm ,ca atata are trafo cadre TV cu lampi AN ) , incap circa 1000 de spire cu fi 0,38 ,folosind  izolatie la strat ,bineinteles  daca droselul este facut de un profesionist si nu de un amator de chilipiruri care umbla cu prostii ! In alta ordine de idei ,omul asta a cerut decenta cand a initiat topicul si a specificat ca poate orisicine comenta , in limite ale bunului simt . Se pare ca tu nu esti capabil sa dai dovada de decenta , probabil atata te duce capul ... mai dedemult ti-am promis ca-ti voi rupe urechile si  dupa cum te exprimi , vad ca tii mortis sa ma tin de cuvant . 

Editat de romicap
Link spre comentariu

Salutari!

M-ati facut curios apropo de șocul asta! Asa ca am bobinat si eu unul pe un miez de 20 x29mm ( 5,8cmp) cu conductor de 0,35mm (aprox 0,4mm cu izolatie)....am ales un intrefier de 0,15mm....am obtinut 28 ohmi rezistenta si 2,19H inductanta....l-am testat la 370mA timp de o ora si jumatate...la final temperatura a fost undeva la 42 grade la un ambient de 20 grade...

Schema de test:

-tensiune retea, limitare cu 15 ohmi,punte redresoare,filtraj cu 220 micro, bobina de soc, filtraj 100 micro , rez sarcina aprox 550 ohmi...

-caderea de tensiune pe bobina a fost undeva la 11V...

-am umplut carcasa la limita, au intrat 1215 spire....nu cred ca se poate obtine mai mult in conditiile date!....daca se foloseste alt conductor atunci se schimba datele problemei...

IMG_1884 (FILEminimizer).JPG

Link spre comentariu

Daca pe condensatorul 2 aveai aproape 300V, cu sarcina de 550R nu prea ies 370mA. Sau tensiunea pe 100uF este mult mai mica.

riplu.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

EDIT2:  uitasem rezistenta serie

riplu2.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări