Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

placa dds chinezeasca


yo3dbm

Postări Recomandate

am cunparat o placa dds chinezeasca. o controlez cu un pic16f 628 schema folosita la bitix dds4v0. eu cred merina bani.la iesire scoate sinusintre 700-400 mv virf virf. semnalul e destul de curat pina pe la 40mhz.intentionez sa l compar cu un dds facut de mine care zic eu ca mai bun.vreau sa incerc sal modific pe asta chinezesc sa aiba performante mai bune.un dds ca asta costa intre 10 -16 usd pe ebay.

Link spre comentariu

Ca sa-l aduci la 50R, amplitudine reglabila, etc are sa te coste daca nu ai deja toate piesele in sertare. Nu zic ca ala facut eBay e mai bun sau mai rau, insa costul are sa fie ridicat. 

 

Totusi de ce 16F628, ai destui pini cat sa ai toate functiile si functionalitatile dorite? Nu stiu ce este bitix. 

Link spre comentariu

20200229_155010.thumb.jpg.f2322ae41358563d45ae3c95176d9194.jpgla dss ul chinezesc  clk de 125 mhz scoate armonii foarte mari a doua si a treia .asta cres ca nu e un lucru bun.la dds facut de mine am introdus un ftj care taie pe la 130mhz. intentionez sai fac unu si la asta chinezeac. la cel construit de mine  am adaugat si un etaj amplificare cu 2n3866. la iesire am aprox 3V vv suficient pt un mix H

20200229_155010.jpg

Link spre comentariu

Din cate i-mi amintesc, modulul ala DDS are deja un filtru LP eliptic pe iesire .

Doar sa nu fi gresit chinezul ceva valori la filtrul ala. Si parca era pe 100 ohmi filtrul.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, yo3dbm a spus:

la dss ul chinezesc  clk de 125 mhz scoate armonii foarte mari a doua si a treia. asta cres ca nu e un lucru bun.

 

Buna dimineata !

Pai, orice oscilator de clock va avea si "armonii" cu nivel mare. Nu e nimic neobisnuit. Care sunt motivele pentru care considerati ca nu e OK ? 

 

Acum 8 ore, yo3dbm a spus:

20200229_155010.thumb.jpg.f2322ae41358563d45ae3c95176d9194.jpg

 

20200229_155010.jpg

 

Din cate vad, pozele sunt identice. Cred ca ati postat de 2 ori aceasi poza. 

Din poze nu se intelege care este scala de masura a amplitudinii semnalelor. Cati dBm pe diviziune? Da, vad marker pe f=250MHz, cu nivel de -4.72dBm, dar daca nu afisati scala, nu se poate aprecia care e valoarea nivelului fundamentalei. Deci, care e diferenta intre nivelul fundamentalei si cel al armonicelor (asa, macar sa stim si noi) si care sunt motivele pentru care va deranjeaza nivelul lor ? 

 

Acum 8 ore, yo3dbm a spus:

la dds facut de mine am introdus un ftj care taie pe la 130mhz. 

 

Foarte bine, dar ati observat vreo imbunatatire efectiva la iesirea DDS-ului dupa ce ati facut aceasta filtrare a clock-ului ? 

Daca da, spuneti-ne si noua ce imbunatatiri ati remarcat, sunt sigur ca ar fi multi interesati. 

 

Acum 8 ore, yo3dbm a spus:

semnalul e destul de curat pina pe la 40mhz.

intentionez sa l compar cu un dds facut de mine care zic eu ca mai bun.vreau sa incerc sal modific pe asta chinezesc sa aiba performante mai bune.

 

La AD9850, asta-i specificatia, asta-i filmul. Peste 40MHz, ne face cu ochiul nenea Nyquist. Daca vreti mai mult , schimbati cipul, treceti la AD9851 sau la altul mai pricopsit. Hi.

Din cate vad, in schema postata de dvs., nu exista filtre pe iesirea DDS, ceea ce mi se pare ciudat daca discutam de modulele cumparate de pe E-bay, care vin echipate din fabrica cu asa ceva.

Prin 2016, am constatat ca problema filtrelor montate pe aceste module, e ca nu taie la 40MHz, ci la 70MHz - si sunt echipate cu bobine SMD cu factor de calitate mic.

Am decis sa reproiectez FTJ-ul respectiv si de atunci, am fost mai multumit de comportamentul general, spuriile au scazut, curatenia spectrala a semnalului de iesire e mai buna. 

In cazul in care ar putea folosi cuiva , iata modificarile mele.

 

Schema filtrului trece-jos (eliptic), simulata in LTSpice :

schema-filtru-dds-500px.jpg

Rezultatul simularii in LTSpice - transmisia S21 si return-loss-ul :

 

ft-filtru-dds-poza1.jpg

 

Tabelul LTspice in care se poate vedea frecventa de taiere la -3dB (42.8 MHz):


ft-filtru-dds-poza2.jpg

 

Filtrul trece-jos testat pe VNA (click ptr marire):

 

filtru-dds-trafo-IN-trafo-OUT-t.jpg

 

Caracteristica FTJ confirmata cu analizorul de spectru :

 

S21-analizor-spectru.jpg

 

Nivelul semnalelor nedorite la iesirea DDS :

dds-pe-agilent-500px.jpg

 

Realizarea practica a FTJ (pe toruri):

filtru-dds-real-500px.jpg

 

Montajul functioneaza in prezent intr-un emitator SSB cu tripla schimbare de frecventa care isi face datoria si in prezent :

 

proiect-1-t.jpg


proiect-poza1-gimp-t.jpg

 

73 si toate cele bune,

Cezar YO3FHM

 

 

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

La ce m-am jucat cu modulele chinezesti si cu AD9850 in diverse variante homemade am observat ca:

- folosind oscilatoare cu 4 pini, computer grade, ai jitter, pe care il banui ca motiv pentru  nivelul mare de zgomot langa frecventa sintetizata, se vede pe analizor.

- apar spike-uri apropiate care nu au legatura cu armonicele frecventei sintetizate

Cu un oscilator de calitate se imbunatateste situatia.

Cel mai bine a mers cu AD-ul montat deadbug pe placa necorodata ca plan de masa, peste el o folie de Cu ca plan + si terminalele necesare scoase cu fire. Ideea unui englez, nu mai retin indicativul, era in AN de la AD.

Succes la experimente, si sa ne tii la curent.

Vad ca ai cu ce lucra.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, yo7lhe a spus:

[...] Cel mai bine a mers cu AD-ul montat deadbug pe placa necorodata ca plan de masa, peste el o folie de Cu ca plan + si terminalele necesare scoase cu fire. Ideea unui englez, nu mai retin indicativul, era in AN de la AD.

 

Este vorba de G3XJP, respectiv despre Pic'n Mix publicat la inceputul lui 1999 in RadCom si preluat de AD in AN-557. Oricum, G3XJP initial pur si simplu a trebuit sa foloseasca solutii simple home made, altfel pe un PCB bine proiectat merge la fel de bine.

A fost folosit initial in Pic a Star si repede inlocuit cu AD9951 deoarece 9850 "nu face fata" dpdv al spuriilor... AD9951 fiind cu muuult mai bun.

Link spre comentariu

filtrul eliptic original de pe modulele chinezesti este calculat pentru 70 de Mhz deoarece ei lauda modulele respective ca ar functiona pina la 60, adica jumatate din frecventa ceasului de 125!

in ce priveste ad9851, am inteles ca semnalul este mai curat doar daca nu se activeaza multiplicatorul x6.

Link spre comentariu

La toate DDS-urile de acest fel, activarea mutiplicarii interne reduce performantele, respectiv daca se doreste performanta maxima posibila din DDS-ul respectiv, utilizarea unui clock curat de frecventa maxima fara a utiliza multiplicarea interna este preferabila.

Link spre comentariu

Nu, filtrul de pe placile cu AD9850 a fost copiat de chinezi, din lene, din nota de aplicatii a AD9851, nicidecum ca ar functiona pana la 60MHz.

 

 

ad9850.thumb.png.53b43fee175f0e71334f6a0c8db1c9e4.png   ad9851.thumb.png.8af030aabf5c46142945483c5739b079.png

Sau, si mai rau, au facut o PCB pentru amandoua chip-urile si pe unele au plantat AD9850, pe altele au plantat AD9851, fara sa mai modifice altceva, in afara de oscilator (125MHz, respectiv 30MHz).

Link spre comentariu

eu am spus doar ca pe site-urile unde se vindea acest modul, adesea era dat la 60 sau 65 de Mhz, nu am cautat alte subtilitati. La o privire rapida, acuma este recomandat pina la max. 40 de Mhz iar pe alte site-uri la 55 Mhz.

Link spre comentariu

vobuloscopul este pe 10 db pe cm.este pe armonica a 2-a de la clk .se vede fundamentala  si armonica 3.cu multi ani in urma cind am construit primul dds cu 9850 am avutb o discutie cu fostul prof de la casa pionierilor dl popescu costel carema convins ca clk trebuie sa fie curat.dupa aceasta discutie toate dds leam facut cu clk cu filtru pe iesire si zic eu sau sint de aacord cu ceei ce spun asta pt ca am auzit dif in transceiver si am vazut pe osciloscop diferenta.am sa fac niste foto cu cele 2 dds sa le puteti compara.am pregatit si o cutie pt un transceiver  scoala sa i zicem pe care am experimentat mai  multe blocuri .

mia placut dds realizat de yo3fhm. 73  dorel

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări