Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Restaurare Electronica Industriala A350

ALEKS

Postări Recomandate

Ca sugestie,in afara de transformarea finalului in complementar,ar fi separarea  partii de amplificare in tensiune de final si alimentarea acesteia  cu +/-35-36 v obtinuti de la doua stabilizatoare serie cu tranzistori,din +/-45 v,cu decuplarile corespunzatoare.

Link spre comentariu

Şi cu ce ajută acolo diode mai slabe în curent dar mai iuţi la fugă? N-ai întîlnit astfel de diode pocnite prin limitatoare, fiind subdimensionate? Oricum în A-350 limitatoarele nu supraveghează ce scot trz finali, sînt doar pe semnal, o protecţie indirectă şi imprecisă...............Uite un pont, înlocuieşte una cu un led şi ai indicator de supramodulare ieftin (clipping ptr vorbitorii de romgleză).

In regim de functionare "normal" de suprasarcina, adica in limitare de curent, cu etajul functional, acele diode nu cedeaza ever, comanda citiva miliamperi, sau putin peste 10mA, practic scurtcircuiteaza etajul VAS sa dea semnal in prefinali.Mecanismul prin care ele se ard, este urmatorul:Finalii se strapung, rezistentele din emitoare se intrerup si ele, tranzistorii din protectie vad intre B si E tensiunea de alimentare a bratului in care finalul este sirma iar rezistenta de emitor este evident inrerupta, si mai departe "se stie".N-am gasit niciodata acea dioda strapunsa, fara minim tranzistorul aferent sa fie strapuns, si evident rezistenta(e) de emitor intrerupta(e), unde finalii erau sirme, si sigurante puse "cuie", sau fara pentru ca "breakerul" din primarul trafo "face treaba" (poate doar cind intra traful sau puntea redresoare intra in scurt)...Discut despre scheme cu limitare SOA ce preiau "informatie" de pe rezistentele din emitoarele finalilor, nu cum este la A350.P.S, nici mie nu imi place asa zisa limitare de curent la A350 mai bine zis de supramodulare, s-au inspirat un pic probabil din ideea QSC, cea cu colectoarele finalilor la GND, dar acolo este alta mincare de peste...
Link spre comentariu

Multumesc tuturor celor care propun schimbari structurale in schema, dar din pacate nu doresc sa operez asemenea modificari in aparatul meu. Intr-adevar, invat cate ceva din experienta fiecaruia, ceea ce si urmaresc, de fapt. Scopul meu nu este de a transforma schema originala intr-o schema performanta. Am mai spus-o, pentru HI-FI, "audiofilie" et company, am aparatura dedicata, cu complexitate electrica, artificii de inginerie si valoare de piata mai mare decat cea la care ar putea tinde vreodata A350. Sau un palet intreg cu A350-uri.

Sunt in schimb de acord cu schimbarea integrala a pieselor din el, mai putin tranzistorii finali, pe care ii gasesc calitativi. Desi, parca as incerca si KT-urile din Rostov, mai mult de curiozitate. Pe timpuri am ramas placut impresionat de ei. Referitor la schimbarea componentelor, se pot urmari postarile mele. In proportie de 95% am schimbat toate piesele, inclusiv cablarea, din aparat cu altele mai bune, sau la fel de bune dar de constructie moderna. Am urmarit imperecherea, la sfaturile lui zal la rezistori, condensatori, si mai nou ma ocup si de tranzistorii de semnal mic. In spiritul discutiei, urmaresc sa dezbatem si sa producem pe acest topic, sfaturi referitoare la ameliorarea performantelor aparatului cu schema electrica principiala originala, atat in domeniul audio, cat si al mentenabilitatii in timp. Din acest punct de vedere sunt de acord si cu modificarea valorilor unor componente, in cazul in care operatia este recomandata. Vezi referintele lui zal la corectia fiziologica de o calitate mai buna.

Exemple de operatiuni care ma intereseaza:

- inlocuirea unui condensator cu tantal umed sau uscat, cu un condensator cu polipropilena -- solutia preferata de mine, sau cu un electrolitic de calitate, evident, pastrand rastrul original al pieselor

- inlocuirea unui tranzistor mai zgomotos sau care a trecut CTC-ul aiurea, cu un altul mai performant, de preferinta tot din productia anilor '70-'89 -- de asta tot ii trag inainte cu BC-urile cu picioare aurite

- inlocuirea unui tip de semireglabil ce poate genera probleme, cu un altul care este mai stabil si cu un MTBF mai mare

- inlocuirea potentiometrelor, cu minimum de modificari in schema. Ideea mea este sa fac o mini placa din textolit pe care se monteaza potentiometrele, placa care apoi va fi prinsa cu pini din rezistori taiati, de gaurile din rastrul original al placilor prinse mecanic pe partea frontala, prin axul potentiometrilor. O solutie, cred eu, ingenioasa, laborioasa, dar de efect din punct de vedere optic si al rezistentei mecanice. 

In principiu, cu multa documentare si cu ajutorul vostru pe alocuri, am operat modificarile dorite in aparat. Dar, de nostalgie si pentru a impartasi din cunostinte, imi plac toate discutiile la obiect si cele derivate, in acest topic. Le citesc cu placere!

M-ar interesa de asemenea o sablare si vopsire in camp electrostatic a carcasei pe interior. Exista o firma in Iasi care se ocupa cu asa ceva dar pentru moment, timpul nu-mi permite sa ma ocup de respectiva operatiune.

Mersi tuturor, si la mai multe discutii pe tema asta!

DjLeco, bune explicatii referitoare la diodele respective si mecanismul prin care ele s-ar putea strapunge! Util.

Nici mie nu-mi surade ideea de protectie la supramodulare implementata de constructor in A350. Dar, pentru originalitatea schemei, am ales s-o pastrez in circuit.

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

Potentiometrele (irecuperabile) le-am inlocuit fara sa mai fac inca un cablaj special...doar le-am scos pe cele vechi, am tras fire de Cupru plin (similare cu cele din cablu internet) intre potentiometrele noi si cablaj. Cablajul se tine destul de bine pe pozitie, potentiometrele sunt prinse de carcasa tot pe pozitia celor vechi, iar intre ele si cablaj sunt 15 fire de Cu (cate 5 fire pentru fiecare potentiometru). Varianta asta e de aplicat doar daca vechile potentiometre nu mai pot fi salvate.

Link spre comentariu

Sunt din cele cu ax scurt, montate pe ampliful la care am inlocuit si butoanele (capacele potentiometrelor). La cel pe care sunt butoanele originale, am reusit sa salvez vechile potentiometre.

Link spre comentariu

Poate ca pare o intrebare un pic fortata si fara logica, care nu urmareste linia fireasca a dorintei de imbunatatire a calitatilor electrice ale aparatului...

In schema de A350, care componente se ocupa de slew rate si in ce masura le-as putea altera pentru a scadea usor valoarea slew rate-ului?

M-ar interesa in principiu alterarea slew rate-ului preamplificatorului sau a etajelor din corectorul de ton. Dar daca e mai simplu, putem trece direct la etajul driver din amplificatorul final.

Mi-ar prinde bine niste informatii de la cei care cunosc bine domeniul acesta.

Experimental vorbind...

Link spre comentariu

Pai solicită cu subiect și predicat , cu rugăminți și bunăvoință .Nimeni nu are nicio obligație ... Și nici nu arde de nerăbdare să împărtășească din cunoștințele sale unor străini .

Link spre comentariu

Nu are rost sa va certati sau sa va luati in zeflemea unul pe celalalt.

Ca cel ce-a lansat intrebarea, dorinta mea nu este de a-l masura. Ma intereseaza doar principial care sunt grupurile de componente care afecteaza SR-ul, din schema principiala a lui A350.

Poate pare ciudat, ma intereseaza un timp de raspuns mai lent, o comportare de integrator, o "trapezoidare" mai mare a semnalului dreptunghiular, cum sa-i zic altfel, eventual fara a intercala un filtru trece-jos aditional.

Link spre comentariu

Deocamdata merg in configuratia pe care o vedeti in fotografie. De notat ca egalizatorul e inca in plin proces de reconditionare. Timpul ma omoara incet...

Dar de unde si pana unde ideea cu modificarea SR-ului, in caz ca va intrebati. Raspunsul simplu e ca-mi place sunetul de amplificator "lent".

Posted Image

Uite si niste clipuri. Nu se intelege mare lucru din ele dar macar se vede.

Referitor la muzica, imi pare rau daca nu va place. Eu sunt din alt film, referitor la muzica pe care o ascult (Italo Disco, Rock de prin '80-'90, clasica, etc.).

Nu am altceva, dar daca e nevoie, caut un alt tip de melodie pe Youtube, chiar daca se aude ca o ciubota fata de fisierele fara pierderi.

[media]https://www.youtube.com/watch?v=tmQ-kUcbw_A[/media]

https://www.youtube.com/watch?v=2SCHarrwgEw

PS: Aparatul meu foto capteaza sunetul vai de el. Se aude ca dintr-un butoi.

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări