Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Restaurare Electronica Industriala A350

ALEKS

Postări Recomandate

Din cate am inteles partea din fata este din aluminiu eloxat. Am impresia ca pata de care vorbiti a fost facuta de un fost proprietar care a avut pe maini o substanta (poate chiar diluant/benzina etc )care a intrat in reactie chimica cu suprafata eloxata ducand la degradarea ei...Eu m-am fript rau incercad sa repar cateva zgarieturi. Am rezolvat problema prin inlocuirea panoului frontal cu altul in stare buna. In trecut mai spalam panoul frontal cu apa si sapun (fara sa insist)...literele rezistau si suprafata se curata ok...Peste litere nu este strat de lac, pentru ca am avut o zona in care am insistat cu spalatul folosind un burete de vase  (partea mai aspra) si s-au mai spalat si literele :rade:

Ma gandesc sa-i dau cateva straturi de lac dintr-un spray cu lac pentru auto la panoul luat in stare buna...nu stiu daca este o idee rea sau buna...

marius75, pentru protectia panourilor eu folosesc PLASTIK 70, dau cate putin la inceput pana prinde putina pelicula si dupa ce se usuca mai dau odata.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

A350 restaurat de un coleg si adus pt reglaje.

Am facut in graba un generator de aprox 1,2khz, cam 5Vvv.

Conectat direct la intrari nu am semnal egal st-dr dupa modulul corector.

Conectat direct la intrare placa putere, 2Vv-surpriza: canalele sant simetrice dar am numai 8Vv.

Era tarziu, nu m-am uitat daca a inlocuit si cond decuplare reactie. Sant curios ce ar putea avea.

Link spre comentariu

A350 are o amplificare in bucla inchisa de cam 31x, ceea ce inseamna ca ar fi fost suficienti pe intrare cam 0,8-0,9Vv pentru maxim de cursa la iesire. Verificati si confirmati valorile din schema pentru componentele din bucla de reactie negativa, e posibil ca ceva sa se fi devalorizat, probabil chiar condensatorul de la inversoare, cel de 10uF, ori desi mai putin probabil, poate rezistentele de 68k sau 2k2, sau poate au fost ele inlocuite cu alte valori... nu stiu... Mai verificati deasemeni semireglabilele de la limitare, cele 2 de 2k5 din bazele BC-urilor mici complementare, in cazul in care au fost reglate gresit, ele limiteaza prea devreme, dar in cazul lor este valabila eroarea numai la prezenta unei sarcini pe iesire, pana puneti cu bine montajul in functiune puteti anula protectia regland semireglabilele la rezistenta minima baza-emitor pentru cei 2 tranzistori, si dupa ce totul este in regula puteti folosi o sarcina rezistiva pe iesire pentru a regla limitarea.

Link spre comentariu

Aseara am continuat masuratorile si am si nu am gasit solutia. Stiind ca a inlocuit numai condensatori, la culcare mi-a venit o idee. Si asa a fost, a gresit ordinul de marime la un condensator.

Pt o bere virtuala, care este acesta.

Link spre comentariu

Pai presupun ca cel de la inversoare, si mai presupun ca a pus in loc de 10uF, 10nF, ca daca ar fi pus 1uF pentru cei 1,2khz mentionati de Dvs reactanta nu ar fi suficient de mare incat sa reduca asa de mult amplificarea, in schimb la 10n reactanta sa ar reuce amplificarea pentru acea frecventa la putin peste 4x, adica se justifica iesirea de 8Vv obtinuta de Dvs...

Link spre comentariu

Atunci poate cel de 18p pe care l-a pus 18n... C409 de 18pF care este pus in paralel pe R415 de 68k pe citirea iesirii, la 18n amplificarea se reduce undeva tot aproape de 4x... altceva nu-mi vine acuma in cap...

Link spre comentariu

Cam nemultumit de primele masuratori.

Igol aprox 25mA.

Trebuie sa verific si cu un generator de semnal, cel facut in graba sa nu fie asimetric desi la ochiometru arata bine.

Posted ImagePosted Image

Foto 2--baza tranz diferential dreapta

REVIN--si in emitor VAS can incepe limitarea

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu are nimeni oscilograme, ma intereseaza de ce apare acel zgomot din oscilograma 2.In baza primului tranzistor din diferential semnalul este curat.

LE: mai am o poza, sus emitor VAS. Ambele ramuri in limitare.

Se vede si in emitor VAS o asimetrie intre semialternante, cea de sus inca este sinus.

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Semnalul din baza celui de-al 2-lea diferential ( intrarea inversoare ) provine de la iesire prin intermediul reactiei negative, este inevitabil mai zgomotos deoarece este o varianta amplificata a celui din baza primului tranzistor ( neinversoare ), dar la care se adauga si eventualul zgomot cu care amplificatorul contribuie, acel zgomot poate indica chiar si neajunsuri ale cablajului in sine, mai precis a felului cum sunt traseele rutate... Vad ca intervine pe semialternanta negativa, adica in momentul cand T411 ( BD139 ) se deschide, si pare a fi o componenta de frecventa mare suprapusa peste sinusoida purtatoare, ar putea fi o oscilatie parazita datorita lipsei Cmiller desi e la fel si la jumatatea de sus a VAS si semialternanta pozitiva e ok... ar mai putea fi cauza configuratiei jumatatii de jos a etajului final, pe langa problemele de simetrie, aceasta conexiune ( sziklai ) este mai predispusa instabilitatii fata de mult mai comuna darlington. In cazul in care nu mai sunt si alte erori comise de catre cel care a restaurat amplificatorul, nu sunt sigur ce ati putea sa-i faceti. Iesirea este prezenta pe vre-una din oscilograme?

Link spre comentariu

Pai la ultima oscilograma jos este iesirea, am si specificat ca este in limitare. Osciloscopul are OSD, sus sant 200mV pe div, jos 20V/div.

Acesta sa fie amplificatorul atat de dorit in anii 80?

Pe mine nu m-a pasionat audio, amplitunerul Delia fiind max ce mi-am permis.

Link spre comentariu

Imi cer scuze, nu am observat ca ati editat ulterior... Iesirea arata ok pe ambele semialternante ceea ce inseamna ca amplificatorul este corect functional, adica nu cred ca ar mai fi ceva mici defecte ci mai degraba mici neajunsuri asumate ale schemei. La acest amplificator etajul VAS este unul simetric, este constituit din 2 emitoare comune T409 si T411, cel de sus ( T409 ) fiind comandat de T407, nu stiu in ce masura este relevnta vizualizarea emitoarelor VAS, acolo varfurile sunt limitate de cele 2 diode inseriate si pot induce in eroare dupa parerea mea. Ati putea testa din nou baza intrarii inversoare inlaturand temporar C417 ( condensatorul de 100n din RC-ul de pe iesire ), si eventual si condul de 18p C409 de pe rezistenta de 68k ce preia reactia negativa de la iesire, desi in al 2-lea caz inlaturarea sa poate cauza instabilitatea, el contribuind la compensarea amplificatorului in frecventa, ati mai putea incerca sa va folositi totusi de un Cmiller, respectiv un condensator ceramic de cateva zeci de pf intre baze si colectoare la VAS, mai precis cel de jos, BD139...ar putea reduce acea oscilatie parazita...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări