Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire c. variabil radio Alfa + problema US radio Alfa

Gieorge

Postări Recomandate

Buna ziua!

Am achizitionat un aparat de radio Alfa S-711T. Pe UM functioneaza bine, prinde RRA, Antena Satelor si chiar si Radio Iasi, pe 1053 kHz (eu sunt din Prahova). Pe US, liniste totala, nu receptioneaza nimic.

Prima problema: condensatorul variabil este cam ''dus'', la rotire se aud o gramada de ''paraituri-pocnituri", destul de suparatoare. As vrea sa-l inlocuiesc insa am o MARE problema: CV-urile moderne care sunt pe piata au si trimerii semivariabili incorporati in ele, nu separat ca la CV-ul facut in Romania, astfel incat daca l-as inlocui, trebuie atat sa scot trimerii vechi de pe placa, dar si sa refac reglajele de re-aliniere, treaba care ma depaseste. Ce e de facut?

A doua problema: aparatul este ''mort'' pe US. Mentionez ca am inlocuit in aparat toti electroliticii si aproape toti ceramicii, mai putin condensatorii styroflex. Am inlocuit de exemplu cu piese noi condensatorii: C207, C209, C211, C302, tot nimic. E drept, nu am inlocuit styroflexul C210 de 2.2nF, dar nu cred ca ar fi defect. Sa fie bobina-oscilator de US intrerupta? Sa fie comutatorul de game? L-am curatat cu spray de curatat contacte si tot nimic. Bobinele circuitului de intrare sunt lipite corect la placa. Au si continuitate, masurata cu ohmetrul. Mentionez ca la comutare, pe US nici macar nu da semne ca ''agata'' banda, vreun parazit macar, ceva. Ce sa fac?

Multumesc anticipat!

alfa.php.jpg

Editat de Gieorge
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

2

• validae

2

• Gieorge

2

• vio2007

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vedeţi să nu aibă vreo fisură în placă, urmare a unei căzături, contactele selectoarelor de benzi e bine să le ,,sunaţi,, cu un buzzer sau lampă, simpla spălare cu spray nu garantează succesul.Nu era nevoie să schimbaţi chiar toţi condensatorii, fiindcă tot lipind şi dezlipind se pot crea alte defecte, eventuale scurtcircuite, exfolieri...

Link spre comentariu

Caietul service de reparatii Alfa S711T in format djvu:

Caiet Service ALFA S711 T.djvu

Se deschide cu Djvu reader, Win DjvuView, Irfan View    .............https://windjview.sourceforge.io/      https://windjview.informer.com/0.5/

Aici gasesti poza la cablaj cu si fara piese.Deoarece functioneaza pe UM,defectul poate fi in comutator,bobina de oscilator de scurte,sau in circuitul de intrare de scurte.

Editat de vio2007
Link spre comentariu

99% comutatorul nu mai e in toate mintile. De regula aceste aparate au fost folosite cu pondere pe UM, comutatorul fiind fixat pe aceasta pozitie, a permis oxidarea contactelor fixe de pe US.  Asa cum s-a precizat mai sus, trebuie si verificat nu numai dat cu spray. Nu odata am demontat si curatat contacte la modelul asta. Nu e chiar complicat, dar mai intai trebuie sa fii convins ca e de acolo.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
12 hours ago, vio2007 said:

Caietul service de reparatii Alfa S711T in format djvu:

Caiet Service ALFA S711 T.djvu 1.02 MB · 6 downloads

Se deschide cu Djvu reader, Win DjvuView, Irfan View    .............https://windjview.sourceforge.io/      https://windjview.informer.com/0.5/

Aici gasesti poza la cablaj cu si fara piese.Deoarece functioneaza pe UM,defectul poate fi in comutator,bobina de oscilator de scurte,sau in circuitul de intrare de scurte.

Multumesc foarte mult pentru caietul de service, dl vio2007! Multumesc si d-lor Doru si Validae pentru sfaturi. O sa ma apuc de comutator sa-l desfac si sa-l curat si o sa revin. Pe de alta parte, ce sa fac pana la urma cu condensatorul variabil care caraie, tinand cont de problema cu trimerii?

Editat de Gieorge
Link spre comentariu

Dacă aveţi răbdare, puteţi să-l daţi jos şi să-l verificaţi.Cârâitul poate fi de la un scurtcircuit între plăci, se pot demonta şi înlocui foliile rupte şi apoi reface cu grijă la loc, dar e muncă de chinez plictisit....

Link spre comentariu

Daca aveti variabil de 2x270pF, care se potriveste mecanic, puneti-l. Daca aveti posibilitatea sa masurati capacitatea variabilului, cautati sa reglati trimerii inclusi în acesta la capacitatea minima. În felul asta, capacitatea lor nu deranjeaza prea mult si puteti mentine trimerii originali. Daca ar fi aparatul meu, as renunta la trimerii originali si as face alinierea numai din aia înclusi în variabil.

Link spre comentariu

Daca avea trecuta la profil o locatie mai pamanteana, poate se gasea careva de pe aproape sa-i dea un condensator din asta, ca nu e o avere. De trimis, e mai mare deranjul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări