Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie la scurtcircuit baterie stationara 6V/7Ah

Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

Am achizitionat o baterie gel-acid de 6V / 7 Ah pentru alimentarea unor aparate de radio, prin mufa. Este mult mai convenabil decat sa tot cumpar baterii R6. As vrea sa ii fac protectie la scurtcircuit si nu stiu cum. Am cumparat o siguranta de sticla 250V/0.5A, dar nu cred ca este ce trebuie. Sigurante auto? Dar de care, de 12V? Nici nu stiu daca exista sigurante de 6V si la cati miliamperi trebuie sa declanseze. Sau siguranta polimerica resetabila? Nu stiu sa o dimensionez, nu stiu de care tip. In fine, ce solutii (cat mai simple) pot folosi?

Multumesc anticipat!

baterie.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kostas1

3

• BRANCA

1

• validae

1

Zile populare

Trebuie să ştiţi cam care va fi curentul maxim pe care îl veţi consuma din acest acumulator.În principal, siguranţa va trebui să împiedice un incendiu sau explozie cauzate de un posibil scurtcircuit pe cablul de alimentare, dat fiind că acel acumulator e capabil de curenţi de scurtcircuit de zeci de Amperi.Soluţia pentru alimentarea de radiouri portabile ar fi o siguranţă de circa 1-2A preferabil resetabilă, de curent continuu.Aceasta va fi montată direct la una din bornele acumulatorului, sau foarte aproape de ea.

Editat de validae
Link spre comentariu

Siguranta se alege in functie de consumul dorit.Posibil ca 0,5a sa fie suficient la un aparat mic tranzistorizat.Acestea sunt facute sa consume putin.

Daca cumva se arde puteti masura curentul consumat de aparat,la volum maxim.Functie de asta alegeti o siguranta de valoare mai ridicata.De ex 1A.

Vad ca dl Validae a fost mai rapid.In esenta am punctat asemanator dansului.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Va salut! Tinand cont ce o sa fac cu ea, m-am gandit ca 500mA ar fi maximum de consum. Aparatele de radio potrabile, in cel mai rau caz consuma maxim 150 mAh, dar sa zicem hai sa declanseze pe la 500mA. Ce sa pun acolo? Adica ce tip de siguranta PTC? Am vazut una la 15v si 0,5A. E ok, sau....?

Adica asa ceva? asta e de 0.7A

https://www.germanelectronics.ro/electromecanica/sigurante/sigurante-resetabile-multifuse/siguranta-ptc-eska-0-7-a-15-v-20-x-0-9-x-5-2-mm-525035.html

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

Acela este un PTC care se foloseste la bateriile cu li-ion.

In caz de scurt se incalzeste , creste rezistenta si limiteaza curentul .

Varianta simpla este cu siguranta fuzibila si soclu cu insurubare .

Varianta eleganta este cu siguranta electronica .

La curenti sub 1A o sa gasesti greu ceva siguranta automata cu resetare manuala .

Poti folosi asa ceva :

https://en.wikipedia.org/wiki/Resettable_fuse

Se gaseste prin laptopuri , unele placi tv , tcon  si alte aparate moderne .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări