Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tranzistori mosfet

popescuion

Postări Recomandate

Buna ziua. Am o intrebare pentru cunoscatori :   Mosfetul  poate inlocui un tranzistor de ex.  2n3055  ce lucreaza  ca tranzistor regulator intr-o sursa liniara cu tensiune reglabila 0,6 - 30v ?   Am cautat cu ,, domnul gogu " dar nu am gasit nimic pe intelesul meu.  Va multumesc mult pentru orice sugestie , sfat .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• popescuion

5

• franzm

3

• ratza

1

• alf

1

Top autori în acest subiect

Aceste modificari sunt majore , sau se aplica doar in jurul tranzistorului regulator. ? Am citiva trz. mosfet in capsula de 2n si as vrea sa ii folosesc la o sursa reglabila.

Link spre comentariu

am citit ce mi-a trimis userul nico_2010 si ii multumesc . Da,  e foarte  laborioasa modificarea din pacate pentru mine. Multumesc tuturor care  mi-au raspuns.

Link spre comentariu

Domnul miticamy  poate gresesc: la primul grafic cu tranzistorul 2n3055 in configuratie darlington exista un riplu de tensiune  spre iesire , pe cind la celalalt grafic cu tranzistorul mosfet aflat tot in aceias configuratie acesta lipseste. 

Link spre comentariu

Sa intelegem ca mosfeturile sunt mai proaste ca bipolarele???

" 4V mai putin daca nu ai o sursa suplimentara de tensiune pt driver. "

In nici un caz un mosfet nu se poate compara intr-un montaj identic cu un bipolar - imaginea de mai sus este macar grosolana (repetor cu mosfet in curent continuu? nu prea are sens).

Mosfetul are alt principiu de functionare, nu se deschide acolo nici o jonctiune, este doar o incarcare a grilei tip condensator si tensiunea de prag (threshold) este uzual mai mare decat cea a unei jonctiuni, dupa cum sunt mosfeturi de nivel logic dar si variante care necesita uzual peste 10V pe grila pentru deschidere completa.

Deci un mosfet trebuie tratat diferit, cu un montaj sepecific lui... si abia atunci vezi si multe avantaje reale, dar si dezavantaje tot reale... adica nu fabricate pentru ca il pui in schema improprie.

Cat despre "4V pierduti" pai un simplu boostrap ii recupereaza...

Concluzie ON TOPIC: chiar daca functional poti UNEORI sa inlocuiesti direct un bipolar cu un mosfet, mosfetul va "schiopata" deci solutia corecta este un montaj special adaptat la mosfet daca din diverse motive acesta este de preferat. Daca nu... lumea este plina de bipolare, eu nu vad motivatia de a nu inlocui tot cu un bipolar identic sau compatibil direct.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

" Cat despre "4V pierduti" pai un simplu boostrap ii recupereaza... " În curent continuu?

Daca e sa folosesti MOS în stabilizator liniar, atunci cu iesirea pe drena.

Link spre comentariu

Aveam in vedere ca mosfetul avind Rds(on) foarte mic  nu se va incalzi in sarcina semnificativ fata de un bipolar de putere. Atunci sar fi putut folosi radiatoare mult mai mici pentru racire.

Link spre comentariu
9 hours ago, Dxxx said:

este doar o incarcare a grilei

Nu exista "grila" la mosfeti, exista "gate" in engleza si "poarta" in romana.

N-am sa obosesc sa corectez asta pentru ca eroarea asta trebui sa dispara la un momentdat.

Apoi, @alf postase o schema de cvasi-stabilizator liniar cu mosfet canal N in configuratie repetor.

Dl @miticamy a postat totusi o comparatie la subiect in care a prezentat dezavantajul semnificativ al mosfetilor fata de bipolari in acest caz.

Nu te opreste nimeni sa folosesti un repetor mosfet in curent continuu, trebui doar sa-ti asumi caderea pe el mai mare, deci daca ai bucla de reactie, sa te asiguri ca ai rezerva suficienta pentru el ( diferenta minima suficienta intre iesire si alimentare ), vezi spre exemplu 317 care are nevoie de o tensiune minima pe el, aici e acelasi lucru.

Scapi de problema asta folosind mosfetul asa cum Dl @franzm a amintit, in configuratie sursa comuna asa cum fac regulatoarele LDO, este insa usor mai predispus la instabilitate ( se poate compensa ).

Editat de Marian
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări