Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Restaurare Electronica Industriala A350

ALEKS

Postări Recomandate

Îmi menţin părerea că modificarea limitatoarelor e o soluţie mai corectă. 

Daca aceasta parere ar venii insotita si de ceva exemple si de ce nu valori de componente , ar fi ceva

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Nu s-a modificat absolut deloc, este exact asa cum a iesit din scanner. Din pacate originalul este patat cu cerneala in zona editata.

Editat de miclovan
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

[nu am mai scris demult pe forum, dar A350 m-a facut sa revin pentru scurt timp]

De vreo doua zile ascult din nou intensiv pe IEI A350 din cauza ca sunt in proces de mutare si majoritatea aparatelor HI-FI sunt impachetate in folii si isi asteapta transportul.

A ramas mai la urma A350 si un set de boxe BOSE 601 de prin '70.

Bass-ul moale si profund si mediile "mutate" in spate fac din auditie o placere. Chiar suna placut schema lui A350, similar cu alte aparate ale anilor '70.

Ma tem sa nu fie subiectiva parerea intrucat am crescut cu tipul acesta de sunet. Pe mine ma lasa rece amplificatoarele moderne ultra-precise. Dar sa nu ma intelegeti gresit, nici nu sustin ca A350 o fi vreo minune. Doar suna placut urechii obisnuite cu acest tip de sunet.

Incerc sa gasesc intre timp si un set de butoane din aluminiu pentru potentiometre. Cred ca am mai spus-o dar cele originale nu-mi plac deloc.

PS: Multumim pentru schema clara, miclovan.

A.

[Editare Posterioara]

Folosind-o intensiv cca. 7-8 ore, ieri, la volum gradatia 2, putere iesire 25% (spuneam deja ca ascult la volum relativ mic), am observat cum ca radiatorul ajunsese la cca. 30-35 grade dupa cum am estimat la atingere.

In momentul in care am operat schimbarea pieselor, eu am reglat bias-ul la rece, dupa numai cateva minute de functionare, dupa metoda stabilita pe forum. Daca tin bine minte, eu aveam setata tensiunea la 530 mV.

Ori am sa refac reglajele la cald, ori s-a incalzit de la sarcina de 8 ohm. Eu reglasem si testasem cu 4 ohm.

Link spre comentariu

Tot in jurul acelei valori le am si eu reglate pe amandoua si tot asa se comporta dupa cateva ore de functionare (se simte un pic caldut radiatorul finalilor). Din cate am inteles un reglaj sub 500mV Ube, ar face ca etajul final sa intre in sub BIAS, iar sunetul ar deveni mai neclar (in special la volum mic). Daca dupa 7-8 ore de functionare (chiar si cu volumul la minim) temperatura radiatorului finalilor este de (doar) 35 de grade, eu zic ca-i bine reglat...oricum si in casa sunt undeva la 25 de grade, deci doar 10 grade peste temperatura ambientala este foarte bine, avand in vedere perioada in care a fost folosit.

Despre sunet am aceeasi parere...

Editat de marius75
Link spre comentariu

Folosind-o intensiv cca. 7-8 ore, ieri, la volum gradatia 2, putere iesire 25% (spuneam deja ca ascult la volum relativ mic), am observat cum ca radiatorul ajunsese la cca. 30-35 grade dupa cum am estimat la atingere.

Dupa 7-8 ore la 25% volum mic si o temperatura de aprox 35 grade , se poate spune ca ai un amplif cu functionare rece .

Daca ajungea la temparatura de mai sus in 25/30 de minute te intelegeam sa te ingijorezi  ,dar dupa 7-8 ore un aprox 35 de grade ???...consider ca grijile tale sunt nefondate ....in sfarsit fiecare face cum simte /doreste .

P.S. 

Oricum de curiozitate si de dragul experimentului in weekend o sa-l pun la treaba pe A350 vreo 10 ore la volum mic spre moderat sa vad si eu daca ajunge macar la un 40 de grade ..... 

Sunt curios sa ne spui si noua (daca ai timp de o masuratoare ) la ce valoare a ajuns curentul de mers in gol la un 35 de grade pe radiatoare  

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Multimetrul meu este impachetat. Cine stie in ce cutie este.

Dupa relocare, am sa refac experimentul cu masurarea tensiunilor, dupa ce a functionat o perioada mai lunga de timp.

Nu imi fac griji asupra temperaturii. Doar ca, prin comparatie cu Sansui AU-9500 ('70, alta clasa, alta constructie, alta schema, dar putere ceva mai mare), folosit 7-8 ore la volum relativ mic, in aceleasi conditii ca si omologul A350, acesta merge "rece". La atingerea directa a capacului sau a radiatoarelor, nu se simte nimic. Mi s-a parut un pic ciudat ca A350 sa se incalzeasca la un asemenea volum.

Daca am vreo oscilatie deasupra benzii audio, n-am de unde sti intrucat nu mai am osciloscop si nici frecventmetru.

Link spre comentariu

............ Doar ca, prin comparatie cu Sansui AU-9500 ('70, alta clasa, alta constructie, alta schema, dar putere ceva mai mare), folosit 7-8 ore la volum relativ mic...........merge "rece".

Daca am vreo oscilatie deasupra benzii audio, n-am de unde sti intrucat nu mai am osciloscop si nici frecventmetru.

Pai atunci ( fara suparare ) nu prea ai ce compara daca Sansui are alta topologie a schemei , alta clasa , alta ..alta....etc.

Asta cu oscilatia ar fi o treaba insa ma gandesc ca in cazul unei oscilatii  ( fie ea  si in partea superioara a benzii ) nu  ar fi trebuit ??? ca A350-ul sa se incalzeasca intr-un interval de timp mai mic si sa se incalzeasca mai mult de 35 grade.

Din pacate nici eu nu am osciloscop , mai ales ca as vrea sa reglez limitatoarele cat mai precis .....

Link spre comentariu

Din cand in cand ma mananca sa ma apuc din nou vertiginos de electronica si de proiectare. Chiar daca cel mai mult am activat in microeletronica digitala, partea analogica audio m-a captivat de cand ma stiu.

Dar de fiecare data imi reamintesc de ce am vandut stiva de aparatura de masura si control (generator de impuls, generator audio, osciloscop, frecventmetru, modulometru, distorsiometru, etc.): lipsa de timp. Stiu, stiu, timpul ti-l mai faci. Asa se zice. Eu am decis sa-l folosesc in familie.

De multe ori duc dorul noptilor petrecute masurand, depanand si analizand diferite aparate.

Mai am si alte Sansui-uri si AKAI-uri care mai de care mai colorate la schema (etaje cvasicomplementare, complementare, cu o pereche de tranzistori per canal, cu doua perechi per canal, etc.) dar nu am observat sa se incalzeasca la puteri debitate de 0.5-2 W in utilizare indelungata.

In fine, nu ma deranjeaza prea mult. Dar am remarcat aspectul si l-am expus pe forum.

[Editare Posterioara]

Da si eu mi-as dori sa reglez limitatoarele. Poate la un moment dat am sa apelez la un prieten (tot de aici din forum) care parca mai avea un osciloscop pe acasa.

Din pacate cred ca era E104; cine stie cat de in mintile lui mai este. Si osciloscopul meu era vechi din '90 dar era Hameg. Aveam cat de cat certitudinea ca ce vedeam in ecran era forma de unda, nu semnale extraterestre.

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări