Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor interpretare schema electronica

cry6100

Postări Recomandate

Buna ziua, se da urmatoare schema electrica, scopul ei este de a inversa un semnal analogic care variaza intre 0 si 1V,  astfel inca daca la intrare avem 1V la iesire sa avem 0V sau daca avem la intrare 0.2V la iesire sa avem 0.8V samd;

Schema a fost construita de alta persoana nu de mine acum mult timp, dar am reluat proiectul acuma, findca nu este domeniul meu de activitate am ceva dificulatati in interpretarea ei si mai ales constructia propriu zisa.

Ma puteti ajuta si pe mine va rog sa-mi spuneti este corecta schema atasata? Se poate simplifica circuitul? Ce am eu dificultate in a intelege este ce reprezinta V1 si V2 la + si - 5V, in partea dreapta a schemei, si ce reprezinta AC si V3. 

Va multumesc mult pentru ajutor

1583233733748.png

Link spre comentariu
Acum 52 minute, cry6100 a spus:

Buna ziua, se da urmatoare schema electrica, scopul ei este de a inversa un semnal analogic care variaza intre 0 si 1V,  astfel inca daca la intrare avem 1V la iesire sa avem 0V sau daca avem la intrare 0.2V la iesire sa avem 0.8V samd;

Schema a fost construita de alta persoana nu de mine acum mult timp, dar am reluat proiectul acuma, findca nu este domeniul meu de activitate am ceva dificulatati in interpretarea ei si mai ales constructia propriu zisa.

Ma puteti ajuta si pe mine va rog sa-mi spuneti este corecta schema atasata? Se poate simplifica circuitul? Ce am eu dificultate in a intelege este ce reprezinta V1 si V2 la + si - 5V, in partea dreapta a schemei, si ce reprezinta AC si V3. 

Va multumesc mult pentru ajutor

1583233733748.png

Cineva a spus candva ,, Elecronica si carnea de porc sunt cele mai grele''.

:rade:

Daca nu este domeniul dumneavoastra apelati la un electronist care se pricepe.

Este vorba despre o sursa de alimentare diferentiala.

Exemplu :

!.PNG

!!.PNG

!!!.PNG

AC si V3 este sursa de semnal folosita in simulator.

Practic acolo intra semnalul caruia doriti sa-i schimbati starea.

Bafta.

Editat de GOLOGAN
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns, am inceput sa inteleg umpic, din pacate in zona mea nu prea am la cine sa apelez, dar din ce observ nu pare extraordinar de complicat de construit deaia incerc sa il fac singur, mai si invat cu un drum.

Eu asi dori sa alimentez operationalul direct cu DC 5V ceea ce ar elimina necesitatea unei surse AC/DC nu?

Am atasat o schema umpic modificata, oare am inteles bine cum functioneaza sau am gresit ceva?

Multumesc pentru timp si ajutor inca odata

1583233733748.png

Editat de cry6100
Link spre comentariu
Acum 16 minute, cry6100 a spus:

Multumesc pentru raspuns, am inceput sa inteleg umpic, din pacate in zona mea nu prea am la cine sa apelez, dar din ce observ nu pare extraordinar de complicat de construit deaia incerc sa il fac singur, mai si invat cu un drum.

Eu asi dori sa alimentez operationalul direct cu DC 5V ceea ce ar elimina necesitatea unei surse AC/DC nu?

Am atasat o schema umpic modificata, oare am inteles bine cum functioneaza sau am gresit ceva?

Multumesc pentru timp si ajutor inca odata

1583233733748.png

!!!.PNG

Link spre comentariu

Multumesc pentru corectare, este posibila realizarea acestui proiect fara o sursa de alimentare diferentiala? Deoarece ea trebuie sa ruleze de la o baterie LiPo cu un step down de la 11.1V la 5V, sau eventual cum fac sa pot obtine si acea linie de -5V?

AD810 oricum poate rula si direct de la 11.1V deci nu este neaparat nevoie de acel regulator.

Editat de cry6100
Link spre comentariu
Acum 3 minute, cry6100 a spus:

Multumesc pentru corectare, este posibila realizarea acestui proiect fara o sursa de alimentare diferentiala? Deoarece ea trebuie sa ruleze de la o baterie LiPo cu un step down de la 11.1V la 5V, sau eventual cum fac sa pot obtine si acea linie de -5V?

AD810 oricum poate rula si direct de la 11.1V deci nu este neaparat nevoie de acel regulator.

Daca studiezi cred ca da.

Citeste despre porti logice pote gasesti ceva mai usor.

q.thumb.PNG.002a955f3a61f2196bc46e740786424f.PNG

Link spre comentariu

Oare functioneaza cu semnal analogic continuu? semnalul care trebuie sa il inversez este voltaj continuu intre 0-1V, am inteles ca portile logice sunt doar pentru semnal digital?

EDIT: am gasit ceea ce asi avea nevoie din ce vad par sa fie 3 rezistente si un operational? Posibil chiar AD810, dar pretul este absolut nebun de 130 de euro...

Deaceea incerc sa imi dau seama cum sa fac unul singur, modelul din poza are doar intrare + - 5 - 15V si Semnal si iesire Semnal si 5 - 15V mai departe pentru a alimenta alte circuite pe aceeasi linie daca este nevoie

Multumesc

1.jpg

Editat de cry6100
Link spre comentariu
Acum 6 minute, cry6100 a spus:

Oare functioneaza cu semnal analogic continuu? semnalul care trebuie sa il inversez este voltaj continuu intre 0-1V, am inteles ca portile logice sunt doar pentru semnal digital?

Multumesc

Majoritatea componentelor au datasheet .

Unde sunt descrise caracteristicile lor si scheme de apicatie unde este descrisa functionarea .

Citeste si invata.

Bafta.

Link spre comentariu

Variant cu AD810 parea cea mai usoara, ce nu inteleg este metoda in care a fost construita piesa la care am pus poza folosind intre +/- 3.3V si 16V ca voltaj de intrare fara a mai fi necesar si - 3.3V-16V. Ca odata ce pot sa modific aceasta schema pot face un PCB pentru ea si sa comand piesele sa o construiesc.

Link spre comentariu
Acum 31 minute, cry6100 a spus:

Variant cu AD810 parea cea mai usoara, ce nu inteleg este metoda in care a fost construita piesa la care am pus poza folosind intre +/- 3.3V si 16V ca voltaj de intrare fara a mai fi necesar si - 3.3V-16V. Ca odata ce pot sa modific aceasta schema pot face un PCB pentru ea si sa comand piesele sa o construiesc.

Studiati https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/48402/AD/AD810.html 

Poate intelegeti .

Link spre comentariu

M-am uitat peste ea de multe ori dar nu prea inteleg mare lucru, eu lucrez in domeniul IT deci nu inteleg mare parte din acel datasheet, inteleg partile care se intalnesc si in IT dar schematicile sunt mult peste mine.

Presupun ca partea care trebuie adaptata din acel datasheet este ce am atasat acum. Observ ca in schema de la AD este o rezistenta marcata rG chiar la intrearea semnalului, daca semnalul are o impedanta de 75ohmi, este necesar ca acea rezistenta sa fie si ea de 75 the ohmi? sau nu are relevanta? sau nu este necesara deloc? Din pacate nu am timpul necesar sa invat acum toate aceste aspecte deaia si am cerut ajutor aici pe forum pentru a realiza aceasta schematica

EDIT:

Dupa inca umpic de ctit, exista posibilitatea ca ce imi trebuie mie sa fie un Rail-to-Rail Op-Amp iar AD815 nu se incadreaza.

2.png

Editat de cry6100
Link spre comentariu

Mcp6021 , etc ...cam orice rail to rail  e bun acolo in schema. Pui un semireglabil de 5k in loc de R4 si reglezi ca sa iasa tensiunea cat vrei tu. V- la masa , V+ la un regulator de 5v gen 78L05 . Spor.

Link spre comentariu

Schema din primul post este corectă . Alimentarea negativă poate fi evitată prin folosirea unui operațional rail-to-rail ( sau cel puțin cu GND inclus atât în domeniul de intare cât și în cel de ieșire ) . Tensiunea fixă negativă aplicată pe R4 nu poate fi însă evitată - pe această schemă. Poate fi evitată însă pe o schemă de tip amplificator diferențial. 

Precizări :

1. Oricât de ”rail-to-rail”  ar fi operaționalul nu se poate obține zero absolut la ieșire cu alimentare simplă, mai ales pe schema diferențială. Trebuie deci precizate erorile acceptabile.

2: Trebuie precizată viteza de variație a semnalului de intrare - pe exemplul din primul post aceasta este destul de mare . Operaționalul trebuie ales în consecință.

După ce avem aceste precizări putem discuta mai departe. 

Editat de UDAR
typo
Link spre comentariu

Ca sa inteleg putin mai bine situatia:

- Op-amp urile de obicei nu se pot apropia de tensiunea de alimentare pe iesire, AD810A daca este alimentat intre 0-5V (fara tensiune negativa) pe iesire o sa poata oferii undeva intre 1-4V deci nici vorba de 0V cum ai tu nevoie. Asta era idea alimentarii lui cu tensiune negativa permitand-ul sa cobare iesirea pana la -4V deci inclusiv 0V de care ai nevoie.

- Op-amp urile mai "speciale" cum zice si colegul @bolek denumite op-amp rail-to-rail  sunt capabile sa se apropie cu iesirea la tensiunea de alimenatre, de obicei la cateva zeci de mV, daca alegi un op-amp rail-to-rail gen MCP6021 poti renunta la alimentarea negativa si sa legi toate punctele cu -V la masa. Acel op-amp va aduce iesirea foarte aproape de 0V insa nu chiar perfect 0V (posibil undeva la cativa mV cum ar fi 0.05V) de aici si numele lor rail-to-rail.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
Acum 4 minute, Bandi Szasz a spus:

- Op-amp urile mai "speciale" cum zice si colegul @bolek denumite op-amp rail-to-rail  sunt capabile sa se apropie cu iesirea la tensiunea de alimenatre, de obicei la cateva zeci de mV, daca alegi un op-amp rail-to-rail gen MCP6021 poti renunta la alimentarea negativa si sa legi toate punctele cu -V la masa. Acel op-amp va aduce iesirea foarte aproape de 0V insa nu chiar perfect 0V (posibil undeva la cativa mV cum ar fi 0.05V) de aici si numele lor rail-to-rail.

Nu ! Tocmai ce am scris mai sus ! Dacă pui și capătul lui R4 la masă nu vei obține funcția cerută ! Ieșirea va sta tot timpul pe lângă zero , nu va urca niciodată la +1V. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări