Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se reface pasta de lipit?

nelutu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

9

• tm07uxo

9

• Stefan

3

• nelutu

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 9 ore, BRANCA a spus:

In Iasi posibil la Fac de chimie,la laboratoarele de chimie organica.

La Chimie nu au asa ceva, si nu mica mi-a fost mirarea ca nu toti cu care am vorbit, stiau despre asa ceva. Mi s-a sugerat sa iau legatura cu cineva de la Antibiotice sau la Petru Poni. Mai fac sapaturi, sper sa merite.

Link spre comentariu

Dragilor m-am interesat ptr. voi  ......   produsul se afla la poz.83....ramine de vazut daca vind si ptr. publicul largit  cu plata fara factura , sau numai firmelor cu factura. Alt aspect daca se vind si in mini ambalaje de ex. 50-100 grame,  ca ce sa faci cu un litru ? ca daca faci un produs final de 0,5 l te tine o viata intrega...  cu conditia sa nu traiest prea mult....Informatii aici ............http://www.comlibris.ro/files/Lista Reactivi Indigeni Comlibris.pdf

Link spre comentariu
La 05.03.2020 la 0:12, tm07uxo a spus:

ca daca faci un produs final de 0,5 l te tine o viata intrega...  cu conditia sa nu traiest prea mult

Are tendinta sa se altereze sau e stabil in timp acest decapant?

Daca se gaseste de cumparat acea anilina clorhidrica, se gaseste sub alta denumire, si e putin probabil ca persoana fizica sa o poti achizitiona. Singura sansa pt cantitate asa mica este prepararea. La mine e in curs.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Sincer sint bagat  in ceata cu denumirea stintifica a anilinei , cautin pe GOGU gasesc mai multe denumiri mai mult folclorice, printe care ANILINA PA.... ANILINA CLORHIDRAT ...ANILINA CLORHIDRAT<  ETC> Probabil ca denumirea corecta este doar ANILINA , asocierea cu CLORUL vine de la metoda de sinteza prin care ea este obtinuta.. In continuare atasez un fragment din WIKI.......................

Printre metodele de obținere a anilinei se numără „metoda Bechamp” a reducerii nitrobenzenului cu fier în prezența acidului clorhidric:

4   C 6 H 5 N O 2 + 9   F e + 4   H 2 O   → H C l {\displaystyle \mathrm {4\ C_{6}H_{5}NO_{2}+9\ Fe+4\ H_{2}O\ {\xrightarrow {HCl}}} } {\displaystyle \mathrm {4\ C_{6}H_{5}NO_{2}+9\ Fe+4\ H_{2}O\ {\xrightarrow {HCl}}} }
4   C 6 H 5 N H 2 + 3   F e 3 O 4 {\displaystyle \mathrm {4\ C_{6}H_{5}NH_{2}+3\ Fe_{3}O_{4}} } {\displaystyle \mathrm {4\ C_{6}H_{5}NH_{2}+3\ Fe_{3}O_{4}} }
Nitrobenzen, Fierul și Apa reacționează cu Anilina și oxidul de fier (II,III) valent.

Urmează neutralizarea cu oxid de calciu (CaO) și distilarea anilinei dintr-o soluție apoasă, produsul secundar obținut, oxidul de fier e folosit ca pigment la coloranți. O altă metodă este reacția amoniacului cu fenol:

C 6 H 5 O H + N H 3 ⟶ C 6 H 5 N H 2 + H 2 O {\displaystyle \mathrm {C_{6}H_{5}OH+NH_{3}\longrightarrow C_{6}H_{5}NH_{2}+H_{2}O} } {\displaystyle \mathrm {C_{6}H_{5}OH+NH_{3}\longrightarrow C_{6}H_{5}NH_{2}+H_{2}O} }

Proprietăți

Anilina este insolubila în apă sau solvenți polari, dar se solubilizează sub formă de săruri prin tratarea cu acizi. Adesea, se solubilizează sub formă de clorhidrat de anilină, prin tratarea cu acid clorhidric.

Link spre comentariu

Era sa uit.....Solutia preparata  are culoarea brun spre negru , nu am observat fenomenul de degradare in timp ,  ultima preparare  din care am si eu are peste 6 ani si functioneaza perfect....O remarca trebuie tinut etans , dar cu un dop usor detasabil ptr. ca am impresia ca se evapora rapid alcoolul dupa care amestecul devine blocant parca ar fi o vopsea uscata.  Asteptam numai vesti bune.

Link spre comentariu

:rade:

La 09.03.2020 la 23:23, tm07uxo a spus:

O remarca trebuie tinut etans

Asta se intampla si la sacazul dizolvat in alcool fara nimic altceva. Daca intra pe filetul capacului, cu greu il destepeneai dupa o perioada de timp. Culoarea tot brun inchis era, deci nimic nou. Mi-au venit sarurile, trebuie sa adun si glicerina si dau drumul la reteta.Cred ca o s-o fac pe jumate. 0,5 l mi se pare foarte mult. Daca o mai fi nevoie, mai fac si restul.O sa pastrez o cantitate mica drept martor, numai alcool si sacaz. Asta doar sa vad daca minunea asta de anilina nu e doar de fonfleu.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Se pare ca isi face treaba. Asta e efectul dupa cateva secunde de la aplicare.N-am gasit un cablaj mai ponosit, dar cred eu ca rezultatul e graitor.

20200312-105651.jpg

Asta e produsul finit

20200312-105728.jpg

O idee mai inchis la culoare decat sacazul dizolvat in alcool. De fapt am vazut ca s-a inchis la culoare de cand am dizolvat anilina in alcool. A virat putin spre inchis culoarea alcoolului. Am pus prima anilina, ca sa fiu sigur ca se dizolva in alcool (chimia n-a fost tocmai domeniul forte la mine). Zic eu ca e de incredere reteta, a meritat efortul. Multumesc.

Link spre comentariu

Pai de acum nu mai am dubii, e putin coroziva substanta, deci isi face treaba, de rest se ocupa sacazul. Practic, componenta acida lipsea din sacazul dizolvat in alcool. Daca s-ar gasi anilina clorhidrica mai usor, cred ca multi ar reproduce reteta, e eficient produsul si mai ales, ieftin. Trebuie sa recunosc ca n-a fost tocmai la indemana sa prepar 10 grame. Mai ramane de vazut efectul in timp asupra cablajului, sau al imbinarii din cupru, daca se continua corodarea in timp, sau nu. Posibil odata expusa la aer, anilina aia sa se cam termine. In functie de asta trebuie curatata/neutralizata imbinarea sau lasata asa, fara nici o grija, sub protectia sacazului intarit.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Produsul este neutru nu trebuiesc circuitele spalate ,  degresate, ..  dupa lipire....ea este coroziva, sau activa la temperatura camerei....sau pina se topeste fludorul... In procesul de lipire cositorul topit are cc 300 grade, anilina si glicerina pur si simplu se evapora la cc 190 grade dupa ce isi fac treaba.. ramine doar colofoniul  solidificat  mai mult din fludor....Aceasta daca va deranjeaza puteti spala dar nu e nevoie...Personal dupa ce fac lipiturile racesc placa 5-10min in frigider  sau iarna afara, ... dupa care  cu o sula bine ascutita intzep colofoniul care pur si simlu sare dupa care ... periuta de dinti... Ma scuzati am vrut sa scriu scula bine ascutita. Ma bucur ca a-ti reusit..si mai asteptam pareri.

Link spre comentariu
Acum 33 minute, tm07uxo a spus:

Produsul este neutru nu trebuiesc circuitele spalate ,  degresate,

Asta e un lucru bun. La pasta decapanta din comert, modelul vechi, trebuie sters surplusul, pt ca in timp duce la oxidarea/corodarea partilor din cupru. N-am mai folosit de mult din aia. La fel si pasta cu pulbere de staniu utilizata pt lipire tevi de instalatii, si la aia trebuie curatat surplusul. Dintre smacurile noi aparute n-am prea folosit, nu le stiu care sunt mai bune.

Link spre comentariu
La 03.03.2020 la 21:41, Stefan a spus:

@nelutu macar ai citit ce am scris sau aștepți să vină zâna fluxurilor și să-l repare. RF800 e lichid si e normal să se evapore  / întărească mai repede că înainte.

am citit,cu RF 800 am incercat innainte de a deschide acest topic,am sa cumpar alta,sanatate va doresc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări