Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se reface pasta de lipit?

nelutu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

9

• tm07uxo

9

• Stefan

3

• nelutu

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

A mea (romaneasca) are numai 13 ani. S-a inchis la culoare, s-a ingrosat putin, dar  este OK. Inainte am mai avut paste romanesti, tineau multi ani, dar se spargeau cutiile din bachelita. Erau facute dintr-o emulsie de colofoniu si solutie saturata de clorura de zinc.

Cred ca BST-506 continea si o cantitate de apa care s-a evaporat. Eu as incalzi-o pana cand se topeste, as adauga niste apa si as amesteca-o pana se raceste.

Link spre comentariu

Pasta de lipit pentru SMT nu prea are legătură cu pasta românească de acum x ani.

@nelutu la mine s-a uscat solder paste-ul chiar si ținut in frigider. O "resuscitare" am reusit să o fac prin adaos de flux OM-338 si omogenizare cât mai energică, totuși nu e identică ca atunci când era proaspătă.

Partea bună e că BST-ul e chiar ieftină in comparație cu altă pastă de la TME (la seringa) și care a avut aceeași soartă.

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Din ratiuni de ecologie , toxicitate, si alte motivatii , pastele moderne au in compozitie si materiale organice care din pacate se altereaza,  se descompun , pierzind si proprietatea  ptr. care au fost create...Pasta romaneasca cea maronie nu cred ca e neutra ca sa fie potrivita ptr. electronica,.... poate ma insel....personal folosesc un decapant neutru preparat dupa o reteta primita de la doamna ing. in chimie, ci ca ar fi de provenienta germana...Se poate cositori inclusiv Al... Daca este interes caut reteta si-l fac public, dar cred ca ar trebuii sa fiu sicanat pe MP ca sa nu uit.. si un pic de rabdare pina ma duc la tara la parinti....D-le "nelutu" daca este urgent pot sa-ti trimit prin posta o sticluta ptr. ca am cam 0,5l preparata .....in rest spor la mesterit..

Link spre comentariu
La 02.03.2020 la 0:25, tm07uxo a spus:

dar cred ca ar trebuii sa fiu sicanat pe MP ca sa nu uit..

Ok, cat de des si cat de mult, ca sa stim...asteptam cu interes reteta. 

Link spre comentariu

Se pare ca Doamna   .....roza inca sta la anumita distanta, ptr. ca ieri m-am deplasat la tara si primul lucru a fost sa caut agendele adunate in decursul a 40 de ani de productie si puse una peste alta ,  in care mi-am notat pe linga problemele de serviciu si probleme cu caracter personal.  Mare surpriza ...mare.. de regula cind caut ceva in ele informatia o gasesc  printre ultimele agende....dar ce sa vezi ,  am gasit-o in prima agenda luata in mina....Asa ca D-le  doru3160 NOTEAZA !  si pune-o bine....100gr. colofoniu    20gr. glicerina,   10gr. anilina clorhidrica,    400gr. alcool ....dupa cum vedeti e simplu ca trebuie doar amestecate si componentele sa gasesc pe toate gardurile....iar rezultatul e un miracol, sint curios citi o vor inplementa ,  astept pareri, ecouri ,  sper ca voi nu veti uita ..spor la mesterit..

Link spre comentariu
Acum 1 oră, tm07uxo a spus:

Se pare ca Doamna   .....roza inca sta la anumita distanta, ptr. ca ieri m-am deplasat la tara si primul lucru a fost sa caut agendele adunate in decursul a 40 de ani de productie si puse una peste alta ,  in care mi-am notat pe linga problemele de serviciu si probleme cu caracter personal.  Mare surpriza ...mare.. de regula cind caut ceva in ele informatia o gasesc  printre ultimele agende....dar ce sa vezi ,  am gasit-o in prima agenda luata in mina....Asa ca D-le  doru3160 NOTEAZA !  si pune-o bine....100gr. colofoniu    20gr. glicerina,   10gr. anilina clorhidrica,    400gr. alcool ....dupa cum vedeti e simplu ca trebuie doar amestecate si componentele sa gasesc pe toate gardurile....iar rezultatul e un miracol, sint curios citi o vor inplementa ,  astept pareri, ecouri ,  sper ca voi nu veti uita ..spor la mesterit..

Pasta de lipit tip BST-506 nu este o pasta decapanta despre care ati mentionat reteta de mai sus,este o pasta cu continut de pulbere de cositor petru lipit componente SMD,am urmarit pe youtube o metoda de inmuiere cu RF800,dar rezultatul a fost ca sa intarit mai bine in scurt timp devenind sfarimicioasa,doresc doar o modalitate de a resuscita aceasta pasta,si cred ca mai sunt multi care au aceasta problema,sper sa ne ajute cineva,multa sanatate va doresc!

Link spre comentariu

Daca exista ceva degradabil... asta este. Insa nu poate sa fie decat de pe partea de flux/decapant, nu are ce sa se degradeze pe partea de aliaj.

De aici deriva ca se poate inceca cam orice solvent care este capabil de a fluidiza compozitia si apoi proba practica arata daca este utilizabila respectiva pasta "refacuta".

Deci orice solvent care nu ataca componentele /soldermask-ul este OK.

1. Alcool etilic, izopropilic sunt usor accesibile si netoxice
  2. Solvent pentru vopsele alchidice este mult mai activ
  3. Solvent nitro este si mai activ dar se evapora foarte repede

O alta idee pleaca de la faptul ca numai fluxul este degradabil -> logic ar fi si sa-l suplimentezi -> de unde deriva recomandarea generala ca poti fluidiza pasta pur si simplu prin amestecare cu flux, care contine in sine suficient solvent in compozitie. Vorbesc desigur despre fluxul lichid disponibil in flacoane tip seringa sau creion/pen.

Daca fluxul face treaba de mixare cu pasta intarita ar fi logic sa incerci minimum cantitatii care duce la fluidizare si logic ar fi ca in cazul reusitei pasta resuccitata sa fie utilizabila, indiferent de posibila degradare existenta initial, deoarece ai introdus suficient decapant inglobat in flux.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, tm07uxo a spus:

....100gr. colofoniu    20gr. glicerina,   10gr. anilina clorhidrica,    400gr. alcool ....

In afara de anilina ar cam fi de toate și în cantitate suficienta. Nu am idee de unde pot procura aceasta anilina clorhidrica, dar o sa ma întrebuințez. Oricum, sacaz dizolvat în alcool folosesc de mult. Dacă vreau uscare rapida, pt protejat cablajele contra oxidării, îl dizolv(sacazul) în acetona. Acum ce sa zic, glicerina am, alcool am, sacaz cred ca mai am 100 gr, dacă  nu, voi lucra cu jumate de rețetă. Nu știu dacă anilina aia in cantitate asa mica are chiar o influenta asa mare, dar ca orice rețetă, o sa o respect măcar prima data, ca să am un termen de comparație. Mulțumesc în numele celor cărora le va fi de folos. 

Link spre comentariu

Atentie  solutia rezultata nu este ptr. a da ca lac de protectie  a circuitului imprimat .... solutia se foloseste ptr. decapare cind avem suprafete care se lasa greu cositorite, sau partial oxidate. Daca vrei sa cositoresti un cablu de veioza care sub izolatia de clorura de vinil a devenit  neagra , daca pui o picatura cit se lipeste de o scobitoare pe locul de cositorit vei avea surpriza placuta ca cositorul  pur si simplu va fi absorbit....Anilina clorhidrica probabil, nu stiu , o fi substanta care dizolva oxizi pentru ca colofoniul si glicerina nu sint active chimic , ele joaca rolul de flux adica izoleaza in timpul lipirii locul lipiturii de oxigenul din aer, iar alcoolul este  solventul ptr. a dizolva si lega componentele.. Ma voi interesa de unde se poate cumpara, poate chiar de la farmacii...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, tm07uxo a spus:

Atentie  solutia rezultata nu este ptr. a da ca lac de protectie  a circuitului imprimat

Cred ca s-a inteles bine ce am spus fiecare...eu cel putin am zis clar ca pt protectie si lipire mai usoara, foloseam colofoniu dizolvat in alcool sau acetona, nimic altceva. De unde voi face rost de 10...20g de anilina voi vedea. De fapt daca le iei pe toate la intrebari, anilina asta ar fi singura raspunzatoare de calitatea/agresivitatea decapantului. Glicerina ofera ceva consistenta lichidului obtinut prin dizolvarea colofoniului in alcool, desi si aici cantitatea e mica pt a spune asa ceva. Incep sa intind antenele maine.Sper sa gasesc pe cineva care macar sa stie ce minune e anilina clorhidrica, daca asta e termenul corect, pt ca gogu nu stie prea multe si ce am gasit, in nici un caz nu se preteaza ca decapant ci mai degraba ca vopsea.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Io sincer n-am prea inteles despre ce se vorbeste: initial dupa "BST-506", nume folosit de initiator, am crezut ca-i vorba de pasta de lipit la propriu... ulterior vad ca se vorbeste de decapanti....

Daca-i vorba de prima, si mie mi s-o intarit (pasta :) ) in frigider, in seringa, am lasat-o o vreme afara si si-o revenit partial... am reusit sa lipesc ceva IC-uri cu suflanta dar data viitoare tre` sa ma pregatesc cu alta...

Daca n-ar fi in seringa asa ingusta ci intr-o cutie, ceva, as incerca cu ceva solvent cum sugera colegu` mai devreme da` asa e cam dificil. Da` nah, ii cantiatate mica, n-o fost chiar scumpa la TME... am luat-o mai mult de curiozitate, ca io lipesc cu ciocanu` :) ... pana ce-o trebuit sa lipesc sub IC.... ;)  

Editat de informer
Link spre comentariu

A cam murit industria chimica in RO.Anilina se folosea la coloranti si altele.Anilina clorhidrat e o sare obtinuta cu HCl.

Substanta periculoasa la inhalare si penetratie prin piele.Cancerigena etc,etc.Alba la culoare.

In Iasi posibil la Fac de chimie,la laboratoarele de chimie organica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări